راهکار ژاپن برای مهار بحران اقتصادی کرونا

به گزارش ایبِنا به نقل از رویترز، این اقدام، بانک مرکزی ژاپن را همگام با بانک‌های مرکزی بزرگ جهان قرار می‌دهد؛ بانک‌هایی که هراس از تبدیل شدن بحران کرونا به یک رکود بزرگ جهانی، آنان را مجبور به آزادسازی و عرضه حمایت‌های پولی بی‌سابقه کرده است.

بانک مرکزی ژاپن علاوه ‌بر این پیش‌بینی خود را از رشد اقتصادی توکیو به شدت کاهش داد.

«هاروهیکو کورودا» رئیس بانک مرکزی ژاپن در این باره گفت: شیوع ویروس کرونا در داخل و خارج کشور، آثار مخرب وشدیدی را بر اقتصاد ژاپن تحمیل می‌کند. دستیابی بانک مرکزی به نرخ تورم ۲درصد زمان خواهد برد و پیش‌بینی قیمت‌ها به شدت مبهم است. این نهاد اعلام کرد برای تسهیل موانع اعتباربخشی به شرکت‌ها، با افزایش سه برابری حداکثر اوراق مشارکت و بدهی تجاری قابل خریداری، آن را به ۲۰ تریلیون ین (۱۸۶ میلیارد دلار) خواهد رساند.

بانک مرکزی ژاپن در بیانیه‌‌ای اعلام کرد: این نهاد بدون تعیین محدودیت و سقف حداکثری و در راستای نگه داشتن نرخ بهره بلندمدت در حوالی صفر درصد، تا جایی که نیاز باشد اقدام به خرید اوراق قرضه دولتی خواهد کرد. بانک مرکزی ژاپن همچنین اعلام کرد در حال حاضر با قدرت به خرید اوراق قرضه دولتی و اوراق بهادار ادامه خواهد داد تا همزمان با صدور اوراق قرضه بیشتر توسط دولت در راستای تامین هزینه بسته‌های محرک هنگفت خود، ثبات بازارها را حفظ کند.

«تورو سوهیرو» تحلیلگر ارشد بازار در میزوهو سکوریتیز می‌گوید: بانک مرکزی ژاپن با برداشتن محدودیت خرید اوراق قرضه، با یک تیر دو نشان می‌زند؛ در شرایط فعلی خرید اوراق را افزایش می‌دهد و زمانی که تصمیم گرفت به سیاست به شدت تسهیلی این روزهای خود پایان دهد، این فرآیند را کاهش می‌دهد. با اقدام امروز، بانک مرکزی ژاپن می‌تواند در شرایط کنونی بدون ایجاد اخلال در بازار، به سیاست‌های پولی خود نیز پایبند بماند.

در نشست کوتاهی که دیروز در بانک مرکزی ژاپن برگزار شد و برای پیشگیری از شیوع کرونا مدت آن کاهش یافته بود، نرخ بهره دست نخورده باقی ماند. با این وجود، بانک مرکزی ژاپن برای موسسات مالی که با هدف مقابله با پاندمی کرونا از برنامه وام این نهاد استفاده می‌کنند، نرخ بهره ۱/ ۰ درصد را تعیین کرد؛ اقدامی که با هدف تشویق بانک‌های تجاری به وام دادن به شرکت‌های نیازمند نقدینگی انجام شده است.

بانک مرکزی ژاپن تحت سیاستی موسوم به کنترل منحنی عملکرد، نرخ بهره کوتاه‌مدت را روی منفی ۱/ ۰ درصد و سود اوراق قرضه با سررسید ۱۰ ساله را حدود صفر درصد هدف‌گذاری کرده است. این نهاد علاوه‌‌بر این اوراق قرضه دولتی و دارایی‌های ریسکی را به‌منظور تزریق بی‌محابای نقدینگی به اقتصاد این کشور خریداری می‌کند.  وعده بانک مرکزی ژاپن برای خرید بیشتر اوراق بدهی منجر به صعود شاخص‌های بورسی در آسیا شد. به گزارش «ایسنا» در معاملات بورس‌های آسیا، شاخص‌ها عملکرد خوبی داشتند؛ تا جایی که شاخص «نیکی ۲۲۵» بورس توکیو ژاپن با جهش ۷۹/ ۲ درصدی تا سطح ۱۹ هزار و ۲۷/ ۸۰۰ واحدی بالا رفت. شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگ‌کنگ ۹۸/ ۱ درصد بالا رفت و در سطح ۲۴ هزار و ۵۷/ ۳۰۳ واحد بسته شد. در چین شاخص «شانگهای کامپوزیت» صعود ۰۸/ ۱ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۱۱/ ۳۸۳۸ واحد بسته شد.

در استرالیا شاخص «اس‌اند پی اس‌اند ایکس ۲۰۰» بورس سیدنی با ۳۷/ ۱ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۵۰/ ۵۳۱۴ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخص‌های مهم آسیایی، شاخص «تپیکس» ژاپن صعودی بود.