طلا روز جمعه را تحت تاثیر دو عامل مختلف با کاهش بیش از ۵/ ۱ درصدی پشت سر گذاشت. این فلز گرانبها در حالی که روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه نیز با افت قیمت روبه‌رو شده بود، روز جمعه نیز برای سومین روز پیاپی افت کرد، تا ارزش آن به پایین کانال ۱۷۰۰دلاری بازگردد. قیمت این فلز گرانبها در آخرین روز هفته، با کاهش ۷۴/ ۱ درصدی به ۱۶۸۵ دلار رسید. یکی از مهم‌ترین دلایل این افت ارزش هجوم سرمایه‌گذاران به سوی بازارهای پرریسک‌تر از جمله بورس بود؛ دلیل این تغییر ذائقه سرمایه‌گذاران انتشار خبرهایی مبنی بر برنامه دونالد ترامپ برای بازگشایی مجدد اقتصاد آمریکا از یکسو و اخباری امیداوار کننده درباره درمان کووید-۱۹ در یک بیمارستان در ایالات متحده بود.

بازده هفتگی منفی طلا

طلا در هفته‌ای که گذشت به رکوردهای هفت ساله دست پیدا کرد؛ رکوردهایی که ناشی از نگرانی از سنگین‌ترین رکود اقتصادی در دهه‌های گذشته بود. در این هفته بازدهی طلا به دلیل افت روز جمعه، منفی بود و طلا در بازارهای جهانی ۲۲/ ۰ درصد از ارزش خود را از دست داد. در هفته‌ای که این پناهگاه امن دارایی برای ساعاتی قیمت ۱۷۴۷ دلاری را نیز تجربه کرده بود. اما با انتشار خبر برنامه دونالد ترامپ برای بازگشایی تدریجی اقتصاد آمریکا بازارهای مالی جهان نیز وضعیت خوبی را پشت سر گذاشتند. این خبر حتی توانست خبر نگران‌کننده انقباض اقتصاد چین در سه ماه اول سال جاری را نیز تحت تاثیر قرار دهد. برای اولین بار از سال ۱۹۹۲ یعنی ۲۸ سال پیش، رشد اقتصادی چین طی یک فصل منفی اعلام شده است. خبر دیگری که سبب کوچ سرمایه‌ها به سمت دارایی‌های پرریسک‌تر از جمله سهام شد، درباره انتشار آمار امیدوارکننده از آزمایش یک دارو روی بیماران کووید-۱۹ بود. شرکت داروسازی و بیوتکنولوژی آمریکایی گیلیاد اعلام کرده است که آزمایش داروی جدید روی موارد حادی که این بیماری را داشته‌اند نشان می‌دهد، این دارو باعث بهبود سریع آنها شده است.

مضرات تعجیل در بازگشایی اقتصاد کشورها

پاندمی کرونا، تاکنون سبب ابتلای بیش از ۲ میلیون نفر در جهان به بیماری کووید-۱۹ و مرگ بیش از ۱۴۳ هزار نفر شده است. همچنین طبق گزارش‌ها این تعداد، فقط آمار رسمی است در حالی که تعداد مبتلایان و تلفات واقعی بسیار بیشتر از این مقدار است. با این حال، این شیوع بی‌سابقه در جهان موجب خسارت عظیم به اقتصاد دنیا شده و از سویی سبب شده است تا بانک‌های مرکزی دست به اقدامات پولی حمایتی بزنند. تحلیلگران معتقدند در حالی که سیاست‌گذاران مشتاقانه به دنبال محدود کردن خسارات اقتصادی کرونا هستند، اما تعجیل در گشودن مجدد اقتصاد کشورها می‌تواند منجر به احیای دوباره ویروس در جمعیت شود. کارشناسان تولید گسترده واکسن کووید- ۱۹ را همچنان شرط لازم بازگشت به زندگی عادی می‌دانند، موضوعی که در بازارها می‌تواند موجب صعود پایدار در دارایی‌های پرریسک نیز باشد. طلا به طور کلی از اقدامات مداخله‌ای و انبساطی بانک‌های مرکزی سود خواهد برد، زیرا پناهگاه سرمایه معمولا به عنوان محافظت سرمایه در برابر تورم و کاهش ارزش ارز در نظر گرفته می‌شود. علاوه بر نقش محافظت کننده طلا، زمانی که در بحران‌های اقتصادی بانک‌های مرکزی دست به کاهش نرخ بهره هدف خود می‌زنند، در حقیقت هزینه فرصت نگهداری طلا کاهش پیدا می‌کند و همه این عوامل می‌تواند سبب افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی شود.

استقبال بورس از تصمیم ترامپ

بازارهای سهام جهانی نیز تحت تاثیر برنامه رئیس جمهور ترامپ برای بازگشایی تدریجی اقتصاد این کشور، رشد قابل ملاحظه‌ای داشتند و به سوی دومین هفته متوالی با بازدهی مثبت قدم بزرگی برداشتند. خبر دیگر مبنی بر واکنش مثبت بیماران کرونایی با علائم حاد به یک داروی ساخته شده توسط شرکت گیلیاد، موجب افزایش ۳ درصدی بازارهای سهام توکیو و سئول شد. شاخص FTSE ۱۰۰ نیز تحت تاثیر این اخبار حدود ۴۸/ ۳ درصد افزایش یافت. شاخص STOXX ۶۰۰ نیز حدود ۲۸/ ۳ درصد افزایش یافت تا برای دومین هفته متوالی بازدهی مثبت را به ثبت برساند.

 

بازگشت امید به بورس آمریکا