75 میلیون تخفیف برای صرافان

مدیرعامل بازار متشکل ارزی با اعلام جزئیات جلسه ارزی رئیس‌کل بانک مرکزی با صرافان، از آغاز به کار بازار متشکل در آینده‌ای نزدیک خبر داد. محمود شکسته‌بند، درباره جلسه شنبه ۲۵ خرداد که با حضور رئیس‌کل بانک مرکزی، مدیران بازار متشکل ارزی و صرافان با محوریت بازار متشکل ارزی تشکیل شد، توضیح داد: این جلسه که درباره مباحث داخلی شرکت بود با حضور مسوولان بانک مرکزی و اعضای کانون صرافان برگزار و درباره مباحث مربوط به این بازار، بحث و بررسی شد. وی افزود: مهم‌ترین موضوع مطرح شده در این جلسه تصمیم‌گیری درباره کاهش حق‌عضویت از ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۵ میلیون تومان بود که در جهت حمایت از صرافی‌های کوچک این تصمیم گرفته شد. مدیرعامل بازار متشکل ارزی درباره زمان آغاز به کار این بازار که پیش از این خردادماه اعلام شده بود، گفت: آغاز به کار این بازار نیز به‌زودی انجام خواهد شد. شکسته‌بند درباره ثبت‌نام اعضا گفت: اعضا در حال تکمیل پرونده‌ها هستند و عده کثیری نیز افتتاح حساب کرده‌اند. وی تاکید کرد که این تصمیم از سوی رئیس‌کل بانک مرکزی، هیات‌عامل این بانک، هیات‌مدیره بازار متشکل ارزی و کانون صراف‌ها گرفته شد.

بازار متشکل ارزی چیست؟

بازار متشکل ارزی قرار است به منظور ساماندهی و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارآ تشکیل شود تا ارزها در آن به‌صورت نقد مطابق مقررات در بستر الکترونیکی مورد معامله قرار گیرند. این بازار یک شرکت خصوصی است که متشکل از کانون صرافان، کانون بانک‌های دولتی، کانون بانک‌های خصوصی و فرابورس و با نظارت بانک مرکزی فعالیت خواهد کرد و این بانک با رصد فعالیت‌ها در صورت لزوم برای ایجاد تعادل در بازار دخالت می‌کند و نظارت بانک مرکزی بر این بازار به‌صورت سیستماتیک و غیرمستقیم خواهد بود. مدل کلی بازار به نحوی طراحی شده است که در فاز اول، معاملات نقدی ارز (اسکناس) راه‌اندازی و سایر روش‌های معاملات ارزی در مراحل بعد گسترش می‌یابد. بازار کارگزار محور بوده و عملیات مدیریت بازار توسط تشکیل خود انتظام انجام شده و بر اساس دستورالعمل‌های مصوب بانک مرکزی فعالیت خواهد کرد.

ضمنا سیستم سفارشات و معاملات مبتنی بر سفارش خواهد بود و یکی از پیش‌نیازهای حضور در این بازار ارائه یک حساب ارزی و حساب ریالی به بانک مرکزی و اعطای مجوز برای برداشت از این حساب‌ها به منظور انجام معاملات ارزی است. این بازار یک بازیگر بزرگ یعنی بانک مرکزی دارد که بر حسب وظایف سیاست‌گذاری خود می‌تواند موقعیت خرید و فروش بگیرد. نرخ‌گذاری در این بازار به این صورت انجام می‌شود که سیستم، پیشنهادهای عرضه از سوی فروشندگان را از پایین‌ترین قیمت به بالاترین و پیشنهادهای خرید را از بالاترین قیمت به پایین‌ترین می‌چیند، سپس مظنه‌ها توسط سیستم به یکدیگر مرتبط و با اولین معامله، قیمت ابتدای روز کشف خواهد شد. این روند معاملاتی دقیقا مشابه سایر معاملات بورسی انجام خواهد شد.

دو اثر مثبت بازار متشکل ارزی

محمدرضا پورابراهیمی درباره تشکیل بازار متشکل ارزی، اظهار کرد: اگر بانک مرکزی بازار متشکل ارزی را به شکل جامع و کامل اجرایی کند، به نظر من دو اثر مثبت بر حوزه بازار ارز در کشور خواهد داشت. وی افزود: اولین اثر این است که می‌تواند تقاضای کاذب و غیرواقعی در اقتصاد کشور برای واردات کالا را کاهش دهد که به‌طور حتم بر مدیریت بازار ارز تاثیر خوبی خواهد داشت. رئیس پیشین کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: دومین تاثیر مستقیم تشکیل این بازار این است که طرف عرضه نیز افزایش می‌یابد و کمک می‌کند به اینکه مزیت‌های ارائه ارز برای صادرکنندگان غیرنفتی در کشور افزایش یابد و صادرکنندگان نیز مایل باشند براساس روش‌هایی که به‌صورت سابق انجام می‌دادند با رویکرد جدید در قالب بازار متشکل ارزی ارائه ارز کنند.

به گفته پورابراهیمی، مفهوم ساده این موضوع این است که در بازاری که طرف تقاضا کاهش و عرضه افزایش می‌یابد قطعا قیمت تعادلی متناسب با شرایط به سمت نزولی سوق پیدا می‌کند و قیمت واقعی ارز در کشور کشف خواهد شد. وی در ادامه تاکید کرد که ما ضمن استقبال از اقدامات صورت گرفته برای سر و سامان دادن بازار ارز و حمایت از اقدامات بانک مرکزی و تشکیل بازار متشکل ارزی، تقاضای اجرای بازار به‌صورت جامع و کامل را داریم. او گفت: بنابراین طبق اقدامی که اخیرا بانک مرکزی انجام داده، مقرر شده بخشی از ارز صادراتی بتواند با اختیار صادرکنندگان به روش تحویل در بازار سنا تسویه شود. پورابراهیمی درباره بازار غیرنقدی نیز توضیح داد: اگر بتوانیم درباره حواله‌های ارزی نیز به همین روش عمل کنیم و به تدریج بازار نیما را حذف کنیم، به یک سامانه متشکل خواهیم رسید که عملیات مربوط به بازار ارز به‌صورت یکپارچه مدیریت خواهد شد. وی در پایان تاکید کرد: تقاضا برای ارز باید مدیریت شود و نرخ ارز نیز بر اساس مکانیزمی خواهد بود که با یک رویکرد تعادلی خود را در اقتصاد کشور نشان دهد و هدف ما این است که تمامی این موارد در بازار متشکل ارزی خود را به نمایش بگذارد.