روز سردرگمی در بازار سکه
دامنه مجاز نوسانات دلار
روز شنبه، روز رفت و آمد دلار بین دو کانال بود. با وجود حرکات رفت و برگشتی دلار در این روز، قیمت این ارز از دامنهای که در ۱۰ روز گذشته در آن نوسان کرده بود، خارج نشد. پس از نوسانات شدید دلار بین دوم تا چهارم تیرماه، این ارز کمکم آرامش بیشتری را تجربه کرد؛ بهطوریکه از تاریخ ۵ تا ۱۶ تیر در دامنه ۷ هزار و ۷۵۰ تا ۸ هزار و ۲۵۰ تومان تغییرات خود را به ثبت رساند. در واقع دلار با رسیدن به کران پایین این دامنه یعنی نقطه ۷ هزار و ۷۵۰ تومان با افزایش فروشها مواجه شده است و هر گاه به سوی محدوده ۸ هزار و ۲۵۰ تومان حرکت کرده، خریدها افزایش پیدا کرده است. در واقع، نوسان دلار در درون این دو کران از سوی معاملهگران مجاز بوده است و در برابر خروج از آن مقاومت کردهاند.
با این حال، عدهای از معاملهگران باور دارند با توجه به شرایط فعلی، دلار در روزهای آتی میتواند از این دامنه خارج و در مسیر نزولی یا صعودی قرار بگیرد. از نظر آنها، بازار به نتیجه مذاکرات ایران و اروپا از یکسو حساس خواهد بود و از سوی دیگر، نتایج عملی آغاز تحریمهای آمریکا را نیز در نظر خواهد گرفت. روز پنجشنبه بازار در واکنش به خبر مجوز اتحادیه اروپا برای همکاری یک بانک اروپایی با ایران به شدت در مسیر کاهشی قرار گرفت؛ ولی پس از آن با تمدید مذاکرات ایران با اروپا قیمتهای سکه و دلار از کف بلند شدند.
گروهی از فعالان، باور دارند یکی از عواملی که در روزهای اخیر در آرامش نسبی دلار اثرداشت، اعلام خبر و گمانهزنیها از بازار دوم ارز بوده است. معاملهگران باور داشتند، با تشکیل این بازار زمینه برای بازگشت ارز صادرکنندگان به بازار بیشتر خواهد شد و با شفافسازی معاملاتی، نوسانات این ارز کاهش خواهد یافت. به گفته فعالان، بازار ارز در مقطع حساسی قرار گرفته است و ضرورت دارد که سیاستگذار ارزی تصمیمات خود را در مورد بازار دوم ارز به جای ملاحظات سیاسی، براساس هم اندیشیهای اقتصادی تعیین کند. در واقع بیشتر کارشناسان باور دارند، ایجاد فضای معاملات شفاف و داد و ستد داوطلبانه بدون سقف و کف قیمتی خاصی میتواند تا حدی ضربهگیر نوسانات قیمتی شود. این در حالی است که برخی افراد در روزهای اخیر اعلام کردند، باید برای قیمت دلار در بازار دوم سقف در نظر گرفته شود. به نظر میرسد تجربه دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی به اندازه کافی محافظهکاران ارزی را در تعیین سیاستهای بازار قانع نکرده است. در واقع، تجربههای پیشین نیز بارها نشان داده است که تعیین نرخ دستوری برای پرداخت ارز و فاصله زیاد آن با بازار آزاد تنها زمینهساز رانتهای شدید میشود. روز شنبه، سکه تمام بهار آزادی حالت سرگردانی داشت، در برخی مقاطع به سوی کانال ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان حرکت میکرد و در برخی زمانهای دیگر کشش به سوی قیمتهای ابتدایی کانال ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان داشت. در اولین روز هفته، حدود ساعت ۴ بعدازظهر فلز گرانبهای داخلی روی عدد ۲ میلیون و ۸۸۰ هزار تومان آرام گرفت. این قیمت ۱۰۰ هزار تومان بالاتر از روز پنجشنبه بالاتر بود. به گفته فعالان، بخش زیادی از رشد سکه در روز جمعه رخ داد. در واقع پس از آنکه اعلام شد، مذاکرات ایران و اروپا ادامه خواهد یافت، خریدهای پشت خطی سکهبازان با افزایش مواجه شد. با این حال، روز شنبه معاملهگران حالت تردید و دودلی داشتند. برخی خریدار شدند و عدهای همچنان درانتظار افت قیمتها بودند. سکه هفته گذشته با انتشار برخی اخبار از طرح ممنوعیت واگذاری سکههای پیش فروش نوسانات شدیدی را تجربه کرد؛ ولی با مسکوت ماندن این طرح دامنه تغییرات افزایشی بسیار محدود شد.
ارسال نظر