رشد هفتگی، ماهانه و فصلی سکه

روز پنج‌شنبه، در آخرین روز خردادماه، سکه ۵۰ هزار تومان افزایش دیگر را تجربه کرد تا از یکسو هفته تمام افزایشی خود را تکمیل کند و از سوی دیگر روی سقف تاریخی ۲ میلیون و ۵۸۰ هزار تومانی قرار بگیرد. با رشد روز آخر، بازدهی هفتگی به ۷/ ۷، ماهانه به ۲۹ و فصلی به ۵۹ درصد رسید. رشد فصلی ۵۹ درصدی در حالی برای فلز گرانبهای داخلی در بهار ۹۷ رقم خورده است که سکه تنها در بهار ۹۰ رشد دو رقمی را تجربه کرده بود و پس از آن تا سال ۹۶ یا روندی منفی در ابتدای سال داشت یا به رشدهای بسیار محدود اکتفا کرده بود. با توجه به تغییر روند سکه در ابتدای سال ۹۷، می‌توان از متفاوت‌ترین بهار این فلز گرانبها سخن گفت.

به گفته فعالان، به دلایل مختلفی انتظارات افزایشی در میان معامله‌گران سکه فعال شده است و شکست پیاپی سطوح مقاومتی نیز بازیگران این بازار را به رشد بیشتر قیمت امیدوار می‌کند. از سوی دیگر، رشد رکوردی قیمت‌ها، زمینه‌ساز ورود نقدینگی زیادی به بازار شده است.

انتظارات افزایشی و سکه آتی

برخی تحلیلگران عوامل مختلفی را در وجود انتظارات افزایشی در میان معامله‌گران نقدی سکه برجسته کرده‌اند که از میان آنها می‌توان به روند سکه آتی اشاره کرد. روز پنج‌شنبه در معاملات آتی سکه دی‌ماه، بهای این فلز گرانبها از مرز ۳ میلیونی گذشت و حتی در مقطعی به سطح ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید. شکل‌گیری پیاپی صف‌های خرید در این بازار، انتظارات معامله‌گران نقدی بازار را نیز تا حدی تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. البته بسیاری از بازیگران بازار بر این باورند که دو بازار نقدی و آتی به‌صورت دو سویه بر هم اثر می‌گذارند و این‌گونه نیست که افزایشی شدن بازار آتی، نقدی‌ها را صعودی کند؛ بلکه بعضا افزایش قیمت نقدی، معامله‌گران آتی را هیجانی می‌کند. این عده تاکید دارند در بازار سکه عوامل اثرگذارتری در افزایش قیمت نقش داشته‌اند.

از نظر آنها رشد بهای دلار مهم‌ترین عاملی است که معامله‌گران سکه را درموقعیت خرید قرار می‌دهد. این در حالی است که دیگر عامل اثرگذار بر قیمت سکه یعنی اونس جهانی در بهار سال‌جاری روند افزایشی خاصی را از خود بروز نداده است و حتی بعدازظهر پنج‌شنبه گذشته به محدوده هزار و ۲۶۰ دلار وارد شد. در این شرایط، برخی سکه‌بازان باور دارند، هر عاملی که احتمال رشد بهای دلار در بازار داخلی را بالاتر می‌برد، سکه‌بازان را به واکنش سریع‌تر وامی‌دارد. به‌عنوان مثال عده‌ای از بازیگران سکه معتقدند، اگر سقف تولید اوپک در شرایط تحریمی افزایش پیدا کند، به معنای جایگزینی نفت سایر کشورها به جای نفت ایران خواهد بود و کاهش درآمدهای ارزی را به‌دنبال خواهد داشت.

در واقع، از نظر این عده، هر آنچه احتمال اثرگذاری تحریم‌های آمریکا بر درآمدهای ارزی ایران را افزایش دهد و مراودات بانکی را دچار مشکل کند، بر قیمت سکه اثرگذار خواهد شد.

با این حال به‌نظر می‌رسد، به‌دلیل ممنوعیت معاملات دلار، سکه‌بازان به‌صورت سریع‌تری به اتفاقات پیرامونی واکنش نشان می‌دهند. در این میان، به‌دلیل نبود حضور بازارساز، سفته‌بازان مخرب نیز با تحرکات خود به دامنه نوسانات می‌افزایند.

عبور درهم از مرز روانی، پرش دلار

به گفته فعالان، در آخرین روز خردادماه اتفاق مهمی در بازار ارز رخ داد. روز پنج‌شنبه نرخ حواله درهم توانست از مرز مقاومتی مهم ۲ هزار تومانی به راحتی عبور کند و خود را به محدوده ۲ هزار و ۲۰ تومان برساند. با این قیمت درهم، ارزش دلار در بازار داخلی می‌توانست بالای مرز ۷ هزار و ۴۰۰ تومان قرار بگیرد. به گفته فعالان، در بازار آزاد غیررسمی روز پنج‌شنبه دلار در ساعات انتهایی روز در محدوده ۷ هزار و ۴۸۰ تومان معامله می‌شد. با این سطح از قیمت دلار می‌توان گفت که این ارز در بازار غیررسمی خردادماه ۲۰ درصد رشد داشته است و در مقیاس فصلی میزان رشد آن بالای۵۰ درصد بود.

 از اواخر فروردین‌ماه، فعالیت در بازار آزاد ارز ممنوع و اعلام شد که به تمام نیازهای ارزی واقعی در قالب ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی پاسخ داده خواهد شد. با این حال به‌تدریج فعالیت در بازار آزاد ارز به‌صورت زیرزمینی پیگیری شد و قیمت‌ها در این بازار از نرخ رسمی فاصله خود را افزایش داد. این فاصله در شرایط کنونی به حدی رسیده است که رانت قابل‌توجهی را می‌تواند نصیب سودجویان کند. در این شرایط نیز بعضا اخبار و شایعاتی منتشر می‌شود که حکایت از سودجویی از فاصله قیمت بازار آزاد ارز با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دارد. واردکنندگان ولع زیادی برای دریافت ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی دارند و آمارها و گفته‌ها بیانگر افزایش شدید درخواست برای واردات کالا و استفاده از سهمیه ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومان است. همزمان شنیده‌های زیادی وجود دارد که صادرکنندگان غیرنفتی تمایلی به فروش ارز خود به واردکنندگان با قیمت ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی ندارند. بعضا حتی عنوان شده است به‌دنبال راه‌های میان‌بر برای فروش ارز با قیمت‌های بالاتر و نزدیک به نرخ بازار هستند. در این میان، عده‌ای باور دارند، بازگشت بازارساز به بازار و عرضه ارز می‌تواند زمینه‌ساز مدیریت بیشتر قیمت‌ها شود. عده دیگری باور داشتند، ایجاد بازاری برای خرید و فروش داوطلبانه ارز در فضایی شفاف می‌تواند مانع از تحرک سفته‌بازان مخرب شود. برخی از آنها باور دارند پذیرش نرخ توافقی ارز از سوی دولت می‌تواند زمینه‌ساز کاهش رانت در فضای ارزی شود.

اثر بهار متفاوت بر انتظارات

روند متفاوت دلار در بهار ۹۷، انتظارات افزایشی را در میان برخی معامله‌گران ارزی افزایشی داده است و تحت‌تاثیر همین موضوع تحلیلگران باور دارند، باید اقدام جدیدی در بازار ارز برای مدیریت قیمت‌ها صورت بگیرد. از نظر آنها، شکست بیشتر سطوح مقاومتی می‌تواند موج جدیدی از تقاضا را وارد بازار کند که پاسخ‌دهی به آن دشوار خواهد بود. این در حالی است که در شرایط فعلی همچنان می‌توان با مداخلات کوتاه مدت فضای ارزی را مدیریت کند.

دلار در شرایطی در بازار غیررسمی بهار ۹۷ رشد بالای ۵۰ درصد را به ثبت رسانده است که در بهار سال‌های گذشته روند نسبتا آرامی داشت. این ارز از بهار ۹۲ تا ۹۶ هرگز رشد دو رقمی نداشته و در برخی مقاطع حتی روند منفی هم داشته است. در واقع از نظر معامله‌گران، در اولین فصل سال تقاضای زیادی به‌طور سنتی در بازار حاضر نمی‌شود و بیشترین میزان تقاضا مربوط به ماه‌های آذر و دی است.

13 (1)

13 (3)

 


 

پایان توفانی بورس در بهار