تاکتیک سکه‌بازان تغییر کرد

به گفته فعالان، در حالی که در هفته گذشته سکه‌بازان با خریدهای سنگین، قیمت‌ها را در مسیر صعودی حرکت می‌دادند، در روز ابتدایی هفته جاری، بازیگران این بازار بیشتر به دنبال نوسان‌گیری و پیدا کردن نقطه کف بودند. در واقع، سکه‌بازان در برابر نزول قیمت در ساعات ابتدایی روز مقاومت چندانی نکردند؛ آنها پس از اینکه فروش‌های سکه کمی کاهش یافت، وارد بازار شدند و توانستند با نوسان‌گیری محدود، قیمت را کمی بالا بیاورند. این در حالی بود که در هفته گذشته تحرکات افزایشی‌ها بسیار بالاتر بود و آنها قیمت‌ها را به‌صورت کانالی جا‌به‌جا کرده و به تبع آن چند سقف قیمتی مهم را شکستند. چنانکه در گزارش آخر هفته «دنیای اقتصاد» اشاره شده بود، معامله‌گران افزایشی به دلایل متفاوتی در ابتدای هفته جاری در بازار فعالیت خاصی نداشتند. کاهش دامنه نوسانات در روزهای انتهایی هفته گذشته، نزدیک شدن به سطوح مقاومتی قوی و احتمال اصلاح قیمت‌ها در کنار تعطیلات خردادماه ازجمله عواملی بودند که به‌عنوان متغیرهای احتمالی استراحت معامله‌گران در هفته جاری مطرح شدند. با این حال، در روز ابتدایی هفته سکه‌بازان از تاکتیک جدیدی رونمایی کردند. به‌نظر می‌رسد، در شرایطی که تقاضای چندانی در بازار در ابتدای هفته وجود نداشت، این دسته از معامله‌گران تلاش داشتند قیمت‌ها را بالا نگه دارند و در برابر افت بیش از اندازه تا جایی که می‌توانند از خود مقاومت نشان دهند. به گفته فعالان، اگر سکه‌بازان احساس کنند که سکه از یک نقطه حمایتی پایین‌تر نخواهد رفت، ممکن است با خریدهای خود مانع از افت زیاد قیمت شوند. شنیده‌ها حاکی از آن است که برخی سکه‌بازان انتظار دارند با نزدیک شدن به عید فطر و تاریخ اجرایی‌شدن عملی تحریم‌ها، قیمت سکه با افزایش بیشتری مواجه شود. در نتیجه این عده در هفته جاری ممکن است در برابر نزول این فلز گرانبها مقاومت کنند.  در کنار متغیرهای درونی بازار سکه، دو عامل بیرونی نیز در افت فلز گرانبهای داخلی اثر داشتند. اولی افت بهای اونس در بازارهای جهانی روز جمعه بود.

طلای جهانی در آخرین روز کاری بازارهای جهانی از مرز هزار و ۳۰۰دلار یک‌بار دیگر پایین‌تر رفت و به قیمت هزار و ۲۹۳ دلار رسید. اونس طلا در ۲ هفته گذشته نتوانست حضور خود بالای کانال هزار و ۳۰۰ دلار را تثبیت کند؛ حال آنکه بسیاری از معامله‌گران بازار داخلی انتظار جهش این متغیر جهانی را داشتند. بدیهی است در چنین شرایطی کاهش طلای جهانی فضای بازار و سکه داخلی را بیشتر متاثر کند. در کنار سکه تمام بهار آزادی، روز گذشته نیم سکه، ربع سکه و طلای ۱۸ عیار نیز بخشی از ارزش خود را از دست دادند. در اولین روز هفته، نیم سکه ۴هزار تومان افت قیمت را تجربه کرد و به قیمت یک میلیون و ۷۰ هزار تومان رسید. ربع سکه نیز با افت ۷ هزار تومانی تا قیمت ۶۱۵هزار تومان عقب‌نشینی کرد. هر گرم طلای ۱۸عیار نیز روز شنبه ۳ هزار و ۵۰۰تومان از ارزش خود را از دست داد و به قیمت ۱۹۳ هزار تومان رسید. این در حالی بود که هر گرم طلای ۱۸ عیار در مقطعی از هفته گذشته به آستانه مرز ۲۰۰ هزار تومانی هم رسیده بود. به گفته فعالان، ممکن است در روزهای آتی قیمت سکه‌های کوچک کمی بیشتر از سکه تمام افزایش قیمت را تجربه کند. از نظر آنها، به‌طور سنتی با نزدیک شدن به عید فطر تقاضا برای سکه‌های کوچک مانند ربع افزایش پیدا می‌کند؛ عاملی که به‌طور معمول زمینه‌ساز افزایش قیمت این فلز ارزشمند می‌شود.

دیگر متغیری که روز گذشته به افت قیمت دلار کمک کرد، حرکت نزولی این ارز به سوی ابتدای کانال ۶ هزار و ۴۰۰ تومان بود. به اعتقاد برخی فعالان، تقاضاهای مسافرتی و واقعی هفته گذشته وارد بازار شد و در روز ابتدایی هفته جاری تقاضای خاصی در بازار وجود نداشت. روز گذشته در بازارهای همسایه نیز تغییر افزایشی خاصی رخ نداد که بتواند قیمت دلار در بازار داخلی را نیز نوسانی کند.روز گذشته، ارزش دلار در منطقه هرات افغانستان در اوایل کانال ۶ هزار و ۳۰۰ تومان باقی ماند و نوسان زیادی را تجربه نکرد. شنیده‌ها حاکی از آن است که در ساعات پایانی روز قیمت دلار در بازار غیررسمی تهران نیز به اواخر کانال ۶ هزار و ۳۰۰ تومان رسید. باید دید این نزول در روزهای بعد ادامه‌دار خواهد بود یا شاخص ارزی راه بازگشت خود به کانال بالاتر را باز خواهد کرد.