پر قدرت یا آسیب پذیر؟

مارک وایت هوس

تحلیلگر بلومبرگ

در حالی که فدرال‌رزرو آمریکا و بانک‌های مرکزی دیگر همچنان به‌منظور تحریک رشد، نرخ بهره را پایین نگاه داشته‌اند، یک سوال بزرگ این است که کدام اقتصادها با سرعت کافی رشد خواهند کرد تا برای افزایش نرخ بهره آماده شوند. سرمایه‌گذاران انتظار دارند که نرخ سپرده سه ماهه دلار تا ماه دسامبر ۲۰۱۶ با ۶۴/ ۰ درصد رشد به ۲۴/ ۱درصد برسد. این میزان بیش از نرخ سود برآوردشده منطقه یورو، بریتانیا و ژاپن خواهد بود.

در همین زمان، بازارهای مشتقه اعتباری که فراهم کننده یک نوع بیمه در برابر عدم پرداخت بدهی‌ها هستند، در حال بروز نگرانی‌هایی در مورد وضعیت مالی شرکت‌های بزرگ آمریکایی هستند. هزینه بیمه ۵ ساله روی بدهی ۱۰ میلیون دلاری صادر شده توسط شرکت‌های سرمایه‌گذار آمریکایی در حدود ۸۹ هزار دلار خواهد بود که ۲۲ هزار دلار بیش از سال گذشته برآورد می‌شود. این افزایش بیش از رشد ثبت شده در اروپا، ژاپن و بقیه کشورهای آسیایی بوده است. پس چگونه آمریکا در آن واحد هم قدرتمندتر شده و هم متزلزل‌تر نشان می‌دهد؟ یک احتمال این است که بازارها در واقع پتانسیل لازم را برای افزایش نرخ بهره به‌عنوان منعکس‌کننده قدرت آنها مشاهده نمی‌کنند.

ممکن است معامله‌گران بر این باور باشند که فدرال‌رزرو بیش از حد پیش خواهد رفت و موجب کاهش رشد موجی از عدم پرداخت بدهی‌ها شود یا خوش‌بینانه‌تر اینکه آنها انتظار دارند تا نرخ بهره بالاتر تنها زیرمجموعه‌ای از شرکت‌ها را (برای مثال شرکت‌هایی که از قیمت پایین نفت ضربه خورده و شرکت‌هایی که قرض بسیار زیادی دارند) بدون غرق شدن در اقتصاد تحت‌فشار قرار دهد. از سوی دیگر، سیگنال‌های متفاوت نشان می‌دهد که وظایف پیچیده زیادی پیش‌روی فدرال‌رزرو خواهد بود. رشد قدرتمند آمریکا برای مابقی دنیا بسیار حیاتی خواهد بود، همان‌طور که کاهش سرعت رشد چین باعث کندی بهبود اقتصادی در اروپا شده است. این در حالی است که بزرگ‌ترین اقتصاد دنیا همچنان نشانه‌هایی از ضعف را نشان می‌دهد و ممکن است به طرز غیرعادی در برابر افزایش نرخ بهره آسیب‌پذیر باشد. این موضوع به آن معنا است که بانک مرکزی بسیار محتاطانه عمل خواهد کرد و آماده است تا اگر سال ۲۰۱۶ طبق انتظار پیش نرفت مسیر خود را تغییر دهد.