پرسش امروز
بیتکوین و طلا، دست در دست هم
وضعیت فعلی
بیتکوین که در نوامبر سال ۲۰۲۲ در محدوده قیمتی ۱۵ تا ۲۰هزار دلار در نوسان بود، در حال حاضر در محدوده ۳۰ تا ۳۵هزار دلار در نوسان است. روند صعودی بیتکوین در ماه اکتبر با سرعت زیادی ادامه دارد و در حال حاضر پادشاه بازار رمزارزها در محدوده نزدیک به ۳۵هزار دلار معامله میشود. در بازه زمانی ۳۰روزه قیمت طلای جهانی حدود ۳درصد و قیمت بیتکوین حدود ۲۸درصد رشد داشته است؛ این یعنی بازدهی بیتکوین در بازه زمانی یکماه اخیر در مقایسه با فلز زرد گرانبها یعنی طلا تقریبا 10برابر بوده است.
داراییهای رمزنگاریشده در گذشته هم ثابت کردهاند که در روندهای صعودی نسبت به فلزات گرانبها نظیر طلا اقبال بیشتری دارند و به دلیل «کوچکی حجم بازار» و «دسترسی معاملاتی آسانتر» دستخوش نوسان قیمت بیشتری خواهند شد. البته نباید فراموش کرد که با گسترش آگاهی عمومی در مورد مزایای بیتکوین نسبت به ارزهای فیات و طلا روزبهروز به پذیرش عمومی آن نزدیک خواهیم شد. مزایایی همچون قابلیت انتقال آسان، هزینه نگهداری و حفظ امنیت پایین، تقسیمپذیری بیشتر، نگهداری ناشناس و مصون بودن از تورم بهخودیخود دلایل جذابیت ذاتی بیتکوین برای سرمایهگذاری هستند.
تحلیل وضعیت کلان
بازار رمزارزها در حال بلوغ و در مرحله تاثیرپذیری -نه تاثیرگذاری- از بازارهای مالی دیگر قرار دارد. همبستگی بازار رمزارزها با بازارهای دیگر در 10سال گذشته افزایش داشته است. بازارهای مالی تحتتاثیر تصمیمهای کلان اقتصادی دولتها قرار میگیرند، پس نمیتوان اثرپذیری قیمتها در این بازار از سیاستگذاری کلان، بهخصوص در سطح اتحادیه اروپا و بانکمرکزی آمریکا را نادیده گرفت. از آنجا که در حال حاضر نرخ بهره بزرگترین محرک اقتصاد کلان است و گمانهزنیهای مداوم در مورد نزدیک بودن به پایان سیاستهای انقباضی فدرالرزرو، نشاندهنده وضعیت تورمی در آینده نزدیک است، بار دیگر توجه معاملهگران و سرمایهگذاران جهان به بیتکوین جلب شده است. از طرفی افزایش نگرانیها در زمینه تشدید تنشهای بحرانی میان اسرائیل و فلسطین، ادامه جنگ طولانی اوکراین و روسیه و ناآرامیهای منطقه قرهباغ بار دیگر و بیش از گذشته اهمیت داراییهای رمزنگاریشده در زمان بحرانهای ژئوپلیتیک را نشان داد. رمزارزها اساسا ماهیتی غیرمتمرکز و جهانی دارند و در این مواقع ذخایر بهتری نسبت به پولهای محلی کشورها محسوب میشوند.
تحلیل فنی
با نگاه به نمودار قیمت بیتکوین، نواحی عرضه و تقاضای اصلی بهعنوان سطوح مقاومت و حمایت قابلتشخیص هستند. در تحلیل فنی، این نواحی تمایل معاملهگران به معکوس کردن یا توقف روند قیمت را نشان میدهند. سطح حمایتی بیانگر قدرت خریداران در محدودهای از قیمت برای جلوگیری از ریزش بیشتر و سطح مقاومتی نشاندهنده قدرت فروشندگان در محدودهای از قیمت برای جلوگیری از صعود بیشتر ارزش یک دارایی است. در حال حاضر گاوهای بازار بیتکوین چند بار موفق به شکستن مقاومت قوی ۳۰هزاردلاری در بازه زمانی هفتگی شده و این محدوده را مورد آزمایش قرار دادهاند. مقاومت ۳۰هزاردلاری علاوه بر اینکه سد تکنیکال برای رشد قیمت است، سد روانی قوی نیز محسوب میشود.
معمولا اعداد رند مقاومتهای سختتری هستند و بیتکوین جسورانه مقاومت روانی ۳۵هزاردلاری را هم آزمود. البته باید در نظر داشت که مقاومت اصلی و سد راه بعدی بیتکوین در بازه زمانی هفتگی، محدوده قیمت ۳۸هزار دلار است که بهعنوان مهمترین دیوار فروش نزدیک، پیش روی گاوهای بازار قرار دارد. در بازه زمانی هفتگی اصلیترین حمایت بیتکوین محدوده ۲۴ تا ۲۵هزار دلار است که البته با توجه به اخبار مثبت در این روزها بعید است در صورت ریزش قیمتها شاهد این محدوده باشیم؛ مگر اینکه تحولات قانونگذاران، ورق بازی را به ضرر خریداران برگرداند. در این صورت یکی از حمایتهای مهم در بازه زمانی روزانه دو محدوده در حوالی ۲۸ و ۲۶هزار دلار است که میتواند مانع ریزش بیشتر قیمت شود. این روزها که اخبار، داغ و لحظهای است و تحولات قانونی و پذیرش رمزارزها بهخصوص بیتکوین بیشتر شده است، معاملهگران باید بیش از گذشته رسانهها را رصد کنند.
باید در نظر داشت که امیدواری به ادامه روند صعودی بیتکوین صرفا از بعد تحلیل فنی یک اشتباه فاحش است؛ هرچند بستهشدن کندل هفتگی فعلی در بالای محدوده ۳۴ تا ۳۵هزار دلار میتواند شرایط ادامه رشد قیمتها را فراهمتر کند. اتریوم بهعنوان مهمترین آلتکوین بازار در یکهفته اخیر رشد تقریبا ۱۰درصدی را تجربه کرده و بالای ۱۸۰۰دلار در حال معامله است. قیمت سایر آلتکوینهای کوچکتر هم به تبعیت از رشد اخیر بیتکوین صعودی بوده است. به طور نمونه در 10روز اخیر سولانا با ۳۰درصد و چینلینک با ۴۰درصد رشد مواجه شدهاند. بهطورقطع تا زمانی که روند حرکت صعودی بیتکوین متوقف نشود، رشد آلتکوینها ادامه خواهد داشت. با لیکویید شدن ۳۸۷میلیون دلار موقعیت معاملات آتی (فیوچرز) بیتکوین در پی رشد سریع این ارز، خرسهای بازار برای چندمین بار در یکماه اخیر متحمل ضرر شدند و خستهتر از همیشه به نظر میرسند.
تحلیل دادههای درون زنجیرهای
یکی از ویژگیهای ارزهای رمزنگاریشده که بر بستر بلاکچین توسعه یافتهاند، شفافیت دادهها و تراکنشهاست. از آنجا که قیمت ممکن است در سطح صرافیها بهصورت مجزا یا گروهی، تحت دستکاری هماهنگشده قرار بگیرد، صرف بررسی فنی نمودار رمزارزها نمیتوان به تحلیل جامع و صحیحی از آینده بازار دست یافت. با استفاده از دادههای درون زنجیرهای بیتکوین بهعنوان رهبر بازار، میتوان رفتار سرمایهگذاران را در تمام بازار رمزارزها بررسی کرد. این دادهها بسیار دقیق و برای تحلیلهای میانمدت و بلندمدت بسیار قابلاستناد هستند. یکی از شاخصهای پرکاربرد برای راستیآزمایی سطوح حمایت و مقاومت فنی براساس دادههای درون زنجیرهای، شاخص «پراکندگی قیمت تحققیافته به تفکیک باندهای طول عمر» یا Age Bands Realized Price Distribution است.
این شاخص، بیتکوینها را براساس طول عمر ذخیره به گروههای رنگی متفاوت تقسیم میکند و نشان میدهد که چه مقدار بیتکوین برای چه مدت و در چه ناحیه قیمتی انباشت شده است. براساس نمودار برگرفتهشده از وبگاه تحلیل آنچین (Chain Exposed) بیشترین میزان ذخیره و نگهداری بیتکوین توسط سرمایهگذاران کوتاهمدت و میانمدت در ناحیه ۲۸ تا ۳۱هزار دلار بوده است. این همان ناحیه مقاومتی مهم است که هماکنون بیتکوین درصدد شکستن کامل آن است. نواحی ۱۸ تا ۲۰هزار دلار نیز بیتکوین را در صورت ریزش قیمت حمایت خواهند کرد.
بررسی تحولات قانونگذاری
فهرستشدن صندوق معامله بیتکوین با قیمت لحظهای به نام «آیشیرز بیتکوین تراست» مربوط به شرکت مدیریت دارایی بزرگ بلکراک در شرکت تسویه معاملات بازار بورس نزدک (DTCC) موجی از هیجان را در بازار رمزارزها به راه انداخت. براساس تاریخ درخواست بلکراک، کمیسیون بورس تا ۱۰ ژانویه ۲۰۲۴ (مصادف با ۲۰دی) فرصت دارد که در مورد تایید یا رد درخواست این شرکت تصمیمگیری کند. در حال حاضر و پس از 10سال عدمموافقت کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا با درخواست شرکتها مبنی بر تایید «صندوقهای معاملاتی بیتکوین با قیمت لحظهای» این یک موفقیت بزرگ در جهت روند روبهرشد پذیرش عمومی این ارز توسط نهادها، سرمایهگذاران و مردم بهحساب میآید و زمینه ورود سرمایههای بزرگ به این بازار را فراهمتر میکند.
همچنین اخیرا قانونگذاران بخش حفاظت از دادههای اتحادیه اروپا، طی بیانیهای مشترک بر اهمیت ارتقای استانداردهای حفاظت از حریم شخصی استفادهکنندگان از «یورو دیجیتال» تاکید کردهاند. آنها اعلام کردند از آنجا که تراکنشهای کوچک از نظر پولشویی و تامین مالی تروریسم خطری ندارند، نباید برای نهادها و افراد دیگر قابلمشاهده باشد. این امر با وجود اینکه به طور مستقیم ارتباطی با رشد قیمت بیتکوین ندارد؛ اما در واقع ارجنهادن و تصدیق ایده درست آن توسط بخش قانونگذاری در اتحادیه اروپاست.