حضور پررنگ زنان در بخش غیررسمی
اکثریت زنان شاغل بهصورت غیررسمی کار میکنند
از مجموع شاغلان، ۱۳میلیون زن بهصورت غیررسمی (۵۶درصد) و ۱۰ میلیون زن بهصورت رسمی (۴۴درصد) کار میکنند. کار در بخش غیررسمی با دستمزد پایین، پوشش کمتر تامین اجتماعی و خشونت بیشتر در محل کار همراه است. در حالی که سطح کل اشتغال زنان مشابه سطوح قبل از همهگیری کووید است، سهم اشتغال غیررسمی بیشتر است. زنان در سلسلهمراتب بخش غیررسمی اقتصاد در مکزیک کجا هستند؟ نظرسنجی ملی شغل ۲۰۲۲ ویژگیهای زیر را در مورد زنان شاغل در بخش غیررسمی اقتصاد مکزیک برجسته میکند:
- اکثریت این زنان را کارگران حقوقبگیر زیردست تشکیل میدهند (۵۱درصد) که براساس طبقهبندیها شامل کارگران صنعتی و کارگران مزدبگیر غیررسمی میشود.
- تعداد زنان کارفرما در بخش غیررسمی (۲درصد) نسبت به بخش رسمی (۴درصد) کمتر است.
- شکاف جنسیتی بین درصد کارفرمایان زن و مرد در اقتصاد غیررسمی بیشتر از اقتصاد رسمی است.
- زنان در اقتصاد غیررسمی (۳۶درصد) بیشتر از اقتصاد رسمی (۷درصد) به صورت خوداشتغال مشغول به کار هستند.
- در بخش غیررسمی اقتصاد، در مقایسه با مردان در بخش غیررسمی و زنان در بخش رسمی، زنان بیشتری بهعنوان کارگران بدون دستمزد در مشاغل خانوادگی (مانند فروشندگان، کارگران صنعتگر و صنعتی و کارگران کشاورزی و سایرین) مشغول به کار هستند.
- کار خانگی با حقوق عمدتا توسط زنان انجام میشود (۲۳درصد از آنها در مقابل ۲درصد از مردان).
اکثر زنان در مکزیک در پایینترین جایگاه در سلسلهمراتب جنسیتی کار غیررسمی با درآمد کمتر قرار دارند. در واقع، طبق دادهها، درآمد زنان در هر دو بخش رسمی و غیررسمی کمتر از مردان است. در بخش غیررسمی اقتصاد، شکاف درآمدی حتی بزرگتر است: مردان بهطور میانگین درآمد ماهانه ۲۱۲۷ پزو بیشتر از زنان دارند (۲۷درصد بیشتر)، در حالی که در بخش رسمی میانگین درآمد مردان ۱۹۳۳ پزو بیشتر از زنان است (۱۵درصد بیشتر).
کار خانگی با حقوق غیررسمی در مکزیک عمدتا توسط زنان انجام میشود (۲۳درصد از آنها در مقابل ۲درصد از مردان). کار خانگی با دستمزد غیررسمی کمترین درآمد را در سلسله مراتب کار غیررسمی دریافت میکند و مزایای شغلی یا دسترسی به بیمه درمانی را برای کارکنان خود فراهم نمیکند.
دادهها در مکزیک همچنین نشان میدهد که اشتغال غیررسمی، هم برای زنان و هم برای مردان، در مناطق کمتر شهری بسیار بالاتر است. در اقتصاد غیررسمی، بیشتر زنان خوداشتغال هستند و تعداد کمی هم شرکتهای خرد خود را دارند. ماهیت خوداشتغالی زنان تحتتاثیر نابرابریهای جنسیتی در زمینه انباشت داراییها و ظرفیتها و مسوولیت بزرگتری است که به زنان در مراقبت از کودکان و سایر بستگان محول میشود. فقدان درآمد یا درآمد کم زنان باعث میشود نتوانند تضمین و وثیقه برای دسترسی به خدمات مالی ارائه دهند. این امر به آن معنی است که زنان اغلب بهعنوان بخش پرخطر شناخته میشوند که این امر بر کارآیی سیستم مالی تاثیر میگذارد و نابرابریهای اجتماعی و جنسیتی را تقویت میکند.