ساز و کار پذیرش شرکتهای نوپا
مطاﺑﻖ ﺻﻮرتﻫﺎی ﻣﺎﻟﯽ ﺳﺎﻻﻧﻪ ﻣﻨﺘﻬﯽ ﺑﻪ ۲۹/ ۱۲/ ۱۳۹۸، در ﻣﻘﻄﻊ درﺧﻮاﺳﺖ ﭘﺬﯾﺮش، ﻣﺒﻠﻎ ﮔﺰارشﺷﺪه ﺗﺤﺖ ﻋﻨﻮان داراییﻫﺎی ﻧﺎﻣﺸﻬﻮد ﻣﻌﺎدل ۱,۷۰۲ﻣﯿﻠﯿﺎرد رﯾﺎل ﺑﻮده ﮐﻪ ﺳﻬﻤﯽ ﺑﺎﻟﻎ ﺑﺮ ۸۶درﺻﺪ از ﻣﺠﻤﻮع داراییﻫﺎی ﺷﺮﮐﺖ را ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص ﻣﯽداد. ﭘﺲ از بررسیهای لازم، ﭘﺬﯾﺮش اﯾﻦ ﺷﺮﮐﺖ در ﺟﻠﺴﻪ هیاتﭘﺬﯾﺮش ﻣﻮرخ ۳۰/ ۰۲/ ۱۳۹۹ ﻣﻄﺮح و ﻣﻘﺮر ﺷﺪ که ﺟﺰﺋﯿﺎت ﻣﺨﺎرج ﻣﻨﻌﮑﺲﺷﺪه در ﺳﺮﻓﺼﻞ داراﯾﯽ ﻧﺎﻣﺸﻬﻮد ﺷﺮﮐﺖ اراﺋﻪ شود و ﺑﺮ ﻣﺒﻨﺎی اﻃﻼﻋﺎت مذکور، در ﺧﺼﻮص روﯾﻪ ﺣﺴﺎﺑﺪاری بهکارﮔﺮﻓﺘﻪﺷﺪه مرتبط با داراﯾﯽﻫﺎی ﻧﺎﻣﺸﻬﻮد، از کمیته ﻓﻨﯽ ﺳﺎزﻣﺎن ﺣﺴﺎﺑﺮﺳﯽ، اﺳﺘﻌﻼم ﻻزم ﺻﻮرت ﭘﺬﯾﺮد. کمیته فنی سازمان حسابرسی، الزامات مرتبط در خصوص نحوه ثبت داراییهای نامشهود شرکت مزبور را ارائه کرد و گزارش حسابرسی ویژه توسط حسابرس و بازرس قانونی شرکت، براساس رویه مورد تایید سازمان حسابرسی تهیه و در جلسه هیاتپذیرش مورخ ۲۹/ ۰۷/ ۱۳۹۹ مطرح شد.
بهمنظور اطمینان بیشتر مقرر شد که گزارش حسابرسی ویژه جدیدی با حسابرس معتمد دیگری تهیه شود و رویه شرکت مجددا مورد حسابرسی قرار گیرد. در این خصوص، گزارش حسابرس جدید در جلسه هیاتپذیرش ۰۹/ ۱۰/ ۱۳۹۹ مجددا طرح و با پذیرش مشروط شرکت در بازار دوم فرابورس موافقت و در تاریخ ۲۹/ ۱۰/ ۱۳۹۹ به شرکت ابلاغ شد. همزمان با اقدام شرکت مبنی بر رفع شروط هیاتپذیرش برای طیکردن فرآیند درج نماد، ﻣﻮﺿﻮع ریسکهای مرتبط با ورود استارتآپها ﺑﻪ ﺑﺎزار ﺳﺮﻣﺎﯾﻪ ﮐﺸﻮر مطرح و ضرورت تبیین ﺿﻮاﺑﻂ وﯾﮋه و ﻣﻘﺮرات ﻣﺘﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮای ورود ﺷﺮﮐﺖﻫﺎی مزبور به بازار سرمایه تصریح شد.
در این خصوص، جلسات متعددی بهمنظور تبیین ضوابط پذیرش شرکتهای حوزه اقتصاد دیجیتال با مراجع ذیصلاح برگزار و پیشنویس تهیهشده بعد از بررسی کمیته تدوین مقررات سازمان بورس در تاریخ ۱۸/ ۰۸/ ۱۴۰۰ بهمنظور تصویب به هیاتمدیره سازمان بورس ارسال شد. بعد از احراز کلیه شرایط مندرج در صورت جلسه هیاتپذیرش و ضوابط مطرحشده در پیشنویس دستورالعمل مزبور، شرکت تپسی در تاریخ ۰۷/ ۰۹/ ۱۴۰۰ در بازار دوم فرابورس درج شد. درنهایت، ضوابط و شرایط اختصاصی پذیرش سهام شرکتهای نوپا و فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال در تاریخ ۲۱/ ۰۲/ ۱۴۰۱ به تصویب هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار رسید. همزمان با درج نماد شرکت تپسی در تاریخ ۰۷/ ۰۹/ ۱۴۰۰، براساس ضوابط مذکور، انجام فرآیند مربوط به ارزشیابی شرکت توسط یکنهاد مالی دارای مجوز مرتبط از سازمان بورس و علاوه بر آن از مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوهقضاییه صورت پذیرفت و گزارش ارزشیابی شرکت در تاریخ ۱۷/ ۰۱/ ۱۴۰۱ از طریق تارنمای کدال در اختیار عموم قرارگرفت و گزارش ارزشگذاری نهایی در تاریخ ۱۱/ ۰۳/ ۱۴۰۱ منتشر شد.
براساس بند «۴» ماده «۵» ضوابط و شرایط اختصاصی پذیرش سهام شرکتهای نوپا و فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال، انجام عرضه اولیه شرکتهای حوزه اقتصاد دیجیتال از طریق افزایش سرمایه از محل سلب حقتقدم و مطابق با ماده «۷» ضوابط مذکور به سرمایهگذار واجد شرایط انجام میشد. همچنین، مطابق با ماده «۷» ضوابط و شرایط اختصاصی پذیرش سهام شرکتهای نوپا و فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال، با توجه به نسبت داراییهای نامشهود به جمع داراییهای شرکت تپسی که بیشتر از ۵۰درصد است، معاملات ثانویه سهام این شرکت محدود به سرمایهگذاران حرفهای خواهد بود که شرایط سرمایهگذاران حرفهای در تاریخ ۲۰/ ۰۱/ ۱۴۰۱ در هیاتمدیره فرابورس ایران تصویب و در تاریخ ۲۲/ ۰۱/ ۱۴۰۱ به عموم اطلاعرسانی شد. همچنین پیش از عرضه اولیه در جهت رعایت ماده «۳» ضوابط و شرایط اختصاصی پذیرش سهام شرکتهای نوپا و فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال، نسبت به توثیق نیمی از سهام سهامداران عمده و همچنین بنیانگذار شرکت اقدام شد.
در ادامه فرآیند عرضه اولیه، جلسات معارفه شرکت تپسی در تاریخهای ۱۷/ ۰۳/ ۱۴۰۱ و ۱۸/ ۰۳/ ۱۴۰۱برگزار و در نهایت، در تاریخ ۲۴/ ۰۳/ ۱۴۰۱ کشف قیمت سهام شرکت تپسی مطابق با ماده «۷» ضوابط و شرایط اختصاصی پذیرش سهام شرکتهای نوپا و فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال توسط سرمایهگذاران واجد شرایط انجام شد و درحال حاضر، شرکت در حال اجرای اقدامات مربوط به افزایش سرمایه از محل سلب حقتقدم است.