وضعیت بازار مسکن در نیمه اول سال
گزارش رسمی بانکمرکزی از آخرین تحولات بازار مسکن در نیمه بهار ۱۴۰۰ نشان میدهد: در اردیبهشت امسال، متوسط قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران، ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بود که نسبت به ماه قبل ۸/ ۱ درصد کاهش نشان میدهد. همچنین در ماه مورد گزارش، تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی شهر تهران به ۳ هزار و ۹۰۰ واحد مسکونی رسید که نسبت به ماه قبل ۱/ ۸۸ درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲/ ۶۵ درصد کاهش نشان میدهد.
نکته جالب گزارش اردیبهشت امسال مربوط به روند قیمتی مناطق 22 گانه شهر تهران میشود. دادههای مورد بررسی حاکی از آن است که متوسط قیمت مسکن در نیمی از مناطق شهر تهران با افزایش و در نیمی دیگر از مناطق با کاهش نسبت به ماه ابتدایی سالجاری مواجه شده است.
از جمله مناطقی که متوسط قیمت در آن میزان کاهش قابلتوجهی را تجربه کرده، منطقه یک پایتخت است.
مقایسه میانگین قیمت مسکن در منطقه یک طی دو ماه ابتدایی امسال حاکی از آن است که متوسط قیمت مسکن از حدود 68 میلیون تومان در فروردین ماه امسال به حدود 60 میلیون تومان در اردیبهشت رسیده است.
در این میان مناطق 3، 5، 6، 8، 12، 14، 15، 16، 17، 20 و 21 مناطقی بودند که در اردیبهشت افزایش قیمت را نسبت به ماه نخست سال تجربه کردهاند.
دو کانال عقبنشینی متوسط قیمت مسکن در دو ماه ابتدایی امسال، نسبت به اسفندماه سال گذشته، از جمله نکات قابلتوجه در مورد بازار است. در شرایطی که بخش عمده بازارهای دارایی منتظر مشخص شدن نتایج مذاکرات و انتخابات پایان خرداد هستند، بازار مسکن مطابق با پیشبینی گروهی از کارشناسان با کاهش پیدرپی (دوماه ابتدایی 1400) مواجه بوده است.
البته نکته مهم در مورد روند بازار در این دو ماه آن است که حجم معاملات در بخش زیادی از مناطق چندان قابلتوجه نبوده است. بهطوریکه تعداد معاملات در برخی مناطق کمتر از 20 فقره بوده است.
با این حال، در مقطع کنونی این سوال مهم پیش روی بازار مسکن قرار دارد که عامل اصلی در ریزشی شدن قیمت در این بازار چه بوده است؟ چه فاکتورها و عواملی در بالا نرفتن قیمت به کمک بازار مسکن آمده است؟ آیا پارامترهای بیرونی نقش کلیدی داشتهاند یا آنکه برخی عوامل درونی بازار سبب شده تا شتاب رشد قیمت کاهش پیدا کند و در دوماه مورد بررسی منفی شود؟ در میان عوامل اثرگذار بیرونی مذاکرات خارجی، انتخابات ریاستجمهوری و روند سایر بازارهای دارایی بیش از دیگر فاکتورها میتواند اثرگذار باشد. اما اینکه کدام یک نقش پررنگتری را بازی کردهاند از جمله موضوعاتی است که در صفحه امروز باشگاه اقتصاددانان به آن پرداخته شده است.
از سوی دیگر برخی از فعالان و کارشناسان بازار معتقدند در شرایطی که قیمت نهادههای اصلی ساختمانی و نهایتا قیمت تمام شده ساختمان درحال افزایش است، نمیتوان چندان به اینگونه گزارشها اتکا داشت و باید در ادامه منتظر بود و دید بازار چه روندی را در پیش خواهد گرفت. کارشناسان و تحلیلگران بازار مسکن در این صفحه به بررسی هر دو موضوع پرداختهاند.