ترامپ فقیرتر شد!
و نکته جالب اینکه بهرغم یک سال تعطیلی بخش بزرگی از اقتصاد، شاخصهای مالی رشد چشمگیری داشتهاند و به ارقام بیسابقهای افزایش یافتهاند. شاخص استاندارد اند پورز نسبت به ابتدای سال گذشته و بهرغم سقوط ماه مارس سال پیش، اکنون ۳۰ درصد بالاتر است. شاخص متوسط صنعتی داوجونز نیز حدود ۲۰ درصد رشد کرده است، اما عملکرد مالی بسیاری از میلیاردرها بسیار بهتر از رشد شاخصهای یاد شده بوده است. این گروه بخش اعظم ثروت خود را در تک سهمها قرار میدهند یا سبدی از داراییها دارند که شامل واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری و.. است که معمولا در دسترس مردم نیست. ۷۵درصد ۷۲۲ میلیاردر آمریکایی اکنون نسبت به قبل از همهگیری کرونا یا ثروتمندتر هستند یا تغییری در میزان ثروتشان بهوجود نیامده است. میزان افزایش ثروت آنها چند میلیارد دلار، دهها میلیارد دلار یا حتی یکصد میلیارد دلار بوده است. نیمی از کل افزایش ثروت میلیاردرهای آمریکایی در ثروت تنها ۲۰میلیاردر بزرگ رخ داده است.
بیشترین رشد ثروت به دلار، مربوط به ایلان ماسک است. ثروت او که مدیر دو شرکت تسلا و اسپیس ایکس است از ۲۷ میلیارد دلار در اوایل ژانویه سال قبل با ۵۴۰ درصد افزایش به ۱۷۰ میلیارد دلار رسیده است. افزایش علاقه به خودروهای برقی به رشد ۷۰۰ درصدی قیمت سهام شرکت تسلا منجر شده است. ارزش بازار شرکت اسپیسایکس نیز به ۷۴ میلیارد دلار رسیده است. اوایل ماه ژانویه ایلان ماسک برای مدتی کوتاه به ثروتمندترین انسان در جهان تبدیل شد البته اکنون او سومین نفر در فهرست ثروتمندترین افراد جهان است. تغییر قیمت سهام شرکتها سبب میشود رقم ثروت افراد این فهرست دائما تغییر کند.
طی دوران همهگیری کرونا، ثروت جف بزوس که ثروتمندترین انسان در جهان است رشد چشمگیری داشت. قیمت سهام شرکت آمازون طی این دوره ۱۵ ماهه ۸۷ درصد بالا رفته، زیرا قرنطینه سبب تعطیلی فروشگاهها شد و بر تقاضا برای خریدهای آنلاین افزود. ثروت آقای بزوس نسبت به ژانویه سال گذشته ۸۶ میلیارد دلار افزایش یافته است. نشریه فوربس پیشبینی کرده او نخستین انسانی خواهد بود که ثروت اش به ۲۰۰ میلیارد دلار افزایش خواهد یافت.
عاداتی که در دوره همهگیری کرونا شکل گرفتند تا اندازه زیادی باقی خواهند ماند در نتیجه کسبوکار شرکت آمازون که در زمینه تجارت الکترونیک است همچنان رونق خواهد داشت. از سوی دیگر سبد سرمایهگذاری ثروتمندان عموما شامل تعداد زیادی شرکت با افق مثبت است و این به آن معناست که با بازگشایی اقتصاد و رونق فعالیت شرکتهایی که از این بازگشایی سود میبرند بر ثروت گروه یادشده افزوده خواهد شد. بنیانگذاران شرکت گوگل یعنی لری پیج و سرگئی برین که اکنون ثروتشان به ترتیب ۱۰۲ و ۹۹ میلیارد دلار است دو تن دیگر از کسانی هستند که طی ۱۵ ماه اخیر ثروت بسیار بیشتری کسب کردهاند. میزان رشد ثروت هر یک از آنها در این دوره ۴۰ میلیارد دلار است.
طی دوره همهگیری، بهویژه، قیمت سهام شرکتهای بزرگ فناوری بسیار رشد کرده است. دو نفر یادشده بین ۱۵ میلیاردر بزرگ فعال در حوزه فناوری هستند و در فهرست ۲۵ نفر که بیشترین رشد ثروت را داشتند، قرار دارند. طی ۱۵ ماه اخیر نه تنها بر ثروت میلیاردرها افزوده شده، بلکه تعداد آنها نیز بیشتر شده است. سالجاری میلادی در فهرست میلیاردرهای نشریه فوربس چهره ۴۹۳ فرد جدید قابل مشاهده است؛ یعنی از ۱۵ مارس سال پیش تا پایان مارس امسال تقریبا هر ۱۷ ساعت یک میلیاردر به جمع میلیاردرها افزوده شده است. در بین این تازهواردها، ۹۸ نفر آمریکایی هستند. تیلور پری فیلمساز، تیم کوک مدیرعامل شرکت اپل و کیم کارداشیان جزو میلیاردرهای جدید هستند.
با توجه به رشد سریع و اعجابآور قیمت ارزهای دیجیتال طی دوره یادشده، ۹ میلیاردر که داراییشان عموما ارز دیجیتالی است بهوجود آمدهاند و اگر بازار این ارزها رونق بیشتری پیدا کند بر تعداد این گروه افزوده خواهد شد. البته نوسان قیمت ارزهای یادشده بسیار شدید است؛ در نتیجه رقم ثروت میلیاردرهای این حوزه نیز افت و خیزهای چشمگیری دارد. عدهای نیز در روند مبارزه با همهگیری کرونا به ثروتی بزرگ دست یافتند. برای مثال آگوست تروندل، مدیر یک هلدینگ تحقیقات کلینیکی است و این هلدینگ به شرکتهای دارویی کمک میکند آزمایشهای کلینیکی برای داروهای ضدویروس کرونا انجام دهند. سه آمریکایی سهامدار شرکت واکسنسازی مدرنا یعنی تیموتی اسپرینگر، نوبار آفیان و رابرت لانگر نیز طی این دوره به ثروتی عظیم دست یافتند.
رشد شاخصهای بورس که حاصل افزایش سرمایه وارد شده به آن است، سبب افزایش ثروت بسیاری از سرمایهگذاران بهویژه آن دسته که در سهام شرکتهای پیشرو حضور داشتهاند، شده است. میزان بالای نقدینگی در اقتصاد یک عامل رونق بورس است و با توجه به برنامههایی که دولت آمریکا برای توسعه زیرساختهای این کشور دارد، انتظار میرود با تزریق هزاران میلیارد دلار دیگر به اقتصاد رونق بورس تداوم پیدا کند. از سوی دیگر تغییر برخی برنامهها از جمله افزایش مالیاتها که بایدن پیشنهاد داده است سبب میشود از میزان ثروت میلیاردها کاسته شود. چند هفته قبل رئیسجمهوری آمریکا جزئیات برنامه افزایش مالیات بزرگترین ثروتمندان را ارائه کرد. بایدن معتقد است راه برای بسیار ثروتمند شدن باز است؛ اما آنهایی که به این سطح ثروت میرسند باید سهم منصفانهای از ثروت خود را بهعنوان مالیات پرداخت کنند.
در دوره همهگیری، ثروت عدهای از ثروتمندترین افراد کاهش یافت. برخی مدیران بخش انرژی جزو این گروه هستند؛ زیرا بهبود وضعیت قیمت نفت سریع نبوده است. از سوی دیگر برخی فعالان بخش ساختوساز شاهد کاهش تقاضا برای اماکن اداری بودهاند و به همین دلیل ثروت افرادی نظیر جف ساتون و ترامپ کاهش یافته است. طبق تخمین فوربس، ثروت ترامپ از ۱/ ۳ میلیارد دلار در قبل از آغاز همهگیری به ۴/ ۲ میلیارد دلار کاهش یافته است. در ماههای آینده عوامل مختلفی بر وضعیت بخشهای گوناگون اقتصاد و عملکرد بورس اثر خواهند گذاشت و تغییراتی در وضعیت فهرست ثروتمندترین انسانهای جهان رخ میدهد.