رنسانس پرونیسم
بسیاری از مردم معتقدند این دو نفر با برنامههای حمایتگرایانه میتوانند به وضعیت اقتصاد سامان دهند. در آرژانتین اکنون دوره رنسانس پرونیسم است. جمعی بزرگ از رای دهندگان شامل طبقه متوسط، جوانان چپگرا و فقرای خشمگین از وضعیت اقتصادی با رای خود زمینه احیای سیاستهای پوپولیستی را در این کشور فراهم کردهاند. مخلوط سمی نابرابری و فساد مالی که سبب ناآرامیهای گسترده در آمریکای جنوبی شده، در آرژانتین پیروزی نامزد پوپولیست را سبب شده است. ماه گذشته در اکوادور تظاهرات علیه سیاستهای ریاضتجویانه رئیسجمهوری در جریان بود. در شیلی چند هفته است که مردم در اعتراض به وضعیت وخیم اقتصادی خود و گسترش نابرابریها به خیابانها آمدهاند و تظاهراتها بارها به خشونت کشیده شده است. در پرو درگیری داخلی در طبقه سیاسی دچار فساد مالی، سبب بحران قانون اساسی شده و مشخص نیست روند انتخابات پارلمانی به چه شکل خواهد بود.
در آرژانتین مخالفان سیاستهای پوپولیستی میگویند پوپولیستها با سیاستهای خود سبب وخامت اوضاع اقتصادی شدهاند. کرشنر که قبل از ماکری رئیسجمهوری آرژانتین بود، به دست بردن در دادههای اقتصادی، فساد مالی و اجرای سیاستهای حمایتی زیانبار برای اقتصاد متهم است. اگر چه او بهدلیل حضور در مجلس سنا از مصونیت قضایی برخوردار است، اما علیه وی اتهامهای متعددی مطرح شده است. کرشنر سال ۲۰۱۵ جای خود را به نامزد راست گرا یعنی ماکری داد. او مانند مورنو، رئیسجمهوری اکوادور، سیاستهای حمایتی را کنار گذاشت و برای دریافت کمک مالی سراغ صندوق بینالمللی پول رفت اما سیاستهای اقتصادی وی موثر نبود و اوضاع کشور بدتر از سال ۲۰۱۵ است.
در اوایل سده بیستم، آرژانتین در دوران اوج خود بهدلیل داشتن دشتهای حاصلخیز و وسیع که این کشور را به سبد نان جهان تبدیل کرده بود از ژاپن ثروتمندتر بود و تعداد خودروهای این کشور بیش از خودروهای فرانسه بود. اما پس از «رکود بزرگ» جهان، حاکمیت ارتشیها و دولتهای ناکارآمد سبب شد بهتدریج اقتصاد آرژانتین دچار مشکل شود. با این حال جنبش پرونیستی در این کشور بسیار ریشهدار است و به باور برخی از مردم آرژانتین، پرونیسم الگوی ادامه حیات این کشور است.
در دوره ریاستجمهوری کرشنر سیاستهای حمایتی به شکل فراگیری به اجرا درآمد. کمکهای فراوانی به مردم شد و انواع یارانهها برای سهولت زندگی آنها ارائه شد. سال ۲۰۱۵ چون کرشنر به لحاظ قانونی دیگر نمیتوانست جزو نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری باشد مردم به این امید که ماکری اوضاع را بهتر خواهد کرد به او رای دادند، اما اکنون معتقدند وعدههای او دروغ بوده است و اقدامات وی تنها به ثروتمندان سود رسانده است. ماکری با حذف یارانهها، هزینه زندگی مردم را چند برابر کرده است و اقدامات او برای ایجاد اعتماد به افق اقتصاد از جمله گرفتن وام از صندوق بینالمللی پول موثر نبوده است. از سال پیش اقتصاد آرژانتین دچار رکود است و تلاشهای دولت برای حفظ ارزش پژو صرفا به از میان رفتن ذخایر ارزی منجر شده است. رکود اقتصادی و افزایش هزینه زندگی سبب شده وضعیت زندگی بسیاری از مردم وخیم شود و فقر گسترش یابد. از زمان استقرار دموکراسی در آرژانتین در سال ۱۹۸۳ هر سه بحران شدید اقتصادی و مالی در این کشور در دوران حاکمیت دولتهای غیرپرونیست رخ داده است. عدهای معتقدند علت این است که پرونیستها قبل از خروج از قدرت با اقدامات خود زمینه بحران را فراهم کردهاند. در هر حال عدهای از کارشناسان معتقدند علت اصلی وضعیت وخیم اقتصادی، کسری مالی است. دولتها بیش از حد توانایی خود هزینه کردهاند و برنامههایشان برای ایجاد درآمد موثر نبوده است.
ارسال نظر