موافقتنامه تجارت ترجیحی با کوبا امضا شد

گروه بازرگانی - مهم‌ترین پیامد سفر وزیر بازرگانی ایران و هیات همراه او به کشور انقلابی کوبا در هفته گذشته امضای رسمی موافقتنامه تجارت ترجیحی بود.

در واقع کوبا نخستین کشوری است که ایران وارد فاز عملیاتی تجارت ترجیحی با آن شده اگرچه با چند کشور دیگر نیز گفت‌وگو و مذاکره پیرامون تجارت ترجیحی انجام شده و در مرحله تصویب مجلس شورای اسلامی قرار دارد که از جمله آنها می‌توان به لایحه تجارت ترجیحی با کشورهای سوریه، تونس، سریلانکا و از همه مهم‌تر لایحه موافقتنامه تجارت ترجیحی با کشورهای عضو «دی هشت» اشاره کرد که هنوز به نتیجه نرسیده است. نمایی از شهر هاوانا

هیات دولت این لایحه را در تاریخ ۱۵/۶/۸۵ تصویب کرد و در تاریخ ۱/۸/۱۳۸۵ به مجلس فرستاد.

در مقدمه این لایحه آمده است:

«با عنایت به اهمیت گسترش روابط تجاری در توسعه اقتصادی کشورها و نظر به این که کاهش و حذف تدریجی موانع فراراه تجارت به گسترش تجارت کمک خواهد کرد و به منظور ایجاد تسهیلات مناسب در روابط عمومی اقتصادی بین کشورهای عضو گروه دی - هشت و نیز در جهت ارتقای سطح همکاری‌های چند جانبه و تحکیم مناسبات میان کشورهای یاد شده لایحه زیر برای طی مراحل قانونی تقدیم می‌شود.»

از سوی دیگر لایحه تجارت ترجیحی با پاکستان نیز سال گذشته در مجلس تصویب شد اما هنوز اجرایی نشده است.

از آنجا که ایران در فاز اول پیوستن به سازمان تجارت جهانی قرار دارد، امضای موافقتنامه‌های تجارت ترجیحی می‌تواند مقدمه‌ای کارا بر این پیوستن باشد اما نکته مساله برانگیز این است که کشورهای مورد اشاره کمترین میزان مبادلات تجاری با ایران را به خود اختصاص داده‌اند.

در این میان سوریه یک استثنا است که البته به نظر می‌رسد روابط سیاسی نیز در این میان نقش‌آفرین بوده است.

براساس موافقتنامه تجارت ترجیحی با کوبا، صادرات ۸۸ قلم کالا از ایران به این کشور و همچنین واردات ۴۴ قلم کالا از کوبا مشمول این موافقتنامه خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری «هاوانا» وزیر بازرگانی ایران در سفر خود به سرزمین کاسترو با مقامات رسمی کوبا از جمله وزرای تجارت خارجی، دولت و امور خارجه دیدار و گفت‌وگو کرده است.