56 صادرکننده نمونه کشوری معرفی شدند

گروه بازرگانی - روز گذشته ۵۶ صادرکننده نمونه ملی طی مراسمی با حضور رییس‌جمهور، وزیر بازرگانی و جمع کثیری از مدیران دولتی و بخش خصوصی کشور در تهران معرفی شدند. امسال علاوه بر معرفی شرکت های برتر صادراتی، استانداران دو استان کرمانشاه و خوزستان، سفرای ایران در بلاروس و ترکیه، اتحادیه صادرکنندگان خراسان جنوبی، اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی، انجمن صادرکنندگان صنعتی، معدنی و خدمات و انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی نیز به عنوان خادمین صادرات معرفی شدند.مدیرکل حوزه ریاست و روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران می‌گوید: ارزش صادرات صادرکنندگان نمونه امسال ۵/۲ میلیارد دلار بوده است که ۱۰ درصد از کل صادرات سال ۸۸ را به خود اختصاص داده‌اند.به گفته امیرمحمدی از میان این صادرکنندگان ۱۱ صادرکننده مربوط به بخش کشاورزی، ۳۵ صادرکننده مربوط به بخش صنایع و معادن، ۷ صادرکننده مربوط به بخش خدمات، ۲ صادرکننده مربوط به بخش فناوری بالا و یک صادرکننده هم مربوط به بازرگانی عمومی است.امیرمحمدی گفت: در انتخاب صادرکنندگان نمونه امسال استان تهران با ۳۱ صادرکننده نمونه در رتبه نخست قرار دارد و پس از آن استان‌های خراسان رضوی، فارس و اصفهان به طور مشترک در رتبه سوم قرار دارند.

وی تصریح کرد: تعداد شرکت‌هایی که برای نخستین‌بار به عنوان صادرکننده نمونه کشور انتخاب شده‌اند بالغ بر ۱۹ شرکت است که ۳۴ درصد از کل صادرکنندگان نمونه را تشکیل می‌دهند.

از سوی دیگر فعالان اقتصادی و نمایندگان صادرکنندگان کشور در روز ملی صادرات، افزایش نرخ ارز را به عنوان مهم‌ترین خواسته‌ صادرکنندگان کشور از دولت مطرح کردند. دبیرکل اتاق بازرگانی اتاق تهران در این باره می‌گوید: در صورتی که دولت تاکید بر ثابت ماندن نرخ ارز دارد، جبران نرخ تورم داخلی و خارجی را در مشوق‌های صادراتی برای صادرکنندگان باید در نظر بگیرد. به گفته محمد مهدی راسخ، ایران از جمله کشورهایی است که هنوز تورم دو رقمی دارد و در ۱۰ سال گذشته به‌طور متوسط قیمت‌ها ۲۰ درصد افزایش یافته است. در قانون برنامه چهارم نیز اشاره شده است که تفاوت تورم داخلی و خارجی به صورت سالانه بر روی نرخ ارز اضافه شود.

راسخ تصریح کرد: در صورتی که این اتفاق نیفتد، صادرکنندگان ایرانی قدرت رقابت‌پذیری خود را از دست می‌دهند.

جمشید عدالتیان، عضو اتاق تهران می‌گوید: مهم‌ترین خواسته این قشر کاهش ارزش ریال یا همان افزایش نرخ دلار است.

شاهرخ ظهیری، عضو دیگر اتاق بازرگانی هم با تاکید بر توجه به دو مساله نرخ ارز و تورم به عنوان خواسته‌های مهم صادرکنندگان از دولت، اظهار کرد: باید بسته‌ای آماده شود که از مرحله‌ اول تا مرحله آخر صدور یک کالا در آن مدنظر قرار بگیرد که هرکدام از این عوامل، اگر مورد توجه نباشند، صادرکننده لنگ می‌شود.

ظهیری تصریح کرد: مساله نرخ ارز و تورم نیز موضوعاتی هستند که در قدرت رقابت کالاهای صادراتی ما با کالاهای دیگر تاثیر دارند.

محسن بهرامی، عضو فعلی اتاق تهران و معاون اسبق وزارت بازرگانی تاکید کرد که مهم‌ترین خواسته یک صادرکننده از دولت اصلاح نرخ ارز است.

اما نمایندگان فعالان اقتصادی کشور به جز نرخ ارز، به خواسته‌های دیگر صادرکنندگان از دولت نیز اشاره کردند. محمدرضا بهرامن، عضو اتاق تهران روان‌سازی محیط برای صدور محصولات داخلی کشور را مهم‌ترین خواسته صادرکنندگان از دولت عنوان کرد.

تقی رحمانی، فعال اقتصادی و صادرکننده نمونه کشور هم معتقد است که اگر نرخ ارز اصلاح نشود صادرکنندگان کشور کماکان قدرت رقابت با رقبای منطقه ای و جهانی را نخواهند داشت حتی اگر از مزیت صادراتی برخوردار باشند. وی با تاکید بر این موضوع که تثبیت نرخ ارز رانت به واردات است، می‌گوید: دولت در صورت امتناع از افزایش نرخ ارز باید تمهیدات لازم را برای جلوگیری از ضرر و زیان صادرکنندگان فراهم کند.مسعود دانشمند، ‌عضو هیات رییسه اتاق ایران مهم‌ترین خواسته صادرکنندگان از دولت را اعطای تسهیلات ارزان قیمت عنوان کرد و متذکر شد: باید به صادرکنندگان برای اینکه بتوانند کالاهای خود را صادرکنند، تسهیلات ارزان قیمت داد. چراکه تسهیلات با نرخ‌های بالا به صادرکنندگان آسیب وارد می‌کند. پدرام سلطانی، کارشناس و فعال اقتصادی هم مهم‌ترین موضوع را تلاش برای بازگرداندن فضای آرام بین ایران و کشورهای دیگر دانست.وی اضافه کرد: سخت‌تر شدن روابط بانکی و سخت‌شدن اخذ ویزا برای کشورهای دیگر از جمله مشکلاتی است که برای صادرکنندگان ما به وجود آمده است. سلطانی تصریح کرد: این مشکلات منجر به این شده که فعالان اقتصادی به‌جای در نظر گرفتن برنامه‌های بلند‌مدت به برنامه‌های کوتاه‌مدت روی بیاورند.

دنیای اقتصاد گزارش کامل این مراسم را روز دوشنبه هفته آینده در قالب ویژه نامه روز ملی صادرات منتشر خواهد کرد.