دغدغه‌های رکودی فعالان اقتصادی

گروه بازرگانی - اولین همایش مشترک روسای سازمان‌‌های بازرگانی استان‌ها و اتاق‌های بازرگانی سراسر کشور روز گذشته در زنجان برگزار شد. در این مراسم که با حضور رییس اتاق بازرگانی ایران ، نماینده مردم زنجان در مجلس ، استاندار و رییس اتاق بازرگانی زنجان و معاون خارجی و معاون بین‌الملل وزیر بازرگانی برگزار شد، محمد نهاوندیان رییس پارلمان بخش خصوصی کشور از دغدغه‌های گریبانگیر تجارت ، اقتصاد و فعالان اقتصادی گفت و با این عنوان که فرهنگ تجارت در کشور لطمه خورده است، ایجاد زیرساخت‌های تاسیسی در امر بازرگانی را مستلزم «فرهنگ‌سازی»، «رویه سازی» و «نهادسازی» دانست. رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با بیان اینکه تعامل در امور اقتصادی از زیرساخت‌های امور بازرگانی است، تاکید کرد: اخلاقیات صنفی و تعامل بین واحدهای اقتصادی، به طور کامل پاسداری نمی‌شود. رییس پارلمان بخش خصوصی همچنین با اشاره به بروز مشکلات جدی در بحث اخلاق کسب و کار عنوان کرد: متاسفانه از سرمایه غنی فرهنگ دینی فاصله گرفته‌ایم. در شرایطی که در جهان کمتر شرکتی را پیدا می‌کنیم که منشور اخلاقی نداشته باشد، زیرا مسائل اخلاقی وارد مسائل بازاریابی شده است؛ اما در ایران اخلاقیات صنفی و تعامل بین واحدهای اقتصادی، به طور کامل پاسداری نمی‌شود.

او معتقد است: رویه‌ها و مقررات بازرگانی اگر در مسیر تسهیل و بر مبنای اعتماد به فعالان اقتصادی باشد، جنس دیگری پیدا می‌کند. رویه‌ها و مقرراتی که بر مبنای عدم اعتماد به فعالان اقتصادی و مچ گیری است باید عوض شوند.

بدبینی ۸۰ ساله به بخش خصوصی

به گفته دکتر نهاوندیان بسیاری از مقررات اقتصادی در ۸۰ سال دولت‌سالاری اقتصاد کشور، بر مبنای بدبینی به بخش خصوصی بوده که باید تغییر کند.

او به آمار رابطه مبادله اشاره و خاطرنشان کرد: قطعا صادرات ما در سنوات گذشته بالاتر رفته است، اما این که خود را با خودمان مقایسه کنیم کفایت نمی‌کند، بلکه باید رابطه مبادله را که با دیگر کشورها نشان می‌دهد، بررسی کنیم.

وی با بیان این که «باید دید کیفیت تعامل ما با دنیا به سمت بهره‌وری بالاتر می‌رود یا پیچیدگی بیشتر در اقتصاد»‌ گفت: باید بررسی کنیم که چرا به دلایل غیرقابل قبول، گران‌تر تولید می‌کنیم و ارزان‌تر می‌فروشیم؟ رییس اتاق ایران تاکید کرد: باید برآورد دقیقی از هزینه‌های اقتصادی تحریم داشته باشیم. نهاوندیان همچنین با یادآوری خاطره همایشی با عنوان همایش‌های استان‌شناسی که ۱۵ سال قبل با پرچم داری «یحیی آل اسحاق» که وزیر وقت بازرگانی کشور بود در زنجان برگزار شد، گفت: باید از خود سوال کنیم که در این ۱۵ سال چه کردیم و تا چه اندازه به تصمیم‌هایی که گرفته شد عمل کردیم. نهاوندیان گفت: وظیفه ما در برهه فعلی انقلاب اقتصادی، نهادسازی لازم در بخش خصوصی است. وی خاطرنشان کرد: وظیفه دولت، دخالت در امور بخش خصوصی نیست، بلکه حمایت و کمک به بخش خصوصی است تا امور خود را تمشیت کند.

وی به مساله بهبود فضای کسب و کار اشاره کرد و گفت: در بازرگانی کشور می‌توانیم بیشترین نقش را در بهبود فضای کسب و کار داشته باشیم. بخش‌های تخصصی اقتصاد ما معمولا هدف خاص بخش خود را دنبال می‌کنند، بنابراین گاهی مفهوم رقابت زیر دست و پا لگدمال می‌شود.

حفظ یا حذف رقابت؟

رییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به مدیریت واردات خاطر نشان کرد:‌ باید دید که آیا مدیریت واردات را می‌خواهیم با حفظ فضای رقابتی صورت دهیم یا این که در این مسیر، حذف رقابت هم کنیم؟ و این که آیا تعریف ما از تولید، تولید صنعتی و کشاورزی است یا تولید اعم از تولید کالا و خدمات نیز مد نظر است.

وی تاکید کرد: در حمایت از تولید، باید هرجا که «ارزش افزوده» تولید می‌شود، حمایت صورت بگیرد. تنها در رقابت است که واحدهای تولیدی می‌توانند با آن سوی مرزها رقابت کنند، لذا اگر هم ممنوعیتی می‌گذارند باید حتما بر روی موقت بودن آن تاکید کنند. نهاوندیان درباره حرکت هدفمندکردن یارانه‌ها گفت: روح اصلی این حرکت چیست که در این انحراف قیمت‌ها و پایین نگه داشتن مصنوعی قیمت‌ها خیر ندیده‌ایم.

او تاکید کرد: نکند به بهانه هدفمندکردن یارانه‌ها، یک سری انحرافات قیمتی دیگر را توجیه کنیم. روح مکانیزم بازار و سازوکار عرضه و تقاضا باید در این طرح حاکم شود. وزیر سابق بازرگانی بار دیگر به مساله تحریم‌ها اشاره کرد و گفت: فعالان اقتصادی وظیفه ادامه حضور در اقتصاد جهانی را دارند و دولت هم وظیفه جبران هزینه‌های احتمالی ناشی از تحریم‌ها برای فعالان بخش خصوصی را دارد. وی همچنین بر ساماندهی برگزاری نمایشگاه‌ها بین اتاق‌ها و سازمان توسعه تجارت، هماهنگی در تاسیس مراکز تجاری و برنامه‌ریزی دقیق برای هیات‌های اعزامی و دریافتی در راستای حرکت رو به جلو تاکید کرد.

او گفت:‌ نظام تشکلی در بخش خصوصی باید شکل بگیرد، تقویت و حمایت شود و بین تشکل‌های موازی رابطه منطقی ایجاد شود که لازمه این امر وجود شفافیت، عدالت و انصاف، نوآفرینی و فراگیر بودن تشکل‌ها است.

وی از نمایندگان مجلس خواست درباره دو قانون بهبود فضای کسب و کار و قانون اتاق بازرگانی تصمیم‌گیری کنند.

حال اقتصاد خوش نیست

جمشید انصاری نماینده مردم زنجان در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور یادآور شد: حال اقتصاد خوش نیست و باید راه‌حل‌هایی برای آن پیدا کرد تا وضع موجود بهبود پیدا کند. وی مشکلات اقتصادی کشور را به سه دسته اصلی رکود، تحریم‌ها و مداخله دولت در امور اقتصادی تقسیم کرد و افزود: ۲ سال است که در دوره رکود اقتصادی به سر می‌بریم.

انصاری یادآور شد: اینکه بگوییم تحریم‌ها بر اقتصاد ما تاثیری ندارند حکایت به خواب زدن خود است، زیرا تحریم‌ها تاثیر عمیقی بر ابعاد مختلف اقتصادی کشور دارد. انصاری با اشاره به قانون اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ تصریح کرد: قانونی که توسط مجلس تصویب شده است قابل نقد است و باید مورد بررسی‌های کارشناسی قرار گیرد. وی افزود: دولت یا باید به کمک سیاست‌های اصل ۴۴ اقتصاد کشور را بهبود بخشد یا به دنبال آن باشد که کسری بودجه خود را از محل واگذاری‌ها تامین کند و باید آگاه بود که هر کدام از این روش‌ها تبعات خاص خود را دارد.

تجدید نظر در اجرای اصل ۴۴

وی تجدید نظر اساسی در قانون اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ را خواستار شد و گفت: این نوع اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ به اقتصاد استان‌ها و در نهایت کشور ضرر می‌زند. وی در پایان تصریح کرد: اقتصاد ایران مانند کودکی است که از عملکرد دولت احساس آرامش نمی‌کند و دولت با دخالت در مسائل مختلف فقط موانع را بیشتر می‌کند.

امضای تفاهم‌نامه همکاری اتاق‌ها و سازمان‌های بازرگانی

در این مراسم همچنین تفاهم‌نامه‌ای در سه بند به امضای ۳۳ اتاق و سازمان بازرگانی سراسر کشور رسید و به همین منظور اتاق استان و سازمان بازرگانی استان در زمینه‌های متعدد و در محدوده جغرافیایی استان همکاری‌های مطالعاتی و اجرایی خواهند داشت.

تدوین استراتژی توسعه تجاری استان در راستای استراتژی توسعه تجاری کشور، پیشنهاد مشترک ایجاد و راه‌اندازی مراکز تجاری در بازارهای هدف، برنامه‌ریزی و برگزاری نمایشگاه‌ها و مراکز و تورهای تجاری استان و همکاری و مشارکت در اجرای طرح پایش تجارت خارجی استان از جمله مفاد این تفاهم‌نامه مشترک است.

گفتنی است، این تفاهم‌نامه به‌صورت نمادین به امضای اتاق بازرگانی زاهدان، ارومیه، زنجان و شیراز با سازمان‌های بازرگانی استان‌هایشان رسید.