طلسم صادرات زعفران شکست
هرچند سازمان توسعه تجارت علت کاهش صادرات زعفران از سالهای ۸۴ تا ۸۷ را مربوط به کاهش تولید این محصول میداند، اما طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی روند کاهش تولید زعفران بعد از سالهای ۸۴ و ۸۵، در سال ۸۶ متوقف شده و تولید این محصول در این سال افزایش یافته بود. آمار گمرک نشان می دهد که طی سه ماهه آغازین امسال، صادرات این داروی گیاهی از نظر وزن ۸/۹ تن و از نظر ارزش ۳۶میلیون دلار بوده است که از نظر ارزش نسبت به مدت مشابه سال ۸۷، ۶۹درصد رشد داشته است.
بر این اساس، میزان صادرات زعفران در بستهبندی آماده برای خردهفروشی نیز ۹/۵ تن بوده و صادرات زعفران بستهبندی شده ۳۰۶درصد نسبت به مدت مشابه در سال ۸۷ رشد داشته است.
براساس اعلام سازمان توسعه تجارت، میزان صادرات در سال ۸۴، ۲۰۱ تن و به ارزش ۹۷میلیون دلار بوده است که این میزان در سال ۸۵ کاهش و به صادرات ۱۴۲ تنی با ارزش ۷۵میلیون دلار رسید.
در سالهای ۸۶ و ۸۷ نیز این میزان صادرات روند کاهندهای داشته است، بهطوری که در سال ۸۶، ۷۷ تن زعفران با ارزش ۵۰میلیون دلار و در سال ۸۷ ، ۶۸.۷ تن زعفران با ارزش ۸۹میلیون دلار از کشورمان صادر شده است، اما با وجود این، سازمان توسعه تجارت در آمار صادرات طلای سرخ ایران در سهماهه اول امسال از افزایش ۶۹درصدی ارزش صادرات این محصول خبر داده و به نظر میرسد، روند کاهنده صادرات زعفران سرانجام متوقف شده است.
یکی از عللی که در گزارش سازمان توسعه تجارت به عنوان عامل کاهش صادرات عنوان شده، موضوع نوسانات شدید قیمت در بازارهای داخلی است که طبق اعلام این سازمان، قیمتهای زعفران در بازار داخلی در سال ۸۷، از حدود ۱۸ تا ۴۲میلیون ریال به ازای هر کیلوگرم زعفران در نوسان بوده و در سه ماه نخست سال ۸۸، قیمت هر کیلو زعفران حدود ۴۳- ۴۲میلیون ریال اعلام شده است.
علاوه بر این، سازمان توسعه تجارت کشور پیشبینی کرده است که با توجه به افزایش تولید زعفران، قیمت این محصول در
نیمه دوم سال جاری در بازار داخلی کاهش پیدا کند.
ارسال نظر