گروه بازرگانی - معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: نظر واحدی روی موضوع راه‌اندازی بورس ارز یا مرکز مبادله ارز وجود ندارد. به گفته مهدی ابویی، مکانیسم بورس ارز نیز مانند همین مرکز مبادله ارز بود و قرار بود عرضه و تقاضا در آن تعیین‌کننده قیمت باشد. او افزود: در مرکز جدیدی که راه‌اندازی شده دولت مدیریت بیشتری دارد و به تامین ارز برای واردات کمک می‌کند، ولی چون ملاک در تعیین نرخ ارز در این مرکز، نرخ بازار است، می‌تواند به افزایش قیمت کالاهای وارداتی یا مواد اولیه بینجامد. ابویی ادامه داد: مهم‌ترین نکته در دوره کنونی این است که بتوانیم ارز را در بازار به اندازه کافی تامین کنیم، چون وقتی که ارز به اندازه کافی تزریق نشود، قیمت آن خود به خود افزایش پیدا می‌کند. معاون پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با تاکید بر اینکه بخشی از تقاضای موجود در بازار تقاضای کاذب است، ادامه داد: با توجه به افزایش ارز در یک مدت کوتاه، عطشی در جامعه به وجود آمده که مردم عادی هم برای سود‌جویی به سراغ ارز آمده‌اند و این روند می‌تواند به افزایش قیمت‌ها دامن بزند. معاون ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با انتقاد از برخی بانک‌های خصوصی به «مهر» گفت: متاسفانه این بانک‌ها هم بد عمل کرده‌اند و وارد بازار آشفته ارز شدند و تشنج ایجاد کردند تا سود کنند. به اعتقاد ابویی، اگر دولت بتواند در اتاق تبادل ارزی، ارز مورد نیاز را به خوبی تامین کند، در نهایت هم تقاضای کاذب را از بین می‌برد و هم قیمت‌ها را تعدیل می‌کند؛ گرچه منظور از تعدیل این نیست که قیمت‌ها به شدت کاهش یابد.

همچنین عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با بیان این که بالا‌ رفتن نرخ ارز می‌تواند به افزایش تولیدات داخلی بینجامد، گفت: تنها در شرایطی می‌توان به این هدف رسید که پس از شناسایی گروه‌های آسیب‌پذیر، ارز مورد نیاز را به میزان کافی در بازار آزاد تزریق کرد و به دنبال راهکارهایی برای تک‌نرخی شدن آن باشیم.

هوشنگ فاخر در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه راه‌اندازی مرکز مبادله ارز موجب افزایش ۲۰ درصدی نرخ ارز در بازار آزاد شده است، اظهار کرد: پیش از راه‌اندازی این اتاق و در سیستم قبلی ارز دو نرخی بود و در آن زمان وضعیت بازار سامان‌یافته‌تر و آرام‌تر از شرایط فعلی بود.

او ادامه داد: در آن زمان تنها یک نرخ ارز مرجع و یک نرخ بازار آزاد موجود بود که متقاضیان می‌توانستند با نرخ دلار آزاد نیاز‌های خود را برطرف کنند. در حال حاضر بازار سوم ارز و نرخ جدیدی از آن راه‌اندازی شده است.

عضو اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران ادامه داد: در این شرایط توان تولید‌کنندگان برای تولیدات کاهش می‌یابد، زیرا نمی‌توانند با این نوسان در بازار ارز مواد اولیه‌ و قطعات خود را وارد کنند. او با تاکید بر اینکه این شرایط تولید را در کشور کاهش می‌دهد، بیان کرد: مرکز مبادله ارزی در بالا‌رفتن نرخ ارز در بازار آزاد موثر بوده، زیرا در حال حاضر موجب بلاتکلیفی بازار ارز شده است.

فاخر ادامه داد: مقدار ارزی که از فروش نفت و صندوق توسعه ملی حاصل شده بود، در حال حاضر به جای ورود به بازار آزاد وارد اتاق ارزی می‌شود که در نهایت این امر موجب کاهش عرضه ارز آزاد و افزایش قیمت آن شده است.

او با بیان اینکه در شرایط فعلی باید گروه‌های آسیب‌پذیر شناسایی شوند، گفت: ما باید به دنبال راهکاری برای کاهش آسیب ناشی از افزایش نرخ ارز در بازار آزاد باشیم.

او بیان کرد: هر چند بالا رفتن نرخ ارز باعث جلوگیری از واردات و افزایش تولیدات داخلی می‌شود، ولی عدم‌تطبیق وضعیت اقتصادی با آن نتیجه معکوس خواهد داشت.