سرمایهگذاری در صنعت کشور پایین است
محمدصادق حمیدیان در هفتاد و یکمین جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی استان فارس، با بیان اینکه سرمایهگذاری یکی از اهرمها برای رسیدن به توسعه است، افزود: رشد اقتصادی و افزایش رفاه عمومی در بلندمدت، بدونتوجه به سرمایهگذاری و عوامل موثر بر رشد آن امکانپذیر نیست، از اینرو در شرایط فعلی کشور ضرورت و اهمیت توجه به سرمایهگذاری بیشازپیش در کشور احساس میشود. حمیدیان با ارائه گزارشی از روند سرمایهگذاری در کشور اظهار کرد: در بازه زمانی منتهی به سال۱۴۰۱ روند عمومی تشکیل سرمایه ثابت ناخالص به قیمتهای ثابت سال۱۳۹۵ نزولی بوده و میانگین نرخ رشد سالانه سرمایهگذاری طی این بازه زمانی، منفی ۵.۷درصد است.
رئیس اتاق شیراز اضافه کرد: کمترین رقم سرمایهگذاری واقعی کشور به قیمتهای ثابت، مربوط به سال۱۳۹۸ و برابر با ۲۴۹هزار میلیاردتومان است که کمتر از نصف رقم سال۱۳۹۰ است. در سال۱۴۰۱ سرمایهگذاری واقعی کشور ۱۸هزار میلیاردتومان افزایش یافت که نسبت به سال۱۴۰۰ رشدی معادل ۶.۷درصد را تجربه کردهاست. وی ادامه داد: سرمایهگذاری استهلاک برای سومین سالمتوالی و بر اساس دادههای به قیمت ثابت ۱۳۹۵ بانکمرکزی، در سال۱۴۰۰ تقریبا استهلاک سرمایه با رقم سرمایهگذاری جدید در این سالبرابر شدهاست. حمیدیان اظهار کرد: این اتفاق بدین معنی است که کاستهشدن سرعت رشد سرمایهگذاری، موجبشده تا استهلاک سرمایهگذاریهای قبلی با سرمایهگذاریهای جدید برابری کند و شکاف بین این دو رقم به حداقل برسد. استمرار عدمرشد یا افت سرمایهگذاری، میتواند نگرانی بیشیگرفتن استهلاک از سرمایهگذاری جدید را تشدید کند. وی تصریح کرد: تحلیل تحولات مصرف سرمایه (استهلاک) طی ۱۰ سالاخیر بهطور میانگین رقمی حدود ۴.۵درصد از ارزش موجودی سرمایه ثابت در اقتصاد ایران مستهلک میشود؛ بنابراین لازم است هرسال به میزانی تشکیل سرمایه جدید انجام شود تا نهتنها استهلاک داراییهای موجود جبران شود، بلکه ظرفیت جدیدی برای افزایش تولید ناخالص داخلی نیز ایجاد شود.
رئیس اتاق شیراز افزود: همچنین طی دوره ۱۰ساله ۱۳۹۱ الی ۱۴۰۱ فقط در چهار سال۱۳۹۳، ۱۳۹۹، ۱۴۰ و ۱۴۰۱ رشد کل سرمایهگذاری در اقتصاد ایران، مثبت و بهترتیب برابر با ۷.۱درصد، ۳.۲درصد، ۰.۰۱درصد و ۶.۷درصد بودهاست. حمیدیان گفت: نکته قابلتوجه در روند رشد سرمایهگذاری ایران این است که طی دهه۸۰ میانگین رشد سرمایهگذاری مثبت بودهاست؛ اما در دهه۹۰ به میزان قابلتوجهی کاهش و روند منفی به خود گرفتهاست. یکی از عمدهترین دلایل عدمرشد اقتصادی در دهه۹۰ کاهش رشد در سرمایهگذاری بودهاست. وی اظهار کرد: سرمایهگذاری صورتگرفته توسط بخشخصوصی در اقتصاد کشور طی سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۱ با نوسانات و روند عمومی کاهشی همراه بودهاست. میانگین نرخ رشد سالانه سرمایهگذاری واقعی بخشخصوصی طی بازه زمانی مذکور منفی ۵.۳درصد است. حمیدیان ادامه داد: بر اساس آمار آنکتاد جریان ورودی سرمایهگذاری مستقیم خارجی ایران طی ۱۰سال اخیر روندی با شیب ملایم را طی کرده و در سال ۲۰۲۲ رقم آن به ۱.۵میلیارد دلار رسیدهاست. وی اضافه کرد: ایران در سال۲۰۲۱ بالغبر ۱.۴میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی جذب کردهبود که بهاینترتیب میزان جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی ایران در سال۲۰۲۲ نسبت به سالقبل از آن حدود ۵.۳درصد معادل ۷۵میلیون دلار افزایش داشتهاست. او گفت: ایران درمیان کشورهای جهان از حیث میزان جذب سرمایهگذاری خارجی در رتبه ۷۹ در سال۲۰۲۲ قرار داشتهاست.
خلاصه مصوبات شورای گفتوگوی استان فارس
اداره استاندارد و مدیریت نظارت و ارزیابی بر فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی دانشگاه علومپزشکی شیراز توافقکردند که افراد معرفی شده بهعنوان مسوول فنی، بهعنوان مدیر کنترل کیفی (و بالعکس) نیز تایید صلاحیت شوند بهجز در مواردی که مطابق آییننامههای مربوطه تاکید خاص بر نوع رشته تحصیلی، مهارت و تجربه فرد متقاضی وجود داشتهباشد.
مقرر شد آموزش اولیه مسوولان فنی در آزمایشگاههای دارای گواهینامه تایید صلاحیت از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران و مطابق استانداردهای ملی انجام شود و دورههای آموزشی طی شده توسط ایشان مورد قبول اداره استاندارد و مدیریت نظارت و ارزیابی بر فرآوردههای خوراکی، آشامیدنی دانشگاه علومپزشکی شیراز قرار گیرد.
پس از انجام بررسیهای لازم، آزمایشگاه مرجع معاونت غذا و دارو دانشگاه علومپزشکی شیراز اقدام به اخذ گواهینامه ۱۷۰۲۵ از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران کند.
اداره نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی دانشگاه علومپزشکی شیراز در زمان صدور یا تمدید پروانههای واحدهای تولیدی، اولین آزمون نمونهبرداری را کامل و مطابق استانداردهای ملی مربوطه انجام دهد و در صورت نیاز به برونسپاری، نمونه به آزمایشگاه تایید صلاحیت شده از سوی مرکز ملی تایید صلاحیت ایران ارسالشود.
چنانچه اخذ گواهینامه ۱۷۰۲۵ از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران شامل هزینه شود، از محل مصوبات پنجاه و یکمین و پنجاه و نهمین شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی استان تامین شود.
انجمن صنفی کارفرمایی سنگ صفاشهر چنانچه سنگ خریداریشده را فرآوری و سپس به سایر کشورها صادر کند، میتواند در مزایده فروش سنگ خام شرکت کند.
دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری فارس موضوع ارائه تسهیلات بهمنظور تجهیز و نوسازی ماشینآلات حوزه سنگبریهای استان را پیگیری کند.
فرمانداری شیراز با همکاری دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری، فرمانداری خرم بید، سازمان صمت و انجمن صنفی کارفرمایی سنگ صفاشهر، قیمت پایه مزایده سنگ خام را مشخص کنند. بدیهی است منبعد مزایدههای سنگ صرفا با اعلام قیمت پایه انجام خواهد شد.
سازمان مدیریت و برنامهریزی استان طی مکاتبهای با نمایندگان فارس در مجلس شورایاسلامی و سازمان برنامهوبودجه کشور درخواست اعمال ضریب کاهشی مالیاتارزشافزوده در قانون بودجهسال۱۴۰۳ را برای واحدهای سنگبری و فرآوری سنگ تزئینی انجام دهد.