کمیته تدوین طرح تحول در ساختار اتاق ایران تشکیل شد
در نشست شورای مشورتی بررسی اصلاح ساختار اتاق ایران، کمیتهای متشکل از محمد قاسمی رئیس مرکز پژوهشهای اتاق، ساسان شاهویسی دبیرکل اتاق ایران، فرجالله معماری و محمدصادق حمیدیان روسای اتاقهای سمنان و فارس، مجید اثنیعشری، رضا پدیدار و توحید صدرنژاد اعضای هیاتنمایندگان اتاق ایران و تعدادی از پژوهشگران و چهرههای دانشگاهی از جمله مهدی مرتضوی رئیس مرکز مطالعات مدیریت دانشگاه تربیتمدرس و هادی حدادی پژوهشگر نهادهای مدنی مامور مطالعه مدل تحولی ساختار اتاق ایران شد. دبیرخانه این کمیته در مرکز پژوهشهای اتاق ایران خواهد بود و قرار است در جلسات کارشناسی، ایده اولیه مدل مبتنی بر مطالعه انجامشده در دانشگاه تربیتمدرس را بررسی کرده و بعد از جمعآوری آراء مختلف و جمعبندی آنها مدل پیشنهادی خود برای تغییر ساختار اتاق ایران را جهت اظهارنظر و رأیگیری نهایی به هیاتنمایندگان اتاق ایران ارائه کند. در این نشست حسین سلاحورزی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، گفت: تحول در ساختار اتاق ایران در دورههای قبل نیز مدنظر هیاترئیسه و هیاتنمایندگان بودهاست. ساختار اتاق متناسب با ماموریتهای آن از چابکی کافی برخوردار نیست و نیاز به یک مدل کارشناسیشده برای این اصلاح وجود دارد.
مهدی مرتضوی رئیس مرکز مطالعات مدیریت دانشگاه تربیتمدرس، با اشاره به مطالعه ماموریتها، اهداف و روابط اتاق ایران با ذینفعان و تدوین سند تحول اتاق ایران، بیان کرد: در این سند اهداف و ماموریتهای اتاق مشخصشده و هشت راهبرد مبتنی بر آن تعریف شدهاست. برای دستیابی به اهداف از طریق این راهبردها نیز حدود ۴۲ برنامه تحول تدوین شدهاست. مرتضوی تصریح کرد: ارتقای چابکی، متناسبسازی و شبکه محوری الگوی اداره اتاق از لحاظ سازمانی، توانمندسازی شبکه اتاق و اتاقهای استانی مبتنی بر توسعه محلی و منطقهای، افزایش تعامل با ذینفعان و ارتقای دیپلماسی اقتصادی، اقتصاد دیجیتال، دستیابی به سامانههای دیجیتال و اثربخشی در این حوزه در سطح ملی و بخش خصوصی، بهرهمندی از منابع انسانی شایسته و حرفهای، تسریع در ارائه خدمات و تعامل با ذینفعان، داشتن فرهنگ سازمانی متعالی و توسعه منابع مالی و متنوعسازی این منابع، بهعنوان اهداف کلان در این سند تحولی هستند.
او افزود: برای دستیابی به این اهداف راهبردهای بازآفرینی ساختار و شبکه همکاری اتاق مبتنی بر مدیریت فراگیر، معماری و استقرار نظامهای منابع انسانی مبتنی بر رویکردهای نوین، مستندسازی و فرآیندهای اتاق، مدیریت عملکرد، متنوعسازی و کیفیت خدمات، بهبود مستمر فرهنگ سازمانی و تغییر آن، نظامهای منابع مالی و فیزیکی اتاق، حمایت از حضور بخشخصوصی در بازارهای بینالمللی و توسعه منطقهای راهبرد تعریف شدهاند. محمد قاسمی رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران نیز گفت: مطالعه آسیبشناسی اتاق مبتنی بر بررسی اتاقهای موفق بینالمللی، شرح وظایف اتاقهای سراسر کشور و مصاحبه مفصل با ذینفعان انجام شدهاست که نتایج آن برای طرح تحول ساختار اتاق کاربردی خواهد بود.