رشد ۶/ ۱۱درصدی صنعت در پاییز ۱۴۰۱
به گزارش «ایرنا» محمدمهدی برادران در نشست خبری افزود: سال۱۴۰۱ با توجه به شعار «تولید، دانشبنیان و اشتغالآفرین» تمرکز وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاونت صنایع عمومی بر امر رشد تولید معطوف شد. وی گفت: با وجود اینکه رشد تولید ناخالص ملی در سهماهه سوم امسال ۳/ ۵درصد بوده، اما سهم صنعت بیش از متوسط اقتصاد و به میزان هشتدرصد بهثبت رسیدهاست. برادران خاطرنشان کرد: این رشد همراه با رشد اشتغال بوده، بهطوری که در تابستان ۱۴۰۰ نرخ بیکاری کشور ۶/ ۹درصد بوده که در پاییز امسال به ۲/ ۸درصد کاهش یافتهاست. وی همچنین تعداد شاغلان بخش صنعت در فصل پاییز امسال را هشتمیلیون و ۳۲۹هزار و ۱۰۰ نفر اعلام کرد.
معاون صنایع عمومی وزارت صمت همچنین با اشاره به آمار صادرات غیرنفتی گفت: درحالیکه صادرات غیرنفتی در پایان دولت قبل به ۵/ ۳۷میلیارد دلار رسیده بود، اما سالگذشته این رقم به ۵/ ۴۷میلیارد دلار رسید و پیشبینی میشود امسال به ۵۲میلیارد دلار افزایش یابد. وی تاکید کرد: همه این شاخصها نشاندهنده این است که در موضوع تولید توفیقات خوبی در سال۱۴۰۱ داشتهایم.
معاون وزیر صمت همچنین با اشاره به گزارش شامخ بهمن ماه که توسط اتاق بازرگانی منتشر میشود، خاطرنشان کرد: بررسی وضعیت صنایع مختلف نشان میدهد بیشترین رشد مربوط به صنعت نساجی با شاخص ۳/ ۶۵ بود و پس از آن ماشینسازی و لوازمخانگی ۹/ ۶۴، چوب و کاغذ ۷/ ۵۶، صنایع فلزی ۳/ ۵۶، صنایع غذایی ۵۴ و چرم ۷/ ۵۲ رونق قابلتوجهی در کسبوکارها نشان میدهد. وی در تشریح دلایل رشد تولید در سال۱۴۰۱ خاطرنشان کرد: پس از همت جمعی جامعه صنعتی کشور، تعامل مجموعه دولت با اصحاب صنعت، توجه به موضوع نوآوری از جمله این دلایل هستند. برادران یادآور شد: در گذشته در ساختار وزارت صنعت به برخی صنایع کمتوجهی و بیتوجهی شدهبود، زیرا فقط یک معاون صنایع در این وزارتخانه حضور داشت، اما امروز برای دفتر سلولزی و نوشتافزار، همچنین صنایع خلاق و فرش، صنعت سرگرمی و اسباببازی، صنایع ورزشی، لوازمخانگی و غیره مرکز تخصصی وجود دارد.
وی ادامهداد: همچنین در ساختار جدید وزارتخانه بهجای توجه به مواد اولیه، به خود صنایع، همچنین موضوعات تجارت بینالملل، تسهیل واردات مواد اولیه، تسهیل صادرات و اصلاح نظام بازار، شفافیت و مبارزه با کالای قاچاق و کالای تقلبی توجه ویژهای شده که از جمله عوامل موفقیت رشد تولید در کشور است. این مقام مسوول همچنین تکانههای ارزی، مشکلات بانکی، تورم، مشکلات تامیناجتماعی و همچنین ضعف در زیرساختها را عمده مسائل و مشکلات کارآفرینان اصحاب صنعت عنوان کرد که منجر به موانعی در رشد تولید شدهاست.
رشد تولید در صنایع مختلف
معاون صنایع عمومی وزارت صمت در ادامه با استناد به گزارشهای سامانه جامع تجارت به رشد تولید در صنایع مختلف پرداخت و گفت: رشد ۳۰۰درصدی تولید الیاف اکریلیک، رشد ۳۰درصدی تولید نخ اکریلیک، رشد ۱۴درصدی در تولید موکت و پتو، ۶درصدی مقوا، ۱۸۲درصدی کاغذ تحریر، ۲۰درصدی نوشتافزار، ۱۰درصدی فرش دستباف، ۸۰درصدی کولرگازی، ۴۰درصدی ماشین ظرفشویی، ۵۹درصدی تلویزیون، ۲۱درصدی یخچال، ۲۰درصدی پوشکبچه، ۶۱درصدی توپ، چهاردرصدی فرش ماشینی، ۳۵درصدی مصنوعات و فلزات گرانبها و ۲۱درصدی تولید اسباببازی بهثبت رسید. وی گفت: امسال موفق شدیم برای نخستینبار لوح صادرکننده نمونه را با امضای رئیسجمهوری به یک تولیدکننده انیمیشن بدهیم.
مواد اولیه ارز نیما دریافت نمیکنند
معاون وزیر صمت در پاسخ به سوالی درباره تخصیص ارز مواد اولیه بعد از آغاز بهکار مرکز مبادله ارز و طلا و تاثیر نرخ ارز بر قیمتها، گفت: بر اساس سیاستهای بانکمرکزی، عمده نیازهای ارزی تولیدکنندگان در تالار دوم تامین خواهد شد، اما نمیتوان گفت همه کالاها افزایش قیمت خواهند داشت، چون کل مواد اولیه همه کالاها وارداتی نیست. معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت در نشست خبری اظهار کرد: دغدغه تخصیص ارز برای همه صنایع وجود دارد و بخشی از مواد اولیه کالاها وارداتی است.درصد عمده حجم واردات کشور نیز مربوط به مواد اولیه تولید است. در سالجاری واردات کالاهای سرمایهای و واسطهای رشد داشته است. وی با بیان اینکه بههمراهی بانکمرکزی نیاز هست و روند تخصیص ارز اخیرا بهبود پیدا کرده، گفت: ظرف روزهای آینده در این زمینه گشایشهایی حاصل خواهد شد. تامین مواد اولیه سه ماه اول سال عمدتا نهایی شدهاست.
معاون صنایع عمومی وزارت صمت همچنین به مشکل تخصیص ارز اشاره کرد که برای همه صنایع عمومیت داشته است و گفت: تعداد زیادی از صنایع کشور نیازمند مواد اولیه وارداتی هستند، اما با کمک شرکت پتروشیمی ایران و همچنین شرکتهای فولادساز بخش زیادی از مواد اولیه داخلی تامین شد. وی تصریح کرد: در ۱۱ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سالگذشته واردات کالاهای سرمایهای با رشد ۸۵درصدی، واردات کالاهای واسطهای با رشد ۱۶درصدی و واردات کالای مصرفی با افت ۲۱درصدی همراه بودهاست. وی با اعلام اینکه روند تخصیص ارز در روزهای اخیر بهبودیافته و در روزهای آینده نیز گشایشهایی حاصل خواهد شد، تاکید کرد: نگرانیها برای تامین مواد اولیه، اجزا و قطعات وارداتی تولید برای بهار و تابستان آینده در صنایع مختلف به حداقل خواهد رسید و پیگیریهای ما برای تسهیل تخصیص ارز با بانکمرکزی ادامه خواهد یافت.
برادران اظهار کرد: در سال۱۴۰۱ تعداد ۲۷ طرح توسعهای لوازمخانگی در کشور اجرایی شد که شامل ۱۰ خطتولید یخچال فریزر جدید، چهار خط ماشین ظرفشویی، سه خط ماشین لباسشویی، یک خطتولید ماژول تلویزیون، سه خطتولید کولر و ۶خطتولید مایکروویو و لوازمخانگی کوچک بودهاست. برادران اظهار کرد: در سال۱۴۰۱ تعداد ۲۷ طرح توسعهای لوازمخانگی در کشور اجرایی شد که شامل ۱۰ خطتولید یخچال فریزر جدید، چهار خط ماشین ظرفشویی، سه خط ماشین لباسشویی، یک خطتولید ماژول تلویزیون، سه خطتولید کولر و ۶ خطتولید مایکروویو و لوازمخانگی کوچک بودهاست.
وی گفت: رضایت عمومی از تولیدکنندگان لوازمخانگی با بهبود کیفیت تولیدات و همچنین افزایش زمان ضمانتنامههای آنها از ۱۸ ماه به ۲۴ماه افزایش یافتهاست. برادران از کاهش ۲۲درصدی ارزبری لوازمخانگی و افزایش عمق تولید محصولات خبر داد و گفت: در ۱۱ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال۱۴۰۰ رشد ۱۸درصدی صادرات لوازمخانگی محقق شد. این مقام مسوول وزارت صمت تصریح کرد: تلاش وزارت صنعت در تامین نیازهای ارزی تولیدکنندگان از تالار دوم بانکمرکزی و همچنین جلوگیری از افزایش بیضابطه قیمت مواد اولیه در بورس است تا جریان تولید دچار اختلال نشود.