کشت گیاهان دارویی بر محور بازار و خواست تجار
رئیس اتاق بازرگانی اصفهان ضمن ابراز خرسندی از توسعه فرهنگ صادرات گیاهان دارویی در استان اصفهان گفت: پارلمان بخشخصوصی اصفهان در دوره نهم فعالیت خود، سازوکاری برای نوآوری را بهمنظور تعامل صنعت و دانشگاه بهمنظور کمک به حل چالشهای صنایع ایجادکرده که میتوان از این ظرفیتها برای فراگیری دانش توسعه اقتصادی استفاده کرد. گلشیرازی بر ضرورت بهرهگیری از نیل فرهنگ جامعه به سمت مصرف گیاهان سنتی بهعنوان یک محرک تاکید و تصریح کرد: اقتصاد، چرخهای درهم تنیدهاست که سازوکارهای دانش و بازار بینالمللی آن در اتاق بازرگانی فراهم شدهاست و لزوم گردش سایر چرخهای اقتصادی توسط دولت و بنگاهها جهت چرخیدن مطلوب چرخه اقتصاد لازماست. رئیس اتاق اصفهان مهمترین ضعف اقتصاد ملی و استان را عدمحضور حرفهای و عالمانه در بازارهای صادراتی دانست و افزود: فعالان اقتصادی شاغل در حوزه گیاهان دارویی از بستر شتابدهنده تجارت و سرای نوآوری، برای افزایش سهم گیاهان دارویی در بازار بینالمللیاستفاده کنند.
تا سال۲۰۵۰، گردش مالی صنعت گیاهان دارویی به ۵هزارمیلیارد دلار خواهد رسید
حسین زینلی، مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی نیز با انتقاد از اینکه تحقیقات در کشورمان مسیر متفاوتی نسبت به حوزه اجرایی طی میکند، بیان کرد: این در حالیاست که بازار هم نیازهای متفاوتی دارد. این نقیصه در کشور ترکیه هم وجود داشت که توانستند با همگرایی آن را رفع کنند. وی افزود: هماکنون کشور آلمان ۴۸میلیارد دلار صادرات گیاهان دارویی دارد، درحالیکه کل گردش مالی گیاهان دارویی در کشورمان ۳میلیارد دلار در سال است که تنها ۵۰۰ تا ۶۰۰میلیون دلار آن مربوط به صادرات میشود. مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهادکشاورزی تصریح کرد: محور برنامه هفتم توسعه در وزارت جهادکشاورزی از جمله در حوزه گیاهان دارویی بر تکمیل زنجیره ارزش و تولید و فرآوری گیاهان دارویی از صفر تا صد متمرکزاست و از کشاورزان، محققان و مسوولان اجرایی درخواست میکنم تنها در حوزه چندگونهای که مشخص کردهایم، فعالیت کنند. زینلی افزود: گردش مالی صنعت گیاهان دارویی در دنیا تا سال۲۰۵۰ به ۵هزار میلیارد دلار میرسد؛ بنابراین کشت این گیاهان در کشورمان باید بر محور بازار و خواست تجار باشد و لازماست منیتها را کنار بگذاریم. همچنین امیررضا نقش، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان با بیان اینکه قطع وابستگی به درآمدهای نفتی، تنها از طریق تولیدات با ارزشافزوده بالا محقق خواهد شد، افزود: در صنایع کوچک و متوسط بهویژه تولید و فرآوری گیاهان دارویی، فرصت طلایی وجود دارد که باید از آن استفاده کنیم. وی سهم ۴دهمدرصدی در حوزه صادرات گیاهان دارویی کشورمان را با توجه به برخورداری از شرایط خوب اقلیمهای اکولوژیک، بسیار ناچیز دانست و تصریح کرد: در استان شرایط خوبی وجود دارد که نیازمند حرکتی بزرگ است. نقش، نقص بزرگ تولید در کشورمان را عدماقدام در بحث تکمیل زنجیرههای ارزش راهبردی دانست و گفت: لازماست در حوزه زنجیره ارزش گیاهان دارویی، از بذر تا صادرات سرمایهگذاری ویژهای شود. معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری انجام اقداماتی در حوزه خلق ارزش در زنجیرههای پس از تولید را موجب ایجاد ارزشافزوده بالاتر دانست و تصریح کرد: لازماست استانهای مستعد در این حوزه این موارد را در سیاست کلان خود قرار دهند تا کمیت و کیفیت تولید ارتقا یابد. وی گفت: تحقق رشد اقتصادی بااستفاده از توان بخشخصوصی واقعیتی اثباتشده است و ما در استان به استخراج فرصتهای سرمایهگذاری استان در قالب بستههای سرمایهگذاری با کمک اتاق بازرگانی پرداختهایم.
دولت تنها ناظر امور اقتصادی باشد
در ادامه رئیس کمیسیون کشاورزی، سلامت، آب و محیطزیست اتاق بازرگانی اصفهان ضمن اشاره به سابقه کشت گیاهان دارویی در کشورمان گفت: امیدواریم با همراهی و تعامل بخشخصوصی و دولتی و حمایت بیش از پیش دولت از کشاورزان، شاهد بالندگی بخش کشاورزی و رفع مشکلات فعالان این حوزه باشیم. محمد صادقی افزود: گیاهان دارویی دارای ارزآوری بالا و آببری کم هستند و با توجه به شرایط اقتصادی و خشکسالی موجود کشورمان، لازماست مسوولان علاوهبر رفع ضعف مدیریتی موجود بهعنوان مهمترین چالش بخش کشاورزی، این حوزه را بیش از پیش موردتوجه قرار دهند. پیام نجفی، رئیس این کنفرانس نیز ضمن تشکر از همراهی اتاق بازرگانی اصفهان برای برگزاری این کنفرانس گفت: گیاهان دارویی بستر مناسبی در توسعه اقتصادی، افزایش صادرات و ارتقای سلامت هستند. وی با اشاره به استقرار مرکز تحقیقات و تنها سرای نوآوری تخصصی گیاهان دارویی در دانشگاه آزاد اسلامی استان افزود: این مجموعهها از ظرفیت تحقیقاتی خوبی برخوردار هستند. رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان اصفهان ضمن ابراز امیدواری از نتایج مطلوب برگزاری این رویداد، گفت: بسیاری از رویدادهای علمی در صورت عدماتصال به صنعت، نتیجه مطلوبی نخواهند داشت و در کنار هم قرارگرفتن بخش اقتصادی و علمی گیاهان دارویی در این برنامه، اتفاق مبارکیاست.