والاستریتژورنال بررسی کرد
شوک تایوانی به زنجیرهتامین
والاستریتژورنال در گزارش خود به بررسی پیامدهای تنش احتمالی در تنگه تایوان بر تجارتجهانی در صورت تلاش چین برای محاصره این جزیره پرداخته است. براساس این گزارش، محاصره تایوان توسط چین به دلیل نقش مهمی که این جزیره با حدود ۲۳میلیون نفر جمعیت در تجارتجهانی ایفا میکند، میتواند زنجیرههای عرضه را فلج کند و قیمتهای حملونقل را در آسیا و احتمالا فراتر از آن افزایش دهد. حدود ۷۰درصد از عرضه ریزتراشههای جهان توسط تایوان انجام میشود که بخش مهمی از زنجیره تولید کالاها از جمله گوشیهای هوشمند، کامپیوترها و خودروها را تشکیل میدهد. تایوان در کنار خطوط کشتیرانی اقیانوسآرام قرار دارد که هزارهامیلیارد دلار تجارت به داخل و خارج از شرق آسیا از آن هدایت میشود.
گرت لتر، اقتصاددان شرکت تحقیقاتی کپیتال اکونومیکس، معتقد است تایوان برای اقتصاد جهانی بسیار بیشتر از سهم یکدرصدیاش از تولید ناخالص داخلی جهان اهمیت دارد و قطع صادرات آن منجر به کمبود تراشه برای خودروها، لوازم الکترونیکی و افزایش فشارهای تورمی خواهد شد. براساس این گزارش، بزرگترین شرکت تولیدکننده تراشه جهان در این کشور قرار دارد؛ شرکت تیاسامسی که تراشههای نیمههادی شرکتهایی از جمله اپل و کوالکام را تولید میکند. به گفته شرکت تحقیقاتی گارتنر، تیاسامسی در سالگذشته نیمی از سهم بازار ۱۰۰میلیارد دلاری نیمههادیهای جهان را در اختیار داشته است. براساس گزارش سال۲۰۲۱ گروه مشاوره بوستون و انجمن صنعت نیمههادی، اختلال یکساله در زنجیره تامین تراشه تایوان میتواند برای شرکتهای الکترونیکی جهان حدود ۴۹۰میلیارد دلار زیان بهدنبال داشته باشد و در صورتیکه تولید تراشه تایوان بهطور دائم دچار اختلال شود، جبران ظرفیت تولید آن سهسال طول میکشد و ۳۵۰میلیارد دلار هزینه خواهد داشت.
مارک لیو، رئیس هیاتمدیره تیاسامسی در مصاحبهای با سیانان اعلام کرده بود که استفاده از نیروی نظامی یا تهاجم به تایوان کارخانههای این شرکت را غیرفعال خواهد کرد؛ چراکه تاسیسات تولیدی این شرکت به ارتباط مداوم با جهان خارج، اروپا، ژاپن و ایالاتمتحده بستگی دارد. پس از اینکه کمبود تراشه و اختلال در زنجیره عرضه جهان بهدنبال همهگیری کرونا، سلطه جزیره تایوان بر این صنعت را برجسته کرد، قدرتهای غربی بهدنبال کاهش وابستگی خود به صنعت نیمههادی تایوان بودهاند. ایالاتمتحده و اروپا دههامیلیارد دلار برای افزایش تولید داخلی تراشه و رقابت با آسیا متعهد شدهاند. تیاسامسی که از دریافتکنندگان بودجه قانون صنعت تراشه آمریکاست و هفته گذشته توسط بایدن امضا شد، بهتازگی درحال ساخت کارخانهای ۱۲میلیارد دلاری در آریزوناست. این شرکت همچنین درحال ساخت کارخانهای ۷میلیارد دلاری در ژاپن است.
سورن اسکو، مدیرعامل شرکت کشتیرانی دانمارکی ایپی مولر-مرسک میگوید؛ بستهشدن تنگه تایوان که یکی از شلوغترین مسیرهای جهان است، تاثیر جدی بر ظرفیت کشتیرانی خواهد داشت. تحلیلگران میگویند خطوط کشتیرانی ممکن است به دلیل طولانیتر شدن زمان حملونقل هزینه بیشتری را برای سوخت و نیروی انسانی صرف کنند و این هزینهها احتمالا به مصرفکنندگان منتقل خواهد شد. شرکتهای بیمه اخیرا اعلام کردهاند؛ تا زمانیکه تنشها در تایوان آرام نشوند تمایلی به فروش بیمهنامههایی برای پوشش خسارات احتمالی ناشی از درگیریهای مرتبط با تایوان ندارند. پیتر ساند، تحلیلگر ارشد در زنتا که نرخ حمل بارهای دریایی و هوایی را ارزیابی میکند، معتقد است پس از سفر نانسی پلوسی به تایوان نرخ کوتاهمدت حمل بار در مسیرهای دریایی بین تایوان و سرزمین اصلی چین در اوایل ماه اوت نسبت به ژوئیه ۱۱درصد افزایش یافته است، چراکه احتمال خطر در این ناحیه بیشتر شده است. محاصره که طبق قوانین بینالمللی یک عمل جنگی محسوب میشود، میتواند دامنهای از اقدامات را در بر بگیرد؛ از تلاشی همهجانبه برای جلوگیری ورود و خروج همه مردم و کالاها تا مسدودکردن انواع خاصی از ترافیک یا کالا. تحلیلگران میگویند ارتش چین ممکن است از گشتهای هوایی و دریایی استفاده کند، یا حتی دست به تخریب فرودگاهها و بنادر بزند. حتی اعلام محاصره میتواند شرکتهای هوایی و دریایی را وادار کند مسیر خود را تغییر دهند. تایوان ممکن است با کمبود کالاهای پایه مواجه شود؛ از جمله گاز طبیعی مایع که این جزیره برای بخش عمدهای از انرژی موردنیاز خود وارد میکند.
با این حال درو تامپسون، محقق ارشد در مدرسه سیاست عمومی لیکوانیو در سنگاپور، معتقد است مشخص نیست که آیا ارتش چین امکانات لازم برای حفظ محاصره را دارد یا خیر و هرگونه تلاش برای ایجاد اختلال در تایوان احتمالا سبب میشود ایالاتمتحده، ژاپن و دیگر کشورها دخالت کنند. براساس گزارش والاستریتژورنال، جدای از هزینههای نظامی و ژئوپلیتیک یک محاصره، تحلیلگران معتقدند که پکن با مانعی بزرگ مواجه است؛ خود چین برای تجارت و مشاغل خود به تایوان متکی است. این کشور برای کامپیوترها و برنامههای صنعتی خود به تراشههای تیاسامسی متکی است. شرکتهای تایوانی، چون فاکسکان که بزرگترین تولیدکننده گوشیهای آیفون است، تامینکنندگان مشاغل بخشخصوصی در سرزمین اصلی چین هستند. تایوان همچنین بهعنوان دروازه حملونقل اقیانوس آرام برای چین عمل میکند، بنابراین در صورتیکه درگیری اتفاق بیفتد کل زنجیره تامین و حتی استراتژیهای جاهطلبانه چین را مختل خواهد کرد. به عبارت دیگر، پکن نمیتواند بدون تخریب اقتصاد خود اقتصاد تایوان را مختل کند.