راه توسعه روابط ایران و افغانستان
محمدمهدی جوانمرد قصاب در گفتوگو با خبرگزاری فارس و در پاسخ به این سوال که با توجه به ارتباطات تجاری بین ایران و افغانستان، وضعیت مراودات مالی بین دو کشور چگونه است، گفت: مراودات مالی بین ایران و افغانستان به شیوه خاص خود از طریق صرافان دو کشور انجام میشود و با توجه به حضور صرافان افغانستان در ایران، مشکل مالی در خرید و فروش کالا و بهعبارتی انتقال کالاهای صادراتی به افغانستان وجود ندارد. البته درباره واردات کالاهای افغانستان نیز با توجه به نقلوانتقال مالی توسط صرافان هیچ مشکلی وجود ندارد.
رایزن سابق بازرگانی ایران در افغانستان افزود: همچنین بحث رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان ایرانی به افغانستان با توجه به سیاستهای دولت، بهخوبی در حال انجام و معوقات در حال کاهش است.
وی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر آیا بین ایران و افغانستان سیستم بانکی فعالی وجود دارد، گفت: قبلا یک سیستم بانکی بین ایران و افغانستان فعال بود که با توجه به سیاستهای دولت افغانستان در چند سال اخیر این بانک فعالیتی ندارد، اما درصدد هستیم با انجام مذاکرات، این بانک مجددا فعالیت خود را آغاز کند.
وی با تاکید بر اینکه انتظار ما از دولت افغانستان در رابطه با مراودات بانکی این است که نسبت به سایر کشورها در این بخش با ما رفتار بهتری داشته باشد، گفت: امیدواریم با همکاری دولت افغانستان شاهد فعالیت مجدد آرین بانک باشیم.
رایزن سابق بازرگانی ایران در افغانستان بیان کرد: با توجه به شرایط ناشی از تحریمها دولت افغانستان، فعالیت آرین بانک را در افغانستان متوقف کرد، در حالی که انتظار میرفت با توجه به روابط دوستانه بین دو کشور و همچنین مراودات خوب تجاری بین ایران و افغانستان، به جای توقف کامل، فعالیت این بانک محدود شود.
جوانمرد قصاب در پاسخ به اینکه آیا غضنفر بانک افغانستان پیشنهاد تاسیس یک شعبه را در چابهار داده است، گفت: خیر، اخیرا چنین پیشنهادی به ایران داده نشده است، اما در سالهای گذشته غضنفر بانک، پیشنهادهایی را به صورت غیررسمی از طریق دولت افغانستان مبنی بر تاسیس بانک در چابهار به علت معافشدن چابهار از تحریمهای آمریکا با ایران مطرح کرده است. وی با بیان اینکه با وجود پیشنهاد غیررسمی غضنفربانک، در سالهای گذشته هیچ اقدامی از سوی آن بانک برای تاسیس بانک در چابهار صورت نگرفته و هیچ درخواستی نیز به ایران از سوی دولت افغانستان برای تاسیس بانک در چابهار ارائه نشده است، گفت: با وجود این برای توسعه روابط تجاری بین دو کشور ایران و افغانستان برقراری سیستم بانکی و گسترش آن لازم است و به نظر میرسد، باید در این زمینه بین دو کشور همکاری وجود داشته باشد.
وی افزود: با توجه به معافبودن چابهار از تحریمهای بینالمللی در این منطقه میتوانیم شاهد حضور بانکهای افغانستان و حتی بانکهای مشترک ایران و افغانستان در منطقه چابهار باشیم. جوانمرد قصاب اظهار کرد: برای عبور بارهای ترانزیتی از چابهار به سمت افغانستان به تاسیس بانک مشترک و خارج از سیستم تحریمی نیاز داریم تا بازرگانان افغانستانی بتوانند پرداختهای مالی خود را در چابهار به کشتیرانی، مناطق آزاد تجاری و... انتقال دهند.