ماموریت سامانه جامع تجارت
به گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، محمد شیرازیان اظهار کرد: سامانه جامع تجارت ایران موضوع بند الف ماده ۶ قانون مبارزه با قاچاق و کالا مصوبه سال ۱۳۹۲ است که کار خود را پس از تصویب آییننامه مادههای ۵ و ۶ قانون در سال ۱۳۹۵ آغاز کرد. وی با بیان اینکه از مرداد ماه ۱۳۹۵ بخش تجارت خارجی سامانه با فرآیند ثبتسفارش چند گروه کالایی آغاز به کار کرد، افزود: بر همین اساس بهصورت مرحلهای ثبتسفارش کالاها به سامانه جامع تجارت و بخش تجارت فرامرزی منتقل شد. مدیر سامانه جامع تجارت ایران عنوان کرد: فرآیند مرحلهای به نحوی بود که در پایان سال ۱۳۹۶ همه تعرفههای ثبتسفارش و درگاه ثبتسفارشها در سامانه جامع تجارت انتقال یافته بود.
شیرازیان یکی از اهداف سامانه جامع تجارت را علاوه بر یکپارچهسازی و نظارت بر فرآیند تجارت، ایجاد درگاه واحد برای بازرگانان و فعالان تجاری دانست و تاکید کرد: این درگاه واحد باید درخواست را از فعالان تجاری دریافت و بین دستگاههای متولی در لایه حاکمیت منتشر کند که در فرآیند ثبتسفارش، سامانه جامع تجارت نیز همین نقش را بر عهده دارد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود نیز یادآوری کرد: از اوایل سال ۱۳۹۷ موضوع رصد و رهگیری کالاهای اساسی مطرح شد که به بخش تجارت داخلی سامانه مربوط بوده است.
مدیر سامانه جامع تجارت ایران گفت: زیرمجموعه سامانه جامع تجارت برای ایجاد یکپارچگی و زیرساخت، زیرسامانههای مختلفی در قانون پیشبینی کرده است که از جمله میتوان به سامانه جامع روابط تجاری، سامانه یکپارچه مجوزها، سامانه شناسه کالا و رهگیری، سامانه جامع انبارها و سامانه همتا اشاره کرد. شیرازیان لازمه رسیدن به یکپارچگی را ایجاد زبان مشترک در سامانههای اطلاعاتی هر دستگاه به ازای هر فرآیندی که متولی آن است دانست و افزود: در سامانه جامع تجارت برای ایجاد این زبان مشترک، برای افراد از کدملی، اماکن از کدپستی و برای کالا از شناسه کالا استفاده میشود. وی هدف از ایجاد سامانه را ایجاد شفافیت دانست و تصریح کرد: شفافیت ابزار تصمیمگیری مدیران و ابزاری برای اعمال سیاستهای ابلاغی قانونی میشود و با رصد و رهگیری کالاها در سامانه جامع تجارت دیگر شاهد عرضه خارج از شبکه، افزایش بیرویه قیمتها کمبود کالا در سطح عرضه نخواهیم بود.
مزایای راهاندازی سامانه جامع تجارت
رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: با راهاندازی سامانه جامع تجارت در تراز جهانی تجارت خارجی قرار میگیریم.
به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران، حمید زادبوم گفت: با توجه به اینکه با استفاده از سامانه جامع تجارت ایران، دخالت افراد و سلایق اشخاص از تجارت خارجی کمکم حذف میشود، تجارت خارجی کشورمان در تراز جهانی قرار میگیرد. وی افزایش سرعت عمل در تجارت خارجی را از دیگر مزایای سامانه جامع تجارت دانست و تصریح کرد: با سامانه جامع تجارت، در شاخصهای مرتبط با زمان در تجارت جهانی رتبه کشورمان بهبود و ارتقا خواهد یافت. معاون وزیر و رئیسکل سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه گفت: انجام فرآیندهای کاری صادرکنندگان و واردکنندگان در این سامانه تسهیل و هزینهها برای تجار کاهش خواهد یافت و به حداقل میرساند. زادبوم همچنین تصریح کرد: در این سامانه هر تاجر با یک درگاه مواجه است و کار خود را از طریق یک درگاه به جلو میبرد و ارائه دادههای مورد نیاز در حوزه تجارت خارجی از طریق دستگاههای مرتبط نیز با یک درگاه انجام خواهد شد. وی این سامانه را مورد تاکید رئیسجمهور و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز دانست و اضافه کرد: تصمیمگیران حوزه اقتصادی نیاز به اطلاعات صحیح و به روز دارند و این سامانه از لحاظ تعادل در صادرات و واردات به ما کمک خواهد کرد. معاون وزیر و رئیسکل سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه سرعت و دقت بیشتر در انجام فرآیندها از مزایای دیگر این سامانه است، ادامه داد: شرایط ارزی کشور و شرایط تجارت و اقتصاد با شیوع ویروس کرونا نیاز به سامانه جامع تجارت را بیشتر مشهود کرده است.