توانمندی ایران در تامین نیازهای کالایی ونزوئلا
بهروز الفت در گفتوگو با ایلنا ادامه داد: در مورد اروپا و قاره آمریکا نیز این موضوع صادق است و میزهای مختلفی تشکیل شده یا خواهد شد و موضوعات مورد نظر در آنجا بحث میشود. البته تجارت ما با اروپا پس از خروج یک جانبه آمریکا از برجام روند کاهشی داشته که این به دلیل ساختار اقتصادی، نوع تجارت و فعالیت بنگاههای اروپایی است که به شدت تحت تاثیر قرار گرفت. باید توجه داشت که مخاطب ما در موضوع برجام، مقامات دولتی اروپا بود و آنها این سند را امضا و تعهداتی را برعهده گرفتند اما در دنیای امروز غرب، دولتیها در اقتصاد نقش اساسی را ندارند، بهطوریکه نزدیک به ۹۷ یا ۹۸ درصد اقتصاد آنها در اختیار بنگاههای خصوصی است و به نوعی فرآیند تولید و تجارت در تملک بخش خصوصی است و دولتها دخالت اندکی دارند.
مدیرکل دفتر اروپا و آمریکای سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: در مدت دو سال اخیر حداقل اروپاییها در ظاهر اعلام میکردند که تلاش میکنند تا بنگاههای اروپایی را برای حفظ مراودات تجاری با ایران راضی کنند اما ضمانتی برای انجام آن نداشتند. لذا در عمل شرکتهای اروپایی تجارت خود با ایران را به سطح قابل توجهی کاهش دادند و برخی از آنها قراردادها را تعلیق و متوقف کردند. از همینرو، روند تجاری ایران با اروپا روند نزولی داشت تا اینکه در سه ماه نخست سال میلادی ۲۰۲۰ نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۹ تا حدودی بهبود یافته اما در کل فرآیند منفی است.
این مقام مسوول با اشاره به کارکرد اینستکس افزود: یکی از موضوعات مهم در مبادلات تجاری که از سوی بنگاههای اروپایی مطرح میشد، نحوه مبادلات مالی بود که پس از طرح آن فرآیند طولانی SPV و اینستکس مطرح شد که عملا کارکرد اندکی داشتند و تاثیری در بهبود تجارت ایران و اروپا نداشته و انتظارات را برآورده نکردهاند. هرچند که این کانال مختص مبادلات مالی و تسویه تجاری بین بازرگانان بود و در صورتی که کارکرد موردنظر را هم داشت، به تنهایی نمیتوانست تجارت خارجی ایران و اروپا را حفظ کند چون در چارچوب تجارت موضوعاتی مانند حملونقل، بیمه، کشتیرانی و... مطرح هستند که باید در کنار هم قرار بگیرند، در حالی که همه این موارد در سایه تحریم قرار گرفتهاند.
وی یادآور شد: باید توجه داشت که به دلیل آزادی عمل بنگاهها در اروپا، آنها براساس محاسبه هزینه و فایده در مورد تجارت با ایران تصمیمگیری کردند. با این وجود تجارت ایران و اروپا در سه ماه اول ۲۰۲۰ روند مثبتی داشته که این با در نظر گرفتن تاثیر منفی ۴۰ تا ۵۰ درصدی کرونا بر تجارت ایران در طول سه ماه دوم سالجاری میلادی با کاهش مواجه بوده است. البته این آمار در مورد آمریکای لاتین متفاوت است و صادرات به این منطقه از جهان با رشد قابل توجهی مواجه بوده است.
الفت با بیان اینکه تجارت ما با کشور آمریکا به شدت تحت تاثیر موضوع تحریمها قرار گرفته است، ادامه داد: تجارت ما با سایر کشورهای قاره آمریکا مانند برزیل و ونزوئلا روند مثبتی داشته و بهویژه با ونزوئلا در سالجاری در حال افزایش است.