با انتقاد از سیاستهای ترامپ در سنپترزبورگ مطرح شد
ابر سیاه حمایتگرایی بر اقتصاد
لاگارد در سخنرانی خود با اشاره به اینکه حمایتگرایی همچون «تیرهترین ابر» بر فراز آسمان اقتصاد جهان سایه افکنده، گفت: «برخی با توسل به حمایتگرایی قصد دارند نظامی که روابط تجاری جهان را هدایت میکند و همه ما طی دههها از آن استفاده کرده و بهره بردهایم را دستخوش لرزه کنند.» وی در ادامه افزود: «خبر خوب اما این است که خورشید بر فراز آسمان اقتصاد جهان درحال تابش است. ما یک دهه دشوار را پشتسر گذاشتیم و حالا اقتصادی داریم که در وضعیت خوبی قرار دارد.» لاگارد از موارد دیگری نیز نام برد که در فهرست نگرانیهای وی قرار دارند: سطح بالای بدهی دولتها و شرکتها و شرایط دشوار مالی در بازارهای نوظهور که ناشی از سیاستهای پولی انقباضی برخی اقتصادها همچون آمریکا است.
به گزارش خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ، رئیس صندوق بینالمللی پول برای چندمینبار در مورد خطر وقوع جنگ تجاری جهان بهواسطه اقدامات پرخاشجویانه دونالد ترامپ هشدار داد. این درحالی است که ترامپ این اقدامات خود را واکنش به آنچه فعالیتهای ناعادلانه رقبای تجاری آمریکا خوانده است، میداند. چهارشنبه گذشته دولت ترامپ رسیدگی به این پرسش را آغاز کرده است که آیا خودروهای وارداتی بر اقتصاد آمریکا خدشه وارد میکنند یا خیر. نتایج این بررسی میتواند به افزایش تعرفهها منجر شود. این در شرایطی است که قرار است طی چند روز آینده ویلبر راس، وزیر بازرگانی آمریکا وارد پکن شود تا دور جدید مذاکرات تنشزدایی در روابط تجاری دو غول اقتصاد جهان را آغاز کند. لاگارد در همایش سنپترزبورگ در ادامه سخنان ضدحمایتگرایانه خود افزود: «اشتباه بزرگی خواهد بود که به حمایتگرایی و یکجانبهگرایی روی بیاوریم. این زخمی خواهد بود که خود بر پیکر خود ایجاد میکنیم. هیچکس از یک جنگ تجاری برنده بیرون نخواهد آمد.»
براساس پیشبینی صندوق بینالمللی پول، رشد اقتصادی جهان در هریک از سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ برابر با ۹/ ۳ درصد خواهد بود، رشدی که بیشترین سرعت را از سال ۲۰۱۱ تا کنون به ثبت خواهد رساند. البته برای دوران پس از این سالها، بدبینیها بیشتر است و پیشبینی میشود که با افزایش نرخ بهره بانکهای مرکزی، رنگ باختن محرک مالی آمریکا و تداوم کندی رشد اقتصادی چین، رشد اقتصادی جهان نیز رنگ ببازد. نگرانیهای لاگارد از موج جهانی حمایتگرایی در شرایطی مطرح میشود که صندوق بینالمللی پول با ۱۸۹ عضو از زمان جنگجهانی دوم مسوول آن شد که بر نظام مالی بینالمللی جهان نظارت کند و سیاستهای بازار آزاد را که پیشبرنده اقتصاد هستند، ترویج کند.
حمله پوتین به سیاستهای تجاری آمریکا
در این همایش بینالمللی اقتصادی، ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه نیز سخنانی در انتقاد از سیاستهای حمایتگرایانه و تحریمهای آمریکا ایراد کرد. وی گفت که قوانین تجاری جهان توسط کشورهایی که از تحریمها بهعنوان بخشی از سیاستهای تجاری خود استفاده میکنند، رو به زوال میرود. او که بهوضوح از سیاستهای دونالد ترامپ انتقاد میکرد، هشدار داد که بهواسطه سیاستهای تجاری تقابلجویانه آمریکا، ممکن است جهان در مسیر یک بحران اقتصادی بیسابقه قرار گیرد. پوتین بدون ذکر مستقیم نام ترامپ گفت که عصر جدید حمایتگرایی ظهور یافته و نظام تجارت آزاد را که عامل رشد جهان بود، «شکسته» است. پوتین گفت: «امروز ما نه به جنگ تجاری نیاز داریم و نه حتی آتشبس موقت جنگ، بلکه به صلح تجاری نیازمندیم.» رئیسجمهوری روسیه افزود: «اگر در سطح جهان یک کشور بهویژه کشوری که مرکز قدرت است، سیاستهای حمایتگرایانه در پیش گیرد، این وضعیت اگر نگوییم نابودکننده است، اما بیتردید تبعات منفی بر جای خواهد گذاشت.» پوتین در بخشی دیگر از سخنانش بدون هیچ اشارهای به نام ترامپ افزود: «قانونشکنی به یک قانون تبدیل شده است.» رهبر کرملین گفت که ترکیبی از تحریمها، موانع تجاری و فقدان اعتماد بهشدت خطرناک است و میتواند «به یک بحران سیستماتیک که جهان تاکنون مانند آن را ندیده منجر شود.»
ارسال نظر