پس از ماجرای شکایت چین علیه آمریکا به سازمان تجارت جهانی در مورد وضع تعرفه‌های سنگین برای واردات ماشین لباسشویی و سلول‌های خورشیدی چینی از سوی آمریکا، حالا مشاور اقتصادی ارشد رئیس‌جمهوری چین به واشنگتن سفر می‌کند تا درباره مناقشات تجاری فی‌مابین مذاکراتی مهم شکل گیرد. به گزارش آسوشیتدپرس دیروز وزارت خارجه چین اعلام کرده که لیو هی، مدیر گروه سیاست‌گذاری‌های اقتصادی حزب کمونیست چین به‌عنوان مشاور ارشد اقتصادی شی‌جین‌پینگ، رئیس‌جمهوری این کشور در آستانه سفری به واشنگتن قرار دارد تا مذاکراتی را با محوریت روابط دوجانبه و همکاری‌های تجاری و اقتصادی انجام دهد. یک سخنگوی وزارت خارجه چین به‌نام لو کانگ که این خبر را اعلام کرد، جزئیات بیشتری در مورد اینکه این مشاور ارشد در آمریکا با چه افرادی دیدار خواهد داشت و حامل چه پیامی است، ارائه نکرد. سفر ۶ روزه لیو به واشنگتن از دیروز، سه‌شنبه، آغاز شد.

این سفر در شرایطی انجام می‌شود که طی یک ماه گذشته شاهد شدت گرفتن اختلافات تجاری بین این دو غول اقتصاد جهان بوده‌ایم. پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، با هدف حمایت از صنایع داخلی دستور دارد تعرفه واردات صفحات خورشیدی و ماشین‌های لباسشویی افزایش یابد، چین علیه این اقدام آمریکا به سازمان تجارت جهانی شکایت کرد، اقدامی که بسیاری از تحلیلگران را متعجب ساخت. اغلب ناظران بر این باور بودند چین به‌دلیل منافع بیشتری که در تجارت دوجانبه با آمریکا دارد، از اقدام تلافی‌جویانه امتناع خواهد کرد. علاوه بر این، موضوع مالکیت معنوی که این روزها پاشنه آشیل اقتصاد چین محسوب می‌شود، بهانه‌ای است که آمریکا هراز گاهی با طرح دوباره آن قادر است چین را از مواضع تلافی‌جویانه‌اش منصرف کند. شرکت‌های آمریکایی مدعی هستند که چین برای آنکه به آنها اجازه دسترسی به بازار بزرگ کشورش را بدهد، در عوض از آنان می‌خواهد دانش فنی و آنچه به اصطلاح مالکیت معنوی خوانده می‌شود را در اختیار آنان قرار دهد و به‌زعم آنها از این مالکیت معنوی دزدی کند. مقامات چین تاکنون در قبال این اتهام سکوت اختیار کرده‌اند و بعید نیست در نشست این هفته مقامات چینی و آمریکایی بحث مالکیت معنوی به اهرم فشاری علیه چین تبدیل شود و مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوری چین خود را آماده کرده باشد که در قبال آن به آمریکایی‌ها امتیاز دهد.

البته این فرستاده چین با دست خالی هم به این سفر نرفته است. در آستانه سفر لیو به واشنگتن، وزارت بازرگانی چین در اقدامی غیرمنتظره اعلام کرد که تعرفه‌های ضددامپینگ و ضدیارانه‌ای که بر جوجه‌های سفید وارد شده از آمریکا وضع شده بود را از میان برداشته است. به این ترتیب پس از سال‌ها جنگ در حوزه کشاورزی با این تصمیم چین یک آتش‌بس در این حوزه شکل گرفت. این تصمیم چین که درست دیروز و در آستانه سفر فرستاده ارشد اقتصادی چین به واشنگتن اجرایی شد، براساس رای سازمان تجارت جهانی در مورد مناقشه دو کشور شکل گرفت. سازمان تجارت جهانی ماه گذشته میلادی چین را ملزم کرده بود که تعرفه‌ها را کاهش دهد مگر اینکه قصد داشته باشد ظرف ۲۰ روز به این رای اعتراض و دادخواستی را بر پایه آن ارائه کند. گویا چین اعتراضی هم به این رای نداشته است.

این رای سازمان تجارت جهانی که به نفع آمریکا و به ضرر چین بود اما مانع از آن نشد که ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا در اقدام غیرمنتظره دیگری سازمان تجارت جهانی را یک «فاجعه» بخواند. او در دیدار با فرمانداران ایالت‌های آمریکا در کاخ سفید گفت: سازمان تجارت جهانی یک «فاجعه» است. دلایل عقب‌نشینی چین از وضع تعرفه علیه واردات جوجه‌های آمریکایی، در مباحث مورد مذاکره در جلسه این هفته نهفته است. تعرفه‌ای که چین در روز سه‌شنبه حذف کرد، نخستین بار در سال ۲۰۱۰ وضع شد و برای ۶ سال متوالی تا سال ۲۰۱۶ ادامه داشت. از سوی دیگر ادعای چین در مورد اینکه آمریکا در تولید ذرت خوشه‌ای دامپینگ می‌کند و تولید آن را با یارانه‌هایی ناعادلانه مورد حمایت قرار می‌دهد تا بتواند بازار چین را به‌دست گیرد، این نگرانی را افزایش داده بود که بحث دانه‌های سویا نیز به مناقشات جنگ کشاورزی چین و آمریکا اضافه شود. اقدام اخیر چین اما در حذف تعرفه واردات جوجه‌های آمریکایی آبی بود بر آتش همه این مناقشات بخش کشاورزی.

 

شادی آذری


برنده جنگ «یوآن- دلار»