ورود تدریجی ۲ ایرباس نو یک ماه دیگر
دنیای اقتصاد: بهدنبال نوسازی ناوگان هوایی ایران و امضای دو قرارداد بزرگ ایرانایر با شرکتهای هواپیمایی ایرباس و بوئینگ، نخستین ایرباس ۲۳ دی ماه امسال در فرودگاه مهرآباد به زمین نشست. به گزارش خبرگزاری تسنیم، وزیر راه و شهرسازی از ورود ۲ فروند ایرباس جدید به کشور طی ۴ هفته آینده نیز خبر داده است. قراردادهای هوایی ورود این هواپیماها میتواند تضمینی برای ادامه اجرای قراردادها باشد؛ اما سرنوشت بوئینگ همچنان نامعلوم است. هرچند این شرکت هواپیمایی قرار است نخستین هواپیمای خود را در سال ۲۰۱۸ به ایرانایر تحویل دهد؛ اما برخی از رسانههای خارجی از سنگاندازی ترامپ در برابر فروش بوئینگ به ایران با صدور دستور مهاجرتی خبر میدهند.
دنیای اقتصاد: بهدنبال نوسازی ناوگان هوایی ایران و امضای دو قرارداد بزرگ ایرانایر با شرکتهای هواپیمایی ایرباس و بوئینگ، نخستین ایرباس ۲۳ دی ماه امسال در فرودگاه مهرآباد به زمین نشست. به گزارش خبرگزاری تسنیم، وزیر راه و شهرسازی از ورود ۲ فروند ایرباس جدید به کشور طی ۴ هفته آینده نیز خبر داده است. قراردادهای هوایی ورود این هواپیماها میتواند تضمینی برای ادامه اجرای قراردادها باشد؛ اما سرنوشت بوئینگ همچنان نامعلوم است. هرچند این شرکت هواپیمایی قرار است نخستین هواپیمای خود را در سال ۲۰۱۸ به ایرانایر تحویل دهد؛ اما برخی از رسانههای خارجی از سنگاندازی ترامپ در برابر فروش بوئینگ به ایران با صدور دستور مهاجرتی خبر میدهند. برخی از کارشناسان اقتصادی بر این باورند که سیاستهای دونالد ترامپ، ریاست جمهوری منتخب ایالتمتحده، با تجارت آزاد نیز در تناقض است.
از این رو بعید نیست در اجرای قرارداد بوئینگ و ایرانایر نیز مشکلاتی را ایجاد کند. به گزارش خبرگزاری تسنیم و به نقل از پایگاه خبری سیاتل تایمز، قرارداد ۸ میلیارد دلاری شرکت هواپیماسازی بوئینگ با ایران حتی قبل از دستور اجرایی ترامپ در مورد منع ورود شهروندان ۷ کشور از جمله ایران به آمریکا با تردیدهای جدی مواجه بود؛ اما با این ممنوعیت، موانع لجستیکی بیشتری پیش روی اجرای این قرارداد قرار میگیرد و چشمانداز اجرای توافق هستهای را بدتر میکند. با توجه به منع سفر خلبانان، خدمه پروازی و تکنسینهای تعمیر و نگهداری هواپیما به آمریکا برای آموزش چگونگی استفاده و نگهداری بوئینگها، این ممنوعیت میتواند یک مانع لجستیک پیش روی اجرای قرارداد بوئینگ و ایرانایر باشد. مهمتر اینکه، این دستور مجددا به ایران برچسب کشور منشا تروریسم میزند و این میتواند سیگنالی باشد حاکی از اینکه آمریکا ممکن است از توافق هستهای سال ۲۰۱۶ با ایران کنار بکشد. با این حال، با توجه به اینکه شرکت بوئینگ تلاش دارد از هرگونه اقدامی در مخالفت با مواضع دولت جدید آمریکا خودداری کند، مقامات این شرکت احتمالا موضعگیری علنی چندانی در این باره نخواهند کرد. آدام پیلارسکی، معاون موسسه مشورتی آویتاس گفت: اگر اراده لازم وجود داشته باشد، ممنوعیت سفر میتواند دور زده شود. اگر دولت ترامپ تصمیم بگیرد که مجوز فروش بوئینگ به ایران را بدهد و برای این کار انجام مسافرت اتباع ایرانی نیاز باشد، ممکن است معافیتهایی در این زمینه در نظر گرفته شود، اما این چندان محتمل نیست. ریچارد ابولافیا، تحلیلگر صنعت هوانوردی در گروه تیل نیز گفت: «فرض من این است که آنها مجددا تحریمهایی را (علیه ایران) وضع خواهند کرد. بنابراین این احتمال وجود دارد که قرارداد ایران و بوئینگ اجرایی نشود.» پیلارسکی گفت: «ایرباس با هوشمندی عمل کرد. آنها بلافاصله یک هواپیما به ایران تحویل دادند. بنابراین بازگرداندن قرارداد آنها دشوار است.» کارشناس دیگری در این باره گفت: دستور اخیر ترامپ، بوئینگ را در شرایط بسیار سختی قرار میدهد. محمد یحیوی افزود: «آنها یک تعهد فروش و یک مشتری دارند. از سوی دیگر، آنها دولت آمریکا را دارند که باید از سیاستهایش پیروی کنند. به عقیده من، پیروی از سیاستهای دولت آمریکا اولویت خواهد داشت.»
ارسال نظر