دنیای اقتصاد:
سیاستگذاری و برنامهریزی برای بهرهمندی از مواهب دریا و سواحل کشور ضروری است. سیاستگذاری منطقهای و پرکردن شکاف توسعهای مناطق مختلف در پهنه جغرافیایی یک کشور علاوهبر حصول اطمینان از توزیع متوازن جمعیت و درآمد در سراسر کشور و پایداری در استفاده از منابع، مزیتهای دیگری همچون افزایش رقابتپذیری مناطق با سایر مناطق مشابه در سطح جهان را به همراه دارد؛ چراکه در دنیای امروز که زنجیرههای ارزش بهطور فزایندهای جهانی میشوند، افزایش رقابتپذیری مناطق با سایر مناطق مشابه آنها در سطح جهان نیز حائزاهمیت است.
دنیای اقتصاد:
علینقی مشایخی، استاد مدیریت دانشگاه شریف، در نشست استراتژی توسعه صنعتی اتاق بازرگانی ایران به تشریح الزامات یک بسته صنعتی موفق پرداخت. سیاستهای مشروط و زمانمند از الزامات چنین بستهای است. در این نشست بر حل ۳چالش بهعنوان پیششرطهای یک برنامه موفق صنعتی تاکید شده است. اول اینکه میزان مداخلات دولت در اقتصاد چقدر خواهد بود و آیا سیاست دولت دستوری است یا رقابتی؟ دوم مساله تورم و ثبات اقتصاد کلان است و سوم اینکه سیاست خارجی دولت باید با سیاست توسعه همسو باشد.
حسن فروزانفرد / رئیس کمیسیون حکمرانی سازمانی اتاق بازرگانی تهران
در دنیای امروز، ایجاد و مدیریت یک کسبوکار موفق نیازمند داشتن درک عمیق از ساختارهای قانونی و اقتصادی است. یکی از این ساختارها، شرکتهای سهامی خاص هستند که به دلیل ویژگیها و مزایای برجسته خود، به عنوان گزینهای مناسب برای توسعه کسبوکارها شناخته میشوند. این یادداشت به بررسی مزایای ایجاد شرکتهای سهامی خاص و اهمیت آنها در برقراری یک چارچوب حاکمیت شرکتی قانونی میپردازد.
محمود نجفی عرب، رئیس اتاق تهران، در مراسم افتتاحیه سمینار یکروزه «مهاجرت و آثار آن بر کسبوکارها» که توسط معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران برگزار شد، از دغدغه موج گسترده تمایل به مهاجرت بین کارآفرینان و مدیران اقتصادی که با خروج سرمایه در زمانی که اقتصاد نیازمند جذب سرمایه است، همراه شده، سخن گفت. سمینار «مهاجرت و آثار آن بر کسبوکارها» با حضور دستیار اجتماعی رئیسجمهور، رئیس اتاق تهران و معاون بررسیهای اقتصادی اتاق تهران در محل اتاق تهران برپا شد. در این سمینار که به همت معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران برگزار شد، علاوه بر سخنرانی محمود نجفی عرب و علی ربیعی در مراسم افتتاحیه، چهار پانل با حضور اساتید دانشگاه، فعالان اقتصادی، جامعهشناسان و تحلیلگران حوزه مهاجرت و همچنین مدیران ارشد دولتی برگزار میشود.
نایبرئیس اتاق ایران با بیان اینکه بخش معدن برای رشد ۱۳درصدی به جذب ۵۵میلیارد یورو سرمایه خارجی ظرف پنجسال نیاز دارد، گفت: میزان سرمایهای که تاکنون جذب شده، ۱۰میلیارد دلار است که این رقم مانده مستهلک شده است.
دنیایاقتصاد:
در نشست کمیسیون خدمات فنیمهندسی و احداث اتاق ایران بر لزوم توجه به ظرفیت بخشخصوصی و تشکلهای تخصصی در اجرای تفاهمنامه همکاری اتاق ایران و شورای توسعه سواحل مکران تاکید شد.
دنیایاقتصاد:
سفیر قزاقستان در تهران با حضور در سازمان توسعهتجارت ایران با محمدعلی دهقاندهنوی، معاون وزیر صمت و رئیسکل سازمان توسعهتجارت ایران دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار دو طرف بر تشکیل شورای بازرگانان دو کشور تاکید کردند. سفیر قزاقستان در تهران با حضور در سازمان توسعهتجارت ایران با محمدعلی دهقاندهنوی، معاون وزیر صمت و رئیسکل سازمان توسعهتجارت ایران دیدار و گفتوگو کرد. در این دیدار دوطرف بر تشکیل شورای بازرگانان دو کشور تاکید کردند.
دنیای اقتصاد:
ادبیات جراحی اقتصادی، اشاره به اقدامات سریع و دردآور برای حصول به نتایج مطلوب در اقتصاد دارد اما این شکل از اقدامات از بدو اجرا در دهه۸۰ میلادی تاکنون موفقیت چندانی در کشورهای مختلف دنیا نداشتهاست. جراحی اقتصادی، بیتوجه به پتانسیلهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی یک کشور فقط به دنبال از بین بردن ناترازیها در یک عملیات مالی و با نگاه به متغیرهای اسمی است. در بیستویکمین نشست هیاتنمایندگان اتاق بازرگانی تهران، احمد میدری به نکوهش این سیاست پرداخت و تغییر نگاه را راهکار اصلی درمان بیماریهای مزمن اقتصاد ایران دانست.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
چرا اقتصادهای نفتی در مسیر صنعتی شدن موفق عمل نمیکنند؟ این پرسشی است که ذهن بسیاری از اقتصاددانان توسعه و سیاستگذاران را به خود مشغول کرده است. در حالی که درآمدهای نفتی میتوانند منبع مهمی برای سرمایهگذاری در زیرساختهای صنعتی باشند، تجربه تاریخی نشان میدهد اغلب کشورهای نفتی در مسیر صنعتی شدن موفق عمل نکردهاند.
دنیای اقتصاد:
اتاق بازرگانی آلمان و ایتالیا (AHK Italy) یک پل ارتباطی قدرتمند برای کسبوکارها و سرمایهگذاران است که با هدف تقویت روابط تجاری میان دو کشور، فرصتهای جدیدی را برای همکاریهای اقتصادی، تجاری و صنعتی فراهم میکند. این اتاق، با ارائه خدمات مشاورهای، شبکهسازی و برنامههای توسعهای، نقش کلیدی در تسهیل تبادل اطلاعات و ارتقای رقابتپذیری شرکتهای آلمانی و ایتالیایی در بازارهای جهانی دارد.
دنیایاقتصاد:
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران معتقد است باید موضوع FATF را از تحریم یکجانبه آمریکا علیه ایران جدا کنیم، چراکه نپیوستن به FATF مانع از فعالیتهای گسترده تجاری در سطح بینالمللی میشود.
دنیایاقتصاد:
مصوبات جدید کارگروه بازگشت ارز صادراتی درباره مسدودکردن دسترسی به پروندههایی که مهلت ایفای تعهد آنها سپریشده و جزئیات تصمیمات جدید برای رفع تعهد ارزی صادرات حاصل از ورودموقت ابلاغ شد. به گزارش مهر، کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات در مصوبه جلسه بیست و ششم خود، جزئیات ایفای تعهدات ارزی از محل ورودموقت را اعلام کرد
دنیایاقتصاد:
عضو هیاترئیسه اتاق ایران با اشاره به ظرفیتها و امکانات بوشهر، توصیه کرد با تمرکز بر برندسازی این استان، ظرفیتهای آن را برای افزایش سطح رفاه مردم استان فعال کنند.
دنیایاقتصاد:
رئیس اتاق کرمان میگوید: استان کرمان نیازمند حرکت سریع به سمت اقتصاددانشبنیان بوده و طراحی اکوسیستم کارآفرینی در این استان بسیار ضروری و یک موضوع مهم و اجتنابناپذیر است.
شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی اساسا موضوع یا ابتکار یا نهادی نیست که در ایران خلق شده باشد و یک تجربه منحصربهفرد در کشوری مثل ایران باشد. اگر یک جستوجوی اجمالی بکنیم خواهیم دید که این تجربه سالهاست که از سوی بانک جهانی در خیلی از کشورها توصیه و اجرا شدهاست و نتایج و بازخوردهای آنهم در قالب گزارشها و مقالات و مطالب متعددی در سطح دنیا منتشر شدهاست. در برخی کشورهای آفریقایی این مدل حتی تا سطح روستاها هم اجرا و دنبال شد و از این ظرفیت تعامل و گفتوگو استفاده شدهاست.
دنیایاقتصاد:
ناظر عالی پایش مدیریت مصرف وزارت نیرو با بیان اینکه صرفهجویی ۱۰درصدی در مصرف برق به شکل معناداری محدودیتهای سوخت نیروگاهی را کاهش داده و به حفظ پایداری شبکه برق کمک میکند، گفت: در اعمال محدودیت ساعتی برق تفاوتی میان مشترکان نقاط مختلف کشور وجود ندارد.
دنیایاقتصاد:
بیش از ۹۰درصد برق موردنیاز کشور از طریق نیروگاههای حرارتی که عمدتا سوخت اصلی آنها گاز است، تولید میشود؛ نکته بسیار مهمی که کارشناسان عقیده دارند به چالشی بزرگ در صنعت برق کشور تبدیل شده است و لازم است با هدف افزایش امنیت و رفع ناترازی انرژی در ایران نسبت به تنوعبخشی در سبد تولید برق اقدام شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه وظیفه ما تولید است؛ تاکید کرد که با توجه به فراهم نبودن زیرساختهای لازم، این زیرساختها را هم ما خودمان باید فراهم کنیم. ما در این شرایط عهدهدار تولید و تجارت کشور هستیم و اکنون زمانی است که به هر لحاظ، بیشتر از هر زمانی دیگر به فرهنگ بسیجگونه (ایثار، فداکاری و از خودگذشتگی) نیاز داریم.
دنیایاقتصاد: سخنگوی دولت در گفتوگویی توییتری تاکید کرد که فعلا برنامهای برای قطع برق صنایع وجود ندارد. به گزارش «ایسنا»، در پی طرح پرسش مهدی بستانچی، رئیس شورای هماهنگی شهرکهای صنعتی سراسر کشور و رئیس انجمن تولیدکنندگان سیستمهای تهویه مطبوع ایران در توییتر از فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت مبنی بر اینکه «دولت مرحوم رئیسی با قطع مداوم برق شهرکهای صنعتی در تابستان، ضربه بدی به تولید و کارآفرینی و نیروی کار وارد آورد. آیا قرار است در دور جدید قطع برق که به خاطر نسوزاندن مازوت در نیروگاههاست، برق صنایع هم قطع شود؟» سخنگوی دولت در پاسخ به این فعال صنعتی نوشت: «اسناد و دادههای قابلتوجهی در دولت موجود است که بیبرقی چندسال اخیر، فشار بیامانی بر صنعت و تولید وارد کرده. بر اساس هماهنگیها در پاییز قطع برق صنایع و شهرکهای صنعتی نخواهیم داشت، اگر روند تامین سوخت نیروگاهها بهخوبی پیش برود، امیدواریم در زمستان هم قطع برق صنایع را شاهد نباشیم.»
دنیای اقتصاد:
تورم صنعت در پاییز روند صعودی را در پیش گرفته است. اطلاعات مرکز آمار ایران در گزارش تورم بخش صنعت، نشان میدهد، در مهرماه ۱۴۰۳، شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت ۱۲۹۳.۳ بوده که نسبت به ماه قبل (تورم ماهانه) ۲.۷درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) ۲۲.۳درصد بیشتر است. همچنین این شاخص در ۱۲ماه منتهی به مهرماه ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) ۲۳.۸درصد افزایش داشته است.
دنیای اقتصاد:
سیاستهای ارزی در حوزه پیمانسپاری صنایع معدنی و فولادی در ماههای گذشته لطمات جدی را به صادرات، ارزآوری، تولید و درنتیجه اقتصاد کشور تحمیل کرده است. تمهید بانک مرکزی مبنی بر امکان استفاده از ۱۰۰درصد ارز صادراتی صنعت فولاد را میتوان اقدامی مثبت ارزیابی کرد.
دنیایاقتصاد:
بانک مرکزی به دنبال پایهریزی سیاست جدیدی در حوزه ارز است. قرار است ارز در بازار توافقی یا بازار مبادله عرضه شود و نرخ آن مبتنی بر حراج شکل خواهد گرفت. این سیاست نهایی بانک مرکزی است که قرار است به ثبات بازار کمک کند.
محمد راستی / استادیار موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی
از آنجا که عضویت در ترتیبات تجاری منطقهای و بینالمللی به معنی مواجهه با عرصه رقابت جهانی است، برنامهریزی در خصوص شناخت، آمادگی و فراهم کردن بستر رقابتی بخشهای مختلف اقتصادی به منظور استفاده بهینه از موضوع تجارت بینالملل و کاهش آسیبها لازم است. یکی از موضوعات مهمی که همواره در خصوص موضوع فوق مطرح بوده، وضعیت نظام تعرفهای کشورها در صنایع و بخشهای مختلف است که بر این اساس مطلب حاضر به بررسی ساختار نظام تعرفهای پوشاک ایران در مقایسه با کشورهای منطقه میپردازد و با توجه به نتایج این بررسیهای مقایسهای، پیشنهادهای اصلاحی و ملاحظات نظام تعرفهای پوشاک ایران ارائه میشود.
رئیس سازمان توسعه تجارت ایران ضمن اشاره به نقش برگزاری نمایشگاهها در توسعه تجارت خارجی از حمایت سازمان توسعه تجارت ایران جهت برگزاری سومین نمایشگاه بینالمللی تجارت با اوراسیا خبر داد. نشست هماهنگی برگزاری سومین نمایشگاه بینالمللی تجارت با اوراسیا به همت سازمان توسعه تجارت ایران و با حضور محمدعلی دهقان دهنوی (رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران)، حمید پاداش (معاون هماهنگی و نظارت اقتصادی و زیربنایی معاون اول رئیسجمهور)، کاظم جلالی (سفیر ج.ا ایران در روسیه)، محمدصادق قنادزاده (معاون ارتقای کسبوکارهای بینالمللی سازمان توسعه تجارت ایران) و جمعی از رایزنان بازرگانی کشورهای حوزه اقتصادی اوراسیا برگزار شد.
دنیایاقتصاد: از مجموع ۳۱ استان، میزان بارشها در مقایسه با سالهای نرمال (متوسط درازمدت) در ۶استان بیش از ۵۰درصد کاهش داشته است. استانهای خوزستان، سیستانوبلوچستان، اصفهان، کهگیلویهوبویراحمد، چهارمحالوبختیاری و لرستان بین ۵۲ تا ۷۸درصد کاهش بارش داشتهاند.
دنیایاقتصاد:
طبق مصوبه کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴، قیمت هر مترمکعب فروش آب شرب تا الگوی مصرف در بخشهای شهری و روستایی ۲۰۰تومان و بالاتر از آن برای مشترکان خانگی ۴۰۰تومان تعیین شد.
دنیایاقتصاد:
به طور کلی سیاستهای تنظیم بازار به دو دسته اصلی سیاستهای تنظیم بازار در چرخه اقتصاد داخلی و سیاستهای تنظیم بازار مرتبط با بازرگانی خارجی تقسیمبندی میشود. سیاستهای داخلی تنظیم بازار شامل سیاستهای قیمتی همچون سیاست تثبیت، قیمت کف، قیمت سقف و قیمت تضمینی، سیاست ذخیره احتیاطی، پرداخت جبرانی (یارانه)، صندوق تثبیت قیمت و درآمد است. سیاستهای مرزی شامل پرداخت یارانه صادراتی، محدودیتهای مقداری تجارت و اعمال تعرفه است.
دنیایاقتصاد:
بر اساس گزارش بانک جهانی، سالانه تولیدات دامی بین ۱.۱ تا ۳.۸درصد به واسطه بروز مقاومت میکروبی در کشورها از بین میرود. به گزارش «دنیایاقتصاد»، رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اعلام خبر فوق افزود: پدیده مقاومت میکروبی که «توانایی میکروبها برای مقابله با اثر آنتیبیوتیکها» بوده و باعث زنده ماندن و متوقف نشدن رشدشان میشود، از سوی سازمانهای جهانی متولی بهداشت انسان و دام به عنوان یکی از بزرگترین تهدیدهای بهداشتی و نگرانیهای عمده در موضوع سلامت واحد مطرح شده است.
دنیایاقتصاد:
رونق کشت توتون در گلستان با توجه به مزیت صادراتی بودن آن تحول اقتصادی به همراه دارد، اما باید در حوزه سیاستگذاریهای کشت این محصول تصمیمگیریهای به موقع انجام شود. کاشت توتون نیاز به شرایط آب و هوایی خاص دارد و برخی مناطق جهان برای کاشت این محصول بسیار مناسب هستند. در کشور ما، استان گلستان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تنباکوی درجه یک در جهان محسوب میشود. تقریبا ۶۵درصد توتون کشور در گلستان تولید میشود و با توجه به اینکه این استان مرز مشترک با دیگر کشورها دارد و توتون نیز یک محصول صادراتی است اگر بتوانیم برنامهریزیهای درست و به موقع در خصوص توسعه کشت این محصول در منطقه داشته باشیم، ثمرات بسیاری در رونق اقتصادی گلستان به همراه دارد.
دنیای اقتصاد:
هجدهمین نشست از دوره دهم هیاتنمایندگان اتاق ایران با حضور نمایندگان بخشخصوصی برگزار شد. در این نشست علاوهبر موضوعات روز اقتصاد نظیر چالش تامین انرژی صنایع، بررسی موضوعاتی در لایحه بودجه۱۴۰۴ که بر فعالیتهای بخشخصوصی اثرگذار است، در دستور کار قرار گرفت. در این جلسه محمود اولیائی، رئیس کمیسیون مسوولیت اجتماعی و حاکمیت شرکتی اتاق ایران از لزوم تطابق قوانین حاکمیتی شرکتی با قوانین بینالمللی گفت و در ادامه حسین محمدیان، عضو هیاتنمایندگان اتاق ایران، بینظمی در قیمتگذاری مواد اولیه صنایع را باعث رکود دانست. صمد حسنزاده، رئیس اتاق ایران خواستار کاهش فشار بر بخش مولد اقتصاد شد و در نهایت مباحثی پیرامون بودجه توسط حجت میرزائی، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران مطرح شد. او گفت؛ سالآینده قیمت حاملهای انرژی به اندازه تورم عمومی کشور تعدیل خواهدشد. فرج اله معماری، رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران نیز با مقایسه شاخصهای توسعه و کسبوکار بین ایران و عراق از عدمموفقیت سند ۲۰ ساله توسعه کشور گفت.
دنیایاقتصاد: معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت از قرار گرفتن موضوع احیای ستاد فولاد در اولویت کاری این وزارتخانه خبر داد.به گزارش خبرگزاری تسنیم، وجیهالله جعفری در نشستی با هیاتمدیره و دبیرخانه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهار کرد: با احیای این ستاد و تشکیل کارگروههای کارشناسی و تخصصی ذیل آن، تلاش خواهد شد با همافزایی معاونتهای مختلف وزارت صمت و تشکلهای زنجیره فولاد، ضمن شناسایی تخصصی و دقیق چالشها و راهبردها، رفع موانع تولید و بازار داخلی و صادراتی زنجیره فولاد محقق شود.
دنیای اقتصاد:
ایران با تولید سالانه ۳۱میلیون تن فولاد در سال در رتبه دهم جهان و بین برزیل و ایتالیا قرار دارد و فاصله ما با آلمان در رتبه هفتم، تنها ۴میلیون تن است. با رفع موانع تولید مانند قطعی برق میتوان به جایگاه هفتم نیز رسید.
دنیایاقتصاد:
در حال حاضر با وجود ۲۲میلیارد و ۶۴۰میلیون مترمکعب آب ذخیرهشده در سدهای کشور، ۴۴درصد ظرفیت مخازن سدها پر و ۵۶درصد این ظرفیت خالی است.
دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی:
در روزهای گذشته خبری مبنیبر افزایش ۱۸درصدی هزینه تولید در صنایع غذایی منتشر و حاشیههایی درباره افزایش احتمالی مواد غذایی در آینده نزدیک مطرح شد. بااینوجود فعالان صنعت غذا تاکید دارند؛ تولیدکنندگان محصولات غذایی بهدنبال گرانکردن قیمت کالا نیستند و این موضوع از حاشیه سود آنها میکاهد. کشاورزی و صنایع غذایی جایگاه ویژهای در اقتصاد ما در اختیار دارند. بنا به آمار حدود ۱۹ تا ۲۰درصد ارزش صادرات غیرنفتی ایران به صنایع غذایی و کشاورزی معطوف است. همین موضوع نیز حکایت از اهمیت این صنایع دارد و درنتیجه از سیاستگذار انتظار میرود با دقتنظر بیشتری درخصوص آن، تصمیمگیری کنند.
دنیای اقتصاد:
بررسی شاخص محیط کسبوکار به تفکیک مولفههای پیمایشی و اتاقها حاکی از آن است که وضعیت این شاخص در فاصله دو فصل بهار و تابستان۱۴۰۳ از نظر فعالان اقتصادی زیرمجموعه اتاق بازرگانی تغییر چندانی نداشتهاست و مولفههای ناامنکننده فضای کسبوکار به قوت خود باقی هستند؛ این در حالی است که بررسی این شاخص برای دو اتاق تعاون و اصناف حاکی از تغییراتی در جهت بدترشدن وضعیت در اتاق تعاون و بهبود وضعیت در اتاق اصناف است.
دنیایاقتصاد: رئیس اتاق بوشهر با اشاره به تکمیل ظرفیت بندر بوشهر و معطلی ۳۵ روزه شناورها، گفت: باوجود موافقت و تصویب دولت برای انتقال کالا از منطقه یک به منطقه ۲ ویژه اقتصادی بوشهر، گمرک ایران از اجرای این مصوبه خودداری میکند.
دنیایاقتصاد: معاون وزیر صمت و رئیس سازمان توسعهتجارت در جمع فعالان اقتصادی استان کردستان، بر نگاه مثبت دولت برای حل مشکلات تاکید کرد و یادآور شد: برای حل ریشهای مشکلات باید قوانین و مقررات اصلاح شود.
دنیایاقتصاد:
رئیس اتاق سمنان با بیان اینکه بخشی از قطعی برق در فصل سرما ناشی از نبود زیرساخت مناسب برای تامین برق است، مدیریت بهینه مصرف برق را راهکار مناسب برای کاهش خاموشیها عنوان کرد. وی گفت: در حالحاضر در کشور ۱۴۳ نیروگاه وجود دارد که از این تعداد تنها ۱۴نیروگاه مازوت سوز هستند و قطعی برق فقط به دلیل کمبود مازوت نیست.
دنیایاقتصاد:
خلیل طالقانی همچون ابتهاج از آن دسته فعالان اقتصادی بود که اولین تجربههای کاری خود را با کارشناسان خارجی و مقامات عالی دولتی گذراند و بهمدت ۲۰ سالدر بخشخصوصی کار کرد. او همچون بسیاری از همنسلان برجسته خود، تحصیلات دانشگاهی را در خارج از کشور به اتمام رساند و حدود هفت سالدر بخش عمومی و مدتی در اصل۴ ترومن مربوط به کمکهای فنی و آموزشی آمریکا به ایران فعالیت داشت. طالقانی در بخش سدسازی و تاسیس اولین کارخانه لاستیک و کاغذ در ایران نقش بسزایی داشت.
دنیای اقتصاد:
در مهرماه سال۱۴۰۳، شاخص تولید و فروش شرکتهای صنعتی بورسی نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش ۱.۲ و ۸.۶درصدی را تجربه کرده و همچنین نسبت به ماه شهریور شاخص تولید و فروش افزایش ۱۰ و ۹.۹درصدی داشته است. در سه ماه منتهی به مهر۱۴۰۳ نیز شاخص فروش این شرکتها از محدوده قرمز خارج شده و بیانگر بهبود تقاضای موثر در اقتصاد است؛ با این حال تداوم این بهبود به حل چالشها و کاهش نااطمینانی در سطح کل اقتصاد نیازمند است.
دنیایاقتصاد:
شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ اعلامکرد: همه هموطنان میتوانند با ارسال پیامک به سرشماره ۳۰۰۰۵۱۲۱ با معرفی ماینرهای غیرمجاز از پاداش نقدی بهرهمند شوند.
دنیایاقتصاد:
سرپرست سازمان خصوصیسازی در نشست شورای راهبری بهبود محیط کسبوکار بر تلاش دولت برای احیای اعتماد از دست رفته بخش خصوصی در واگذاریهای صورتگرفته، تاکید کرد.
دنیای اقتصاد:
در دنیای کنونی تولید فناوریهای سبز موردتوجه صنایع و کشورها قرار گرفتهاست. چین نیز سهم خود را از تولید و صادرات این محصولات، توسعه دادهاست. بااینوجود عملکرد حمایتگرانه چین از مسیر توسعه صنعتی، به اعتراض صنایع و برخی کشورهای اروپایی و آمریکا منتهی شدهاست. بدونتردید تداوم چرخه حمایت از صنایع و اعمال تعرفه بر تجارت آزاد جهانی، خسارت جدی وارد میکند و بازنگری در آن ضروری است.
دنیای اقتصاد -فاطمه صالحی:
فاجعه مرگ سیمبانها، هر چند ماه یکبار به تیتر رسانههای حوزه نیرو تبدیل میشود؛ فاجعهای که سالهاست تکرار شده و جان چند سیمبان را گرفته است. اما دردناکتر از خود این حوادث، فراموش شدن سریع آنها بدون بررسی علل ریشهای و ارائه راهکارهای موثر است. این افراد که گاه و بیگاه آنها را روی دکلها در حال کار میبینیم، با خطرات جدی و مرگباری دست و پنجه نرم میکنند. به باور کارشناسان این خطرات متاثر از عوامل مختلفی هستند که نیازمند اهتمام اداره برق، شرکت توزیع برق و خود سیمبانهاست.
دنیایاقتصاد:
مدیرعامل هلالاحمر گلستان گفت: یک کارگر بر اثر ریزش آوار در معدن کلاتشرق آزادشهر، جان سپرد و ۲ معدنچی دیگر مصدوم شدند. به گزارش «ایرنا» از هلالاحمر گلستان، قاسم غریبآبادی اظهار کرد: بهدنبال ریزش معدن کلاتشرق گلستان در روستای وطن آزادشهر ۲تیم از امدادگران زبده به محل حادثه اعزام شدند.
دنیای اقتصاد:
همایش صنعت ساختمان فرصتی فراهم کرد که کارشناسان و توسعهدهندگان بخش ساختمان (developers) و صنعت ساختوساز به مرور آخرین تحولات نوآوری این صنعت در دنیا و پتانسیل بالای بخش ساختمان، برای ایجاد رشد اقتصادی، تقویت سرمایهگذاری و اشتغالزایی بپردازند. براساس آمارهای ارائهشده در پنل تخصصی «رویکردهای نوین در صنعت ساختمان» این صنعت در مقایسه با دیگر بخشهای تولید از جمله تولیدات صنعتی در دنیا رشد بالاتری دارد،
(رشد ۶درصدی سالانه بخش ساختمان در مقایسه با رشد یک تا ۲درصدی تولیدات صنعتی). این در حالی است که صنعت خانههای هوشمند بهعنوان یکی از اجزای مهم این صنعت با رشد به مراتب بیشتری در دنیا در حال پیشروی است.
دنياياقتصاد:
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی وزارت جهاد با تاکید بر منابع پایه گفت: ۵۰سال قبل، سرانه آب تجدیدپذیر برای هر ایرانی ۱۹هزار مترمکعب بود، اما امروز این عدد به ۱۳۰۰مترمکعب کاهش یافته است.
دنیای اقتصاد:
وزیر نیرو گفت: بابت مشکلات ایجادشده به علت قطعی برق، از مردم عذرخواهی میکنم. به گزارش «ایرنا» عباس علیآبادی روز چهارشنبه در مراسم آغاز عملیات اجرایی احداث نیروگاه خورشیدی ۲۰۰مگاواتی شهرستان بهبهان اظهار کرد: در روزهای اخیر حدود ۳درصد کسری انرژی را در کشور تجربه کردیم که شاید اتفاق خاصی در این حوزه نباشد؛ اما با این وجود شرایط تا حدودی برای مردم سخت شد؛ لذا جا دارد از مشکلات ایجادشده برای مردم عذرخواهی کنیم.
دنیایاقتصاد: بر اساس آخرین آمار از ابتدای سال آبی تا تاریخ ۱۹آبانماه از وضعیت سدهای کشور، میزان پرشدگی سدهای کشور ۴۴درصد است و میزان بارشها نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰درصد افزایش داشته است.
دنیایاقتصاد: مدیر امور منابع آب شهرستانهای کرج و فردیس با تاکید بر لزوم صرفهجویی در مصرف آب اعلام کرد: بررسی آماری بیانگر افزایش میزان خروجی آب سد کرج بهدلیل بالا رفتن مصرف از مهر ماه تا بیستم آبانماه امسال است.
دنیای اقتصاد:
اثرات منفی سیاست قطع دسترسی به سرورهای خارجی اینترنت بر تجارت غیرنفتی غیرقابل انکار است. بررسیها نشان میدهد اثر این سیاست بر افت صادرات بیش از واردات خواهد بود. بازاریابی و سرعت انتقال اطلاعات کالا بین صادرکننده و مصرفکننده، تحت تاثیر اینترنت، بر تجارت تاثیر مستقیم دارد.
دنیایاقتصاد:
وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه بازار گوشت و مرغ به تعادل رسیدهاست و مشکلی در اینباره وجود ندارد، اظهار کرد: واردات برنج از هفته آینده با پایانیافتن وقت مقرر قانونی، آغاز میشود. غلامرضا نوریقزلجه در جمع خبرنگاران و در حاشیه نشست هیاتدولت گفت: درخصوص گوشت سیاستگذاری لازم صورتگرفتهاست و با تصمیماتی که صادرکنندگان گرفتهاند بهزودی بازار متعادل میشود.
دنیایاقتصاد: وزارت جهادکشاورزی بهطور ناگهانی و یکشبه صادرات گوجهفرنگی را ممنوعکرده و نهتنها در مرز عراق صادرات متوقفشده، بلکه خروج این کالا در بنادر و به مقاصد امارات و قطر نیز با مانع روبهرو شدهاست.
دنیایاقتصاد:
فازنخست اتصال شبکه میر روسیه به شبکه شتاب ایران عملیاتی شد و طی آن هشت بانک به شبکه پرداخت کارتی روسیه (میر) متصل شدهاند و آنطور که نوشآفرین مومن واقفی، معاون فناوریهای نوین بانکمرکزی گفته است، دارندگان کارتهای بانکی این بانکها میتوانند در خاک روسیه مانند داخل ایران خرید کنند. موضوعی که با استقبال بخشخصوصی مواجه شدهاست.
دنیای اقتصاد:
بسیاری از کشورها در مسیر توسعه خود بهگونهای وارونه از سیاستهای ارزی استفاده کردهاند که به اقتصاد آنها آسیبهای بسیاری زده است. برخی همچون آرژانتین با ارزشگذاری بیش از حد باعث افت صادرات و صدمه به بخش تولید صنعتی شده و برخی مانند ایران این سیاست را برای هدف تورمی مورد استفاده قرار دادهاند؛ درحالیکه رفع تورم به ابزارها و سیاستهای پولی وابسته است. تجربیات موفق توسعه صادرات نشان میدهد که کشورهای پیشتاز این حوزه توانستهاند با استفاده از یک سیاست ارزی بادوام برای تضعیف پول ملی و کنترل هزینههای واردشده به صنایع، مزیت رقابتی را برای تولیدکنندگان داخلی نسبت به رقبای خارجی خود فراهم کنند؛ درحالیکه سایر کشورهایی که به سمت ارزشگذاری بیش از حد پول ملی تمایل دارند بیشتر به صنایع و بخشهای تولیدی مولد خود آسیب رساندهاند. به عبارت دیگر سیاست پولی، باید متمرکز بر تورم و سیاست ارزی، یاریدهنده رشد اقتصادی باشد.
رحمان حسنی
دبیرکل انجمن اخلاق کسبوکار و مسوولیت اجتماعی ایرانیان
با اینکه پیشرفت اقتصادی از دو قرن قبل تاکنون در جهان سرعت و رشد فزایندهای داشته، متاسفانه اخلاق با این رشد و پیشرفت، همگام نبوده است. ولی در پنجدهه اخیر کشورهای توسعهیافته به دو موضوع مهم، یکی اخلاق در کسبوکار و دیگری مسوولیت اجتماعی درنظام اقتصادی و توسعه آن توجه بسیاری داشتهاند و این توجه، هم بهخاطر الزام قانونی و هم بهخاطر پی بردن به اهمیت این دو نکته بهعنوان لازم و ملزوم یکدیگر در کسبوکار آنها مورد توجه قرار گرفته است. شاید بهجرات بتوان گفت، یکی از دلایل پیشرفت و رضایت نسبی اقتصادی مردم در جوامع غربی این است که حاکمیت در آن کشورها برای اینکه رفاه مردم را تامین کند و سیستم اقتصادی آن کشور نیز سالم کار کند، توانسته است اخلاق اقتصادی را به طرق مختلف در آنها نهادینه کند.
دنیای اقتصاد:
در خبرها آمده بود، عراق اولین پهلوگیری کشتیهای تجاری در بندر فاو را انجام داده است. این پروژه با هدف توسعه عراق و کاهش وابستگی این کشور به نفت خام انجام شده است و در سه فاز تا سال ۲۰۵۰ به بهرهبرداری کامل میرسد. با تکمیل این طرح، راهی از بندر فاو آغاز میشود و با طی کردن مسیر زمینی در استانهای مختلف عراق به ترکیه و از آنجا به اروپا ختم میشود. این کریدور اهمیت استراتژیک عراق به عنوان همسایه ایران را بالا میبرد و رقابتی بین کریدور شمال-جنوب ایران و پروژه راه توسعه عراق به راه میاندازد. پروژه جاده توسعه عراق به عنوان جایگزینی برای مسیرهای ترانزیتی سنتی، با هدف ایجاد شبکه حملونقل فرامرزی عراق، خلیج فارس را به ترکیه متصل میکند.
دنیای اقتصاد:
اتاق بازرگانی و صنایع فرانسه در ژاپن (CCI France Japon) که بهعنوان «کمیته تجاری فرانسه در ژاپن» نیز شناخته میشود، در سال ۱۹۱۸ میلادی تاسیس شد. از آن زمان تاکنون، این اتاق بهعنوان یکی از پلهای ارتباطی اصلی برای شرکتها و سرمایهگذاران فرانسوی که به دنبال تجارت در ژاپن هستند، فعالیت میکند. اتاق فرانسه و ژاپن یکسازمان غیرانتفاعی و بخشی از شبکه جهانی ۱۲۰ اتاق بازرگانی فرانسه در ۹۵کشور مختلف جهان (CCI) است که بیش از ۳۶هزار شرکت را در بر میگیرد. روابط تجاری فرانسه و ژاپن سابقه طولانی دارد و یکی از جنبههای مهم همکاری میان دو کشور محسوب میشود. این روابط از قرن۱۹ و در دوره «گشوده شدن ژاپن» آغاز شد؛ زمانی که اقتصاد این کشور پس از چند قرن انزوا به روی جهان باز شد و کشورهای غربی از جمله فرانسه، شروع به ایجاد روابط دیپلماتیک و تجاری با ژاپن کردند.
دنیایاقتصاد:
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اهواز، گفت: بهمنظور رونق اقتصادی هرچه بیشتر منطقه، لازم است بستری فراهم شود تا تجار دو طرف بهصورت مستقیم و بدون دخالت دلالها با یکدیگر مبادله و تجارت انجام دهند.
دنیایاقتصاد:
ناصر بیکی، رئیس اتاق اراک، با اشاره به خطمشی دولت سیزدهم در ایجاد وفاق ملی و حل کارشناسی مسائل و مشکلات، گفت: فعالان بخش خصوصی انتظار دارند دولت ضمن اولویتبندی مسائل، مباحث اقتصادی را در اولویت قرار دهد.
دنیایاقتصاد:
رئیس اتاق اصفهان با اشاره به پیشنهاد عقد خواهرخواندگی بین دو شهر نجف و اصفهان گفت: بهمنظور توسعه روابط بهینه بین دو شهر نجف و اصفهان تفاهمنامه همکاری دوجانبه بین اتاق اصفهان و اتاق نجف امضا شد. امیر کشانی، در دیدار با حیدرالحسینی، رئیس اتاق بازرگانی نجف که بهاتفاق هیات همراه برای بررسی چالشها و فرصتهای تجارت دوجانبه به اصفهان سفر کرده است، افزود: با توجه به تمایل ارتباط اقتصادی بین شهر نجف عراق و اصفهان، خواهرخواندگی شهر نجف با اصفهان پیشنهاد میشود؛ زیرا از این طریق روابط دوجانبه بین دو شهر بیشتر قوت میگیرد. وی ادامه داد: همچنین عراق جزو لیست عضو مجمع گفتوگوی همکاری آسیا ACD با هدف ارتقای همکاری و همگرایی منطقهای بین دولتها و سازمانهای منطقهای آسیا که دومین اجلاس آن در اصفهان برگزار شد، نبود که پیشنهاد میشود اتاق بازرگانی عراق عضو این مجمع شود. رئیس اتاق اصفهان با اشاره به تفاهمنامه دوجانبه بین دو اتاق نجف و اصفهان تصریح کرد: ما تمایل به برگزاری میز نجف در اتاق اصفهان داریم و آماده هرگونه همکاری و همراهی با شهر نجف هستیم.
دنیای اقتصاد:
در نشست کمیسیون کشاورزی اتاق ایران درباره احتمال ممنوعیت صادرات پسته به اتحادیه اروپا به دلیل آلودگی این محصول به آفلاتوکسین بحث و مقرر شد نظارتهای سختگیرانه برای صادرات این محصول از طرف وزارت کشاورزی انجام شود. کمیسیون کشاورزی اتاق ایران در نشست فوقالعاده با حضور معاون وزیر کشاورزی و تعدادی از نمایندگان مجلس، احتمال ممنوعیت صادرات پسته به اتحادیه اروپا به دلیل آلودگی این محصول به آفلاتوکسین را به بحث گذاشت. در این نشست بر لزوم تغییر شیوه عمل در روند تولید و صادرات پسته تاکید و مقرر شد در هر دو وضعیت ممنوعیت صادرات یا تعیین مهلت چندماهه برای تغییر شیوه عمل، نظارتها برای صادرات پسته، سختگیرانه دنبال شود.
کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل که بهاختصار آنکتاد (UNCTAD) نامیده میشود در سال ۱۹۶۴ میلادی با هدف یکپارچگی کشورهای در حال توسعه با اقتصاد جهانی تاسیس شد. آنکتاد یک رکن فرعی مجمع عمومی سازمان ملل متحد است که در اکتبر ۲۰۲۴ خواستار تجدیدنظر در استراتژیهای توسعه در بحبوحه سیر نزولی اقتصاد جهانی و افزایش نارضایتی اجتماعی شد.
دنیای اقتصاد:
در سایه تلاش محققان و کشاورزان بیش از یک میلیارد دلار صرفهجویی ارزی در کشور حاصل شده تا بذر از خارج خریداری نشود. به گزارش مهر، غلامرضا نوریقزلجه، وزیر جهاد کشاورزی، گفت: در دنیایی که اقلیم دچار تغییرات و عوامل بر خلاف مسیری است که ما به دنبال آن هستیم، تنها علم و دانش بشر را نجات میدهد.
دنیای اقتصاد:
تعیین ارزش صادراتی محصولات مختلف توسط گمرک، یکی از موضوعات مورد انتقاد فعالان حوزه تولید است. از یکسو صنایع با اشاره به شرایط تحریمی ایران، مدعی ارزانفروشی محصولات خود در بازارهای جهانی و الزام به پرداخت تخفیف هستند. ازسوی دیگر سیاستگذار مدعی کماظهاری ارزش صادراتی از سوی کسبوکارها با هدف بهرهمندی از رانت حاصل از فاصله میان قیمت دلار در بازار رسمی و غیررسمی است. بنابراین اینبار هم گره رفع این مشکل را باید در کاهش فاصله میان نرخهای ارز دانست.
دنیای اقتصاد: میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور در هفتماهه امسال، در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، افزایش ۱۱.۴۸درصدی در وزن و ۱۴.۷۲درصدی در ارزش دلاری داشته است. بر اساس آمار گمرک ایران، از ابتدای سال جاری تا پایان مهرماه، تجارت خارجی کشور به استثنای نفت خام، نفت کوره، نفت سفید و بدون احتساب صادرات از محل تجارت چمدانی به ۷۲میلیارد دلار رسید.
دنیای اقتصاد: بخشنامه سازمان توسعه تجارت ایران درخصوص جلوگیری از تغییر مقررات مربوط به صادرات کالاها بدون رعایت قوانین و مقررات طی نامه شماره ۳۹۴۴۰۳۷ در تاریخ ۱۴۰۳.۰۸.۱۹ توسط معاون وزیر و رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران ابلاغ شد. به گزارش خبرگزاری میزان، ثبات در قوانین و مقررات و همچنین اطلاعرسانی قبلی با زمانهای مقتضی به عنوان یکی از شاخصهای اصلی توسعه اقتصادی و تجاری تلقی میشود. این موضوع در خصوص قراردادهای بینالمللی تجاری به دلیل تعهدات فیمابین فعالان تجاری در کشورهای مختلف و پرهزینه بودن ایجاد و حفظ بازارهای هدف در دیگر کشورها اهمیت مضاعفی پیدا میکند.این موضوع در قوانین کشور نیز مورد توجه قرار گرفته است.
دنیای اقتصاد: رفع تعهد ارزی زنجیره فولاد و فلزات در هفتههای گذشته با موجی از انتقادات فعالان این بخش همراه بود. به گزارش سازمان توسعه تجارت، این سازمان اقدام به تسهیل این شرایط کرده است. نظر به حجم واردات و صادرات زنجیره فولاد و فلزات رنگین اساسی توسط تولیدکنندگان این حوزه و با توجه به میزان مصارف ارزی چهار حوزه ماده اولیه، طرحهای توسعهای، تکمیل پروژههای تولید انرژی و نیاز کالاهای التهابی صنایع فلزی با امکان استفاده از ارز حاصل از صادرات جهت واردات اقلام مورد نیاز مصارف مذکور بر اساس تبصره (١) بند (١) ماده (٨) آییننامه اجرایی تا سقف ١٠٠درصد ارز حاصل از صادرات با رعایت شروطی موافقت میشود. این شروط عبارتند از: شناسههای ملی تولیدکنندگان حوزه زنجیره ارزش فلزات توسط وزارت صمت جهت تشکیل گروه یکپارچه به بانک مرکزی معرفی شود. کد تعرفههای کالاهای منتخب در موضوع ماده اولیه، قطعات، تجهیزات و ماشینآلات خط تولید و ماشینآلات و تجهیزات حوزه تولید انرژی برای خود، توسط وزارت صمت به بانک مرکزی ابلاغ شده و کنترل ثبت سفارش بر اساس برنامه توسعه مد نظر وزارت صمت در زنجیره ارزش انجام میپذیرد.کالاهای التهابی منتخب وزارت صمت در صورت واردات از محل این منابع، باید تحت نظارت و با صلاحدید وزارت صمت در بورس کالا به فروش برسند.بانک مرکزی مکلف است از تخصیص ارز از منابع بانکی به شرکتهای اعلامشده جلوگیری کند.
دنیای اقتصاد:
اقتصاد یک کشور در شرایطی میتواند رشد کند که بخش تولید و فعالیتهای صنعتی در آن کشور توسعه یابد. در واقع با رشد بخش صنعت و تولید در کشورهای در حال توسعه است که فرصتهای شغلی در این کشورها ایجاد میشود و درآمدزایی کشور افزایش پیدا میکند. امروزه کاملا بدیهی و پذیرفته شده است که بدون یک اقتصاد مبتنی بر پایههای صنعتی مقتدر نمیتوان به رفاه و توسعه اقتصادی در بلندمدت رسید و در واقع توسعه، بدون صنعت ممکن نیست.
دنیایاقتصاد:
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی علت تصمیم دولت برای قطعی برق را کاهش ذخایر گازوئیل و نفتکوره نیروگاهها در ششماه اول ۱۴۰۳ و افزایش ناترازی گاز اعلام کرد.
دنیایاقتصاد:
خاموشیها به صورت منظم و طبق برنامه در حال اجرا بوده و این موضوع ارتباطی با شمال شهر یا جنوب شهر ندارد. به گزارش «ایسنا»، با توجه به کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاهها در کشور و اطلاعیه شورای اطلاعرسانی دولت مبنی بر اعمال خاموشی منظم بهجای مازوتسوزی و آلودگی هوا، از روز گذشته شاهد خاموشیهای برنامهریزیشده در تهران هستیم. این برنامه بین ساعت ۹ تا ۱۷ عصر خواهد بود و توزیع خاموشیها به صورت برنامهریزیشده و منظم صورت میگیرد.
دنیایاقتصاد:
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران گفت: پایتخت همچنان با خشکسالی روبهروست. به گزارش «ایرنا»، محسن اردکانی در نشست خبری افزود: میزان بارندگی تهران در یکسال آبی ۲۸۰میلیمتر است و هنگامی که در طول ۱۲ماه سال آبی میران بارش کمتر از این عدد باشد، خشکسالی محسوب میشود.
دنیای اقتصاد:
دولت طی یک سال گذشته، با هدف کنترل افزایش قیمت گوشت قرمز و مهمتر از آن، تامین این کالای اساسی با قیمت مناسب برای اقشار کمبرخوردار، نسبت به واردات مستمر و روزانه گوشت گرم قرمز گوسفندی و گوساله با قیمتهای مناسب و عرضه آن در میادین ترهبار و فروشگاههای زنجیرهای استان تهران و برخی استانهای منتخب اقدام کرد. آمارهای ۶ماهه گمرک نشان میدهد تاکنون ۱۲۶هزار و ۸۵۱ تن گوشت قرمز اعم از گاوی و گوسفندی به ارزش ۷۳۹ میلیون و ۹۰۱هزار دلار وارد کشورمان شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته تنها ۳۲هزار تن گوشت قرمز به ارزش ۱۶۵ میلیون و ۶۰۰هزار دلار وارد کشور شده بود. به همین دلیل مقایسه واردات گوشت قرمز در ۶ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان میدهد واردات گوشت قرمز ۳۲۳درصد به لحاظ وزنی و ۳۵۰درصد به لحاظ ارزشی رشد داشته است.
دنیایاقتصاد:
در صورتی که کشاورزی در کشورمان بدون الگوی کشت مناسب و با همین دستفرمان مصرف ۷۰ میلیاردمترمکعب آب پیش برود، خطر ورشکستگی آبی تا سال ۲۰۵۰ جدیتر از همیشه خواهد بود؛ در حال حاضر بیش از ۸۰درصد از منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود! این چند خط تاملانگیز چند دهه است که از زبان کارشناسان مکرر اعلام میشود.
دنیایاقتصاد:
در روزهای گذشته غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی در صحن علنی مجلس از افزایش تعداد واردکنندههای کالاهای اساسی از ۱۴ شرکت به ۴۵۰ شرکت به دلیل شائبه فساد ابراز نگرانی کرد که با واکنش و پاسخ اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور همراه بود. به گزارش روابط عمومی اتحادیه واردکنندگان نهادههای دام و طیور، رئیس هیاتمدیره این اتحادیه در نامهای سرگشاده اعلام میکند: بهطور طبیعی در انحصار شائبه فساد وجود دارد، نه در افزایش تعداد واردکنندگان.
دنیای اقتصاد -حسام مقدمعلی:
توسعه حملونقل ریلی بهعنوان یکی از زیرساختهای اصلی بخش معدن و صنایع معدنی کشور با چالشهای جدی مواجه است. براساس آمارهای منتشرشده، سهم حمل بار معدنی از کل بار ریلی از ۷۱.۴درصد در سال ۱۳۹۸ به ۵۳.۸درصد در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است. این در حالی است که با افزایش تولید فولاد طی پنجسال گذشته، حملونقل ریلی در این حوزه روند نزولی داشته و سرعت بازرگانی نیز از ۳.۷۸کیلومتر بر ساعت در سال ۱۴۰۰ به ۳.۰۲کیلومتر در سال ۱۴۰۲ رسیده است. رسوب زیاد واگنها در مبادی و مسیر، عدمتخلیه بار متناسب با ظرفیت در اسکلههای تجاری و اجبار به حملونقل جادهای از چالشهای اصلی این بخش است. برای حل این مشکل، سرمایهگذاری ۴.۹میلیارد یورویی جهت توسعه ۲۰۲۲کیلومتر خطوط جدید و ۱۲۵۵کیلومتر خط دوم برآورد شده است. این در حالی است که حملونقل ریلی سه تا پنجبرابر جاده ظرفیت ایجاد میکند و به ازای هر تن کیلومتر انتقال بار از جاده به ریل، ۳۵سیسی در مصرف سوخت صرفهجویی میشود.
دنیایاقتصاد: مدیرعامل شرکت توانیر گفت: میزان محدودیتها در تامین برق خانگی معادل ۱۰درصد صرفهجویی است؛ یعنی اگر مردم در مصرف برق و گاز ۱۰درصد صرفهجویی کنند، این محدودیتها برطرف میشود.
دنیایاقتصاد: براساس گزارش گروه تحلیل عملکرد و گزارشهای راهبری شبکه برق کشور، پیک تقاضای مصرف برق در هفته سیوچهارم سالجاری به ۴۸هزار و ۶۵۰مگاوات رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۷.۴درصد رشد داشت.
در دنیای امروز، توسعه فعالیت شرکتهای مدیریت صادرات به یکی از ارکان حیاتی اقتصاد کشورها تبدیل شده است؛ بهویژه برای تولیدکنندگان کوچک و متوسط که اغلب بهدلیل محدودیتهای منابع مالی، دانش تخصصی و تجربه کم در عرصه بینالمللی، بهتنهایی قادر به انجام و توسعه فرآیند صادرات نیستند. شرکتهای مدیریت صادرات بهعنوان واسطهای متخصص، با ارائه مشاورههای لازم، اهدافی همچون کاهش هزینههای بازاریابی و ارتقای نفوذ کالاهای ایرانی در بازارهای بینالمللی را محقق میکنند. این شرکتها با شناخت دقیق از بازارهای هدف، فرهنگهای محلی و نیازهای مشتریان، استراتژیهای بازاریابی موثری را طراحی میکنند تا به اتکای آنها، محصولات ایرانی در میان محصول رقبا بهخوبی معرفی شوند و به فروش برسند.
دنیای اقتصاد:
شاخص مدیران خرید کل اقتصاد که به «شامخ اقتصاد» نیز معروف است در مهرماه۱۴۰۳ برای ششمین ماه متوالی زیر عدد ۵۰ثبت شده و از تداوم وضعیت رکودی و انقباض در فعالیتهای اقتصادی و صنعتی حکایت دارد؛ اما با بهبود شرایط فعالیتهای صنعتی در مهرماه بهواسطه رشد تامین برق، شرایط کلی شامخ بهبود پیدا کرده و انتظارات فعالان اقتصادی از شرایط تولید در آبان را ارتقا داده است. این شاخص پس از تعدیل فصلی معادل ۴۹.۸ به ثبت رسیده و بر استمرار انقباض و رکود فعالیتهای اقتصادی البته با شتابی کمتر دلالت دارد. در بخش صنعت، شاخص تعدیلشده مدیران خرید این بخش بعد از رکود عمیق ۷ماهه، با بهبود تامین برق، رشد قابلتوجهی داشته و از ۴۷.۸ در شهریور به ۵۴.۵ در مهرماه رسیده است؛ درحالیکه از خردادماه، بهواسطه قطعی برق، اغلب کارخانهها در ظرفیتهای پایینتر از توان تولیدی فعال بودند. مواردی چون رفع تعهد ارزی، نوسان قیمت مواد اولیه و نااطمینانی حاکم بر فضای اقتصادی همچنان از مشکلات اصلی کسبوکارهاست.
دنیایاقتصاد: نایبرئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، فرصتهای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف کشور را پرتعداد دانست و گفت: سرمایهگذاری به یک نقشهراه نیاز دارد و در کنار آن باید شاخصهای اقتصادی، سیاسی و حقوقی را مهیا کرد.
دنیایاقتصاد: وزیر جهادکشاورزی ایران از آمادگی شرکت بازرگانی دولتی ایران برای واردات کالاهای اساسی بهویژه دانههای روغنی و نهادههای دامی از آستانه خبر داد.
دنیایاقتصاد:
مجری طرح برنج کشور با اشاره به استفاده از بذرهای پرمحصول و شیوههای نوین کشت برنج اظهار کرد: در سالجاری میزان تولید برنج به ۲میلیون و ۷۰۰هزارتن رسیدکه یک رکورد بسیار بزرگ در تولید برنج است. به گزارش «ایسنا» ۱۶درصد برنج کشور به روش رتون برداشت میشود. برنج رتون یا همان برنج چیندوم از جوانه زدن مجدد ساقههای برنج بعد از برداشت کشت اول ظاهر میشوند و ربطی به کاشت برنج در نوبت دوم یا کشت دوم ندارد، برنج رتون که در زبان مازندرانی به آن دونوج میگویند؛ از جوانه زدن دوباره ساقههای برنج کشت اول بهدست میآید.
دنیای اقتصاد:
تجربیات توسعه صنعتی آسیای شرقی اگرچه قاعده نیست و یک استثنا است، با این حال میتوان از آن درسهایی برای تدوین سیاستهای صنعتی بومی گرفت. بدون شک اگرچه سیاستهای صنعتی برای تحولات ساختاری مهم هستند، اما هنوز چالشهای بسیاری برسر راه اجرای آنها وجود دارد.
دنیایاقتصاد:
«خاموشی منظم» جایگزین «مازوت» میشود. گزارشها حاکی از این است که با توجه کمبود سوخت برای تولید برق نیروگاهها در کشور و اطلاعیه شورای اطلاعرسانی دولت مبنی بر اعمال خاموشی منظم بهجای مازوتسوزی و آلودگی هوا، از این هفته خاموشیهای برنامهریزیشده اعمال خواهد شد. بر این اساس قطعی برق در همه مناطق شهری و روستایی کشور فعلا بهصورت دوساعت در روز و از بین ساعات ۹ صبح تا ۵بعدازظهر اعمال میشود و احتمالا این برنامه از روز یکشنبه اعلام و اجرا خواهد شد. براساس اطلاعات به دست آمده، قطعی برق فعلا به مدت دوساعت در روز در مناطق مختلف کشور از جمله پایتخت اجرایی خواهد شد. با این حال، روابطعمومی وزارت نیرو، به دنبال پیگیریهای «دنیایاقتصاد» اعلام نظر قطعی در این زمینه را منوط به جلسهای کردند که عصر روز شنبه برگزار شد. براین اساس قرار است جزئیات مربوط به خاموشیها از سوی شرکت توزیع برق استانها اعلام شود. با وجود این، تا ساعت تنظیم این خبر اطلاعیه رسمی توانیر در خصوص شروع خاموشیهای برنامهریزیشده منتشر نشده است.
دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی:
سیبزمینی از محصولات مهم کشاورزی ایران است که سهم موثری در تامین امنیت غذایی کشور دارد. صدور بخشنامههای غیرکارشناسی و خلقالساعه مانع صادرات این محصول شده و روند تولید آن را هم تحتتاثیر منفی قرار دادهاست؛ تاجاییکه بسیاری از کشاورزان ناچار شدهاند به دلیل فراوانی عرضه این محصول به بازار داخلی، سیبزمینی تولیدی خود را با قیمت بسیار پایین بهفروش برسانند. این روند به تحمیل خسارت به کشاورزان منتهی میشود و انگیزه تولید و تجارت را از آنان سلب میکند، بنابراین بازنگری در سیاستهای مدیریت کسبوکارهای مرتبط با کشاورزی، ضروری است.
دنیای اقتصاد -مریم بابایی:
اسکندر مومنی، وزیر کشور، طی نامهای به استانداران سراسر کشور خواستار اهتمام جدی آنها نسبت به ارتقای نقش موثر شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی استان در راستای بهبود فضای کسبوکار شدهاست. او با مشخصکردن پنج محور در این نامه بر ضرورت برگزاری منظم جلسات و هماهنگی دستگاههای ذیربط برای حل مشکلات فعالیتهای تولیدی تاکید کردهاست. وزیر کشور به موجب مصوبه یکصدو بیست و چهارمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی در اتاق ایران، مبنیبر برگزاری منظم جلسات شوراهای گفتوگوی دولت و بخشخصوصی در استانها توسط استانداران، بخشنامهای را به استانداران سراسر کشور بهعنوان روسای شوراهای گفتوگوی استانی ابلاغ کرد.
دنیایاقتصاد:
نایبرئیس اتاق ایران با اشاره به کاهش شدید نرخ سرمایهگذاری در ایران و آسیب آن به توسعه، گفت: در اقتصاد دستوری، سرمایهگذاری هیچ جذابیتی ندارد. نایبرئیس اتاق ایران معتقد است: در اقتصاد دستوری که مدام شاهد دخالتهای مستقیم و غیرمستقیم دولت است، سرمایهگذاری جدیدی حتی در حوزههایی که مزیت وجود دارد، انجام نمیشود.
دنیایاقتصاد: با دستور وزیر جهادکشاورزی، «کمیته صرفهجویی انرژی در مجموعه وزارت جهادکشاورزی» با محوریت معاونت توسعه مدیریت و منابع تشکیل میشود. به گزارش خبرگزاری تسنیم غلامرضا نوری در ابلاغی درخصوص برنامهریزی و اقدام برای صرفهجویی حداکثری انرژی در تمامی بخشهای دولتی و غیردولتی، به شاهپور علائیمقدم؛ معاون توسعه مدیریت و منابع ماموریت داد تا نسبت به تشکیل کمیته صرفهجویی انرژی در مجموعه وزارت جهادکشاورزی با محوریت و مسوولیت معاونت توسعه مدیریت و منابع اقدام کند. در این ابلاغ آمده است؛ در حمایت از حصول نتیجه حداکثری جهت صرفهجویی انرژی، مقرر میشود منابع مالی صرفهجویی شده در اجرای برنامههای موضوع این ابلاغیه، وفق قوانین و مقررات جاری، بهصورت صددرصد در همان واحد سازمانی و مطابق نظر مدیر واحد مربوطه هزینه شود.
دنیایاقتصاد:
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج با انتقاد از ثبت کارت بازرگانی واحدهای بزرگ اقتصادی و تولیدی استان در تهران، گفت: کارخانه لاستیکبارز اقدام به انتقال کارت بازرگانی از تهران به سنندج کرد که امیدواریم تبدیل به الگوی سایر واحدهای بزرگ اقتصادی و صنعتی شده و همه آنها کارتهای بازرگانی خود را به سنندج منتقل کنند.
دنیایاقتصاد:
همایون صنعتیزاده پس از انقلاب به کرمان رفت. در پایان شهریور ۱۳۵۹ مدتی در یک کتاب فروشی به صحافی کتابهای تکجلدی مشغول شد. همسرش نیز در کارگاه گلابگیری میکرد.
دنیای اقتصاد:
کمیسیون تعرفه گمرکی شورای دولتی چین اعلام کرد، این کشور سیاست تعرفه صفر را بر ۱۰۰درصد محصولات تولیدشده در ۴۳کشور کمتر توسعهیافته که با آنها روابط دیپلماتیک دارد، اجرا خواهد کرد. توسعه اقتصادی چین فشارهای رقابتی زیادی در سراسر جهان ایجاد کرده است.
مطابق بررسیهای انجامشده، نرخ رشد افزایش ظرفیت شبکه در سالهای اخیر نزولی است؛ در واقع افزایش نرخ تقاضا با میانگین حدود ۵درصد و در مقابل افزایش میانگین حدود ۳درصدی توان تولیدشده در پیک نشان از وخامت اوضاع فعلی و افزایش شکاف بین تولید و مصرف برق در آینده دارد. براساس تحقیقات انجامشده، بهطور متوسط زیان هر کیلووات برق قطع شده برای صنایع مختلف بین ۱.۵ تا ۲ یورو تخمینزده میشود.
دنیایاقتصاد:
«محمدعلی دهقاندهنوی» رئیس سازمان توسعهتجارت جمهوریاسلامی ایران گفت که زمینههای زیادی برای توسعه همکاری تجاری با چین وجود دارد.
دنیایاقتصاد: تراز تجاری در بخش کشاورزی منفی ۱۱میلیارد دلار است. میزان تولید در این بخش نزدیک به ۱۲۸میلیونتن برآورد میشود. به گزارش مهر، غلامرضا نوریقزلجه وزیر جهادکشاورزی با بیان اینکه بیش از ۱۲درصد تولیدات کشاورزی کشور در خوزستان اتفاق میافتد، افزود: حتما وجود مدیران ارشد استان که مدیریت خوب داشته باشند، به مجموعه همکاران ما در استان کمک خواهد کرد.
دنیایاقتصاد: مدیرکل دفتر آسیایمیانه سازمان توسعهتجارت ضمن اشاره به رشد ۱۵درصدی صادرات به ارمنستان در نیمه نخست امسال، گفت: طبق هدفگذاریها صادرات به این کشور باید به یکمیلیارد دلار برسد.
دنیایاقتصاد: تولید شیر گاو در کشور در تابستان امسال به رکورد حدود ۲.۴میلیون تن رسید. بهگزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بررسی گزارش جدید مرکز آمار ایران حاکی است، تولید شیر گاو در کشور طی سه سالگذشته روند صعودی داشته و در تابستان امسال به رکورد دومیلیون و ۳۷۸هزار تن رسیدهاست. این در حالی است که تولید شیر گاو در پاییز سال۱۴۰۰ کمتر از یکمیلیون و ۶۸۰هزار تن بودهاست. بر این اساس، تولید شیر گاو در کشور طی سه سالگذشته با رشد حدود ۴۲درصدی مواجه شدهاست.
دنیایاقتصاد: گمرک ایران با صدور بخشنامهای صادرات روغن کنجد را
آزاد کرد. به گزارش «ایسنا» علیاکبر شامانی -مدیرکل دفتر صادرات گمرک ایران- با صدور بخشنامهای صادرات روغن کنجد را پس از تایید ماهیت کالا با رعایت سایر قوانین ومقررات مربوطه بلامانع دانست. وی در این بخشنامه عنوان کرد؛ مراتب به کلیه واحدها و گمرکات اجرایی تابعه ابلاغ و بر حسن اجرای آن نظارت مستمر را معمول دارند.
دنیای اقتصاد :
یکی از مهمترین ابعاد امنیت انرژی، تنوع در سبد تولید برق است. فقدان برنامهای جامع در تخصیص سهم بهینه هر یک از حاملهای انرژی در سبد تولید برق کشور منجر به تکیه و تمرکز بیش از حد بر گاز طبیعی برای تولید برق شده است.
دنیایاقتصاد: رئیسجمهور گفت: بهزودی طرحهایی را آغاز خواهیم کرد که با آنها ۳۰هزار مگاوات برق خورشیدی تولید خواهد شد، اما با وجود این تلاشها از همه کسانی که میتوانند کمک کنند ناترازیها را برطرف کنیم، استقبال میکنم.
دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی:
براساس مصوبه جدید وزارت صمت، از این پس امکان استفاده از محل تامین ارز «خرید ارز از سیستم بانکی» برای کد تعرفههای مرتبط با ماشینآلات تولید، راهسازی و معدنی امکانپذیر نخواهد بود. به این ترتیب متقاضیان واردات ماشینهای معدنی ملزم به تامین ارز از محل ارز خود یا دیگران شدهاند. این سیاست در شرایطی اجرایی میشود که تشکیل سرمایه ثابت در حوزه ماشینآلات ظرف بیش از یک دههگذشته، ناامیدکننده بودهاست. محدودیت تخصیص ارز یکی از دلایل اصلی عقبماندگی در این بخش است. حال این سوال مطرح میشود که آیا سیاست جدید در تخصیص ارز واردات ماشینآلات میتواند به تضعیف حداکثری و تداوم کاهش ورود ماشینآلات به کشور منتهی شود؟
دنیایاقتصاد:
در حاشیه نمایشگاه کیش اینوکس، نشست تخصصی توسعه سرمایهگذاری خارجی از منظر بخش خصوصی، برگزار شد. اعضای این پنل معتقد بودند تا زمانیکه نگرش دولت نسبت به لازمههای توسعه و بهدنبال آن قوانین و مقررات تغییر نکند، سرمایهگذاری خارجی نیز محقق نمیشود.
دنیای اقتصاد:
سال۱۳۸۶ را در ایران میتوان سالی در نظر گرفت که بعد از آن سرمایهگذاری در بخش صنعت رو به افول گذاشته و رکودی ۱۷ساله در این بخش آغاز شده است. بخش صنعت با وجود نوسانهای مختلف، هنوز از مرحله رکودی خارج نشده است. بهنظر میرسد بهغیراز اتفاقات منفی مانند تحریمهای اقتصادی و شوک ناشی از بیماری کرونا، فضای کسبوکار نامناسب، سیاستهای متغیر و بیثبات اقتصادی، افزایش دخالتهای دولت در صنایع به شکل انواع قیمتگذاریها و نااطمینانی سبب بروز رکود در بخش صنعت ایران شده است.
دنیای اقتصاد:
در جدیدترین گزارش کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران به مساله مزایا و معایب پیوستن ایران به معاهده FATF پرداختهشده و نظر موافقان و مخالفان مورد نقد و بررسی قرار گرفتهاست. FATF در سال۱۹۸۹ توسط کشورهای گروه (G۷) تاسیس شد. هدف اولیه این سازمان، مبارزه با پولشویی و تقویت یکپارچگی سیستمهای مالی بینالمللی بود. در سال۲۰۰۱، پس از حملات تروریستی ۱۱سپتامبر، FATF اهداف خود را گسترش داد تا شامل مبارزه با تامین مالی تروریسم نیز شود. این تغییرات موجب شد که FATF به یک نهاد بینالمللی کلیدی در مبارزه با جریانهای مالی غیرقانونی تبدیل شود. FATF از زمان تاسیس خود تاکنون، تعداد اعضای خود را گسترش داده که شامل ۳۷کشور و دو سازمان منطقهای (کمیسیون اروپا و شورای همکاری خلیجفارس) است. این توسعه عضویت به FATF امکان میدهد تا تاثیرگذاری بیشتری در مبارزه با جرایم مالی داشتهباشد.
دنیای اقتصاد:
اتاق بازرگانی آمریکا در ویتنام (AmCham Vietnam) بهعنوان یکی از تاثیرگذارترین و معتبرترین نهادهای تجاری در جنوبشرق آسیا، نقش مهمی در تقویت روابط اقتصادی میان ایالاتمتحده و ویتنام ایفا میکند. این سازمان، با ارائه فرصتهای شبکهسازی، مشاورههای راهبردی و حمایت از کسبوکارها در محیط اقتصادی پیچیده و درحالتوسعه ویتنام، فضایی مناسب برای رشد همکاریهای تجاری ایجاد میکند. این اتاق با بیش از ۶۰۰عضو، شامل شرکتهای بزرگ و کوچک، نهادهای دولتی و سازمانهای غیردولتی، به یکی از مهمترین انجمنهای تجاری در ویتنام تبدیل شدهاست.
دنیایاقتصاد: رئیس اتاق بجنورد با اشاره به تاسیس اتحادیه صادرکنندگان و تشکل خانه معدن استان خراسانشمالی، بر لزوم تلاش تشکلها در مسیر افزایش کارآمدی و توانمندسازی بخشخصوصی تاکید کرد.
دنیایاقتصاد: در نشست فعالان اقتصادی خرمشهر با اعضای کمیسیون ویژه حمایت از تولید مجلس، اعلام شد: مجلس بر اجرای دقیق تکالیفی که در حوزه بخشودگی مالیات برای دولت تعیینشدهاست، نظارت خواهد کرد.
آنچه میتواند کشور را در مدار صنعتی شدن فراگیر قرار دهد، طراحی و اجرای یک استراتژی توسعه صنعتی کارآمد است که مبتنی بر اجماع همه نیروها و دستاندرکاران و تحقق هماهنگی میان سیاستها و خطمشیهای صنعتی، تجاری، اعتباری، آموزشی، زیرساختی و فناوری است. موفقیت این استراتژی در وهله اول مستلزم ثبات در اقتصاد کلان و در وهله بعد منوط به کاهش تعارضات در سیاستگذاریها و قانونگذاریها است. هدف اصلی سیاست صنعتی، تنوع بخشیدن به اقتصاد و ایجاد مزیتهای نسبی جدید است.
دنیایاقتصاد:
وزیر نیرو تصریح کرد: جمعیت کشور از ۳۶.۲میلیون نفر در سال ۱۳۵۷ به ۸۲میلیون نفر در سال ۱۴۰۳ رسیده، این در حالی است که در همین مدت ظرفیت برق کشور بیش از ۱۳برابر رشد داشته است. در واقع امروز در کشور با مساله بدمصرفی منابع آب و برق مواجه هستیم.
اقتصاد ایران بر اساس دستهبندی سطح فناوری بهکاررفته در محصولات تولیدی بالغ بر ۵۴درصد منبع محور است که عمدتا به منابع زیرزمینی اعم از معادن و نفت و گاز وابسته است. ۴۶درصد از محصولات نیز دارای سطوح فناوری پایین، متوسط و پیشرفته هستند که در بخش پیشرفته سهمی در حدود ۰.۵درصد را به خود اختصاص دادهاند. در این شرایط، توسعه امر اکتشاف و شناسایی ذخایر جدید همزمان با توسعه فناوری پیشرفته در بلندمدت میتواند شرایط توسعه پایداری را در کشور فراهم کند. از سوی دیگر معادن و صنایع وابسته بهدلیل برخورداری از قابلیت تولید محصولات صادراتی در ارزش افزوده صادراتی کشور سهیم بوده (صادرات در سال۱۴۰۲ بر اساس آمار با رشد وزنی ۳۰درصدی نسبت به سال قبل به میزان ۶۴میلیون تن به ارزش بیش از ۱۳.۷میلیارد دلاررسیده است؛ این اعداد بدون لحاظ کردن سهم نیاز داخل و فروش محصولات در بازار داخلی است) و بهدلیل تنوع و پراکندگی ذخایر معدنی میتواند به برنامههای توسعه در اغلب مناطق غیربرخوردار و دورافتاده کشور کمک کند. در کشور با توجه به وجود ۳۵محیط مستعد برای شکلگیری ذخایر معدنی که شرایط پیدایش ۸۱نوع ماده معدنی قابل کار را بهنحوی که بتوان به آنها ذخایر معدنی اطلاق کرد، فراهم است.