دلار درجا زد

روز گذشته نیز(تا ساعت ۵بعد از ظهر)، این رمزارز در محدوده ۱۷۹هزار و ۳۰۰تومان تا ۱۸۰هزار و ۷۰۰تومان در نوسان بود. بر این اساس، در روز‌های اخیر، نرخ اسکناس دلار و نرخ تتر در بازه‌ای مشخص نوسان داشته‌اند و دامنه نوسانات نسبت به هفته‌های گذشته کاهش یافته است. بررسی روند نرخ دلار در روزهای اخیر نشان‌دهنده بی‌تفاوتی این نرخ نسبت به اخبار منفی و حتی افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره شروع مجدد جنگ است. کارشناسان معتقدند بازار ارز در حال محک زنی نرخ‌های ثبت‌شده جدید است؛ چراکه اقتصاد ایران برای نخستین بار است که با نوسان نرخ دلار در کانال ۱۷۰ و ۱۸۰هزار تومان روبه‌رو شده است. در این شرایط، انتشار اخبار مثبت از جمله افزایش احتمال توافق و کاهش احتمال ادامه درگیری نظامی می‌تواند روند بازار را تحت‌تاثیر قرار دهد.

اختلاف نرخ اسکناس و نرخ حواله

روز یکشنبه، نرخ حواله دلار در مرکز مبادله ایران، بعد از ۱۰روز که در کانال ۱۴۷هزار تومان قرار داشت، به کانال ۱۴۸هزار تومان وارد شد. بر این اساس، اختلاف نرخ حواله دلار و نرخ اسکناس این ارز به ۲۱.۶درصد رسید. روند تغییرات نرخ حواله در مرکز مبادله ایران نشان می‌دهد، این نرخ در حال افزایش است و در مسیر کاهش شکاف با نرخ اسکناس دلار است. با این حال، سرعت رشد نرخ حواله دلار تحت مدیریت بانک مرکزی، با اختلاف قابل‌توجهی پایین‌تر از رشد اسکناس دلار حرکت کرده است. به طوری که یک ماه قبل(۲۷فروردین)، زمانی که نرخ دلار ۱۵۳هزار تومان بود، نرخ حواله توسط مرکز مبادله ایران ۱۴۰هزار و ۲۷۲تومان اعلام شد و حالا (۲۷اردیبهشت) نرخ آزاد دلار با ۱۸درصد افزایش به ۱۸۰هزار تومان رسیده، ولی نرخ حواله در این یک ماه ۶درصد رشد یافته است.

نرخ حواله دلار معمولا برای واردکنندگان، صادرکنندگان و شرکت‌های بزرگ استفاده می‌شود و تحت مدیریت بانک مرکزی قرار دارد. درحالی‌که نرخ اسکناس دلار که در معاملات نقدی بازار ارز تعیین می‌شود، تحت‌تاثیر تقاضای فوری مردم، واردکنندگان، سرمایه‌گذاران و نوسانات سیاسی و اقتصادی است. نرخ اسکناس یا همان نرخ آزاد دلار شاخص مهمی برای سنجش قدرت خرید مردم، تغییرات انتظارات تورمی و میزان اعتماد فعالان اقتصادی به اقتصاد کشور به شمار می‌رود. بانک‌های مرکزی معمولا از این نرخ به‌عنوان شاخص سیاست ارزی استفاده می‌کنند و فعالان اقتصادی با رصد روزانه آن، تصمیمات سرمایه‌گذاری خود را مدیریت می‌کنند. کارشناسان تاکید دارند که اختلاف حدود ۱۰درصد و پایین‌تر از آن به‌عنوان اختلاف بهینه میان نرخ اسکناس (نرخ بازار آزاد) و نرخ حواله ارز(نرخ رسمی) تلقی می‌شود، درحالی‌که اختلاف بالا (بیش از ۲۰درصد)، نشان‌دهنده فشار بر بازار ارز و عدم تعادل بین نرخ رسمی و واقعی است. بررسی‌ها نشان می‌دهد هر چه این اختلاف بالاتر باشد آسیب‌پذیری بازار ارز نسبت به شوک‌های خارجی افزایش می‌یابد و حتی تداوم وجود اختلاف بالا موجب بروز شوک‌های ارزی در اقتصاد خواهد بود.

رشد ۱.۵درصدی نرخ طلای ۱۸عیار

بازار سکه و طلا که در نخستین روز هفته با کاهش مواجه شده بود، روز یکشنبه اندکی از کاهش خود را جبران کرد. روز گذشته و در شرایطی که بازار جهانی طلا در تعطیلات هفتگی به سر می‌برد، هر گرم طلای ۱۸عیار با ۲۹۰هزار تومان افزایش نسبت به ‌روز شنبه، در رقم ۱۹میلیون و ۷۳۰هزار تومان به فروش رسید که نشان‌دهنده رشد ۱.۵درصدی است. در این روز، رشد انواع قطعات سکه پایین‌تر از رشد ثبت شده برای طلای ۱۸عیار بود. در دومین روز هفته، هر قطعه نیم و ربع‌سکه طلا با افزایش ۵۰۰هزار تومانی نسبت به ‌روز شنبه، در ارقام ۹۹میلیون تومان و ۵۴میلیون تومان به فروش رسیدند. روز یکشنبه، هر سکه طلای طرح جدید بدون تغییر نرخ باقی ماند و در رقم ۱۹۴میلیون تومان به فروش رسید.

تداوم حراج شمش طلا تا پایان سال

بر اساس گزارش مرکز مبادله ایران، هفتمین حراج سال جاری روز سه‌شنبه(۲۹ اردیبهشت) برگزار خواهد شد. این حراج ششمین حراج شمش طلاست که در اردیبهشت‌ماه برگزار می‌شود. مقامات مرکز مبادله ایران اعلام کردند قرار است طبق برنامه بانک مرکزی این حراج‌ها تا پایان سال به صورت منظم ادامه داشته باشند. خریداران مجاز شامل فروشندگان عمده طلا، تولیدکنندگان مصنوعات طلا، خرده‌فروشان طلای آب‌شده و سکوهای برخط طلا هستند. در ۶ حراج برگزار شده در اردیبهشت ماه، ۳۹۳کیلو گرم شمش طلا معامله شده است.