اختلاف نرخ اسکناس دلار و نرخ حواله مرکز مبادله به ۲۱درصد رسید

بازگشت ریسک به بازارها

شماره روزنامه: ۶۵۶۶ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۲۷۰۵۸۵ بازار پول و ارز

دنیای اقتصاد : روز پنج‌شنبه، نرخ اسکناس دلار در بازار آزاد در محدوده ۱۷۹هزار تومان باقی ماند. این نرخ نسبت به هفته قبل ۷ هزار تومان افزایش یافته و نشان‌دهنده رشد هفتگی ۵.۶ درصدی است. بازار سایر ارزها و بازار سکه نیز در هفته منتهی به ۲۵اردیبهشت‌ماه روند صعودی ثبت کرده‌اند. کارشناسان معتقدند در هفته اخیر ریسک افزایش تنش و درگیری کشور در تقابل نظامی باعث ثبت روند نزولی بازار‌ها بوده است. در هفته منتهی به ۱۷اردیبهشت‌ماه(یک هفته قبل) بازدهی ثبت‌شده برای بازار ارز و طلا منفی بود که به‌دلیل پررنگ شدن احتمال دستیابی به توافق رخ داد.

بازگشت ریسک به بازارها

در آخرین روز کاری هفته گذشته، نرخ دلار در بازار فیزیکی و نقدی ارز ۱۷۹هزار تومان اعلام شد که مشابه نرخ ثبت‌شده در روز چهارشنبه است. بر این اساس، نرخ دلار که در دو روز دوشنبه و سه‌شنبه در رقم ۱۸۱هزار تومان معامله شد، در روزهای چهارشنبه و پنج‌شنبه با ۲هزار تومان کاهش در رقم ۱۷۹هزار تومان قرار گرفت. با وجود اینکه نرخ دلار در آخر هفته، نسبت به میانه هفته، روند کاهشی محدودی داشته، اما نسبت به ‌روز پایانی هفته قبل روند افزایشی ثبت کرده است.

نرخ آزاد دلار از نهم اردیبهشت‌ماه، از کانال ۱۵۰هزار تومان به کانال ۱۷۰هزار تومان وارد شد. از آن روز تاکنون، ابتدا دو روز در کانال ۱۷۰هزار تومان روند صعودی طی کرد که باعث شد به کانال ۱۸۰هزار تومان وارد شود، پس از آن ۴روز در کانال ۱۸۰هزار تومان در نوسان بود، بعد از آن ۴روز در کانال ۱۷۰هزار تومان نوسان کرد. در هفته اخیر (هفته سوم اردیبهشت)، نرخ دلار که دو روز در رقم ۱۸۰هزار تومان معامله شد، دو روز در رقم ۱۷۹هزار تومان قرار گرفت. کارشناسان تکنیکال اعلام کرده‌اند نوسانات نرخ دلار در هفته اخیر نشان‌دهنده آماده‌سازی این نرخ برای افزایش یا کاهش قابل‌توجه است و ممکن است به تعریف سقف و کف جدید منجر شود. بالاترین رقم ثبت‌شده برای هر اسکناس دلار در بازار آزاد مربوط به ‌روز دوشنبه ۱۴اردیبهشت‌ماه است که در آن روز رقم ۱۸۷هزار تومان به ازای هر دلار آمریکا ثبت شد. نرخ تتر نیز در آن زمان تا کانال ۱۸۹هزار تومان پیش رفت و در آن کانال نوسان کرد؛ ولی به ۱۹۰هزار تومان نرسید.

2 copy

اصلی‌ترین عامل موثر بر نوسانات نرخ ارز در هفته‌های اخیر اخبار سیاسی و ژئوپلیتیک مربوط به روابط ایران و آمریکا بوده است؛ به‌طوری‌که با افزایش احتمال توافق، نرخ آزاد دلار روند نزولی به خود می‌گیرد و با افزایش گمانه‌زنی‌ها درباره شروع مجدد جنگ، افزایش می‌یابد. با این حال، طی هفته‌های اخیر روند کلی صعودی داشته است. به‌طوری‌که در روز مشابه ماه گذشته، نرخ آزاد دلار رقم ۱۵۵هزار تومان ثبت شده بود. نرخ تتر نیز در آن زمان (آخرین روز کاری سومین هفته فروردین ماه) در محدوده ۱۵۵هزار تومان قرار داشت. این در حالی است که روز پنج‌شنبه اخیر، نرخ تتر همچون بازار اسکناس، در کانال ۱۷۹هزار تومان قرار داشت و در این کانال نوسان کرد.

رشد محدود انواع قطعات طلایی

روز پنج‌شنبه، بازار سکه نیز تحت‌تاثیر ثبات نسبی بازار ارز، تغییرات محدودی ثبت کرد. روز ۲۴اردیبهشت، نرخ هر سکه طلای طرح جدید با یک میلیون تومان افزایش نسبت به ‌روز چهارشنبه در رقم ۱۹۶میلیون تومان به فروش رسید. این رقم سه‌میلیون تومان بالاتر از نرخ ثبت‌شده برای این قطعه طلایی در پنج‌شنبه گذشته(۱۷اردیبهشت) است. بیست‌وچهارم اردیبهشت ماه، نیم‌سکه طلا با ۵۰۰هزار تومان کاهش نسبت به ‌روز قبل، معادل ۹۹میلیون و ۵۰۰هزار تومان قیمت گرفت و ربع‌سکه طلا بدون تغییر ماند و در رقم ۵۴میلیون تومان به فروش رسید. در این روز نرخ هر گرم طلای ۱۸عیار ۱۹‌میلیون و ۵۶۵ هزار تومان اعلام شد. بالاترین رقم ثبت‌شده برای هر گرم طلای ۱۸عیار در هفته گذشته، ۱۹‌میلیون و ۹۷۰هزار تومان بود که در روز دوشنبه ثبت شد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد، در هفته گذشته، نرخ هر گرم طلای ۱۸عیار تنها در روز دوشنبه ۴درصد رشد داشته و در سایر روزها یا تغییرات پایین‌تر از یک‌درصد داشته یا یک یا ۲درصد کاهش یافته است. اما در مجموع نرخ هر گرم طلا در روز پنج‌شنبه (۲۴اردیبهشت)، بیش از یک درصد (۱.۲درصد) بالاتر از نرخ هر گرم طلا در پنج‌شنبه قبل (۱۷اردیبهشت) ثبت شد.

افزایش محدود نرخ طلا در بازار داخلی هفته جاری، در حالی رقم خورد که نرخ هر واحد طلا در بازارهای جهانی با کاهش قابل‌توجهی مواجه شد.

طلا به کانال ۴۵۰۰ دلار بازگشت

طلای جهانی در روز‌های پنج‌شنبه و جمعه روند نزولی داشت و تا ساعت پنج بعدازظهر(به وقت تهران) تا رقم ۴۵۲۰دلار به ازای هر اونس رسید. این رقم تقریبا ۳۰۰دلار از نرخ هفته گذشته پایین‌تر بود. کارشناسان معتقدند اصلی‌ترین عامل اثرگذار بر این کاهش نگرانی‌های تورمی ناشی از ادامه تنش در تنگه هرمز بوده است. هفته گذشته گزارش تورم مصرف‌کننده آمریکا برای ماه آوریل منتشر شد که احتمال اقدام زودهنگام فدرال‌رزرو برای کاهش نرخ بهره را تضعیف کرد. بر اساس این گزارش، نرخ تورم مصرف‌کنندگان آمریکایی ۳.۸درصد اعلام شد که بالاترین میزان ثبت‌شده از مه ۲۰۲۳ بود و دلیل آن رشد هزینه‌های انرژی تحت‌تاثیر درگیری نظامی در تنگه هرمز و ایجاد اختلال در عرضه انرژی جهانی عنوان شده است. بر اساس گزارش تورم آمریکا، سرمایه‌گذاران کاهش نرخ بهره را تا پایان سال جاری میلادی توسط فدرال‌رزرو منتفی می‌دانند. بررسی‌ها نشان می‌دهد، حتی برخی معامله‌گران امکان افزایش نرخ بهره آمریکا را تا دسامبر را پیش‌بینی کرده‌اند. عدم کاهش نرخ بهره و یا افزایش آن بر نرخ طلا فشار کاهشی اعمال می‌کند. نرخ در بازار جهانی طلا کاهش خود را به بعد از ملاقات رئیس‌جمهور آمریکا و چین موکول کرد و روند کاهشی طلا با خروج رئیس‌جمهور ایالات متحده از پکن شدت گرفت.

نکته مهم دیگر که بر روند کاهشی نرخ طلا موثر بوده اقدامات بانک مرکزی هند برای حمایت از ارزش پول ملی این کشور بوده است.

حمایت بانک مرکزی هند از روپیه باعث فشار بر نرخ طلا شد

در هفته اخیر، بانک مرکزی هند (RBI) با هدف تقویت روپیه و کنترل فشارهای تورمی، محدودیت‌ها و مقررات جدیدی برای واردات طلا اعمال کرده‌ است. این اقدامات شامل تعیین سقف‌های وارداتی و افزایش الزامات مالیاتی برای واردکنندگان بود تا جریان خروج ارز کاهش یابد و از ارزش روپیه در برابر دلار حمایت شود. در نتیجه، واردکنندگان خرید طلا را کاهش دادند؛ هرچند قیمت جهانی طلا همچنان برای بسیاری از سرمایه‌گذاران جذاب است که باعث شد قیمت محلی طلا افزایش نسبی داشته باشد. این محدودیت‌ها بخشی از سیاست‌های پولی گسترده‌تر بانک مرکزی برای مدیریت نقدینگی و تثبیت اقتصادی کوتاه‌مدت محسوب می‌شوند. کارشناسان معتقدند، تاثیرات فوری این اقدامات بر واردات و نرخ روپیه مشهود است؛ درحالی‌که اثرات بلندمدت آن بستگی به استمرار این سیاست‌ها دارد.

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن