افزایش تسهیلات بلاعوض صندوق نوآوری به دانش‌بنیان‌ها

در این نشست، سیاوش ملکی‌فر معاون توسعه صندوق نوآوری در سخنانی از افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان در کشور خبر داد و گفت: از سال۱۳۸۹ که قانون حمایت از موسسات و شرکت‌های دانش‌بنیان تصویب شد تا امروز که در سال۱۴۰۳ هستیم، تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان به ۱۰هزار شرکت رسیده است. این افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان در حالی است که سرمایه ابتدایی صندوق نوآوری از آغاز تاسیس یعنی سال۱۳۹۲، ۳هزار میلیارد تومان که امسال خوشبختانه با حمایت دولت به ۱۰هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. امروز صندوق نوآوری مفتخر است که بدون هیچ‌گونه محدودیتی در منابع مالی، آماده ارائه خدمات و تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان متقاضی از جمله شرکت‌های فعال در زیست‌بوم نوآوری استان سمنان است. او در ادامه سخنان خود با اشاره به ماموریت صندوق نوآوری در زیست‌بوم فناوری کشور گفت: بسیاری از شرکت‌های دانش‌بنیان به اشتباه فکر می‌کنند صندوق نوآوری زیر مجموعه معاونت علمی ریاست‌جمهوری است و به آنجا مراجعه می‌کنند و همین اشتباه منجر به طولانی‌تر فرآیند دریافت تسهیلات از این دو نهاد می‌شود؛ درحالی‌که صندوق نوآوری و معاونت علمی دو نهاد حمایتی مستقل از دانش بنیان‌ها هستند. باید تاکید کنم که صندوق نوآوری و شکوفایی نهاد تامین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان است و هیچ‌گونه دخل و تصرفی در فرآیند دانش‌بنیان شدن شرکت‌ها ندارد.

ملکی‌فر در ادامه به تشریح خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی پرداخت و تصریح کرد: صندوق نوآوری دو دسته خدمات دارد که یکسری از آنها ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان است. بخش قابل توجهی از خدمات صندوق، محصول‌محور است. به عبارت دیگر، این خدمات شرکت‌محور نیست و تلاش شده که به محصولات دانش‌بنیان تعلق گیرد. وام‌ها یکی از این خدمات است که به محصولات دانش‌بنیان تعلق می‌گیرد.

معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی همچنین درخصوص چگونگی شکل‌گیری صندوق‌های پژوهش و فناوری بیان کرد: برای شرکت‌های غیردانش‌بنیان، نهاد‌های تامین مالی با عنوان صندوق‌های پژوهش و فناوری وجود دارد که سابقه شکل‌گیری آنها به پیش از تاسیس صندوق نوآوری بازمی‌گردد. این صندوق‌ها، غیردولتی و خصوصی هستند و قید دانش‌بنیان هم ندارد که امروزه به ۷۰صندوق افزایش پیدا کرده و حدود ۷هزار میلیارد تومان سرمایه دارند. به عبارت دیگر، صندوق‌های پژوهش و فناوری نسخه کوچک‌شده صندوق نوآوری هستند. به گفته وی، شناخت و ارتباط شرکت‌های دانش‌بنیان و غیر دانش‌بنیان با صندوق‌های پژوهش و فناوری بسیار مهم و باعث رشد و توسعه کسب و کار‌های آنها می‌شود. ملکی‌فر با اعلام اینکه صندوق‌های پژوهش و فناوری به سه دسته استانی، تخصصی و دانشگاهی تقسیم می‌شوند، درباره کارکرد این صندوق‌ها نیز خاطرنشان کرد: بخشی از صندوق‌های پژوهش و فناوری تامین مالی زیست بوم فناوری استان‌ها را بر عهده دارند. همچنین بخشی دیگر از این صندوق‌ها در حوزه‌های تخصصی صنایع و نیز حوزه‌های گوناگون مانند تجهیزات پزشکی، ماشین‌آلات، نفت و... فعالیت دارند. دسته سوم نیز صندوق‌های دانشگاهی بزرگ و مادر مانند صندوق دانشگاه شریف و... هستند. اولویت نخست شرکت‌های دانش‌بنیان، صندوق‌های استانی و سپس صندوق‌های تخصصی است که باید با آنها ارتباط برقرار کنند.

معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: ۷۰صندوق پژوهش و فناوری فعال در کشور در جهت تسهیل ارائه خدمات به شرکت‌های دانش‌بنیان کشور که با صندوق نوآوری فاصله مکانی بسیار دارند، فعالیت دارند و در بخش خصوصی فعال هستند. این صندوق‌ها منابع مالی صندوق نوآوری را به شرکت‌های دانش‌بنیان در استان‌ها ارائه می‌دهند. در واقع اعطای تسهیلات کمتر از ۸میلیارد تومان به شرکت‌های دانش‌بنیان متقاضی را صندوق پژوهش و فناوری استان‌ها بر عهده دارند. او در ادامه درباره تسهیلات دیگر صندوق نوآوری به شرکت‌های دانش بنیان یادآور شد: یکی از این خدمات اعطای وام است. خدمات وام ویژگی‌هایی چون نرخ تنفس، طول دوره بازپرداخت و وثیقه دارد که در صندوق نوآوری سعی شده است این ویژگی‌ها در ابعاد و اشکال گوناگون و بنا به نیاز و نوع شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه شود. از دیگر خدمات قابل توجه صندوق، ارائه ضمانت‌نامه و هم‌سرمایه‌گذاری در طرح‌های دانش‌بنیان است. خدمات بلاعوض توانمندسازی هم از دیگر خدمات صندوق نوآوری است که البته به‌صورت یارانه به شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه می‌شود.

ملکی‌فر درباره عملکرد ۱۰ساله صندوق نوآوری و شکوفایی نیز تصریح کرد: صندوق نوآوری در طول ۱۰سال فعالیتش حدود ۷۵هزار میلیارد تومان خدمات مالی به شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه کرده که این عدد رو به افزایش است. سال گذشته ۸هزار و ۲۷۰میلیارد تومان ضمانت‌نامه به شرکت‌های دانش‌بنیان ارائه کردیم. همچنین حجم سرمایه‌گذاری صندوق به ۲۳۰۰میلیارد تومان رسیده و مبلغ تسهیلات بلاعوض نیز از ۱۰۰میلیارد تومان سال گذشته به ۲۰۰میلیارد تومان در سال جاری خواهد رسید. معاون توسعه صندوق نوآوری و شکوفایی تاکید کرد: صندوق نوآوری خود را متعلق به شرکت‌های دانش‌بنیان کوچک و بزرگ می‌داند و بسته به نوع و چرخه عمر این شرکت‌ها وام و خدمات متنوعی به آنها ارائه می‌کند.

در ادامه این رویداد نیز مهندس محسن نوتاش، مدیر ارتباط با مشتریان صندوق نوآوری و شکوفایی ضمن تشریح خدمات این صندوق به زیست‌بوم فناوری کشور در چهار دسته کلی تسهیلات، ضمانت‌نامه، توانمندسازی و سرمایه‌گذاری برای شرکت‌های حاضر در پارک علم و فناوری استان سمنان، به پرسش‌ها و ابهامات مدیران عامل شرکت‌های دانش‌بنیان پاسخ داد.