مواجهه اقتصاد جهانی با یک دهه رشد پایین

به گفته او تورم به‌طور کامل شکست نخورده، بافرهای مالی بی‌اثر شده‌اند و بدهی‌ها افزایش‌یافته است که در بسیاری از کشورها چالش بزرگی برای امور مالی عمومی ایجاد می‌کند. او گفت که مبارزه با سطوح بالای بدهی در سالی که برگزاری انتخابات رکوردی جدید ثبت کرده و در زمانی که عدم اطمینان از آینده و سال‌ها شوک اقتصادی به اوج خود رسیده است، بسیار سخت خواهد بود و تنش‌های ژئوپلیتیک هم خطر چندپارگی اقتصاد جهانی را افزایش می‌دهد.جورجیوا در سخنرانی خود در شورای آتلانتیک تاکید کرد: بدون اجرای اقداماتی برای افزایش بهره‌وری و کاهش بار بدهی، جهان با یک دهه رشد اقتصادی کند و ناامیدکننده روبه‌رو خواهد شد که او آن را «دهه بیست گرم» نامید.اظهارات جورجیوا در حالی بیان می‌شود که در هفته پیش رو میزبان روسای بانک مرکزی و وزرای دارایی در واشنگتن برای نشست‌های بهاری صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی خواهد بود. این صندوق هفته آینده مجموعه‌ای از پیش‌بینی‌های به‌روزشده برای اقتصاد جهانی را منتشر خواهد کرد که به گفته جورجیوا، رشدی بیشتر از آنچه در چشم‌انداز قبلی اقتصاد جهانی در ژانویه پیش‌بینی‌شده بود، نشان خواهد داد. صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد که رشد تولید ناخالص داخلی جهانی در سال۲۰۲۴ به ۳.۱درصد و در سال۲۰۲۵ به ۳.۲درصد خواهد رسید.

رشد قوی در آمریکا و اقتصادهای بزرگ درحال‌توسعه مانند اندونزی و هند، به‌علاوه کاهش شدیدتر از حد انتظار تورم در پایان سال۲۰۲۳، به رونق اقتصاد جهانی کمک کرد و بازارهای کار و نیروی کار با افزایش مهاجرت تقویت شد. به ‌این‌ ترتیب به گفته جورجیوا از یک رکود جهانی و دوره رکود تورمی جلوگیری شد. با این ‌حال، او نسبت به رضایت‌مندی‌های کنونی هشدار داد و گفت که همه‌گیری کرونا از زمان آغاز در سال۲۰۲۰ تاکنون حدود ۳.۳هزار میلیارد دلار به تولید جهانی آسیب وارد کرده است و عوارض این روند به‌طور نامتناسبی متوجه آسیب‌پذیرترین کشورها شده است.او گفت که محرک اصلی رشد ضعیف‌تر، کاهش قابل‌توجه و گسترده در بهره‌وری بوده است و از کشورها خواست تا اقداماتی را برای تقویت حکمرانی، کاهش تشریفات اداری، افزایش مشارکت زنان در بازار کار، بهبود دسترسی به سرمایه و سازگاری با تغییرات آب و هوایی اتخاذ کنند. درحالی‌که نرخ‌های بهره بالاتر در مقابله با تورم موثر بوده است، اما به این معناست که هزینه‌های خدمات بدهی دولت‌ها اکنون به بالاترین سطح خود در دهه‌های اخیر رسیده است.

به گفته رئیس صندوق بین‌المللی پول، در اقتصادهای پیشرفته، به استثنای آمریکا، پرداخت سود بدهی عمومی به‌طور متوسط حدود ۵درصد از درآمدهای دولت در سال جاری خواهد بود. اما هزینه خدمات بدهی در کشورهای کم‌درآمد بسیار بالا است. پرداخت بهره آنها به‌طور متوسط حدود ۱۴درصد از درآمد دولت، یعنی تقریبا دو برابر سطح ۱۵سال گذشته خواهد بود.

نرخ بهره در بسیاری از اقتصادهای پیشرفته اکنون به بالاترین سطح خود از آغاز هزاره رسیده است، اما انتظار می‌رود که فدرال‌رزرو آمریکا، بانک مرکزی اروپا و بانک انگلستان در اواخر سال جاری هزینه‌های استقراض را کاهش دهند. اما جورجیوا خواستار احتیاط درباره کاهش نرخ شد و گفت که ممکن است غافلگیری‌های تورمی جدید وجود داشته باشد و حتی ممکن است به یک دوره انقباض پولی بیشتر نیاز باشد.

رئیس صندوق بین‌المللی پول در سخنانی به آمریکا، اتحادیه اروپا و چین هشدار داد تا از سیاست‌های صنعتی اجتناب کنند، مگر اینکه یک نقص واقعی در بازار وجود داشته باشد. او اذعان کرد: درحالی‌که باید تجارت آزاد تشویق شود، محدودیت‌هایی برای این سیاست وجود دارد و باید از اشتباهات گذشته، یعنی زمانی که تاثیر منفی جهانی‌شدن اقتصاد بر برخی جوامع نادیده گرفته شد و منجر به واکنش شدید علیه اقتصاد جهانی یکپارچه شد، خودداری کرد./ مهر