اثر سیاست دولتها بر بازارها چه بوده است؟
فضای ابهامآلود بازارها
علل تشدید تورم در سال ۲۰۲۲
در حال حاضر مهمترین عامل اثرگذار بر قیمتها در بازارهای جهانی، جنگ روسیه و اوکراین است. زمزمههای این جنگ که از اواخر سال ۲۰۲۱ شدت گرفت گویای آن بود که سال ۲۰۲۲ برای بازارها و همچنین سیاستگذاران اقتصادی، سال پر تلاطمی خواهد بود. زمزمههای جنگ اوکراین و آغاز درگیریهای غیر مستقیم میان شرق و غرب موجب شد در وهله اول قیمت نفت وارد موج صعودی شود. تهدید روسیه به توقف صادرات نفت به اروپا موجب شد که تقاضای نفت و دیگر حاملهای انرژی از سوی کشورهای اروپایی افزایش یابد. با آغاز جنگ اوکراین در ۲۴ فوریه، موج تورم به بخش مواد غذایی هم سرایت کرد. هر دو کشور بخش زیادی از تولید غلات در سطح جهان را بر عهده داشته و به سبد نان اروپا معروف بودند. آغاز جنگ و گسترش تورم موجب شد که اقتصادهای جهانی که هنوز بهطور کامل از دوران بحران شیوع کرونا خارج نشده بودند، باز هم ضربه خورده و آسیبهای کرونا تشدید شود.
سیاستهای کنونی دولتها
اکنون تشدید آسیبهای اقتصادی کار سیاستگذاران را برای فرار از بحران سختتر کرده و تورم را به نقطهای رسانده که تحلیلگران کمترین احتمال وقوع آن را پیشبینی کرده بودند. روز سهشنبه جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا توسط نمایندگان جمهوریخواه در مجلس سنا به دلیل پیشبینیهای غلط خزانهداری راجع به تورم مورد مواخذه قرار گرفت. بسیاری از دولتها اکنون در تلاشند که با کمک سیاستهای پولی به خصوص ابزار نرخ بهره، تورم را کنترل کنند. این موضوع موجب شده بانک جهانی در تازهترین گزارش خود به دلیل سیاستهای دولتها، پیشبینی خود از نرخ رشد اقتصادی جهانی را به میزان ۲/ ۱ درصد کاهش داده و به ۹/ ۲ درصد برساند.
اثر سیاستها بر بازار تاکنون
بلاتکلیفی سیاستگذاران موجب شده معاملهگران نیز نتوانند پرتفوی مناسبی برای خود ایجاد کرده و دائم در حال کوچ میان داراییهای مختلف هستند. طلا اطراف حمایت روانی مهم ۱۸۵۰ دلار در حال نوسان است و هر چند ۱۸۵۰ دلار را گاه سمت پایین شکسته، ولی در کانال ۱۸۴۰ دلار حمایت خوبی از این فلز ارزشمند صورت گرفته است. در بازار رمزارزها، بیتکوین در محدوده ۲۹تا۳۱ هزار دلار میان معاملهگران صعودی و نزولی دست به دست میشود. بازار سهام نیز همچنان به دلیل افزایش نرخ بهره در یک روند نزولی بلندمدت قرار داشته و هر از چندگاهی به سبب انتشار برخی اخبار، روندهای صعودی کوتاهمدتی را تجربه میکند. درحال حاضر گزارش تورم ایالات متحده که روز جمعه منتشر خواهد شد میتواند روند کوتاهمدت بازارها را مشخصتر کند. تحلیلگران پیشبینی میکنند که تورم این کشور همچنان روی ۳/ ۸ درصد باقی بماند، در صورت افزایش تورم، باتوجه به بازار کار قوی در ایالاتمتحده، فدرال رزرو توانایی افزایش نرخ بهره را خواهد داشت که به سود دلار و اوراق قرضه دولتی این کشور تمام خواهد شد. اما اگر تورم ثابت یا کاهشی باشد، ممکن است سرمایهها به سمت بازارهای ریسکیتر حرکت کند.