اتصال یک تریلیون شیء به اینترنت  تا سال ٢٠٣٠

نصرالله جهانگرد، رئیس هیات مدیره انجمن بهره‌وری ایران در یازدهمین همایش ملی بهره‌وری که از سوی انجمن بهره‌وری ایران در سالن شیخ بهایی صندوق شکوفایی و نوآوری به‌صورت حضوری و آنلاین برگزار شد، با اشاره به اثرات ترکیبی فناوری و بهره‌وری گفت: کاهش هزینه‌های فناوری پیشرفته یک شاخصه معرف انقلاب دیجیتال است. این امر نقش عمده‌ای در شتاب‌دهی به نوآوری ایفا می‌کند؛ ضمن آنکه با کاهش زمان انجام فعالیت‌ها سرعت دستیابی به نتایج نیز افزایش می‌یابد. جهانگرد با بیان اینکه فناوری ارزان و بهتر در حال خلق جهانی متصل‌تر است، خاطرنشان کرد: اکنون ٨ میلیارد شیء به اینترنت متصل است و پیش‌بینی می‌شود این عدد تا سال ٢٠٣٠ به یک تریلیون برسد.

وی افزود: مساله نوآوری فراتر از تحقیق و توسعه است و نیازمند رویکرد سیستمی و همه‌جانبه است. بنابراین باید با تسهیل از توسعه و رشد نوآوری با توسعه بازار کالاها و محصولات نوآورانه در داخل و خارج زمینه‌های حمایت از این مساله را فراهم آوریم و هر چه بیشتر به سمت شبکه‌سازی عوامل با گسترش بستر شبکه، تعامل دانشگاه- صنعت و خدمات با نوآوری، تعامل بازار و صنعت با استارت‌آپ‌ها گام برداریم. جهانگرد گفت: باید به سمت دیجیتال‌سازی کلیه فرآیندهای کشور و دسترسی داده‌های بزرگ نهادهای دولتی و عمومی برای نوآوران، بنگاه‌ها حرکت کنیم. همپچنین گسترش ارتباطات دیتاموبایل پرظرفیت در سراسر کشور و تنظیم بازار و مقررات به نفع افزایش سهم بازار محصولات دانش‌بنیان در دستور کار قرار گیرد.  رئیس هیات‌مدیره انجمن بهره‌وری ایران همچنین پیشنهاد کرد: باید دیجیتال‌سازی کلیه فرآیندهای کشور و دسترسی داده‌های بزرگ نهادهای دولتی و عمومی برای نواوران، بنگاه‌ها فراهم شود. به گفته جهانگرد، آموزش نگرش و مهارت الگوریتمی در حل مسائل و مهارت‌آموزی از دبستان برای همه آحاد کشور یک الزام است و باید سرمایه‌گذاری در نوآوری و بهره‌وری و متقابلا نوآوری در سرمایه‌گذاری با تصویب قوانین مشوق اقتصادی از جمله کاهش هزینه‌های مالیاتی و هزینه‌های سرمایه‌گذاری گسترش پیدا کند. او با تاکید بر تسهیل قانونی روش‌های مشارکت و سرمایه‌گذاری مشارکتی و حذف محدودیت‌ها برای ورود سرمایه‌گذاری غیردولتی به بخش‌های انحصاری همچنین گفت: باید از فناوری‌ها، نوآوری‌های منجر به بهره‌وری عوامل پایه توسعه مثل آب، انرژی، خاک، هوا، سرمایه و زمان به‌صورت ویژه حمایت شود.

  ۵۰  درصد حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان به اجرا نشد

رئیس کمیته پژوهش و فناوری کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس افزود: سال ۸۹ قانون حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان در مجلس شورای اسلامی تصویب شد که هنوز ۵۰درصد آن نیز اجرایی نشده است و دولت با اجرای آن مشکل دارد. اختیاری گفت: صندوق شکوفایی و نوآوری از همان قانون مصوب شرکت‌های دانش‌بنیان و با صرف ۳میلیارد دلار در آن زمان مصوب و تشکیل شده است. او با بیان اینکه از یک سال پیش مقرر شده بود تا حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان را به‌روز کنیم، گفت: دولت گذشته موافق اصلاح و به‌روزرسانی این قانون نبود و همچنان دولت فعلی نیز موافقت خود را با این ایده و به‌روز کردن این قانون اعلام نکرده است. از این رو مجبور هستیم تا آن را در قالب طرح به مجلس شورای اسلامی ارائه کنیم.

اسفندیار اختیاری، رئیس کمیته پژوهش و فناوری کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به مطالب مطرح‌شده در این همایش گفت: مجموعه مطالب مطرح‌شده در این همایش بسیار ارزنده بوده؛ اما نکته مهم این است که بهبود وضعیت کشور و ارتقای بهره‌وری، نیازمند دو مساله جدی توسعه سیاسی و ارتقای فرهنگی جامعه است. او افزود: موضوع شرکت‌های دانش‌بنیان بیش از ۴ دهه است که در دنیا شکل گرفته و در ایران نیز ۲۰ سال از ظهور پارک‌های علم و فناوری کشور می‌گذرد؛ اما هنوز با مشکل فرهنگ دیجیتالی روبه‌رو هستیم.

اختیاری تاکید کرد: تنها دارایی شرکت‌های استارت‌آپی و جوانان مبتکر ایده و فکر آنهاست؛ اما زمانی که برای راه‌اندازی و اخذ وام به بانک مراجعه میکنند با قوانین دست‌وپاگیری مواجه هستند یا در به سرقت رفتن ایده‌ها موضوعات قضایی عجیب‌وغریبی برای این افراد به وجود می‌آید که امیدواریم با به‌روزرسانی قوانین مربوط به شرکت‌های دانش‌بنیان تا حد زیادی این مشکلات حل شود. او تاکید کرد: اگر اعتقاد داریم که شرکت‌های دانش‌بنیان ستون اقتصادی کشوراست، باید موانع قانونی آن را رفع کنیم.

  رابطه مستقیم فناوری با افزایش نرخ بهره‌وری

سیدولی‌الله فاطمی نیز در بخشی از این همایش گفت: نتایج تحقیقات گسترده‌ای نشان داده است که بین تحول دیجیتال و توسعه اقتصادی و بهره‌وری نیروی کار به‌رغم ایجاد چالش‌های جدید، رابطه‌ای مثبت وجود دارد. فاطمی با تاکید بر ارتقای بهره‌وری‌ از طریق فناوری‌های دیجیتال خاطرنشان کرد: برقراری نادرست ارتباط و درک اشتباه مفاهیم می‌تواند هزینه زیادی برای شرکت‌ها به همراه داشته باشد. درواقع طبق اعلام انجمن مدیریت منابع انسانی، شرکت‌های کوچک با ۱۰۰ کارمند سالانه تقریبا ۴۲۰.۰۰۰دلار به‌دلیل ارتباط ناکارآمد درون شرکت از دست می‌دهند؛ درحالی‌که ابزارها و فناوری‌های جدید دیجیتال می‌تواند ارتباطات، همکاری، روابط میان فردی و مشارکت در میان کارکنان را بهبود بخشد و به صرفه‌جویی در هزینه اضافی کمک کند.