رشد اقتصادی مثبت تنها برای ایران، مصر و جیبوتی
به گزارش «ایرنا»، در سه سال گذشته و از زمان خروج آمریکا از برجام و شروع جنگ اقتصادی، رشد اقتصادی ایران دستخوش تغییرات زیادی شد. شیوع ویروس کرونا نیز در حدود دو سال اخیر مزید بر علت شد. به این ترتیب دو عامل تحریم و کرونا اقتصاد کشور را از جهتهای مختلف با چالش مواجه ساخت، از جمله اینکه رشد اقتصادی بهشدت افت کرد.
در سال ۱۳۹۶ با شروع به کار دونالد ترامپ و زمزمههای خروج آمریکا از برجام، رشد اقتصادی ایران که در سال ۱۳۹۵ به رقم خیرهکننده ۵/ ۱۲ درصد رسیده بود، به ۷/ ۳ درصد کاهش یافت و در سالهای ۹۷ و ۹۸، به ترتیب ارقام منفی ۸/ ۴ درصد و منفی ۷ درصد را تجربه کرد. اما با وجود همه فشارها و با وجود اینکه هنوز سایه سنگین کرونا و تحریم از سر اقتصاد کم رنگ نشده، رشد اقتصادی کشور در سال گذشته مثبت بود.
گزارش سالانه بانک جهانی و برآوردهای این بانک برای سالهای آتی نیز از روند مثبت رشد اقتصادی کشور حکایت دارد. دادههای بانک جهانی نشان میدهد که رشد اقتصادی از منفی ۵/ ۶ درصد در سال ۲۰-۲۰۱۹ به ۶/ ۱ درصد در سال
۲۱-۲۰۲۰ رسیده است.
دو نکته در اعداد و ارقام بانک جهانی قابل توجه است: یکی اینکه با احتساب رشد منفی سال قبل، رشد اقتصادی سال ۲۱-۲۰۲۰ ایران بیش از ۸ درصد بوده است؛ دوم اینکه پیشبینی بانک جهانی روند رشد اقتصادی تا سال ۲۰۲۴ را مثبت نشان میدهد. البته نباید این را هم فراموش کرد که در صورت رفع تحریمها میزان رشد اقتصادی در دولت آینده بسیار بیشتر از برآوردهای بانک جهانی خواهد بود.
دادهها و آمار و ارقام بانک جهانی نیز این برتری اقتصادی را تایید میکند. ایران نیز مانند سایر کشورهای جهان و منطقه با شیوع بیماری کرونا مواجه شده و هنوز هم با آن دست و پنجه نرم میکند. اما تفاوت اساسی تجربه ایران با تجارب سایر کشورها این است که با شدیدترین تحریمها روبهرو است. هرچند جبران خسارتهای اقتصادی ناشی از تحریم و کرونا با این مقدار رشد اقتصادی مشکل خواهد بود و ارقامی بیش از ۱۰ درصد مورد نیاز است.
ایران یکبار و پس از امضای برجام، رشد اقتصادی بیش از ۱۲ درصدی را تجربه کرده است و این امکان وجود دارد که شرایط برای دستیابی به رشد اقتصادی بیش از ۱۰ درصد نیز در سالهای آینده فراهم شود.