به گزارش پایگاه اطلاع رسانی و پایش آثار اقتصادی کرونا، انستیتو «سرم» در هند‌ که بزرگ‌ترین تولید‌کننده در برنامه کواکس است، به‌دلیل ممنوعیت صادرات واکسن از هند قادر به انجام تعهداتش نبوده است. دولت هند از دو ماه پیش صادرات واکسن از این کشور را ممنوع کرد. بالا رفتن میزان ابتلا و مرگ بر اثر ابتلا به ویروس کرونا باعث اتخاذ چنین تصمیمی شده بود. یونیسف، صندوق کودکان سازمان ملل متحد، وظیفه خرید و توزیع واکسن برای کواکس را به عهده داشت. یونیسف از سران هفت کشور صنعتی‌(جی هفت) و اتحادیه اروپا خواسته تا از واکسن‌های خود به مردم کشورهای دیگر جهان بدهند.

قرار است که سران هفت کشور صنعتی، یک ماه دیگر در بریتانیا دیدار کنند. یونیسف می‌گوید بررسی‌های آماری این نهاد نشان می‌دهد که اگر سران این هفت کشور، مردم خود را واکسینه کنند، همچنان می‌توانند ۱۵۳ میلیون دز واکسن به کشورهای دیگر هدیه کنند.

نگرانی بزرگ

شرکت «سرم» بنا بود که نیمی از تعهدات کواکس در سال‌جاری را تهیه کند. کواکس بنا بود دو میلیار دز واکسن برای کشورهای مختلف جهان تهیه کند. اما در ماه‌های مارس، آوریل و مه، هیچ واکسنی از این شرکت به خارج از هند فرستاده نشده است. تا پایان ماه ژوئن(یک ماه دیگر) کمبود واکسن کواکس به ۱۹۰ میلیون دز خواهد رسید.

ژیان گاندی، مدیر تامین کواکس درباره شرایط کنونی این برنامه جهانی گفت: «ما حالا در شرایطی هستیم که نمی‌دانیم دزهای بعدی کی به دست ما می‌رسد.» او گفت که شرایط بی‌ثبات در هند، پیش‌بینی بهبود اوضاع واکسن را سخت کرده و اضافه کرد «نگرانی بزرگی» پیش روی آنها است.

یونیسف از آلمان، ایالات‌متحده آمریکا، ایتالیا، بریتانیا، ژاپن، فرانسه و کانادا(اعضای گروه هفت کشور صنعتی) و اتحادیه اروپا خواسته که واکسن‌های مازاد خود را سریع‌تر به کواکس اهدا کنند. بعضی از این کشورها آنقدر واکسن سفارش داده‌اند که می‌توانند بارها مردم‌شان را واکسینه کنند. در ماه فوریه، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا وعده داده بود که واکسن‌های مازاد را به کشورهای فقیر اهدا کند اما هنوز هیچ زمانی برای تحقق این وعده مشخص نشده است. ایالات‌متحده آمریکا هم در شرایط مشابهی است. تا اینجا در میان کشورهای گروه هفت، فقط فرانسه است که از شروع وخامت اوضاع در هند، بخشی از واکسن‌هایش را به کشورهای دیگر اهدا کرده است.

هزینه‌های غیرقابل محاسبه

یونیسف می‌گوید کشورهای ثروتمند و قدرتمند عضو گروه هفت با اهدای ۲۰ درصد از واکسن‌هایش در ماه‌های ژوئن، ژوئیه و آگوست می‌توانند به جمع شدن ۱۵۳ میلیون دز واکسن برای کواکس کمک کنند. فرانسه تا میانه ماه ژوئن وعده کرده که نیم‌میلیون د‌ز کمک کند و بلژیک هم گفته ۱۰۰هزار د‌ز اهدا خواهد کرد. اسپانیا، سوئد و امارات متحده عربی بعضی از کشورهایی هستند که وعده کرده‌اند بخشی از آنچه که دارند را اهدا کنند. این نگرانی وجود دارد که اتفاقی مشابه آنچه در هند روی داد در کشورهای دور و نزدیک به وقوع بپیوندد.

هنریتا فور، مدیر اجرایی یونیسف می‌گوید: «تعداد مبتلایان در کشورهایی مثل نپال، سریلانکا و مالدیو و همین طور در آرژانتین و برزیل در حال افزایش و سیستم بهداشتی این کشورها زیر فشار مضاعف است.» او گفت که هزینه‌های چنین اتفاق‌هایی برای کودکان و خانواده‌ها «غیرقابل محاسبه است.»

مشکلات د‌ز دوم واکسن

کشورهای آفریقایی، تکیه زیادی بر کمک‌های کواکس کرده‌اند. اما مانند بسیاری از نقاط دیگر جهان، در آفریقا هم گروه‌هایی از مردم نسبت به سلامت این واکسن‌ها نگرانی دارند. مشکل دیگر این است که چطور واکسن را به مردم برسانند. بهیارانی که آموزش دیده باشند و راه‌هایی که بتوان از طریق آن، واکسن را به نقاط مختلف رساند، چالش‌های پیش‌رو در این کشورها هستند. کشورهایی که چندان زیربنای درستی ندارند. بعضی از کشورها حالا در حال سبک و سنگین کردن این فکر هستند که با تزریق د‌ز دوم به کسانی که یک بار واکسینه شده‌اند، آنها را به صورت کامل ایمن کنند یا آنکه د‌زهای موجود را به افراد بیشتری تزریق کنند و منتظر باشند بلکه د‌ز دوم از طریقی به دست‌شان رسید.

آقای گاندی گفت: «الان در شرایطی هستیم که بعضی از کشورهای آفریقایی هنوز نمی‌توانند کارکنان بخش درمانی خود را واکسینه کنند در حالی که کشورهای ثروتمند در حال واکسینه کردن گروه‌هایی هستند که کمتر در معرض خطر هستند. گروه‌هایی مثل نوجوانان.»

گزارشی از سازمان جهانی بهداشت می‌گوید که کشورهایی مانند، روآندا، سنگال و غنا هم‌اکنون در حال استفاده از آخرین د‌زهای واکسنی هستند که در دست دارند.