صادرات کاتالیست ایرانی

این رویداد در گروه‌های کالایی مواد اولیه و فرآورده‌های پتروشیمی، خدمات فنی‌‌‌‌‌مهندسی، محصولات پیش‌‌‌‌‌ساخته و ساخته‌‌‌‌‌شده، ماشین‌آلات و تجهیزات، مراکز علمی، پژوهشی، تحقیقاتی و دانشگاهی، تست آزمایشگاهی اچ‌‌‌‌‌اس‌‌‌‌‌ئی، فناوری اطلاعات و تحول دیجیتال، سایر خدمات مستربچ و گرانول و کامپاندهای پلیمری برگزار شده‌است. مرتضی شاهمیرزایی در آیین گشایش این نمایشگاه بین‌المللی بیان‌‌‌‌‌کرد: بالغ بر ۹۵درصد توسعه صنعت پتروشیمی پس از پیروزی انقلاب اسلامی محقق شده‌است. صنعت پتروشیمی ایران پیش از انقلاب با ۵مجتمع پتروشیمی در همه زمینه‌‌‌‌‌ها از طراحی تا تولید وابسته بود. وی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی با اراده مسوولان نظام و دولتمردان کشور و توان جوانان، پیشکسوتان و سرمایه‌گذاران، تحولات عظیمی در صنعت پتروشیمی آغاز شد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به تاکید مقام‌معظم رهبری بر حرکت به سمت ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر از ذخایر هیدروکربوری گفت: خوشبختانه هم‌اکنون صنعت پتروشیمی با شتاب مناسبی به کمک متخصصان داخلی در حال پیشرفت است و بیشتر موارد وابستگی این صنعت رفع شده‌است و تنها در بعضی موارد وابستگی وجود دارد که مهم‌ترین آن حوزه دانش صنعت پتروشیمی است در سال‌های اخیر گام‌های بلندی برای بومی‌‌‌‌‌سازی دانش‌‌‌‌‌های فنی این صنعت برداشته شده‌است.

شاهمیرزایی تاکید کرد: شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در سال‌گذشته میلادی از نظر تعداد قراردادهایی که در حوزه دانشی، لایسنسوری، ساخت کاتالیست و... داشته‌است، در جایگاه اول شرکت‌های فناور پتروشیمی جهان قرارگرفت. وی با بیان اینکه عمده کاتالیست‌‌‌‌‌های موردنیاز صنعت پتروشیمی در شرکت‌های فناور داخلی تولید می‌شود، تصریح کرد: بالغ بر ۱۵۰۰‌تن انواع کاتالیست ایرانی در سال‌۱۴۰۱ صادر شده‌است. وابستگی ۱۱۶‌ساله ایران در حوزه کاتالیست در کمتر از سه سال‌در دولت سیزدهم پشت‌‌‌‌‌سر گذاشته شد. معاون وزیر نفت تاکید کرد: مصمم هستیم که ۱۵ تا ۱۶‌درصد کالا و تجهیزات باقی‌مانده را نیز تا کمتر از پنج سال‌آینده ازسوی سازندگان داخلی و جوانان متخصص ایرانی بومی‌‌‌‌‌سازی کنیم تا جریان واردات کالا و تجهیزات معکوس و ایران به مرکز تولید کالا و تجهیزات صنعت پتروشیمی تبدیل شود. شاهمیرزایی گفت؛ صنعت پتروشیمی از یک‌سو به سمت افزایش حجمی تولید و از سوی دیگر در جهت تولید کیفی و ایجاد ارزش‌افزوده بالاتر حرکت می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه اولویت‌‌‌‌‌ شرکت‌های ملی نفت، گاز و پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران باید تامین خوراک صنعت پتروشیمی باشد، ادامه‌داد: البته در فصل سرما، تامین گاز بخش خانگی در اولویت قرار دارد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: تخفیف خوراک مایع در برنامه هفتم توسعه از سوی قانون‌گذار از ۳درصد تا حداکثر ۱۷درصد نسبت به شرایط قابل‌افزایش است. شاهمیرزایی با اشاره به توسعه عرضه اعتباری محصولات پتروشیمی در بورس گفت: اجرای این راهبرد از سوی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت کمک بزرگی به تامین سرمایه‌درگردش واحدهای در حال تکمیل و اشتغال‌زایی کرد. وی به فعالیت‌های محیط‌زیستی صنعت پتروشیمی اشاره و بیان کرد: صنعت پتروشیمی، صنعتی سبز است و بالغ بر ۵۴درصد فضای صنعتی این صنعت به فضای سبز اختصاص داده‌شده که البته تنها ۱۰درصد تکلیف بوده‌است. معاون وزیر نفت با تاکید بر اینکه صنعت پتروشیمی در نقطه نزدیک به قله است، افزود: تکمیل زنجیره ارزش مهم‌ترین موضوع در این صنعت است و باید به همه محصولات تولیدی دراین صنعت دست‌یابیم. شاهمیرزایی گفت: امیدواریم در افق ۱۰‌ساله تا پایان برنامه هفتم و هشتم توسعه جشن رسیدن به قله تکمیل زنجیره ارزش را جشن بگیریم. وی با اشاره به اینکه هم‌اکنون معادل یک‌میلیون و ۱۰۰هزار بشکه نفت خوراک واحدهای پتروشیمی است، تصریح کرد: این رقم تا پایان برنامه هشتم توسعه به بالغ بر ۲‌میلیون و ۷۰۰‌هزار بشکه نفت می‌رسد. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی یادآور شد: صنعت پتروشیمی حتی در شرایط ناترازی برق نیز به صنایع گوناگون کمک بسیاری برای تامین برق کرده‌است. شاهمیرزایی به ظرفیت کنونی سالانه ۹۶‌میلیون تنی صنعت پتروشیمی با ۸۰مجتمع پتروشیمی اشاره و بیان کرد: بهره‌‌‌‌‌برداری از ۲۰ طرح برای سال‌۱۴۰۳ برنامه‌‌‌‌‌ریزی شده‌است که از این تعداد ۷طرح تاکنون افتتاح شده و مابقی نیز تا پایان سال‌انجام می‌شود و ظرفیت این صنعت تا پایان سال‌از مرز ۱۰۰‌میلیون ‌تن می‌گذرد.

تولید برای نیاز داخل

محمد‌مهدی برادران، معاون وزیر صمت هم در این آیین با اشاره به اینکه میانگین ارزش صادراتی محصولات پتروشیمی در حدود ۷۰۰دلار است، گفت: این در حالی است که همین محصولات یا محصولات‌‌‌‌‌ خاص مورد‌نیاز کشور را با ۱۳۰۰دلار وارد می‌کنیم؛ یعنی اگر ما به‌جای اینکه به صادرات بیشتر فکر کنیم، برای کاهش واردات محصولاتی که می‌توانیم در داخل کشور تولید کنیم برنامه‌ریزی داشته باشیم، می‌توانیم دو‌برابر در داخل ارزش‌افزوده ایجاد کنیم.

 وی با اشاره به اینکه یکی از چالش‌هایی که صنایع پایین‌دست دارند موضوع سرمایه‌درگردش است، گفت: پتروشیمی‌های بزرگ در سال‌گذشته ۷۸‌هزار ‌میلیارد‌تومان و در چهار ماهه امسال ۳۳‌هزار و ۶۰۰‌میلیارد‌تومان تسهیلات اعتباری به شرکت‌های پایین‌دست خود اعطا کرده‌اند. اینکه شما مشتری نهایی خود را بشناسید‌و آن را از طریق بانک عامل ارزیابی مالی کنید و دلال‌هایی را که تا ۵درصد در ماه و بیش از آن سود می‌گرفتند حذف کنیم، اقدام بسیار مفیدی است که هم در سال‌گذشته و هم در چهار ماه امسال صورت‌گرفته که ما باید مرهون این اقدام باشیم. وی در ادامه گفت: در مجموع در سال‌۱۴۰۱ بیش از ۶.۵میلیون ‌تن و در سال‌۱۴۰۲ بیش از ۷‌میلیون‌ تن محصول توسط شرکت‌های پتروشیمی عرضه و معامله‌شده و صنایع پایین‌دست توانسته‌اند این روند تصاعدی را جذب کنند؛ این‌یعنی پرهیز از خام‌فروشی و رفتن به سمت حمایت از صنایع پایین‌دست و اشتغال‌زا.