پیشبینی میشود با تمدید کاهش عرضه عربستانسعودی، قیمت نفت تا یک ماه آینده به ۱۰۰دلار در هر بشکه برسد
نفت ۱۰۰ دلاری؛ دور یا نزدیک؟
پیمان قناعتیفرد : تحلیلگران بازار انرژی پیشبینی میکنند با تمدید محدودیتهای تولید نفتخام عربستانسعودی، قیمت جهانی نفت تا ماه مه به 100دلار در هر بشکه برسد؛ در واقع تشدید تنشهای ژئوپلیتیکی در کنار تمدید کاهش تولید نفتخام از سوی اوپک، باعث شدهاست تا اقتصاددانان پیشبینی کنند که قیمت نفت برای اولینبار از تابستان 2022، از مرز 100دلار فراتر خواهد رفت.
تحقق این امر پس از آن صورت میگیرد که ائتلاف تولید نفت به رهبری عربستانسعودی موسوم به اوپک، در ماه مارس اعلام کرد که محدودیت عرضه 2میلیون و 200هزار بشکهای در روز را برای سه ماه دیگر تمدید خواهد کرد.
بازار متاثر از تصمیمات عربستان و روسیه
به نوشته تارنمای ایکانستروم، یکی از کارشناسان فعال در بازار سوختهای فسیلی اظهار کرد؛ افزایش قیمت جهانی نفت تا 100دلار باید موقتی باشد مگر اینکه روسیه و عربستانسعودی تصمیم به کاهش تولید برای مدت طولانی داشته باشند. این قیمت منطبق با شرایط واقعی بازار جهانی انرژی نبوده و کاملا تصنعی است که توسط اوپک دیکته شدهاست. سوال اصلی این است: «اوپک برای سهماهه سوم سالجاری میلادی، چه برنامهای در سر دارد؟» اوپک در شرایطی که محمدبنسلمان و ولادیمیر پوتین تلاش میکنند قیمت نفت را افزایش دهند تا درآمد بیشتری داشته باشند، سطح تولید خود را کاهش دادهاست.
افق نفت 100دلاری
کالوممکفرسون؛ رئیس بخش کالاهای اینوستک، انتظار دارد که بهای جهانی نفتخام، در صورت ادامه رشد با همان شیبی که از دسامبر گذشته تاکنون داشتهاست، تا ژوئن به مرز 100دلار در هر بشکه برسد. تحلیلگران هشدار میدهند که تنشهای ژئوپلیتیک در خاورمیانه میتواند قیمت نفت را به بالای 100دلار در هر بشکه برساند. بسیاری بر این باورند که طول زمان بالا ماندن قیمت نفت همراستا با ابعاد تنشهای فزاینده در خاورمیانه تعیین میشود. داناسترویون؛ رئیس تحقیقات نفتی گلدمنساکس، هفته گذشته در یادداشت خود هشدار داد که کاهش تولید اوپک ممکن است برای مدتی قیمت نفتبرنت را به بالای 100دلار در هر بشکه برساند. به گفته اولههانسن تحلیلگر ساکسوبانک، اگر ایران و اسرائیل درگیر خشونت شوند و به عرضه نفت منطقهای آسیب برسانند، ممکن است طی مدت اندکی، به این سطح از قیمت نفت برسیم. از سویی دیگر، افزایش قابلتوجه قیمت نفت، احتمال بالا ماندن نرخ تورم را برای مدت طولانی قوت میبخشد، زیرا در وهله نخست، رشد قیمت نفتخام، قیمت تمامشده بنزین و سایر حاملهای انرژی مرتبط را افزایش میدهد.
رابطه نفت با تورم
در همین ارتباط، کریسهیر اقتصاددان ارشد در HSBC، اظهار کرد که افزایش مستمر و 10درصدی قیمت نفتخام، بهطور معمول بین 0.1 تا 0.2درصد به تورم در بریتانیا اضافه میکند. به گفته اشلیوب؛ اقتصاددان بریتانیایی در کپیتالاکونومیکس، این امر بهویژه در بخش خدمات مشکلساز خواهد بود، جاییکه رشد نرخ تورم، از دیرباز اثر ملموسی بر مشاغل خدماتی انرژیمحور، مانند حملونقل و حتی فعالیت هتلها و رستورانها داشتهاست. لازم به ذکر است آژانس بینالمللی انرژی در گزارش ماهانه خود پیشبینی رشد تقاضای نفتخام را برای ادامه سالجاری میلادی، با استناد به مصرف پایینتر از حد انتظار نفت در کشورهای عضو اوئیسیدی و افت فعالیت صنایع، کاهش داد. رویترز نوشت؛ آژانس افق رشد تقاضای جهانی نفتخام درادامه سالجاری میلادی را با کاهش روزانه ۱۳۰هزار بشکهای در مقایسه با تخمین قبلی خود،برابر با یکمیلیون و ۲۰۰هزار بشکه در روز اعلام کرد.
آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد که به دلیل هوای گرمتر از حد انتظار بهویژه در ماه پایانی زمستان گذشته، حجم وصول محمولههای نفتی برای بسیاری از کشورها کاهشی بودهاست. علاوهبر این، رکود مزمن فعالیت صنایع تولیدی در اقتصادهای پیشرفته نیز به نوبه خود، سطح تقاضا برای سوختهای مدنظر صنایع را کاهش میدهد. این گزارش در شرایطی منتشر میشود که اوپک در گزارش ماهانه جدید خود با توجه به انتظار برای مصرف بالای سوخت در تابستان پیشرو، رشد ۲میلیون و ۲۵۰هزار بشکهای تقاضای جهانی نفتخام را پیشبینی کردهاست.
آژانس بینالمللی انرژی همچنین اعلام کرد رشد تقاضای جهانی نفتخام در سالآینده میلادی، معادل یکمیلیون و یکصدهزار بشکه در روز خواهد بود. این در شرایطی است که پیشبینی میشود رشد تولید و بهرهبرداری از خودروهای الکتریکی در سطح جهان، شتاب محسوسی داشتهباشد.
تاثیر عوامل جانبی بر بازار نفت
به گفته تحلیلگران بازار انرژی، محرکهای جانبی دیگری نیز سبب افزایش قیمتها در بازار سوختهای فسیلی میشوند. سطح تقاضای سوخت هندوستان در سالجاری میلادی بهعلت رشد معنادار مصرف بنزین و سوخت جت در این کشور، به بالاترین سطح خود رسیدهاست. علاوهبر این، انتظار میرود بهبود فعالیتهای صنعتی و تولیدی چین، تقاضای سوخت را در این کشور افزایش دهد.
از سویی دیگر، شرکت دولتی نفت مکزیک بهتازگی اعلام کرد صادرات نفتخام خود را تا حدود 300هزار بشکه در روز کاهش خواهد داد تا از این طریق بتواند سطح عرضه بالاتری برای پالایشگاههای داخلی این کشور داشتهباشد. این شرکت همچنین افزود عرضه کنونی به مشتریان آمریکایی، اروپایی و آسیایی را تا یکسوم کاهش خواهد داد. بر اساس گزارش بلومبرگ، در برخی از سایتهای ذخیرهسازی نفتخام ایالاتمتحده، ظرفیت ذخیرهسازی نفت تکمیل شدهاست و تولیدکنندگان داخلی نفت این کشور حاضر هستند حتی با پرداخت مبلغیبرابر با ۱۹سنت به ازای هر بشکه نفتخام، ذخایر خود را برای ادامهدادن روند تولید نفت، خالی کنند.
این اتفاق در تاریخ بازار جهانی نفت بیسابقه است. استمرار اینروند میتواند اثرات جبرانناپذیری بر صنعت نفت شیل ایالاتمتحده وارد کند. این ماجرا همچنین میتواند توجه مشتریان بزرگ نفت مانند چین را به سمت کشورهای تولیدکننده نفت ارزانتر واقع در منطقه خاورمیانه، سوق دهد. آژانس بینالمللی انرژی نیز در گزارش اخیر خود اعلام کرد؛ رشد عرضه جهانی نفت ۷۷۰هزار بشکه در روز خواهد بود که در مجموع به ۱۰۲میلیون و ۹۰۰هزار بشکه در روز میرسد. افزایش احتمالی عرضه نفتخام، بیشتر از سوی تولیدکنندگان خارج از سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و سایر اعضای اوپکپلاس خواهد بود.