روند رشد تقاضای جهانی نفت در ۲۰۲۳ کُند میشود
برآوردهای این نهاد بینالمللی حکایت از آن دارد که چین امسال همچنان روی نوار کاهش تقاضای روزانه ۴۰۰هزاربشکهای و رسیدن به ۱۵میلیون و ۴۰۰هزار بشکه در روز گام برمیدارد، این در حالی است که انتظار میرود این مقدار رشد در سال ۲۰۲۳ میلادی حدود یکمیلیون بشکه در روز باشد.طبق پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی، تولید نفت روسیه در سال آینده میلادی روزانه یکمیلیون و ۴۰۰هزار بشکه کاهش مییابد و اعمال طرح سقف قیمتی از سوی گروه هفت، اتحادیه اروپا و استرالیا بیتوازنی در بازار را تشدید میکند.
تولید روزانه نفت خام روسیه در نوامبر امسال روزانه ۹۰هزار بشکه افزایش یافت و به ۱۱میلیون و ۲۰۰هزار بشکه رسید که تنها روزانه ۲۰۰هزار بشکه کمتر از آغاز تنشهای مسکو و کییف است. به گفته آژانس بینالمللی انرژی، تولید نفت روسیه همواره از برآوردهای این نهاد پیشی میگیرد، اگرچه قیمتهای جهانی پایینتر و تخفیفهای بالا کاهش ۷۰۰میلیوندلاری درآمدهای نفتی روسیه و رسیدن به رقم ۱۵میلیارد و ۸۰۰میلیون دلاری را به همراه داشته است.آژانس بینالمللی اعلام کرد: درحالیکه قیمتهای پایینتر نفت برای مصرفکنندگانی که با تورم فزاینده دستوپنجه نرم میکنند بهنوعی تسکینبخش است، تاثیر کامل تحریمها بر عرضه نفت و فرآوردههای نفتی روسیه بر بازارهای جهانی هنوز باقی مانده است.
قیمت نفت خام برنت روز چهارشنبه در ساعت ۱۱ و ۵۰ دقیقه به وقت گرینویچ به ۸۱دلار و ۵۷سنت رسید که نسبت به رقم بالای حدود ۱۴۰دلار در ماه مارس امسال، کاهشی قابلتوجه را نشان میدهد.چالشهای اقتصادی جهان و نگرانیها درباره تقاضای نفت در چین، بزرگترین واردکننده نفت، به مانعی برای افزایش بیشتر قیمت نفت در سال جاری تبدیل شده است؛ اما آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد تقاضا در بعضی از مناطق به طرز شگفتآوری مطلوب بود. آژانس بینالمللی انرژی گفت: تقاضای مطلوب در چین، هند و خاورمیانه بخشی از افت تقاضا در اروپا و دیگر نقاط آسیای شرقی را جبران کرد.این دادهها آژانس بینالمللی انرژی را بر آن داشت تا پیشبینی خود را برای رشد تقاضای نفت در سال جاری میلادی با ۱۴۰هزار بشکه افزایش نسبت به برآورد پیشین به ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز برساند.
این نهاد همچنین پیشبینی خود برای تقاضای نفت در سال آینده میلادی را با روزانه ۱۰۰هزار بشکه افزایش نسبت به برآورد پیشین، یکمیلیون و ۷۰۰هزار بشکه در روز اعلام کرد، بهطوری که مجموع آن به ۱۰۱میلیون و ۶۰۰هزار بشکه در روز خواهد رسید. با وجود تداوم محدودیتهای کرونایی در چین میتوان گفت با کاهش قوانین سختگیرانه به صفر رساندن موارد ابتلا به ویروس کرونا، شرایط برای بهبود تدریجی در سال ۲۰۲۳ آماده شده است. برآوردهای آژانس بینالمللی انرژی برای رشد تقاضای نفت چین برای سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ بهترتیب ۵۰هزار و ۴۰هزار بشکه در روز نسبت به برآورد پیشین افزایش یافته است. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد: درحالیکه طی ماههای زمستان و به سمت تراز نفتی فشردهتر در سهماهه دوم ۲۰۲۳ حرکت میکنیم، نمیتوان یک دوره افزایش قیمت دیگر را رد کرد.