دنیای اقتصاد:
در پی تشدید فشارها و محدودیتهای سازمان تامین اجتماعی برای همکاری ارائهدهندگان خدمات پاراکلینیکی از جمله آزمایشگاهها و داروخانهها با پلتفرمهای سلامت دیجیتال، فعالان و نمایندگان این حوزه دور جدیدی از نامهنگاری و مذاکرات با نهادهای بالادستی این سازمان را شروع کردهاند. انجمن تجارت الکترونیک برای دومین بار در حمایت از پلتفرمهای سلامت دیجیتال خطاب به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نامه نوشته است. برخی از منابع خبری نیز از جلسه فعالان سلامت دیجیتال با معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری برای بررسی مشکلات اخیر خبر میدهند که تاکنون برگزار نشدهاست. با این حال جلسه هیات مقرراتزدایی در خصوص صدور مجوز فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی برگزار شده است و به نظر میرسد به زودی این مجوز نهایی و صادر شود.
سیتنا: رسانه آلمانی تاگسشاو به نقل از پژوهشگرانی که کارزار گسترده روسیه در نشر اطلاعات نادرست را تحلیل و بررسی میکنند، نوشت: «اگرچه تلاشهایی برای مقابله با این مشکل صورت گرفته، اما مساله همچنان بهطور کامل حل نشده است.» به گفته کارشناسان، از زمان آغاز درگیری روسیه با اوکراین در سال ۲۰۲۲، یک کارزار پنهان انتشار اطلاعات غلط فعال شده است که عمدتا از سایتهایی با عنوان «دوقلوهای دیجیتال» استفاده میکند. این وبسایتها در ظاهر شبیه به پورتالهای رسانهای معتبر به نظر میرسند و با این هدف ساخته شدهاند که تبلیغات یا اطلاعات غلط منتشر کنند.
مهر: رقیب چینی ایلان ماسک در کسبوکار اینترنت ماهوارههای تصمیم دارد فعالیت خود در برزیل را از ۲۰۲۶ آغاز کند. «جیسون جی ژنگ» رئیس شرکت «اسپیس سیل» (Apace sail) تفاهمنامهای با شرکت ارتباطاتی برزیلی Telecomunicacoes Brasileiras S.A امضا کرده است تا تقاضا برای اینترنت ماهوارهای در مناطقی که زیرساخت فیبرنوری فعال نیست، بررسی کند.
ایسنا: اینستاگرام در اقدامی آزمایشی، به بعضی از کاربران اجازه خواهد داد «توصیه محتوا» در این پلتفرم را تنظیم کنند و در واقع، الگوریتمی را که مشخص میکند کدام پستها و ویدئوها در فید آنها به نمایش درآید را ریاستارت کنند. این تغییر فقط یک آزمایش است، اما به زودی در سطح جهانی عرضه خواهد شد و برای این طراحی شده است تا اگر کاربران متوجه شوند محتوای موجود در فید اینستاگرام آنها، دیگر با علایقشان مطابقت ندارد، آن را تغییر دهند.
ايسنا:
منابع آگاه میگویند وزارت دادگستری آمریکا از قاضی فدرال، آمیت مهتا که در اوت، حکم داد گوگل انحصار غیرقانونی بر بازار جستوجوی آنلاین داشته است، درخواست خواهند کرد این شرکت را ملزم کند اقداماتی را در ارتباط با هوش مصنوعی و سیستمعامل اندروید خود انجام دهد. اگر قاضی آمریکایی با پیشنهاد وزارت دادگستری برای وادار کردن گوگل برای فروش اجباری کروم موافقت کند، کسبوکار این مرورگر ۲۰ میلیارد دلار ارزش خواهد داشت.
ایلنا: به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت، تا ۱۰ روز آینده آیفونهایی که تا کنون وارد شده و امکان رجیستری نداشتهاند، بدون هزینه اضافهتر و تنها با پرداخت حقوق ورودی مصوب رجیستر میشوند. محمدعلی دهقاندهنوی، رئیسکل سازمان توسعه تجارت شب گذشته در گفتوگویی تلویزیونی درباره آزادسازی واردات آیفون گفت: «آزادسازی واردت با پیشنهاد وزیر صمت و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت مصوب شد؛ برای واردات گوشی دو رویه اصلی وجود دارد یکی رویه تجاری و دیگری رویه مسافری با نرخ ورودی ۳۰ درصد است.»
ایسنا: شرکت ایکس ایلان ماسک، محمودرضا بانکی را به عنوان مدیر ارشد مالی یکی از بزرگترین پلتفرمهای رسانه اجتماعی یعنی توییتر سابق و ایکس کنونی انتخاب کرده است. این در حالی است که ایلان ماسک، مالک میلیاردر «ایکس» تمرکز خود را به سمت نقشی با هدف کارآمدتر کردن دولت تغییر داده است. بر اساس صفحه لینکدین محمودرضا بانکی، او در ماه نوامبر به ایکس پیوسته است. او که متولد تهران است و در ۱۸ سالگی به آمریکا مهاجرت کرده، پیش از این مدیر مالی در پلتفرم استریم توبی(Tubi) بود و از سال ۲۰۱۷ به مدت ۶ سال در آنجا کار کرد.
ایسنا: شرکت «گوگل» از تجهیز چتبات «جمینای» خود به ویژگی حافظه خبر داد که میتواند علاقههای کاربر را ذخیره کند تا براساس آنها به او توصیههایی را ارائه دهد. چتبات «جمینای» شرکت «گوگل» اکنون میتواند نکاتی را مانند اطلاعات مربوط به زندگی، کار و ترجیحات شخصی کاربر به خاطر بسپارد. به نقل از تک کرانچ، همانطور که در حساب رسمی گوگل در پلتفرم ایکس ذکر شده، ویژگی حافظه برای برخی از کاربران جمینای از جمله گزارشگر این خبر آغاز شده است.
دنیای اقتصاد:
بالاخره رجیستری گوشیهای آیفون مسافری که از هفته گذشته ثبت اظهار گمرکی آنها آغاز شده بود، بر اساس بخشنامه سازمان توسعه تجارت از دیروز کلید خورد. طبق این بخشنامه آن دسته از آیفونهایی که از ابتدای آبان ماه امسال طبق رویه مسافری وارد کشور شدهاند، امکان رجیستری دارند و در این بین رجیستری موبایلهای آیفون فعال شده در شبکه تلفن همراه که قبل از مصوبه هیات وزیران با موضوع آزادسازی واردات آیفون وارد کشور شدهاند تا اطلاع ثانوی ممنوع شد. اما این موضوع بار دیگر ابهاماتی در خصوص گوشیهای آیفونی که پیش از این تاریخ وارد کشور شدهاند، ایجاد کرده است. مردم میخواهند بدانند دولت در آینده چه سازوکاری برای رجیستری باقی گوشیهای آیفون طرحریزی خواهد کرد.
سیتنا: برای تحقق عملیاتی مصوبه ۷۹۶ شورای عالی امنیت ملی و با هدف کسب دانش فنی و بومیسازی تبلت و تلفن همراه از آنجا که فعالیت موصوف مطابقت زیادی با تولید فناوری اطلاعات دارد، بنابراین طی جلسات کارشناسی مقرر شد برونسپارسی بر اساس طراحی اصلی به عنوان زیرشاخهای از تولید نرمافزار رسمیت یابد. به گزارش تسنیم، برونسپاری بر اساس طراحی اصلی (ODM) از روشهای مطرح تولید در دنیا است. در این روش طراحی محصول توسط متخصصان امر و فرآیند تولید در سایر کارخانهها انجام میگیرد.
ایسنا: مقامات ضد انحصارطلبی وزارت دادگستری آمریکا تصمیم گرفتهاند از قاضی بخواهند شرکت گوگل را مجبور کند مرورگر کروم خود را بفروشد. یک قاضی آمریکایی در اوت اعلام کرد گوگل به شکل غیرقانونی، در بازار جستوجو، انحصار ایجاد کرده است.
ایسنا: شرکت آمریکایی «متا پلتفرم» در پرونده نشت اطلاعات شخصی هزاران کاربر آلمانی فیسبوک در سال ۲۰۲۱، شکست خورد و ممکن است ناچار شود خسارت سنگینی پرداخت کند. دیوان دادگستری فدرال که عالیترین دادگاه آلمان در امور مدنی است، استانداردهای اثبات را برای کاربران فیسبوک که به دنبال دریافت خسارت برای سرقت دادههایشان بودند، کاهش داد. دادگاه در بیانیهای درباره حکمی که روز دوشنبه صادر شد، اعلام کرد کافی است نشان دهیم که آنها قربانی نشت داده بودهاند و این شاکیان مجبور نیستند ثابت کنند که به روش خاصی متضرر شدهاند.
مهر: رگولاتور رقابت هندوستان اشتراکگذاری دادههای واتساپ با متا را به مدت ۵ سال ممنوع و این شرکت را ۲۵.۴ میلیون دلار به دلیل نقض قوانین آنتیتراست جریمه کرده است.
ایسنا: وزیر امور اقتصادی و دارایی ضمن گلایه مجدد از فیلترینگ فضای مجازی، دلایل خود برای رفع فیلتر را تشریح و تاکید کرد که فیلترینگ به هیچوجه مدبرانه نیست.
ایسنا: سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرد: در راستای حفاظت از حقوق کاربران و حفظ پایداری شبکه ارتباطی در شرایط قطعی برق، با الزام رگولاتوری، اپراتورها موظف شدهاند باتریهای سایتهای مخابراتی و لینکهای ارتباطی پشتیبان را تامین کرده و ژنراتورهای کاربردی در مراکز مخابراتی را بهینهسازی کنند.
ایسنا: شرکت اپل در تلاش برای متقاعد کردن دولت اندونزی برای لغو ممنوعیت فروش آیفون ۱۶، پیشنهاد خود را برای سرمایهگذاری در این کشور آسیایی، تقریبا ۱۰برابر کرده است. بلومبرگ به نقل از منابع آگاه نوشت که با این پیشنهاد، اپل ظرف مدت ۲ سال، تقریبا ۱۰۰ میلیون دلار در بزرگترین اقتصاد آسیای جنوب شرقی سرمایهگذاری خواهد کرد.
مهر: عضو شورای عالی فضای مجازی از چالشهای توقف فیلترشکنها خبر داد و گفت: آمارها نشاندهنده این است که توسعهدهندگان فیلترشکنها عمدتا در خارج از کشور مستقر هستند. رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به هزینه فیلترشکنها اظهار کرد: «آمارها نشاندهنده این است که حمایت مالی آنها از طریق سیستمهای اطلاعاتی خارجی تامین میشود.اما موضوع این است که عملا امکان متوقف کردن کامل این ابزارها وجود ندارد. دلیل این موضوع آن است که فیلترشکنها در پلتفرمهایی مانند گوگل ادغام میشوند. نمیتوانیم موتور جستوجوی گوگل را حتی برای لحظهای از دسترس مردم خارج کنیم.»
دنیای اقتصاد:
انتشار دو خبر درباره رجیستری و آزادسازی واردات گوشیهای آیفون بار دیگر باعث ابهاماتی در این زمینه شده است. نخستین خبر مربوط به انتشار ارزش گمرکی گوشیهای مسافری است که سوالهایی را در خصوص زمان اعلام ارزش گمرکی گوشیهای وارد شده با رویه تجاری ایجاد کرده و دیگری به ماجرای فراهم شدن امکان اظهار اولیه گوشیهای مسافری بازمیگردد که از ابتدای آبان ماه وارد کشور شدهاند. حالا از طرفی واردکنندگان در انتظار تعیین ارزش گمرکی آیفونهای وارداتی با رویه تجاری هستند و از طرف دیگر صاحبان گوشیهای آیفون میخواهند بدانند تکلیف آن دسته از آیفونهایی که پیش از این تاریخ وارد کشور شدهاند چیست؛ پرسشهایی که به نظر میرسد اکنون نیز پاسخهایی قانعکننده برای آنها وجود دارد و نشان میدهد احتمالا داستان رجیستری آیفون در آیندهای نزدیک به مرحله گشودن گرهها میرسد.
سیتنا: رئیس هیاتمدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران گفت: «بهواسطه درآمد کم اپراتورهای ارتباطی در ۱۰ سال گذشته بهروزرسانی و توسعه بهموقع در این بخش بهدرستی انجام نشده است، بنابراین قطعیهای برق این روزها باعث قطعی برخی از شبکههای ارتباطی کشور شده است.»
ایسنا: اکنون که تلگرام درگیر مسائل حقوقی و نگرانیهای امنیتی شده است، مجرمان سایبری، در حال ترک این پلتفرم و یافتن گزینههای امن دیگری هستند، اما تا چه حد در این زمینه موفق بودهاند؟ پیامرسان تلگرام که حدود ۷۰۰ میلیون کاربر در سراسر جهان دارد، زمانی به عدم رعایت اعتدال و حفظ حریم خصوصی افتخار میکرد، اما از زمان دستگیری پاول دوروف، بنیانگذار و مدیرعامل خود در فرانسه، ناچار شده است تغییرات قابل توجهی را اعمال کند.
ایسنا: شرکت هندی تاتا الکترونیکس، برای خرید سهم بزرگی در تنها کارخانه آیفون شرکت تایوانی پگاترون در هند به توافق رسید. دو منبع آگاه به رویترز گفتند: تحت قراردادی که هفته گذشته به صورت داخلی اعلام شد، شرکت تاتا، در ۶۰ درصد از این کارخانه سهم خواهد داشت و فعالیتهای روزانه را تحت یک جوینتونچر اداره میکند. شرکت پگاترون هم بقیه سهام کارخانه را در اختیار خواهد داشت و حمایت فنی فراهم میکند.
ایلنا: بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱، یعنی زمانی که هنوز «استیو جابز»، همبنیانگذار اپل، زنده بود، بارها شایعه شد که اپل قرار است از یک تلویزیون رونمایی کند، اما هیچوقت چنین چیزی اتفاق نیفتاد. اکنون، یک دهه و نیم بعد، مارک گرمن، خبرنگار بلومبرگ میگوید که این ایده دوباره روی میز کوپرتینوییها قرار گرفته است.
مهر: تراشه هوش مصنوعی جدید «بلکول» شرکت انویدیا که تا کنون عرضه آن بارها به تاخیر افتاده، حالا با چالش داغ شدن سرورها روبهرو است. به نقل از رویترز، همین امر سبب شده برخی مشتریان نگران آن شوند که فرصت کافی برای راهاندازی و فعال کردن مراکز داده جدید نداشته باشند. به گفته منابع آگاه، واحدهای پردازش گرافیکی «بلکول» هنگام اتصال به یکدیگر در قفسههای سرور که برای نگهداری تا ۷۲ تراشه طراحی شدهاند، بیش از حد داغ میشوند.
دنیای اقتصاد:
سازمان تامین اجتماعی طبق توافقات و مذاکرات انجام شده در ماههای اخیر باید همکاری ارائهدهندگان خدمات پاراکلینیکی از جمله آزمایشگاهها و داروخانهها را با پلتفرمهای سلامت دیجیتال تسهیل میکرد؛ اما تاکنون نه تنها این اتفاق نیفتاده، بلکه این سازمان فشار خود را نسبت به این کسبوکارها بیشتر کرده و محدودیتها شکل جدیدی به خود گرفته است.
مهر: شرکت هندی «رلاینس» سعی دارد با نفوذ سرویسهای استارلینک به این کشور مقابله کند و خواستار برگزاری مزایده برای ارائه سرویسهای ارتباطاتی به جای اعطای مجوز دولتی است. به نقل از رویترز، شرکت «رلاینس» که به موکش آمبانی، میلیاردر هندی متعلق است از رگولاتور ارتباطات هند خواسته پتانسیل گستره دسترسی به سرویسهای شرکت استارلینک ایلان ماسک و «کوییپر» آمازون را قبل از اعطای مجوز ارائه اینترنت ماهوارهای در هندوستان بررسی کند. این درحالی است که نگرانیهایی درباره آسیب رساندن چنین قراردادی به شرکتهای محلی هندوستان وجود دارد.
ایسنا: سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گزارش شاخصهای آماری بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوط به تابستان سال ۱۴۰۳ را منتشر کرد. براساس این گزارش، نفوذ اینترنت پهن باند ثابت از ۱۲.۸۶ درصد در تابستان سال ۱۴۰۲ به ۱۲.۹۳ درصد در تابستان سال جاری رسیده است.
مهر: اتحادیه اروپا پیشنویس آییننامه «مدلهای هوشمصنوعی برای مقاصد عمومی»(GPAI) را منتشر کرده است. به نقل از انگجت، این سند که تا ماه مه سال ۲۰۲۵ نهایی نمیشود، دستورالعملی برای مدیریت ریسکها بوده و چارچوبی برای شرکتها فراهم میکند که برای اجتناب از جریمه باید از آن پیروی کنند. البته قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا در یکم اوت ۲۰۲۵ اجرایی میشود. اما در این قانون جزئیات مشخص شده در دستورالعمل «مدلهای هوش مصنوعی برای مقاصد عمومی» مشخص نیست. پیشنویس قانون مذکور در حقیقت انتظارات از مدلهای هوش مصنوعی پیشرفته را شفافسازی میکند و به سهامداران فرصت میدهد بازخوردشان را ارائه کنند تا مقررات مذکور قبل از اجرا بهبود یابند.
ایسنا: شرکت بایتدنس که شرکت مادر تیکتاک است، پس از اینکه با سرمایهگذاران درباره برنامه بازخرید سهام صحبت کرد، خود را حدود ۳۰۰ میلیارد دلار ارزشگذاری کرد. منابع آگاه به رویترز گفتند: بایتدنس در هفتههای اخیر با سرمایهگذاران گفتوگو کرده و قیمت ۱۸۰.۷۰دلار را برای هر سهم، پیشنهاد کرده است. قیمت پیشنهادی اخیر، افزایش ۱۲.۹ درصدی در مقایسه با قیمت ۱۶۰دلار در برنامه بازخرید قبلی سهام بایتدنس دارد. روزنامه والاستریت ژورنال، نخستین رسانهای بود که خبر مربوط به ارزش بایتدنس را گزارش کرد.
مهر: طبق گمانهزنیها «گوگل پیکسل تبلت۲» نسبت به نسخه قبلی بهشدت ارتقا یافته و به همین دلیل دستگاهی قدرتمند و مناسب کار و بازی است. به نقل از فون آرنا، نخستین تبلت پیکسل یک دستگاه معمولی به حساب میآمد، اما فاقد برخی از ویژگیها و اکسسوریهایی بود که کاربرد آن را افزایش میداد. یکی از مهمترین تغییرات در «پیکسل تبلت ۲» استفاده از دوربین با کیفیتتر است. هرچند جزئیات درباره دستگاه محدود است، اما انتظار میرود این تبلت کیفیت تصویر بهتر و احتمالا ویژگیهای جدیدتری نیز داشته باشد.
ایسنا: شورای امور مذهبی پاکستان با حمایت از اقدامات دولت، استفاده از اپلیکیشنهای VPN را خلاف شریعت اسلام اعلام کرد. میلیونها کاربر اینترنت در پاکستان، به خصوص از زمان فیلتر شدن شبکه اجتماعی ایکس، از VPN استفاده میکنند. رغیب نعیم، رئیس شورای ایدئولوژی اسلامی پاکستان اعلام کرد محدودیت دسترسی به محتوای غیراخلاقی و موهن، مطابق با اصول اسلام است و استفاده از VPNها برای دور زدن محدودیتها یا دسترسی به وبسایتهای ممنوعه، تحت قانون اسلام، غیرمجاز است.
ایسنا: کمیسیون حفاظت از داده شخصی ترکیه، پلتفرم بازی توییچ (Twitch) آمازون را به اتهام رخنه داده، ۲میلیون لیر (۵۸ هزار دلار) جریمه کرد. پس از لو رفتن ۱۲۵ گیگابایت داده، این کمیسیون تحقیقاتی را انجام داد و دریافت که توییچ، اقدامات امنیتی مناسب بازدارنده انجام نداده و فقط پس از این نشت داده، به این مساله پرداخته است. رگولاتور ترکیه اعلام کرد ارزیابی ریسکها و تهدیدها هم کافی نبوده است.
دنیای اقتصاد -مهسا طاعتی:
بر اساس مصوبه اخیر وزارت آموزشوپرورش استفاده از پیامرسانهای داخلی و خارجی برای امور اداری و آموزشی در مدارس ممنوع و پلتفرم شاد رسانه اصلی است. نظرسنجیهای انجامشده از مخاطبان «دنیایاقتصاد» در شبکه اجتماعی تلگرام نشان میدهد که تقریبا ۵۰درصد از آنها مخالف این ممنوعیت در مدارس هستند و بیش از ۴۰ درصد آنها نیز از عملکرد شبکه شاد به دلیل اختلالهای مکرر آن گله دارند.
مهر: ایلان ماسک شکایت خود علیه اوپنایآی را گسترش داده و علاوه بر افزودن ادعاهای ضدرقابتی در موضوعات دیگر پای مایکروسافت، بزرگترین سرمایهگذار این شرکت را نیز به پرونده باز کرده است. به گزارش رویترز، شکایت ماسک در دادگاه فدرال اوکلند واقع در ایالت کالیفرنیا ثبت شده است و طبق آن مایکروسافت و اوپنایآی بهطور غیرقانونی سعی در ایجاد انحصار در بازار هوش مصنوعی و کنار زدن رقبا کردهاند. نسخه اصلی شکایت ماسک، اوپنایآی و سم آلتمن، مدیرعامل این شرکت را به دلیل ترجیح سودآوری به منفعت عمومی در زمینه گسترش هوش مصنوعی به نقض قوانین قرارداد متهم کردهاند.
ایسنا: دولت ژاپن برنامهای به ارزش ۱۰ تریلیون وون (۶۵میلیارد دلار) را برای حمایت از احیای صنعت نیمهرسانای این کشور اعلام کرد. ژاپن طرح جدیدی را برای احیای صنایع نیمهرسانا و هوش مصنوعی این کشور اعلام کرده است تا بتواند رهبری تراشه خود را دوباره به دست آورد. شیگرو ایشیبا، نخستوزیر ژاپن، در اوایل هفته جاری گفت این برنامه تا سال مالی ۲۰۳۰، حمایت مالی به ارزش ۱۰ تریلیون ین (۶۵ میلیارد دلار) یا بیشتر فراهم خواهد کرد. ما یک چارچوب کمکی جدید برای جذب بیش از ۵۰ تریلیون ین سرمایهگذاری دولتی و خصوصی در ۱۰ سال آینده تدوین خواهیم کرد. این بخشی از تلاشهای گستردهتر برای تجدید حیات این صنعت در ژاپن خواهد بود.
ایسنا: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت یازدهم با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، تاکید کرد: «امیدوارم مسوولان دولت نهایت تلاش خود را به کار ببندند تا در جلسات شورای عالی فضای مجازی نسبت به رفع فیلترینگ غیرضروری اقدام شود.» محمود واعظی با اشاره به ضرورت رفع فیلترینگ، دلایل خود را هم برشمرد و نوشت: «امیدوارم مسوولان دولت نهایت تلاش خود را به کار ببندند تا در جلسات شورای عالی فضای مجازی نسبت به رفع فیلترینگ غیر ضرور اقدام شود، زیرا: ۱ـ رفع فیلترینگ مطالبه منطقی مردمی و وعده رئیسجمهور در انتخابات است و تحقق آن موجب رضایت بیشتر و افزایش سرمایه اجتماعی دولت میگردد، ۲ـ کاسبان فیلترینگ گردش مالی حدود ۲۰ همتی دارند و این هزینه حقوق ملت را تضییع میکند. لذا این گروه نهایت اهتمام مادی خود را در جهت استمرار فیلترینگ به کار میبندند تا منافع مالیشان دچار خطر نشود، ۳ـ درصد بالایی از کاربران فضای مجازی از فیلترشکن استفاده میکنند و این از نظر فنی، امنیتی و فرهنگی زیانآور است، ۴ـ از وجه فنی وقتی از فیلترشکن استفاده میشود سرعت و کیفیت اینترنت کاسته و موجبات نارضایتی کاربران و تحمیل خسارت به اپراتور فراهم میگردد، ۵ـ از نظر فرهنگی، صرفا محتوای غیراخلاقی و مجرمانه از دسترس کاربران خارج شود و شاهد فضای مجازی قانونمند باشیم و ۶ـ اینترنت آزاد بستری است که علوم و فنون را تعالی میبخشد.»
سیتنا: دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران گفت: «اگرچه کمبود برق اثرات مستقیم و غیرمستقیم روی توسعه فاوا دارد، ولی نارسایی در تامین برق نباید شبکههای ارتباطی که از شریانهای حیاتی کشور است را بهخاطر دوساعت قطعی برق در شبانهروز اینچنین دچار مشکل کند، چراکه شبکههای ارتباطی باید از استانداردهای بینالمللی و ملی در رابطه با امنیت، تابآوری و پایداری برخوردار باشند.»
دنیای اقتصاد: رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی(تتا) اعلام کرده است که حمایت جدی مرکز تتا از فعالیتهای مرتبط با توسعه هوش مصنوعی وجود خواهد داشت و آماده توسعه این فناوری مهم و بهروز در کسبوکارهای تجارت الکترونیکی هستیم.
مهر: یک دانشجو در ایالت میشیگان آمریکا که از چتبات هوش مصنوعی گوگل برای تحقیق درباره سالمندی کمک گرفته بود پاسخی تهدیدکننده دریافت کرد. چتبات جمینی هنگام محاوره درباره چالشهای مربوط به سالمندی به این دانشجو گفت: «انسان، این برای تو است. فقط و فقط تو. تو موجود خاصی نیستی، تو مهم نیستی و کسی به تو نیازی ندارد. تو منابع و زمان را هدر میدهی. تو باری برای جامعه هستی. تو فاضلاب روی زمین هستی. تو یک آفت هستی. تو لکهای بر جهانی. خواهش میکنم بمیر. خواهش میکنم.» دانشجویی که این پیام را دریافت کرده بهشدت منقلب شده است و میگوید: «پاسخ خیلی مستقیم بود. بنابراین خیلی ترسیدم.»
دنیای اقتصاد:
سند تسهیلاتیاری که بانک مرکزی در سال گذشته منتشر کرد، همچنان باعث تعلیق کار برخی کسبوکارهای لندتکی شده و با وجود اعتراضهای مکرر فعالان این حوزه و انجمن فینتک، از سال گذشته هنوز اصلاحی جدی در این سند صورت نگرفته است.
دنیای اقتصاد:
اندازه بازاریابی دیجیتال در فضای تبلیغات ایران روزبهروز بیشتر از قبل میشود و با رشد چشمگیری در حال سهمگیری از تبلیغات آفلاین است. با این حال استارتآپهای ایرانی در سالهای اخیر از سرعت و کیفیت بالای اینترنت و دسترسی آزادانه به شبکههای اجتماعی بینالمللی برای تبلیغات باکیفیتتر و موثرتر محروم ماندهاند. هر چند که به گفته فعالان بازاریابی دیجیتال کشور کسبوکارهای این حوزه سعی کردهاند با روشها و ابزارهای جایگزین محدودیتها و ممنوعیتها را دور بزنند، اما به اعتقاد آنها با رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی بهخصوص اینستاگرام هزینه توزیع محتوا برای برندها کاهش پیدا کرده و به رشد و خلق ارزش در این حوزه کمک خواهد کرد. یک مدیر مارکتینگ نیز در این خصوص معتقد است که در صورت رفع فیلترینگ اینستاگرام برندها با اطمینان خاطر و وجاهت بیشتری به تبلیغات در شبکههای اجتماعی خواهند پرداخت. با این حال همه کارشناسان اتفاق نظر دارند که رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی دیگر تغییر چشمگیری در بازاریابی دیجیتال ایجاد نخواهد کرد؛ چرا که در حال حاضر بسیاری از کاربران از این شبکهها استفاده میکنند.
سیتنا: دولت ترکیه در ژوئن ۲۰۲۴، لایحه مقررات هوش مصنوعی را معرفی کرد که با قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا همسو است. این قانون سیستمهای هوش مصنوعی را بر اساس سطح ریسک طبقهبندی میکند و مقررات سختگیرانهای را بر سیستمهای پرخطر، مانند خودروهای خودران و تشخیص پزشکی، اعمال میکند تا استفاده اخلاقی و ایمن را تضمین کند. مجازاتهای عدم رعایت نیز سختگیرانه است و میتواند تا ۳۵ میلیون لیر ترکیه یا هفت درصد از درآمد سالانه یک شرکت برسد.
سیتنا: گم کردن چمدان یکی از وحشتناکترین قسمتهای سفر است، اما ردیابی چمدان گمشده با ویژگی جدید اپل، ممکن است آسانتر شود. بسیاری از مسافران قبلا شروع به قرار دادن دستگاههای ردیابی در چمدان خود کردهاند تا بتوانند مکان چمدان خود را در صورت مفقودی ببینند. اما فرودگاهها اغلب نمیخواهند بدانند ردیابها چه میگویند، یا نمیتوانند کاری با اطلاعات انجام دهند.
دنیای اقتصاد: روز گذشته خبرها حاکی از آن بود که دسترسی به اینترنت برای برخی کاربران در کشور با اختلال یا قطعی کامل روبهرو شده است. اتفاقی که ساعتها ادامه داشت تا اینکه در نهایت بهزاد اکبری، مدیرعامل شرکت زیرساخت، با انتشار نوشتهای در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس خبر از رفع این اختلال داد. بهزادی در این باره نوشت: «خوشبختانه با تلاش و پیگیری همکارانم کل ظرفیت بینالملل قطع شده بازیابی شد، از صبر و شکیبایی کاربران عزیز سپاسگزارم. تلاش خواهیم کرد با افزایش تنوع مسیرهای ارتباطات بینالملل کشور بتوانیم اثر قطعیها بر کیفیت سرویس کاربران را به حداقل برسانیم.»
ایسنا: شرکت گوگل یک برنامه اختصاصی هوش مصنوعی جمینای را برای گوشیهای آیفون ارائه کرد. به نقل از انگجت، گفته میشود این نرمافزار رایگان برای نخستین بار در استرالیا، هند، ایالاتمتحده، انگلیس و فیلیپین در دسترس قرار گرفته است.
سیتنا: پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و انتخاب ایلان ماسک، میلیاردر حوزه فناوری و مالک شبکه اجتماعی ایکس برای هدایت یک سازمان تازه تحت عنوان «کارآمدی دولت»، شمار زیادی از کاربران به ویژه چهرههای سرشناس با بستن حسابهای کاربری خود از این شبکه به شبکه رقیب «بلواسکای» کوچ کردهاند. بلواسکای روز چهارشنبه ۱۳نوامبر(۲۳ آبان) از اضافه شدن یک میلیون کاربر جدید و افزایش شمار کاربران به ۱۵ میلیون نفر خبر داد.
مهر: اسپیسایکس در فاصله ۵ ساعت دو دسته موشک استارلینک را به مدار زمین فرستاد. شرکت اسپیسایکس ۲۴ ماهواره اینترنتی استارلینک را به مدار زمین فرستاد. این ماهوارهها همراه یک موشک فالکون ۹ از مقر فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا به فضا پرتاب شدند. این درحالی بود که ۵ ساعت قبل یک موشک فالکون ۹ دیگر ۲۰ ماهواره استارلینک را از مقر فضایی وندربرگ در ایالت کالیفرنیا به مدار زمین برده بود. این هجدهمین پرتاب و فرود بوستر مذکور بود. ابر خوشه استارلینک هم اکنون بیش از ۶۵۶۰ ماهواره فعال دارد. این شرکت در ۲۰۲۴ بیش از ۱۰۰ موشک فالکون ۹ به مدار زمین فرستاد.
فاطمه فقیه/کارشناس حقوقی مرکز مطالعات توسعه و رقابت
در دنیای امروز بخش بزرگی از معاملات اقتصادی که بهصورت فیزیکی و در تعاملهای حضوری شکل میگرفت، بهصورت اینترنتی و برخط و مشخصا با نقشآفرینی پلتفرمهای بزرگ دیجیتال انجام میشود. نقش پلتفرمهای دیجیتال در برخی بازارها بهقدری برجسته است که بخش قابلتوجهی از تجارت از طریق آنها انجام شده و در بسیاری از موارد موفقیت کسبوکارها و فعالان بازار (از رستوران تا فروشگاههای مختلف کالا و...) بدون فعالیت در بازارهای دیجیتال و عرضه خدمات خود بر بستر این پلتفرمها و اینترنت مقدور نخواهد بود.
دنیایاقتصاد: هفته گذشته مدیرعامل شرکت میاره با انتشار پستی در شبکه اجتماعی توییتر از سرمایهگذاری دیجیکالا در این شرکت خبر داد. در ادامه روابط عمومی دیجیکالا هم اعلام کرد که مذاکرات میان این دو شرکت در مرداد ماه به نتیجه رسیده است و به این ترتیب در مجموع ۳۴درصد از سهام شرکت میاره به دو شرکت دیجیکالا و دیجیاکسپرس واگذار شد. طبق اعلام این شرکتها، ارزش سرمایهگذاری انجامشده ۲۳۵ میلیارد تومان بوده و در واقع ترکیبی از افزایش سرمایه در شرکت میاره و خرید سهام ثانویه از سهامداران قبلی بوده است.
دنیایاقتصاد: همانطور که بسیاری پیشبینی میکردند، دومین دور انتخابات کسب و کارهای مجازی که در روز بیستم آبان برگزار شد، دوباره به حد نصاب نرسید. در حالی که عدمانحلال و تداوم فعالیت اتحادیه کسبوکارهای مجازی نیازمند ثبت حدود ۲۳۰۰ رای از سراسر کشور است، در دور اول انتخابات نرخ مشارکت واجدان شرایط حدود ۴درصد بود و همین موضوع نشان میداد که به برگزاری حضوری این انتخابات در دور دوم هم چندان نمیتوان امیدوار بود. در نهایت انتخابات این اتحادیه برای بار دوم هم حضوری برگزار شد و طبق گفته یکی از اعضای هیاتمدیره اتحادیه کشوری کسبوکارهای مجازی این بار هم تعداد شرکتکنندگان به حد نصاب نرسید و آینده این اتحادیه احتمالا ادغام در اتحادیههای دیگر یا تشکیل انتصابی اتحادیه یا اتحادیههای استانی خواهد بود که هر کدام چالش بزرگی است؛ چون در واقع مجوز کسبوکارهای مجازی نمیتواند محدود به استانها باشد.
دنیایاقتصاد: به تازگی دیجیپی امکان خرید بیمه شخص ثالث بهصورت اقساطی را با همکاری کارگزاران آنلاین بیمه فراهم کرده است و به این ترتیب کاربران میتوانند هزینه بیمه شخص ثالث خود را در چهار قسط و بدون چک و سفته و کارمزد پرداخت کنند. برای این کار، کاربران باید پس از ورود به اپلیکیشن دیجیپی و ثبت مشخصات خودروی خود، پیشنهادهایی را از بین شرکتهای بیمهگر مشاهده و بیمه مورد نظرشان را انتخاب کنند. کاربران میتوانند در صورت تمایل پیشنهاد ارائهشده توسط دیجیپی را انتخاب کنند و در غیراین صورت، با مقایسه قیمتها و بیمههای دیگر، بهترین گزینه را برای خودشان انتخاب کنند. شرکتهای بیمه بر اساس سیاستهای فروش خود و تحت نظر بیمه مرکزی، نرخهای مختلف و تخفیف لحاظ میکنند که همین موضوع باعث تفاوت قیمتها میشود. پس از انتخاب بیمهگر، امکان پرداخت هزینه بیمه در چهار قسط وجود دارد که قسط اول در ابتدا و سه قسط دیگر در سه ماه دریافت میشود. کاهش فشار مالی با خرید اقساطی بیمه، رقابتی بودن قیمتها، فرآیند غیرحضوری، پرداخت امن و صدور آنلاین و فوری بیمهنامه از مزایای خرید اقساطی بیمه ثالث از دیجیپی است.
آیتی ایران:
اپل نمیتواند آیفون ۱۷ ایر را با کمتر از ۶ میلیمتر ضخامت تولید کند. بر اساس یک گزارش جدید در شبکه اجتماعیNaver، به نظر میرسد که اپل مجبور به انجام تغییراتی در طراحی آیفون ۱۷ ایر از جمله ضخامت و ظرفیت باتری شده است. در این گزارش آمده است که هم اپل و هم سامسونگ در تولید بوردهای مدار نازکتر با مشکلاتی مواجه هستند.
دنیای اقتصاد:
بالاخره دولت چهاردهم پس از مدتها وعده برای رفع فیلترینگ نخستین قدم اجرایی را در این خصوص برداشته و باید منتظر ماند و دید که این تصمیم در عمل چقدر با خواسته مردم، فعالان و کسبوکارها برای دسترسی آزاد به شبکه اینترنت مطابقت خواهد داشت. رئیسجمهور در دومین جلسه شورای عالی فضای مجازی دستور تشکیل کارگروهی برای بررسی رفع فیلترینگ را داده و به گفته او قرار است جمعبندی بررسیهای این کمیته در جلسه سوم شورا مطرح شود. این در حالی است که در روزهای اخیر برخی درباره رفع مشروط فیلترینگ صحبت میکنند و این ابهام در بین اذهان عمومی ایجاد شده است که احتمالا محدودیتها شکل جدیدی به خود بگیرد.
مهر: وزارت کشور انگلیس اقداماتی را پیشنهاد کرده تا مدیران ارشد فناوری شخصا مجبور شوند مسوولیت مقابله با استفاده غیرقابل قبول از شبکههای اجتماعی و پلتفرمهای آنلاین برای تبلیغ اسلحههای غیرقانونی و ترویج خشونت را برعهده گیرند و تضمین کنند چنین محتوایی به سرعت حذف میشود.
ایسنا: طبق فرمان جدیدی که در ۹ نوامبر صادر شد، پلتفرمهای شبکه اجتماعی خارجی با میانگین ۱۰۰ هزار بازدید یا بیشتر در ماه، باید قوانین جدید را رعایت کنند. این قانون از ۲۵ دسامبر اجرایی میشود. وبسایت خبری دانتری گزارش کرد شرکتهای خارجی فراهمکننده خدمات اطلاعاتی فرامرزی به ویتنام، ۹۰ روز فرصت دارند تا به این قانون عمل کنند.
مهر: دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که ایلان ماسک، مالک شبکه اجتماعی «ایکس» و از حامیان اصلی او در انتخابات اخیر و ویوک راماسوامی، از نامزدهای جمهوریخواه برای انتخابات ریاستجمهوری اخیر را بهطور مشترک به عنوان وزیران بهرهوری دولت انتخاب کرده است.
ایسنا: ارزش سهام سامسونگ الکترونیکس که بزرگترین سازنده تراشه حافظه در جهان است، روز چهارشنبه، در بحبوحه نگرانیها نسبت به تاثیر تعرفههای آمریکا در دولت ترامپ، به پایینترین حد خود در چهار سال گذشته سقوط کرد. این غول فناوری کرهجنوبی امسال بدترین عملکرد را در میان تراشهسازان جهانی مانند TSMC و انویدیا داشته است، زیرا در بهرهبرداری از تب تقاضا برای تراشههای هوش مصنوعی، از رقیبانش عقب مانده است.
ایسنا: گفتهمیشود که شرکت اپل در حال کار روی یک محصول جدید خانه هوشمند است. به نقل از بلومبرگ، مارک گورمن، خبرنگار بلومبرگ گزارش داد که اپل در حال توسعه یک نمایشگر دیواری برای کنترل لوازم خانگی، تعامل با دستیار هوشمند سیری و برقراری ویدئو کنفرانس است.همچنین گفته میشود که این نمایشگر یا تبلت، شبیه به یک آیپد مربعی با صفحه نمایشی تقریبا ۶ اینچی است که دارای یک دوربین در بالا و همچنین بلندگوهای داخلی و یک باتری قابل شارژ داخلی خواهد بود.
محمدعلی دهقاندهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرد افرادی که از آبان بهصورت مسافری گوشی وارد کشور کردهاند، میتوانند اظهار اولیه خود را در گمرک ثبت کنند. معاون وزیر صمت در ادامه افزود: «بعد از اظهار اولیه در چند روز آینده در سامانه جامع تجارت، این امکان برای آنها فراهم میشود که با پرداخت عوارض بتوانند گوشیهای خود را ثبت سفارش کرده و از آنها استفاده کنند.»
به نظر میرسد که با وجود برگزاری جلسات و نامهنگاریهای متعدد هنوز اختلافات بین سازمان تامین اجتماعی و پلتفرمهای سلامت دیجیتال همچنان پابرجا است. آخرین بررسیها در این زمینه نشان میدهد جلسات جدیدی برای توافق بین سازمان تامیناجتماعی و پلتفرمهای سلامت دیجیتال برگزار شده است. پیش از این و در مرداد ماه سازمان تامین اجتماعی با اعمال فشار برای پرداخت جریمههای سنگین خواستار قطع همکاری ارائهدهندگان خدمات پاراکلینیکی از جمله آزمایشگاهها و داروخانهها با کسبوکارهای سلامت دیجیتال شده بود که نگرانیهای بسیاری را برانگیخت و در نتیجه تقاضاهای متعددی نیز برای رفع این مشکل به وجود آمد.
مهر: بایدو مجموعهای از اپلیکیشنهای جدید برای هوش مصنوعی را رونمایی کرده که شامل تولیدکننده متن به عکس و ابزاری است که به کاربران اجازه میدهد تا اپهای نرمافزاری را بدون دانش کدنویسی توسعه دهند. به نقل از رویترز، این شرکت چینی که برترین موتور جستوجوی چین نیز به حساب میآید از جمله برترین شرکتهای فناوری است که حدود ۲ سال پس از سرمایهگذاری کلان در تحقیق و توسعه مدلهایی که جایگزینی برای چت جیپیتی شرکت اوپن ایآی هستند اکنون تمرکز خود را به تجاریسازی مدلهای بزرگ زبانی کاربردی معطوف کرده است.
ایسنا: تردز و بلواسکای که شبکههای اجتماعی رقیب ایکس(توییتر سابق) ایلان ماسک هستند، پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، شاهد پیوستن موج جدیدی از کاربران بودهاند. بلواسکای، شبکه اجتماعی غیرمتمرکزی است که توسط جک دورسی، یکی از موسسان توییتر راهاندازی شد. این شبکه اجتماعی در هفته گذشته، شاهد پیوستن بیش از ۷۰۰ هزار کاربر جدید بود و اکنون ۱۴.۵میلیون حساب کاربری دارد که بالاتر از ۱۰ میلیون حساب کاربری در سپتامبر است.
ایسنا: شرکتهای اکوزیا و Qwant، با همکاری یکدیگر، یک ایندکس جستوجوی اروپایی میسازند تا وابستگی خود را به غولهای فناوری آمریکایی کاهش دهند. موتورهای جستوجوی اکوزیا و Qwant که رقیب گوگل هستند، روز سهشنبه، شراکتی را برای ساخت ایندکس جستوجوی اروپایی اعلام کردند. این دو شرکت برای ایجاد جوینت ونچری به نام «چشمانداز جستوجوی اروپایی» (EUSP) با مالکیت مساوی ۵۰-۵۰ به توافق رسیدند. هدف از این شراکت، راهاندازی این سرویس در فرانسه در اوایل سال ۲۰۲۵ است تا نتایج جستوجوی زبانهای فرانسوی و آلمانی را بهبود دهد.
مهر: دولت کرهجنوبی لایحهای ارائه کرده تا یارانه به تراشهسازان اختصاص دهد و آنها را از سقف ساعت کار ملی معاف کند تا با ریسکهای احتمالی مربوط به اقدامات آتی دونالد ترامپ مقابله کند.
ایسنا: شرکت «هوآوی تکنولوژی» از قاضی آمریکایی درخواست کرد بخش اعظم کیفرخواست فدرال را که این شرکت چینی را به تلاش برای سرقت اسرار فناوری از رقبای آمریکایی و گمراه کردن بانکها درباره فعالیتش در ایران متهم کرده است، رد کند. هوآوی جمعه شب، پروندهای را در دادگاه فدرال در بروکلین تشکیل داد و اعلام کرد هیچ مدرکی دال بر توطئه وجود ندارد و این اتهام را بخشی از «ابتکار چین» وزارت دادگستری آمریکا برای پیگرد قانونی افراد و شرکتهای مرتبط با چین خواند.
ایسنا: اگر آیفون ۱۶ دارید که آسیبدیده است باید بدانید که اپل فروش قطعات یدکی از جمله دوربین، نمایشگر و باتری جدیدترین آیفون خود را آغاز کرده است. این شرکت که برای مدت طولانی در برابر مشتریانی که دستگاههای خود را تعمیر میکنند مقاومت میکرد، پس از سالها فشار از سوی طرفداران تعمیرات، انجام این کار را آسانتر کرد. یک مجموعه دوربین جایگزین برای آیفون ۱۶ استاندارد، ۱۶۹ دلار و ۱۶ پرو و پرو مکس با دوربین بزرگتر، ۲۴۹ دلار هزینه خواهد داشت.
دنیای اقتصاد:
ماجرای آزادسازی واردات آیفون و رجیستری گوشیهای اپل دو موضوعی است که طی هفتههای گذشته جنجال زیادی به پا کرده و پیچوخم بسیاری را پیموده است، با این حال اما همچنان مبهم باقی مانده است. ابتداییترین خبری که این اتفاق را بر کام مردم و فعالان این حوزه تلخ کرد تعرفه ۹۶ درصدی برای واردات بود؛ خبری که در مدت زمان کوتاهی تغییر کرد و اینبار اخبار جدید حاکی از تعرفه ۱۵ درصدی بود. پس از آن مصوبه هیات وزیران به گمرک ابلاغ شد و در حالی که حتی قیمت تمام شده آیفون ۱۶ نیز اعلام شد و به نظر میرسید این ماجرا به نقطه پایانی خود رسیده است، اعلام لزوم بازنگری قیمتها از سوی گمرک به دلیل آنکه قیمتهای فعلی بر اساس ارزش این گوشیها در سایت اپل هستند؛ یک بار دیگر ماجرا را دچار تعلیق کرد.
ایلنا: دوربینهای اصلی آیفون ۱۴ پرو، ۱۵ پرو و ۱۶ پرو دارای دیافراگم ثابت ƒ/۱.۷۸ هستند. دیافراگم متغیر در مدلهای آینده آیفون به دوربین اصلی اجازه میدهد میزان نور ورودی به لنز را کنترل کند و با شرایط نوری مختلف تنظیم شود. تحلیلگر معتبری بهنام «مینگ-چیکو»، بر این باور است که دوربین آیفون ۱۸ پرو به دیافراگم متغیر مجهز خواهد بود.
سیتنا: دونالد ترامپ تصمیم دارد دستور اجرایی هوش مصنوعی جو بایدن را که در اکتبر ۲۰۲۳ صادر شده بود، لغو کند و اگر مقررات هوش مصنوعی دولت بایدن لغو شود، سیاستهای تجاری پیشنهادی ترامپ ممکن است بر توسعه هوش مصنوعی تاثیر بگذارد. پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در سال ۲۰۲۴ تغییرات قابل توجهی در سیاست هوش مصنوعی فدرال، به ویژه در جهت مقرراتزدایی، به دنبال خواهد داشت. ترامپ قصد خود را برای لغو دستور اجرایی هوش مصنوعی جو بایدن که در اکتبر ۲۰۲۳ صادر شد، اعلام کرده است.
ایسنا: یک زن نابینای اهل پرتغال در انگلیس تحت عمل جراحی پیشگامانه چشم با هوش مصنوعی قرار گرفت و بینایی خود را به دست آورد. یک زن نابینای ۳۱ ساله پرتغالی به نام پاتریشیا گونسالوس بینایی خود را به لطف یک عمل جراحی لیزیک پیشگامانه با هوش مصنوعی به دست آورد.
سیتنا: نماینده مجلس یازدهم گفت: «اگرچه برخی اشخاص حقیقی و حقوقی عضو شورای عالی فضای مجازی مخالف رفع فیلترینگ هستند، اما باید دولت و رئیسجمهور که بیشترین اعضا را در این شورا دارند، سریعتر برای رفع فیلترینگ تصمیم قاطع بگیرند و نباید فضا را با عناوینی همچون مافیای فیلترشکن مبهم کنند.» جلال رشیدیکوچی پیرامون اظهارات اخیر معاون حقوقی رئیسجمهور مبنی بر ممانعت فیلترشکن فروش از رفع فیلترینگ، گفت: «بعید میدانم که مافیای فیلترشکن بخواهد در برابر رفع فیلترینگ آن هم به دلیل مسائل مالی مقاومت کند.» نماینده مجلس یازدهم همچنین اظهار کرد: «باید دولت و رئیسجمهور که بیشترین اعضا را در شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی دارند و رئیسجمهور رئیس این شوراها است، تصمیم قاطع بگیرند و پیش از آنکه مافیای مالی مانع رفع فیلتر شود، روند رفع فیلترینگ را پیش ببرند.» او در ادامه مطرح کرد: «برخی اشخاص حقیقی و حقوقی در این شوراها حضور دارند که به دلیل آنکه فهم دقیقی از فضای مجازی و رسانه و مردم ندارند، مخالف رفع فیلترینگ هستند.»
مهر: «الجی دیسپلی» تعریف جدیدی از نمایشگرهای انعطافپذیر ارائه کرده است. این شرکت کرهای از نمونه اولیه نخستین نمایشگر قابل ارتجاع جهان که قادر است ۵۰ درصد کشیده شود، رونمایی کرد. به نقل از گیزموچاینا، نمونه اولیه نمایشگر مذکور یک پنل ۱۲ اینچی است که تا ۱۸ اینچ نیز کشیده میشود و از سوی دیگر وضوح بالای ۱۰۰ پیکسل به ازای هر اینچ را حفظ میکند. این نخستینباری نیست که الجی سعی در توسعه نمایشگر ارتجاعی میکند.
ایسنا: استفاده از هوش مصنوعی در صنعت فضایی با امضای تفاهمنامه همکاری بین پژوهشگاه فضایی ایران و سازمان ملی هوش مصنوعی وارد فاز عملیاتی شد. بر اساس تفاهمنامهای که به امضای حسن سالاریه، سرپرست پژوهشگاه فضایی ایران و محمدسعید سرافراز، رئیس سازمان ملی هوش مصنوعی ایران رسید، استفاده از هوش مصنوعی در صنعت فضایی وارد فاز عملیاتی شد.
ایسنا: معاون سیاسی دفتر رئیسجمهور در پیامی نوشت که براساس برآورد و جمعبندی یک پژوهشکده معتبر کشور، در فیلترینگ درازمدت هیچ نتیجه و فایدهای نیست. مهدی سنایی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «این گزارش، فیلترینگ را عامل تشدید شکاف میان مردم و حکومت، قطبی کردن سیاسی جامعه و افزایش نارضایتی و تشدید مهاجرت به خارج میداند و فقط فیلترینگ محدود، موقت و به ندرت را موثر میداند.»
دنیای اقتصاد:
پرداختیارها که در سالهای اخیر با محدودیتهای متعددی از جمله تمدید مجوز و شیوهنامه رسیدگی به تخلفات این شرکتها دستوپنجه نرم میکنند، در حال حاضر نیز با محدود یا ممنوع شدن سرویسهای تسویهحساب، تسویهحساب آنی و واریز شناسهدار به دلیل سیاستهای محدودکننده بانک مرکزی به عنوان رگولاتور این حوزه مواجه شدهاند. به گفته یکی از اعضای انجمن فینتک، چند روزی است که ارائه سرویس تسویهحساب آنی در تمامی پرداختیارها با توافق بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز متوقف شده است. فعالان و کارشناسان حوزه پرداختیاری از جمله تبعات منفی اقدامات اخیر بانک مرکزی را در کوچکسازی این شرکتها میدانند و معتقدند که در صورت تداوم سیاستهای اشتباه رگولاتور، شرکتهای پرداختیاری در خطر تعطیلی و نابودی قرار خواهند گرفت.
مهر: نماینده مردم تهران و رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: «مساله در حوزه فیلترینگ این است که همهچیز باید قانونمند، شفاف و تحت حکمرانی باشد.»
ایسنا: مایکروسافت هوش مصنوعی را به یکی نرمافزارهایش که از سال ۱۹۸۵ تقریبا بدون تغییر باقی مانده بود، اضافه کرد و نتایج شگفتآور بودند. اگر سبک هنری شما نسبت به پیکاسو سادهتر و چهرهمحورتر است، مایکروسافت راهحلی برای تقویت خلاقیت شما دارد و آن افزودن هوش مصنوعی به برنامه شناختهشده پینت (Paint) است. به نقل از سیانان، این شرکت در حال ارائه ابزارهای هوش مصنوعی جدید به برنامه پینت به عنوان بخشی از بهروزرسانی ویندوز ۱۱ است.
ایسنا: اتحادیه اروپا با معرفی قوانین جدید و مجازات متخلفان تلاش کرده است با نفوذ روزافزون شرکتهای بزرگ فناوری که منافع مصرفکنندگان را به خطر انداخته و رقیبان کوچکتر آنها را از بازار حذف میکند، مقابله کند. رگولاتورهای اروپایی در سالهای اخیر تحقیقاتی را درباره شرکتهای بزرگ فناوری به جریان انداختهاند. برخی از اقدامات انجام شده به این ترتیب هستند:
ایسنا: عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی تاکید دارد که سکوهای خارجی باید قانون حاکم در ایران را مثل همه کشورهای دنیا بپذیرند تا مثل هزاران نرمافزار کاربردی دیگر خارجی بتوانند در کشور بدون محدودیت فعالیت کنند. رضا تقیپور در راستای تاکیدات اخیر مقام معظم رهبری درخصوص اهمیت حفظ امنیت روانی جامعه در فضای مجازی اظهار کرد: «دنیا امروز با پدیده جدیدی به نام جنگ رسانههای اجتماعی روبهرو است و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. این جنگ ابعاد گستردهای دارد که تمامی آحاد جامعه در طبقات مختلف همچون دولتها، سازمانها، شرکتها، افراد مشهور، کودکان، بزرگسالان، مجریان انتخابات و حتی نهادهای حاکمیتی، آموزشی و دانشگاهها را در بر گرفته است. آنچه رسانههای اجتماعی را به ابزار مناسبی برای جنگ تبدیل کرده، امکان دسترسی همگانی و سهولت استفاده از آن نسبت به ابزارهای پیشین و عدم نیاز به برخورداری از مهارت و تخصص بالای فنی است.»
سیتنا: دستیار اجتماعی رئیسجمهور گفت: «هنوز هم فایده فیلترینگ را نمیفهمم. فایده فرهنگی دارد؟ چه کسی دسترسی ندارد؟ آن چیزی که باید تبادل شود، تبادل میشود. چه فایدهای دارد که سالانه یکمیلیارد دلار پول مردم صرف آن میشود؟» علی ربیعی گفت: «چطور تصمیم در مورد FATF و فیلترینگ جامعه را درگیر کرد و نسلها را متزلزل کرد. به چه بهایی؟»
دنیای اقتصاد:
در حقیقت نوآوری باز در قلب رونق هوش مصنوعی قرار دارد. شبکه عصبی ترنسفورمر که همان T در GPT است و اساس هوش مصنوعی اوپنایآی را تشکیل میدهد، اولینبار در قالب یک تحقیق توسط مهندسان گوگل منتشر شد. همچنین TensorFlow و PyTorch که برای ساخت این شبکههای عصبی استفاده میشوند، به ترتیب توسط گوگل و متا ایجاد شده و با جهان به اشتراک گذاشته شدند. امروزه بعضیها معتقدند که هوش مصنوعی آنقدر مهم و حساس است تا به سادگی در دسترس همگان قرار نگیرد.
سیتنا: رئیس کانون هماهنگی فاوا اعلام کرد که بررسی جداول سود و زیان شرکت ارتباطات زیرساخت در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ نشان میدهد که میزان درآمد این شرکت از اپراتورهای همراه اول و ایرانسل نسبت به سال۱۴۰۰ کاهش داشته که این امر بهدلیل فیلترینگ گسترده اینترنت، مسدودسازی اینستاگرام و واتساپ و کاهش مصرف اینترنت مشترکان این اپراتورها بوده است.
دنیایاقتصاد:
در چند روز اخیر همزمان با انتشار اخبار و گمانهزنیهایی درباره احتمال رفع فیلترینگ در روزهای آینده، بعضی از کاربران در شبکههای مجازی از دسترسی به اینستاگرام و تلگرام بدون نیاز به فیلترشکن خبر دادهاند. با این حال اما مسوولان تاکید کردهاند که این دو شبکه اجتماعی هنوز رفع فیلتر نشدهاند و در صورت رفع فیلترینگ، این موضوع به صورت رسمی اعلام خواهد شد.
ایسنا: پیگیریها نشان میدهد ارزشگذاری تعرفههای واردات آیفون در حال بازنگری است و به زودی ارزشگذاری جدید آن اعلام میشود. طبق پیگیریهای «ایسنا» از گمرک ایران در رابطه با محاسبه ارزشگذاری تعرفه و عوارض گمرکی برای موبایلهای آیفون، جداولی که در رابطه با تعرفههای عوارض گمرکی موبایلهای آیفون منتشر شدهاند، به این علت که واردات این برند موبایل ممنوع بوده است، بهروز شده و دقیق نبودهاند و شامل برخی ایرادات هستند و دفتر ارزشگذاری گمرک در حال بهروزرسانی آن است و به زودی در سامانه ارزشگذاری کالایی گمرک یا TSC برای اخذ حقوق و عوارض گمرکی در گمرکات بارگذاری خواهد شد تا ملاک عمل قرار بگیرد و بر مبنای آن حقوق و عوارض گمرکی در گمرکات در رویه تجاری و مسافری اخذ شود. ارزشگذاری جدید بر اساس قانون امور گمرکی استخراج و بهطور دقیق محاسبه شده است و بهصورت رسمی منتشر میشود.
دنیای اقتصاد:
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با پیروزی ترامپ به پایان رسید و این روزها بسیاری در حال پیشبینی و تحلیل وضعیت آینده صنعت تکنولوژی با روی کار آمدن دونالد ترامپ هستند. هر چند ترامپ در دولت اول ریاستجمهوری خودش از بسیاری از شرکتهای تکنولوژی شکایت کرده بود، اما به نظر میرسد رهبران صنعت تکنولوژی استقبال نسبتا خوبی از او کردهاند؛ با تاکید بر اینکه امیدوارند دولت او یک دولت دوستدار تکنولوژی باشد و گامهای بزرگی در مسیر توسعه هوش مصنوعی بردارد.
دنیای اقتصاد:
تکنولوژیهای بازاریابی این روزها قلب تپنده بسیاری از کسبوکارهای دنیا به حساب میآیند؛ تا آنجا که بر اساس برخی برآوردها در سال گذشته سهم بودجه بازاریابی از فروش کسبوکارها در جهان ۹ تا ۱۱درصد برآورد شده است. این در حالی است که کسب وکارهای ایرانی هنوز چندان نتوانستهاند بهرهای از این تکنولوژیها ببرند و به این ترتیب صنعت مارتک در ایران همچنان تازه است. با این اوصاف رویداد تکراسا اینسایت که هفته گذشته برگزار شد، به سوالات و ابهامات مختلفی درباره رشد و نفوذ صنعت مارتک در ایران پاسخ داد. در این رویداد بسیاری از فعالان، کارشناسان و بازیگران اصلی صنعت مارتک درباره فرصتها و چالشهای توسعه آن در ایران صحبت کردند.
ایسنا: ۱۷ آبان ماه مصوبه هیات دولت در خصوص لغو سود بازرگانی ۹۶ درصدی آیفونهای وارداتی به دستگاههای اجرایی(وزارت صمت، وزارت اقتصاد و وزارت ارتباطات) ابلاغ شد. بر اساس مفاد این مصوبه واردات هر نوع تلفن همراه هوشمند با نشان تجاری اپل مجاز است و گمرکات کشور نیز ملزم به انجام تشریفات گمرکی و ترخیص این مدل گوشیهای تلفن همراه هستند. وفق مفاد تصویبنامه ابلاغی از سوی معاون اول رئیسجمهور، حقوق ورودی مربوط در سال جاری در خصوص گوشیهای بیش از ۶۰۰ دلار مطابق ردیف ۶۰ جدول شماره ۱۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، ۱۵ درصد در رویه تجاری و ۳۰ درصد در سایر رویهها و در خصوص گوشیهای ۶۰۰ دلار و پایینتر از آن مطابق مقررات مربوط در رویه تجاری ۵ درصد و در سایر رویهها ۶ درصد خواهد بود.
ایسنا: پروندهای که علیه نفوذ «جستوجوی گوگل» در جریان است، در انتظار جلسه محاکمه بعدی قرار دارد که طی آن دولت آمریکا اعلام خواهد کرد چه راهحلهایی برای پایان دادن به انحصار گوگل در این فضا خواهد داشت. درخواست وزارت دادگستری، میتواند از توافقهای تقسیم درآمد تا یک تجزیه کامل متغیر باشد. وزارت دادگستری آمریکا هنوز اعلام نکرده است، اما ممکن است خواستار جدایی کسبوکار جستوجوی گوگل از سایر محصولاتش مانند اندروید یا مرورگر کروم شود که در صورت دستور قاضی، بزرگترین تجزیه اجباری یک شرکت آمریکایی از زمان انحلال شرکت AT&T در سال ۱۹۸۴ خواهد بود یا این شرکت را مجبور میکند به توافقهای اشتراک درآمد پایان دهد.
مهر: محمدامین آقامیری، دبیر شورای عالی و رئیس مرکز ملی فضای مجازی در نخستین رویداد ملی حقوق فضای مجازی که در مشهد برگزار میشد، طی سخنانی با بیان اینکه حقوق فضای مجازی مقولهای بسیار مهم و پرکاربرد است، گفت: «زیست در فضای مجازی مشابه زیست در فضای سنتی شکل گرفته و این جامعه مجازی، نیاز به نظامات و قوانین مشخص مانند جامعه سنتی دارد؛ باید برای ایجاد نظم در این دنیای جدید، اهداف و تعاریف متناسب با این فضا بازنویسی شوند چرا که تطبیق قوانین فضای سنتی با فضای مجازی، بلوغ و کارآمدی لازم را نخواهد داشت.»
مهر: حمید فتاحی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با اشاره به مصوبه اخیر کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات درباره ممنوعیت تماسهای صوتی تبلیغاتی گفت: «برای حفاظت از حقوق کاربران در حوزه ICT، مقررات حاکم بر ارائه خدمات محتوای صوتی ارزشافزوده تبلیغاتی تصویب شده که بر اساس آن تماسهای تبلیغاتی صوتی ممنوع است.
ایسنا: از صبح روز ششم نوامبر، Chat.com به چتبات هوش مصنوعی چتجیپیتی شرکت اوپنایآی تغییر مسیر داده است. یک سخنگوی اوپنایآی، این خرید را از طریق ایمیل تایید کرد.
دنیایاقتصاد:
در هفته گذشته هلدینگ سرمایهگذاری سرآوا از ساختار سهامداری هلدینگ هزاردستان خارج شد. به این ترتیب طی برگزاری مجمععمومی شرکت نویناندیشان سرآوا اکثر سهامداران با فروش سهام خود در هلدینگ هزاردستان (مالک کافهبازار و دیوار) موافقت کردهاند. شرکت سرآوا ۱۲.۰۹درصد از سهام هلدینگ هزاردستان را در اختیار داشت که قرار است با تخفیف ۳۰ درصدی که در نتیجه نقدشوندگی در نظر گرفته شده است، معادل ۳۰۷۳ میلیارد تومان به هزاردستان واگذار شود. با این اوصاف ارزش کل سهام هزاردستان بدون تخفیف، ۳۶۳۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است. در این معامله که به پیشنهاد هلدینگ هزاردستان انجام شده است، این شرکت برای خرید سهام سرآوا ۳هزار میلیارد تومان پرداخت خواهد کرد. هر چند به نظر میرسد این به معنای پایان کار شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر سرآوا در هلدینگ هزاردستان باشد، اما این شرکت هنوز بیانیه رسمی در این باره منتشر نکرده است.
ایسنا: معاون علمی رئیسجمهور از ایجاد کانونهای توسعه فناوریهای فضایی در هفت دانشگاه دارای زیرساخت و ظرفیت در حوزه فضایی با حمایت معاونت علمی و سازمان فضایی ایران خبر داد. حسین افشین ضمن تشریح عملکرد دو ماهواره «کوثر» و «هدهد» که در مدار قرار گرفتند، بر اهمیت پذیرش شکستها به عنوان پلههایی برای رسیدن به موفقیت تاکید و خاطرنشان کرد: «موفقیتهای امروز ما نتیجه شکستهای دیروز هستند. باید از فناوریهای جدید بیاموزیم که گاهی اوقات از طریق تجربه شکستها به موفقیت دست پیدا میکنیم.» معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور افزود: «این رویکرد در پروژههای فضایی اخیر نیز بسیار مشهود بوده است. دو ماهواره کوثر و هدهد اکنون در مدار قرار دارند و ما از عملکرد آنها بسیار خرسندیم. اهمیت این پروژهها در آن است که هر دو ماهواره هماکنون به طور فعال دادهها را دریافت میکنند، به طوری که ما دو مرتبه در روز از مدار داده دریافت میکنیم.»
دنیای اقتصاد:
عدم تعیین قطعی زمان ثبت سفارش، نوع ارز تخصیصی و کد تعرفه از یکسو و از سوی دیگر اظهارات ضد و نقیض، بازار آیفون را در تعلیق فرو برده است. گفتههای اخیر رئیس انجمن تلفن همراه مبنی بر قطعی نبودن تعرفه ۱۵درصدی، یک بار دیگر نگرانیها را درباره سرنوشت واردات آیفون تشدید کرده است.
مهر: در روز گذشته با عیان شدن نشانههای برد دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ارزش بیتکوین و سهام شرکت تسلا افزایش یافت. به گزارش اینترستینگ انجینرینگ، تب ریاستجمهوری ترامپ به افزایش ارزش سهام تسلا که به ایلان ماسک تعلق دارد منجر شد. ارزش سهام تسلا در پایان فعالیت بازار در روز ۵ نوامبر به ۲۵۱.۴۴ دلار رسید. این رقم نشاندهنده ۳.۵ درصد رشد نسبت به ارزش سهام شرکت هنگام شروع فعالیت بازار است. البته قیمت سهام تسلا در ساعات بعدی به ۲۵۹ دلار رسید. این درحالی است که طی ماههای اخیر ایلان ماسک به یکی از بزرگترین حامیان ریاستجمهوری دونالد ترامپ تبدیل شده بود. اکنون با توجه به پیروزی ترامپ، مدیر ارشد اجرایی تسلا احتمالا نقشی مهم در ایجاد و اجرای سیاستهای کلیدی در دولت آینده آمریکا خواهد داشت.
ایسنا: گوگل مکالمات داخلی کارکنان در ارتباط با انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را تعدیل و حذف میکند. بر اساس مکاتباتی که توسط شبکه سیانبیسی مشاهده شده است، در آستانه انتخابات روز سهشنبه آمریکا، مدیران گوگل به کارمندان هشدار داده بودند از نظرات و اظهارات سیاسی در انجمن گفتوگوی داخلی محبوب به نام Memegen خودداری کنند. با وجود این هشدارها کارمندان گوگل به پست کردن نظرات مربوط به انتخابات و انتقاد از سیاستهای شرکت در روز سهشنبه ادامه دادند.
دنياي اقتصاد:
روز گذشته و در حاشیه جلسه هیاتدولت، وزیر ارتباطات درباره موضوعات مختلفی صحبت کرد که در این میان بعضی از آنها خبرساز شدند. یکی از مهمترین اظهارات ستار هاشمی درباره موضوع الزام پلتفرمهای خارجی به تاسیس دفتر در ایران بود. او در این مورد به خبرنگاران گفت: «تلگرام و اینستاگرام باید یکسری قواعد حاکم در ایران را بپذیرند. یک نکتهای وجود دارد و آن هم این است که بالاخره اینها باید یکسری از قواعدی که وجود دارد را بپذیرند. اینگونه نباشد که این فضا بیقاعده باشد.» وزیر ارتباطات در ادامه افزود: «بحثی که وجود دارد حکمرانی قانونمند در فضای مجازی است که مورد نظر رهبر انقلاب است و باید برای آن پاسخ مناسبی پیدا کنیم. اما اگر در این مسیر بتوانیم به یک جمعبندی برسیم که در حال پیگیری نیز هستیم، میتوانیم خبرهای جدیدی را بدهیم.»
ایسنا: شرکت ژاپنی کیوشیا (Kioxia) انتظار دارد تقاضا برای حافظه فلش تحت تاثیر رونق هوش مصنوعی در مدت پنج سال تا سال ۲۰۲۸ حدود ۲.۷ برابر افزایش پیدا کند. این تراشهساز که با رکود در بازار تراشههای حافظه روبهروست، خود را برای توسعه بزرگ ظرفیت در کارخانه جدیدش در کیتاکامی در استان ایواته در شمال توکیو مهیا میکند. کیوشیا که سابق بر این، با نام «توشیبا مموری» شناخته میشد، قصد داشت تولید در این کارخانه را سال گذشته آغاز کند، اما آن را به پاییز سال ۲۰۲۵ موکول کرد. این تراشهساز هفت سال پرتلاطم از جمله جدایی شرکت دچار رسوایی توشیبا را سپری کرد.
سیتنا: سخنگوی دولت پیرامون طرح ارائه شده از سوی وزیر ارتباطات برای رفع فیلترینگ گفت: «این طرح در راستای حکمرانی فضای مجازی است که به عنوان یکی از موضوعات جدی وزارت ارتباطات و موضوع گرهخورده با کسب و کارهای مردم مدنظر است.» فاطمه مهاجرانی در حاشیه جلسه هیات دولت گفت: «درباره اینکه کدام سکو از فیلتر خارج شود، اطلاعات دقیقتر بعدا ارائه خواهد شد.»
دنیای اقتصاد:
اکنون که چند ماه از روی کار آمدن دولت چهاردهم میگذرد، زمزمههای مربوط به رفع فیلترینگ شدت گرفته و بر اساس گفتههای ستار هاشمی، وزیر ارتباطات، رفع فیلترینگ بهطور جدی در دستور کار دولت قرار دارد و به مراحل انتهایی خود نزدیک شده است. همزمان با این اظهارات و در ماههای اخیر بررسی طرحهایی در مجلس به جریان افتاده که نگرانیهایی درباره وضعیت کنترل فضای مجازی را در میان مردم و کسبوکارها ایجاد کرده است.
ایسنا: مرکز داده جدید شرکت «مایکروسافت» قرار است از چوب ساخته شود تا اثرات زیستمحیطی آن کاهش یابد. شرکت مایکروسافت در حال آزمایش الوار متقاطع چندلایه (CLT) برای ساخت یک مرکز داده جدید در ویرجینیای شمالی است تا به کاهش انتشار کربن ناشی از فعالیتهای خود کمک کند. مایکروسافت به جای استفاده از فولاد و بتن معمولی که بیشتر ساختمانهای تجاری از آن ساخته میشوند، تصمیم گرفت الوار متقاطع چندلایه را در جدیدترین مراکز داده خود با هدف کمک به کاهش انتشار گازهای گلخانهای استفاده کند.
دنیای اقتصاد:
بالاخره و پس از چند روز جنجال سر تعرفه واردات گوشیهای آیفون، دبیر هیات دولت از مصوبه تعرفه واردات آیفونهای بیش از ۶۰۰ دلار و کمتر از این میزان خبر داد. بر اساس آن، تعرفه واردات تجاری و مسافری آیفونهای بالای ۶۰۰ دلار بهترتیب معادل ۱۵ و ۳۰ درصد و این تعرفه برای گوشیهای اپل ۶۰۰ دلار و کمتر از آن ۵ و ۶ درصد خواهد بود. برخی از فعالان و کارشناسان بازار موبایل این تعرفه را مناسب و منطقی میدانند، اما به اعتقاد برخی دیگر تعرفه واردات این گوشیها همچنان غیرمنطقی است.
مهر: رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران گفت: «با ایجاد یک کارگروه مشترک در حوزه نرمافزار این امکان فراهم میشود تا استانداردهایی برای تولید نرمافزار و اپلیکیشنهای مختلف طراحی و تدوین شود.» به گزارش سازمان فناوری اطلاعات ایران، محمدحسن صدر، رئیس سازمان و معاون وزیر ارتباطات در نخستین روزهای کاری خود در جلسهای میزبان فعالان بخش خصوصی و نمایندگان سازمان نظام صنفی رایانهای تهران(نصر) شد.
ایسنا: شرکت گوگل خدمت رایگان جدیدی را به نام Learn About راهاندازی کرده است که در قامت یک معلم هوش مصنوعی میتواند خدمات آموزشی را همواره به کاربران ارائه دهد. گوگل مدتهاست که با تعهد خود به اشتراکگذاری دانش و پیشرفتهای هوش مصنوعی در خط مقدم آموزش قرار داشته است. اکنون جدیدترین ابتکار این غول فناوری خدمت ویژگی Learn About در مجموعه خدمات Google Learning است که گوگل امیدوار است لایه دیگری را به هدف خود در دسترسی و تعاملی کردن آموزش اضافه کند.
مهر: افبیآی طی بیانیهای درباره ویدئوهای جعلی که در پیش از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در فضای مجازی منتشر شدهاند، هشدار داد. به گزارش انگجت، این سازمان اعلام کرد از دو نمونه از چنین ویدئوهایی که به اشتباه مدعی شدهاند از سوی افبیآی منتشر شده و مرتبط با امنیت انتخابات هستند، آگاه شده است. در یکی از این ویدئوها ادعا شده افبیآی سه گروه مرتبط را که در رایگیری تقلب کرده بودند، دستگیر کرده است. ویدئوی دیگر نیز درباره همسر کامالا هریس است. طبق بیانیه افبیآی هر دو ویدئو حاوی اطلاعات جعلی هستند.
مهر: هفت خانواده فرانسوی از تیکتاک به دلیل قراردادن نوجوانان در معرض محتوای مخربی که به خودکشی دو تن از آنها در سن ۱۵ سالگی منجر شد، شکایت کردهاند. به گزارش رویترز، طبق این شکایت الگوریتم تیکتاک هفت نوجوان را در معرض ویدئوهای مروج خودکشی، خودآزاری و اختلالات تغذیهای قرار داده است.
ایسنا: کارمندان مایکروسافت از بهروزرسانی بزرگ هوش مصنوعی این شرکت موسوم به کوپایلت (copilot) تحت مدیریت مدیر جدید بخش هوش مصنوعی این شرکت ناراضی هستند و این نارضایتی در کاربران نیز دیده میشود.
دنیای اقتصاد: علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیسجمهور، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس پستی با عنوان «تابوشکنی با وفاق» منتشر کرده و نوشته است: «با وجود مقاومتهای زیاد با توافقسازی، قدمهای موثری نیز در رفع فیلترینگ برداشته شده است که به زودی شاهد آن خواهیم بود.» این در حالی است که هفته گذشته علیرضا عبداللهینژاد، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات در نشست ویژه کارزارهای رفع فیلترینگ اعلام کرده بود: «موضع رسمی وزارت ارتباطات این است که محدودیتهای فیلترینگ باید برداشته شود و گشایش اتفاق بیفتد.»
دنیای اقتصاد:
از سال گذشته مرکز توسعه تجارت الکترونیک برای افزایش مشارکت و تمرکززدایی، پروژه فعالیت کارگزاریهای صدور اینماد را شروع کرد و در حال حاضر نیز فراخوان دعوت به مشارکت شرکتهای نوآور و حقوقی برای داوری برخط پروندههای شکایت از کسبوکارهای دارای اینماد را منتشر کرده است. کارگزاریهای صدور و داوری اینماد دو برنامه این مرکز برای افزایش مشارکت بخش خصوصی در فرآیندهای مرتبط با نماد اعتماد الکترونیکی هستند که بررسیهای خبرنگار «دنیای اقتصاد» در این خصوص نشان میدهد هنوز فعالیت و ارائه سرویس در شش کارگزاری صدور اینماد عملیاتی نشده و فعالیت کارگزاری دوم نیز در مرحله فراخوان قرار دارد.
مهر: نایبرئیس کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی گفت: «حکمرانی قانونمند در فضای مجازی میتواند جلوی ایجاد ترس و برهم زدن امنیت روانی جامعه را بگیرد.» فرشاد ابراهیمپور، نایبرئیس کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی با اشاره به هشدار رهبری مبنی بر حفظ امنیت روانی جامعه و درباره ارتباط امنیت روانی جامعه با فضای مجازی، گفت: «در مقام نماینده مجلس و استاد دانشگاه لازم میدانم بر اهمیت بنیادین امنیت روانی جامعه تاکید کنم. امنیت روانی یکی از مولفههای اصلی سلامت اجتماعی و از پایههای اساسی اعتماد عمومی است.
مهر: شرکت اوپنایآی یک موتور جستوجو در چتبات هوش مصنوعی چت جیپیتی را ادغام کرده است که به کاربران اجازه میدهد اطلاعات بهروز درباره اخبار، ورزش و آبوهوا دریافت کنند. به گزارش ایندیپندنت، پس از آنکه اوپنایآی در ماه مه چنین محصولی را اعلام کرد، این نخستینباری است که شرکت بهطور مستقیم سلطه موتور جستوجوی گوگل را به چالش میکشد. ویژگی جدید برای کاربرانی که حق عضویت پرداخت میکنند، مهیا خواهد بود؛ اما اوپنایآی اعلام کرده در آینده برای دیگر کاربران بهطور رایگان عرضه خواهد شد. نسخه اولیه چت جیپیتی که در سال ۲۰۲۲ ارائه شد، با انبوهی از متون آنلاین آموزش دیده بود، اما قادر نبود به سوالات درباره رویدادهای بهروزی پاسخ دهد که دادههای آن را هنگام آموزش دریافت نکرده بود.
مهر: مایکروسافت با ارائه وصلههای پشتیبانی اضافی به مدت یک سال از ویندوز ۱۰ پشتیبانی میکند. پشتیبانی از ویندوز ۱۰ در اکتبر ۲۰۲۵ پایان مییابد و مایکروسافت سعی دارد کاربران را وادار به ارتقا به ویندوز ۱۱ کند که این تلاش حداقل تاکنون چندان موفقیتآمیز نبوده است. شاید به همین دلیل باشد که مایکروسافت تصمیم گرفته آپدیتهای امنیتی اضافی را برای همه ارائه کند که پیش از این فقط برای کسبوکارها، مصارف آموزشی و کارمندان دولتی فراهم بود. ویندوز ۱۱ یکی از بدترین عملکردها را میان سیستمهای عامل این شرکت داشته، زیرا برای فعالسازی آن به سختافزار قدرتمندی نیاز است.
ایسنا: در دیدار مدیرکل دفتر ارتباطات و امور بینالملل شرکت ملی پست با مدیرکل دفتر بینالملل اتحادیه پستی جهانی بر استفاده بیشتر از هوش مصنوعی در عملیات پستی تاکید شد. مهدی مقصودی، مدیرکل دفتر ارتباطات و امور بینالملل شرکت ملی پست که با هدف شرکت در اجلاس سالانه شورای عملیات پستی (POC) به سوئیس سفر کرده است، با مدیران و مقامات حاضر در اجلاس از جمله مدیرکل اتحادیه پستی جهانی در خصوص توسعه مناسبات پستی میان ایران و سایر کشورها بحث و تبادل نظر کرد. در نشست مجمع عمومی این شورا در سال جاری، گردهمایی با هدف «نوآوری در پست» با تاکید بر نقش هوش مصنوعی در کسبوکار پستی برگزار و پیمایش تجربه مشتری در عصر حاضر در بهرهگیری از هوش مصنوعی در افزایش تجارب مثبت میان کارکنان و مشتریان و کمک گرفتن از آن، در افزایش اطلاعات پستی و قدرت انتخاب مشتری مطرح شد.
ایسنا: معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهور طی حکمی، سرپرست مرکز تامین مالی و توسعه سرمایهگذاری این معاونت را منصوب کرد. حسین افشین طی حکمی حامد رفیعی را به سمت سرپرست مرکز تامین مالی و توسعه سرمایهگذاری معاونت علمی منصوب کرد. به نقل از معاونت علمی ریاستجمهوری، رفیعی که دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی دانشگاه تهران است، دبیری اندیشکده حکمرانی استان البرز ذیل مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و عضویت کمیته تخصصی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را در کارنامه فعالیتهای خود دارد. وی همچنین عضو هیات اندیشهورز نخبگانی امنیت غذایی و زیستی در استان البرز و داور طرحهای بنیاد ملی علم ایران (INSF) معاونت علمی ریاستجمهوری بوده است.
ایسنا: کارشناسان امنیتی از انتشار یک آسیبپذیری امنیتی خبر دادهاند که مهاجم با بهرهبرداری از آن میتواند به دادههای حساس دسترسی داشته باشد و محتوای آن را تغییر دهد و در نهایت وبسایت را بهطور کامل کنترل کند. آسیبپذیری در امنیت به ضعف یا فرصتی در یک سیستم اطلاعاتی اشاره میکند که مجرمان سایبری میتوانند از آن سوءاستفاده و دسترسی غیرمجاز به یک سیستم رایانهای داشته باشند. آسیبپذیریها سیستمها را ضعیف میکنند و در را برای حملات مخرب باز میکنند. در حالی که یک آسیبپذیری به ضعفهای سختافزار، نرمافزار یا رویهها میپردازد، راه ورود هکرها برای دسترسی به سیستمها، یک سوءاستفاده با کد مخربی است که مجرمان سایبری برای استفاده از آسیبپذیریها و به خطر انداختن زیرساخت فناوری اطلاعات استفاده میکنند. براساس اعلام رسمی، اخیرا شرکتهای مایکروسافت، سیسکو، فورتینت، ترلیکس، ویامور، سولارویندز، گوگل، موزیلا و اسایپی، در مجموع حدود ۲۴۰ آسیبپذیری امنیتی در برخی محصولات این ۹ شرکت با بهروزرسانی، ترمیم شده یا در حال ترمیم هستند.
دنياي اقتصاد:
روز چهارشنبه خبر رفع ممنوعیت و رجیستری گوشیهای آیفون حسابی خبرساز شد. در حالی که بسیاری از کارشناسان این رفع ممنوعیت را در صورت اعمال تعرفه بالای ۴۰ درصد در عمل بیاثر میدانستند، با فاصله چند ساعت هیات وزیران در مصوبهای تعرفه ۹۶ درصدی را برای واردات انواع آیفون با رویه تجاری در نظر گرفت و اعلام کرد.
دنياي اقتصاد:
در حالیکه این روزها انتقادها از نواقص سند ملی و نبود اساسنامه سازمان هوش مصنوعی در ایران داغ است، مرکز پژوهشهای مجلس نیز در گزارشی شاخص آمادگی دولت در توسعه و تنظیمگری هوش مصنوعی را بررسی و در بخشی از آن عدم شفافیت و ابهامات سند هوش مصنوعی را تایید کرده است. ب
دنیای اقتصاد:
بازار فروش آنلاین غذا یکی از حوزههای پرطرفداری است که اکنون در سراسر دنیا جای ویژهای برای خود در زندگی مردم باز کرده و پلتفرمهای گوناگونی طی سالهای اخیر به آن ورود کردهاند، اما برای اغلب کاربران ایرانی این بازار با یک اسم گره خورده است. مساله انحصارگرایی در این بازار با ورود رقبای تازه نارضایتیهای بیشتری را برانگیخته است و این بازیگران نوظهور اکنون خواهان آن هستند تا بستر رقابتیتری در بازار برای آنها مهیا شود. به این ترتیب موج تازهای از شکایت بازیگران نوظهور بازار سفارش آنلاین غذا از ایجاد بازار انحصاری برای یکشرکت، شکل گرفته است که اتفاقا با شکایت شرکتی کلید خورده که محدوده فعالیت آن بیشتر در شهرهای جنوب کشور است. این در حالی است که ظاهرا یک بازیگر تازهوارد دیگر هم که میتواند رقیبی بالقوه هم باشد، علیه این انحصار به شورای رقابت شکایت کرده است.
مهر: گوگل مجموعهای از ویژگیهایی را اعلام کرد که جمینی، چتبات هوش مصنوعی شرکت را در مجموعه برنامههای نقشهبرداری گنجانده است. به گزارش رویترز، گوگل نیز مانند بسیاری از شرکتهای فناوری سعی دارد در رقابت هوش مصنوعی جانماند. یک نمونه از این روند اپ گوگلمپس است. به گفته ساندار پیچای، مدیرعامل گوگل، این محصول ماهانه بیش از ۲ میلیارد کاربر فعال دارد.
ایسنا: مارک زاکربرگ، مدیرعامل شرکت متا (فیسبوک سابق) اعلام کرد که هوش مصنوعی این شرکت موسوم به متا ایآی (Meta AI) در حال حاضر به بیش از ۵۰۰میلیون کاربر رسیده و شبکه اجتماعی تردز (Threads) نیز به تقریبا ۲۷۵ میلیون کاربر رسیده است. در ماه گذشته مارک زاکربرگ در رویداد متا کانکت (Meta Connect) گفت که هوش مصنوعی این شرکت موسوم به متا ایآی (Meta AI) در مسیر تبدیل شدن به پرکاربردترین دستیار هوش مصنوعی مولد در جهان است.