شماره روزنامه ۶۲۰۳
|

معاونت علمی ریاست‌جمهوری پیش‌نویسی را برای سامان‌دهی پلتفرم‌ها تدوین کرد؛

طی سال‌های گذشته و در نبود تنظیم‌گری مناسب، مشکلات و چالش‌های کسب‌وکارهای آنلاین هر روز تشدید شده‌اند. به همین دلیل اخیرا معاونت علمی ریاست‌جمهوری پیش‌نویسی با عنوان حقوق و مسوولیت سکوها تدوین کرده و آن را برای اظهارنظر در اختیار بخش خصوصی قرار داده است. کارشناسان معتقدند که عدم وجود قانون مشخص در…

گفتگوی ویدئویی «دنیای‌اقتصاد» با یک تحلیلگر حوزه رمزارزها؛

دنیای اقتصاد: با رشد چشمگیر بازار رمزارزها در سال گذشته، به‌ویژه بیت‌کوین، این حوزه به یکی از جذاب‌ترین و گزینه‌های سرمایه‌گذاری بدل شده است. اکنون، مهم‌ترین پرسشی که ذهن فعالان این عرصه را به خود مشغول کرده، این است که آیا روند صعودی ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه خواهد یافت یا خیر؟ همچنین…

    چهارشنبه، ۲۶ دی ۱۴۰۳
  • سازمان نصر در نامه‌ای به ریاست‌جمهوری خواستار جبران خسارات بخش خصوصی شده است

    آثار منفی تعطیلی‌ها بر کسب‌وکارهای حوزه فناوری

    طی ماه‌های اخیر ناترازی انرژی و سرمای هوا باعث شده است که دولت به‌طور ناگهانی برخی از روزها را تعطیل اعلام کند؛ اتفاقی که قطعا تداوم آن پیامدهایی منفی برای کسب‌وکارهای حوزه دیجیتال به همراه خواهد داشت و به همین دلیل هم در ابتدای دی ماه سازمان نصر کشور در اعتراض به این ماجرا و تاکید بر آثار و خسارات تعطیلات اخیر بر بخش خصوصی، نامه‌ای به رئیس‌جمهور ارسال کرده و خواستار اعمال اقدامات جبرانی شده است. فعالان این حوزه معتقدند که غیرمنتظره بودن این تعطیلات عملا برنامه‌ریزی کاری آنها را مختل می‌کند و باعث می‌شود متحمل هزینه‌های مضاعفی شوند که پیش از این هرگز به آن فکر نکرده بودند.
  • بالاترین سرعت پهنای باند اینترنت متعلق به کدام کشورهاست؟

    ایسنا: لود شدن صفحه یک سایت هرچقدر که زمان برده باشد، به دستگاهی که استفاده می‌کنید و اینکه در کجای جهان قرار دارید بستگی دارد؛ اما خوب است بدانید که میانگین سرعت اینترنت از کشوری به کشور دیگر هم بسیار متفاوت است. سرعت و کیفیت اینترنت از مواردی است که همواره دغدغه کاربران بوده و در این شرایط هم نیازمند کیفیت مناسب برای فعالیت‌های اینترنتی خود هستند. در دنیای مدرن امروزی، اینترنت روی جنبه‌های مختلف زندگی افراد تا‌ثیر می‌گذارد و در حال‌حاضر، هرچقدر که داشتن اینترنت ضروری باشد، سرعت آن به مراتب اهمیت بیشتری دارد.
  • پرتاب ماهواره‌های استارلینک با قابلیت اتصال موبایل به اینترنت

    سیتنا: یک موشک فالکون ۹، حامل ۲۱ ماهواره استارلینک که از میان آنها ۱۳ ماهواره دارای قابلیت اتصال مستقیم اینترنت ماهواره‌ای به گوشی (direct to cell) هستند، دوشنبه ۱۳ ژانویه/ ۲۴ خرداد، در ساعت ۱۱:۴۷ صبح به وقت منطقه زمانی شرقی (۲۰:۱۷ دوشنبه به وقت تهران) از ایستگاه نیروی هوایی کیپ‌کاناورال به فضا پرتاب شد.
  • آمدن ترامپ به نفع غول‌های فناوری در اروپا شد

    ایسنا: غول‌های فناوری از ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا خواسته‌اند تا نظارت رگولاتوری اتحادیه اروپا علیه آنها را به چالش بکشد. روزنامه فایننشال تایمز، روز سه‌شنبه، به نقل از یک منبع آگاه گزارش کرد پیامدهای ریاست‌جمهوری ترامپ، عاملی در بررسی این موضوع بود و تصریح کرد پیروزی او، باعث آن نشده است.
  • تیک‌تاک فروش به ایلان ماسک را تکذیب کرد

    ایسنا: بلومبرگ‌نیوز و وال‌استریت ژورنال، روز سه‌شنبه گزارش کردند مقامات چینی درباره موافقت با فروش تیک‌تاک به مدیرعامل تسلا و اسپیس‌ایکس برای جلوگیری از ممنوعیت آن در آمریکا، بحث کرده‌اند. این ممنوعیت تنها در صورتی اعمال نخواهد شد که شرکت بایت‌دنس که شرکت مادر تیک‌تاک است، با فروش دارایی‌های این پلتفرم در آمریکا موافقت کند. در گزارش بلومبرگ آمده بود: هر چند مقامات پکن‌ شدیدا ترجیح می‌دهند که تیک‌تاک تحت کنترل شرکت چینی بایت‌دنس باقی بماند، مقامات ارشد چینی بحث درباره برنامه‌های احتیاطی را آغاز کرده‌اند.
  • مدیر تلگرام از رویکرد مالک‌فیس‌بوک انتقاد کرد

    ایسنا: موسس و مدیرعامل تلگرام پس از اعلام تغییرات سیاست شرکت متا و تسهیل سیاست‌های نظارت بر محتوا، از رویکرد این شرکت شبکه اجتماعی آمریکایی در برابر آزادی‌بیان انتقاد کرد. پاول دوروف تلویحا گفت: حمایت از آزادی‌بیان در زمانی که خطرات واقعی وجود ندارد، آسان‌تر است.
  • واتس‌اپ مجهز به چت‌بات‌ هوش مصنوعی می‌شود

    مهر: واتس‌اپ مشغول توسعه ویژگی جدیدی است که به کاربران اجازه می‌دهد چت‌بات‌های شخصی‌سازی شده بسازند. این ویژگی بخشی از تلاش شبکه اجتماعی برای ارائه ابزارهای مجهز به هوش مصنوعی در پلتفرم است. اخیرا نیز واتس‌اپ نسخه جدیدی از رابط کاربری اپ اندروید خود را آزمایش کرده است که در آن گزینه ‌Communities ‌ به ‌AIs ‌تغییر یافته بود. به نظر می‌رسد این تغییر برای گروه‌بندی تمام ویژگی‌های هوش مصنوعی در یک بخش واحد است تا دسترسی به آنها ساده‌تر شود.
    دوشنبه، ۲۴ دی ۱۴۰۳
  • رییس شورای اطلاع رسانی دولت:

    فیلترینگ نتیجه ای جز فشار روانی و ناراحتی مردم نداشته است

    رئیس‌شورای اطلاع‌رسانی دولت در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد گفت: رئیس‌جمهور بر رفع فیلترینگ تاکید بسیاری داشته است. فیلترینگ اقدامی بی‌فلسفه و بی‌هدف است زیرا مظابق نظرسنجی‌ها ۸۳درصد مردم از فیلترشکن استفاده می‌کنند. بنابراین فیلترینگ نباید تبدیل به موضوعی دائمی شود و مردم به دردسر بیفتند.
  • معاونت علمی ریاست‌جمهوری پیش‌نویسی را برای سامان‌دهی پلتفرم‌ها تدوین کرد؛

    عزم جدی برای تنظیم‌گری سکوهای آنلاین

    طی سال‌های گذشته و در نبود تنظیم‌گری مناسب، مشکلات و چالش‌های کسب‌وکارهای آنلاین هر روز تشدید شده‌اند. به همین دلیل اخیرا معاونت علمی ریاست‌جمهوری پیش‌نویسی با عنوان حقوق و مسوولیت سکوها تدوین کرده و آن را برای اظهارنظر در اختیار بخش خصوصی قرار داده است. کارشناسان معتقدند که عدم وجود قانون مشخص در این حوزه و چارچوب‌گذاری برای پلتفرم‌ها در عصری که کسب‌وکارها هر روز بیشتر به سمت آنلاین شدن پیش‌ می‌روند، باعث به وجود آمدن مشکلات متعددی در این حوزه شده و سردرگمی کاربران و کسب‌وکارها را به همراه داشته است.
  • هوش مصنوعی چه شغل‌هایی را در آینده رشد می‌دهد؟

    مهر: مجمع جهانی اقتصاد پیش‌بینی می‌کند مشاغلی که هوش مصنوعی نمی‌تواند جایگزین آنها شود، به‌شدت رشد می‌کنند و علاوه بر آن تقاضا برای مهارت‌ها جهت اتوماسیون مشاغل با این فناوری نیز اوج می‌گیرد. به نقل از رجیستر، «مجمع جهانی اقتصاد» گزارش سالانه چشم‌انداز مشاغل خود را منتشر کرده که براساس نظرسنجی میان بیش از هزار کارفرما که نماینده بیش از ۱۴ میلیون کارگر در ۲۲ خوشه صنعتی و ۵۵ اقتصاد هستند، تنظیم شده است.
  • الگوریتم‌های ایکس، آلمان را نگران کرد

    مهر: به نظر می‌رسد دولت آلمان همچنان مشغول مذاکره درباره عدم فعالیت در پلتفرم ایکس به دلیل نگرانی‌های مربوط به الگوریتم‌های آن است. به نقل از رویترز، پس از گفت‌وگوی زنده ایلان ماسک، مالک ایکس و آلیس وایدل رهبر حزب راستگرای افراطی AfD، یک سخنگوی دولت این کشور در این باره گفت: «این یک ملاحظه دائمی است که باید بارها و بارها آن را در نظر بگیریم.»
    یکشنبه، ۲۳ دی ۱۴۰۳
  • گفتگوی ویدئویی «دنیای‌اقتصاد» با یک تحلیلگر حوزه رمزارزها؛

    مسیر رمزارزها در سال ۲۰۲۵

    دنیای اقتصاد: با رشد چشمگیر بازار رمزارزها در سال گذشته، به‌ویژه بیت‌کوین، این حوزه به یکی از جذاب‌ترین و گزینه‌های سرمایه‌گذاری بدل شده است. اکنون، مهم‌ترین پرسشی که ذهن فعالان این عرصه را به خود مشغول کرده، این است که آیا روند صعودی ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه خواهد یافت یا خیر؟ همچنین بیت‌کوین، به‌عنوان پرچم‌دار بازار رمزارزها، همچنان در مرکز توجه تحلیلگران و سرمایه‌گذاران قرار دارد. این دارایی در سال ۲۰۲۵ تا چه اندازه می‌تواند اوج بگیرد و آیا رکوردهای تازه‌ای را به ثبت خواهد رساند؟
  • به اعتقاد کارشناسان حضور دولت در این حوزه لازم است،اما باید محدود باشد؛ 

    بیم و امیدهای ورود اپراتورهای هوش مصنوعی 

    در دو ماه اخیر اخبار به نسبت امیدوارکننده‌‌ای از روند تدوین قانون و ایجاد بستر برای توسعه هوش مصنوعی در کشور منتشر شد؛ از تکلیف معاونت علمی رئیس‌جمهور برای سیاستگذاری تا صدور مجوز اپراتور هوش مصنوعی. هر چند مسوولان وزارت ارتباطات بر همفکری و مشورت با بخش خصوصی برای تنظیم‌گری داده و هوش مصنوعی تاکید می‌کنند، اما تجربه فعالان اقتصاد دیجیتال از رگولاتوری در سال‌های اخیر نشان از انحصارگرایی و محدودیت دارد.
  • در روز اول نمایشگاه CES۲۰۲۵ چه گذشت؟

    نمایشگاه CES۲۰۲۵ دیروز آغاز شد و این یعنی مجموعه‌ای از گجت‌های جدید به جهان معرفی می‌شوند. برترین نام‌های حوزه کامپیوتر در این نمایشگاه حضور چشمگیری داشتند؛ از جمله اینتل که آخرین مجموعه چیپ‌های Arrow Lake خود را به نمایش گذاشت. این چیپ‌ها، مناسب هوش مصنوعی و بازی هستند و قرار است طی سه ماه آینده در رایانه‌ها و لپ‌تاپ‌های تولیدکنندگان بزرگ دیده شوند.
  • افزایش ۲۴ درصدی ترافیک بسته‌های پستی در کشور

    ایرنا: محمد احمدی، معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ملی پست‌ با بیان اینکه اقبال به سمت اقتصاد دیجیتال و خرید و فروش اینترنتی در ایران بیشتر شده است، گفت: بر این اساس ترافیک مرسولات پستی طی سال جاری به‌طور میانگین ۱۶ درصد رشد داشت که این افزایش در حوزه بسته‌های پستی به میزان ۲۴ درصد بوده است.
  • گوگل آنالیتیکس حساب برخی کاربران ایرانی را معلق کرد

    سیتنا: گوگل آنالیتیکس حساب کاربران ایرانی را طبق بند ۱۴ شرایط استفاده از خدمات گوگل که اجازه پایان دادن به توافق ارائه خدمات با اطلاع دادن به کاربر را به این شرکت می‌دهد، تعلیق کرده است. برخی رسانه‌ها این اقدام را با تحریم‌های آمریکا مرتبط دانسته‌اند، اما برخی دیگر اعلام کرده‌اند طبق مجوز وزارت خزانه‌داری آمریکا موسوم به «دی-۲»، ارائه خدماتی مانند گوگل آنالیتیکس به کاربران ایرانی، قانونی است.
  • حضور مدیران برجسته فناوری در مراسم تحلیف ترامپ

    ایسنا: چندین مدیر برجسته فناوری، در حال برنامه‌ریزی برای شرکت در مراسم تحلیف دونالد ترامپ در ماه جاری هستند که جدیدترین نشانه از تلاش این صنعت برای تقویت روابط خود با رئیس‌جمهور منتخب آمریکا قبل از بازگشت او به کاخ سفید است.
  • اتصال به اینترنت استارلینک در لس‌آنجلس رایگان شد

    سیتنا: ایلان ماسک، مالک اسپیس‌ایکس و ثروتمندترین فرد جهان ضمن انتقاد از نحوه مدیریت بحران در ایالت کالیفرنیا در پی حادثه آتش‌سوزی جنگل‌های لس‌آنجلس اعلام کرد اسپیس‌ایکس به مناطق آسیب‌دیده از آتش‌سوزی‌های جنگلی در لس‌آنجلس پایانه‌های استارلینک رایگان ارائه خواهد کرد.
    شنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۳
  • اعتراض بخش خصوصی در پی انحصارطلبی دولت؛

    سازمان غذا و دارو پلتفرم‌ها را به رسمیت نمی‌شناسد

    دوشنبه هفته گذشته رئیس سازمان غذا و دارو اعلام کرد سکوهای اینترنتی باید در چارچوب ضوابط وزارت بهداشت فعالیت کنند و فروش اینترنتی دارو تنها از طریق سامانه‌های متعلق به وزارت بهداشت و با قیمت‌های مصوب آنها مجاز است. این در حالی است که پیش از این قرار بود سازمان غذا و دارو آیین‌نامه خود در حوزه توزیع دارو از طریق سکوها و کسب‌وکارهای اینترنتی را اصلاح و آن را به وزیر بهداشت تحویل دهد.
  • ثبت ۶۰ شکایت فروش آی‌فون رفرش فقط در یک هفته

    تسنیم: رئیس کمیسیون تخصصی موبایل و لوازم جانبی اتاق اصناف ایران گفت: «از یک بازه زمانی به بعد همه گوشی‌های آی‌فون ۱۳ پرو و پرومکسی که وارد کشور شد، دست دوم کشورهای دیگر بود، در تهران نیز حدود هفته‌ای ۵۰ تا ۶۰ شکایت فروش آی‌فون‌های رفرش و ریپک ثبت می‌شد.»
  • رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی:

    بیش از ۱۰همت تسهیلات پرداخت شد

    مهر: رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی اعلام کرد، در ۹ ماهه نخست سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات از سوی این صندوق به شرکت‌های دانش‌بنیان پرداخت شده است. به نقل از صندوق نوآوری و شکوفایی، محمدصادق خیاطیان در حاشیه برگزاری هجدهمین کنفرانس ملی و چهاردهمین کنفرانس بین‌المللی مدیریت فناوری و نوآوری گفت: «با حمایت‌های خوبی که توسط دولت از صندوق نوآوری و شکوفایی صورت گرفته است، زمینه برای توسعه حمایت‌ها از شرکت‌های دانش‌بنیان فراهم شده است.
  • همکاری تلگرام با آمریکا در ۹۰۰ پرونده درخواست اطلاعات کاربران

    ایسنا: تلگرام در سال ۲۰۲۴، ظاهرا به ۹۰۰ درخواست آمریکا برای دادن نشانی آی‌پی و شماره تلفن ۲۲۵۳ کاربر، پاسخ مثبت داده است. پس از دستگیری پاول دوروف در فرانسه، تلگرام به ۹۰۰ درخواست دولت آمریکا که خواستار اطلاعات شخصی کاربران این اپلیکیشن پیام‌رسان بود، پاسخ مثبت داد. طبق گزارش هفتم ژانویه پایگاه اینترنتی «۴۰۴۰ مدیا»، تلگرام در فاصله اول ژانویه تا ۳۰ سپتامبر سال۲۰۲۴، به ۱۴ درخواست آمریکا برای نشانی‌ آی‌پی یا شماره تلفن کاربران پاسخ داد.
  • مایکروسافت کارمندانش را دوباره اخراج می‌کند

    مهر: مایکروسافت سال جدید میلادی را با اخراج کارمندان آغاز کرد و کمتر از یک درصد کارمندان این شرکت شغل خود را از دست خواهند داد. به نقل از رجیستر، براساس گزارش‌ها مایکروسافت شغل‌هایی در بخش امنیت خود را کاهش می‌دهد. این اخراج‌ها کارمندانی را که عملکرد خوبی نداشته‌اند، هدف گرفته است.
  • کمیسیون اتحادیه اروپا برای نقض قانون حفاظت از داده جریمه شد

    مهر: برای نخستین‌بار، دیوان دادگستری اتحادیه اروپا اعلام کرد کمیسیون این اتحادیه باید به دلیل عدم پیروی از قوانین حفاظت از داده منطقه به یک شهروند آلمانی غرامت بپردازد. به نقل از رویترز، دیوان دادگستری مذکور در رای خود اعلام کرد کمیسیون اتحادیه اروپا داده‌های خصوصی شهروند مذکور را بدون اقدامات ایمنی متناسب به آمریکا منتقل کرده و به این سازمان دستور داد به وی ۴۰۰ یور‌و (۴۱۲ دلار) غرامت پرداخت کند.
  • جواب منفی اندونزی به پیشنهاد یک میلیارد دلاری اپل

    ایسنا: اندونزی، ممنوعیت فروش آی‌فون ۱۶ اپل را حفظ و اعلام کرد برنامه یک میلیارد دلاری این شرکت آمریکایی برای ساخت یک کارخانه «ایرتگ» برای عمل به الزامات سرمایه‌گذاری داخلی، کافی نیست. آگوس گومی وانگ کارتاساسمیتا، وزیر صنعت اندونزی روز چهارشنبه اعلام کرد مقررات قطعات بومی، اپل را ملزم می‌کند بخشی از تلفن‌های هوشمند یا قطعات آنها را در داخل کشور بسازد؛ در حالی‌که «ایرتگ»، فقط یک لوازم جانبی است.
    جمعه، ۲۱ دی ۱۴۰۳
  • رئیس‌ شورای اطلاع‌رسانی دولت به ۳پرسش «دنیای‌اقتصاد» پاسخ داد؛

    مراحل بعدی «رفع فیلترینگ» به مرور انجام می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: رئیس‌ شورای اطلاع‌رسانی دولت چهارشنبه گذشته در حاشیه بازدید از گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد»، در گفت‌وگو با گروه آنلاین روزنامه دنیای‌اقتصاد، به ۳ سوال درباره «فیلترینگ»، «برنامه دولت برای ترامپ» و همچنین «FATF» پاسخ داد.
    چهارشنبه، ۱۹ دی ۱۴۰۳
  • استورم؛ ابزاری قدرتمند برای تولید محتواهای دقیق و ساختارمند؛

    پایان ویکی پدیا؟

    دنیای اقتصاد: دانشگاه استنفورد ابزاری جدید مبتنی بر هوش مصنوعی به نام استورم(storm) معرفی کرده است که به کاربران کمک می‌کند گزارش‌های دقیق و کامل به سبک ویکی‌پدیا درباره هر موضوعی تولید کنند.
  • افت ۷ درصدی پادشاه رمزارزها؛

    سقوط بیت کوین به کانال ۸۸ هزار دلاری؟

    دنیای اقتصاد: بیت کوین روز خود را با افت ۷ درصدی آغاز کرد و از بالاترین سطح خود، ۱۰۲ هزار دلاری پس از آغاز سال ۲۰۲۵ به کانال ۹۴ هزار دلاری سقوط کرد.
    پنجشنبه، ۲۰ دی ۱۴۰۳
  • تجار از رفع چالش‌های ثبت‌سفارش گوشی‌ها تا هفته آینده می‌گویند؛

    واردات تجاری آی‌فون در انتظار به‌روزرسانی‌های فنی 

    در حالی‌که هفته جاری خبری مبنی بر انجام نخستین ثبت سفارش آی‌فون در سامانه جامع تجارت منتشر شد، اما پیگیری‌های «دنیای اقتصاد» از برخی تجار نشان می‌دهد که آنها هنوز نمی‌توانند ثبت سفارش این گوشی‌ها را انجام دهند. به گفته رئیس انجمن موبایل ایران از دوشنبه ۱۷ دی ماه شناسه تجاری آی‌فون در سامانه جامع نشسته و بازرگانان می‌توانند ثبت سفارش خود را آغاز کنند. با این حال بازرگانان دلیل تاخیر در ثبت سفارش این گوشی‌ها را اعمال سهمیه‌ ۳۰ درصدی تجار برای واردات آی‌فون در کارتابل‌شان بیان می‌کنند و به نظر می‌رسد تا به‌روزرسانی‌های سامانه تجارت تا اوایل هفته آینده زمان ببرد. در هفته‌های گذشته هم که خبر ثبت شناسه آی‌فون در این سامانه منتشر شد، به گفته رئیس انجمن موبایل ایران به دلیل فنی هنوز امکان ثبت ۳۰ درصد از ظرفیت واردات تجار در سامانه تجارت فراهم نشده است و مسوولان در تلاشند که تا یکی، دو روز آینده خطاهای سایت رفع و رویه تجاری واردات آی‌فون ممکن شود.
  • سرنوشت هوش مصنوعی مشخص شد

    جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی عصر روز سه‌شنبه به ریاست مسعود پزشکیان و با دستور‌کار بررسی ابعاد مختلف هوش مصنوعی، چالش‌ها و الزامات توسعه آن برگزار شد.