زمانی برای حمل اطلاعات

م.ر.بهنام رئوف

یادش بخیر آن دوران که مجبور بودی برای نسب یک بازی خیلی ساده روی کامپیوتر از پنج یا شش فلاپی دیسک استفاده کنیم.

البته منظورم از یادش بخیر، تحسین فلاپی دیسک‌ها و برگشتن به آن زمان نیست، اصلا، حتی این روزها تصور این مساله هم غیر ممکن و عذاب آور است. فقط می‌خواستم بگویم حتما به خاطر دارید که برای پشتیبانی گرفتن از اطلاعات موجود بر روی کامپیوتر مجبور بودید از چندین بسته ۱۰ تایی فلاپی دیسک‌ها استفاده کنید.

حتما به خاطر دارید زمانی برای داشتن یک‌هارد ۶۴۰ مگابایتی باید حداقل ۱۵۰‌هزار تومان پول پرداخت می‌کردید.

اما امروز دیگر از آن بسته‌های رنگارنگ و قیمت‌های نجومی، آن هم برای ظرفیت‌های پایین خبری نیست. پیشرفت روز افزون تکنولوژی به نوعی مرگ مغزی برای ابزارهای جابه‌جایی اطلاعات قدیمی‌را به همراه داشته و ظهور فلش مموری‌های ۲ گیگابایتی و دی‌وی دی‌های دولبه جای ابزارهای قدیمی‌را روز به روز تنگ و تنگ‌تر کرده است.

اما جدا از ابزارهای کوچکی مانند فلش‌ مموری‌ها و دی وی‌دی‌های پر ظرفیت، چند سالی است که‌هاردهای اکسترنال هم صر و صدایی در بازار قطعات دیجیتالی به راه انداخته است.

عمده تفاوت‌هاردهای اکسترنال با ‌هارد اصلی یک کامپیوتر قابلیت حمل آن‌ها است. به گفته فعالان بازار،‌هاردهای اکسترنال در حقیقت همان فلش مموری‌های امروزی است اما با ظرفیت‌های بسیار بالا و البته بزرگتر.

در بین‌هاردهای قابل حمل موجود در بازار علاوه به تفاوت در ظرفیت، یک تفاوت عمده دیگر نیز وجود دارد که آن هم استفاده از آداپتور در ‌هاردهای با ظرفیت بالا است.

زمانی استفاده از این نوع از حافظه‌های جانبی به دلیل قیمت بسیار بالا فقط مخصوص افراد پول‌دار بود اما این روزها می‌توان با پرداخت پانصد‌هزار تومان یک‌هارد ۱۰۰۰ گیگابایتی یا یک ترابایتی خرید البته یک ترابایت آخرین ظرفیت‌ هاردهای اکسترنال موجود در بازار است و در صورت نیاز شما می‌توانید ظرفیت‌های پایین‌تر را با قیمت‌های ارزان‌تری خریداری کنید. به گفته مهدی سبزعلی، فروشنده پیشرو رایانه در بازار پایتخت، در حال حاضر سه مارک وسترن‌دیجیتال، ماکستور و سی گیت، عمده مارک‌های ‌هاردهای قابل حمل در بازار محسوب می‌شوند. به اعتقاد فروشندگان قیمت این مارک‌ها در ظرفیت‌های مختلف تقریبا با یکدیگر برابر است اما تفاوت آن‌ها در ظاهر کیس‌ها، اندازه و نیز مقاومت بدنه در جابه‌جایی خلاصه می‌شود.

به طور کلی‌هاردهای اکسترنال در دو اندازه ۵/۲ و ۵/۳ اینچی و با ظرفیت‌های ۸۰، ۱۲۰، ۱۶۰، ۲۵۰، ۳۲۰، ۵۰۰، ۷۵۰ و ۱۰۰۰ گیگابایتی عرضه می‌شوند.

هاردهای قابل حمل ۵/۲ اینچی بیشتر برای لپ‌تاپ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند و تفاوت اصلی آنها با سایر‌هاردها علاوه بر اندازه، نحوه تغذیه برق مورد نیاز ‌هارد است.

در این نوع از‌ هاردها به دلیل کوچک بودن، برق مورد نیاز ‌هارد توسط کابل USBای که‌ هارد را به کامپیوتر و یا لپ تاپ متصل می‌کند تامین می‌شود.

اما در‌هاردهای ۵/۳ اینچی به دلیل افزایش ظرفیت و بزرگی کیس، برق مورد نیاز توسط یک آداپتور تامین می‌شود.

به گفته فروشندگان، معمولا افرادی که به نوعی با اطلاعات بسیار سر و کار دارند به سراغ‌ هاردهای قابل حمل می‌آیند.

آنها معتقدند در آینده‌ای نه چندان دور سیستم آرشیو اطلاعات از نوع فعلی تغییر یافته و به جای قفسه‌های کتاب و یا کمدهای مملو از پرونده، ‌هاردهای پرتابل جایگزین آنها خواهند شد.

گرافیست‌ها، تدوین گران حرفه‌ای برنامه‌های تلویزیونی و سینمایی، صدابرداران و آهنگسازان عمده مشتریان ‌هاردهای قابل حمل هستند اما با این وجود افرادی که علاقه بسیاری به آرشیو موسیقی و یا فیلم و کلیپ دارند نیز از مشتریان ‌هاردهای اکسترنال محسوب می‌شوند. در حال حاضر‌ هاردهای قابل حمل Seagate و

Western digital در بازار با گارانتی سازگار ارقام به فروش می‌رسند.

البته شاید قیمت بالای این حافظه‌های جانبی برای برخی از تکنولوژی دوستان بالا باشد به همین خاطر یک توصیه غیر حرفه‌ای دیگر نیز از سوی فروشندگان برای دارندگان اطلاعات ارائه شده که آن‌هم به جمع‌آوری و ساخت یک‌ هارد پرتابل از قطعات موجود در بازار است.

در حال حاضر کیس‌های ‌هارد و یا دی وی دی رام‌های اکسترنال بین ۲۰ تا ۳۵‌هزار تومان در بازار به فروش می‌رسد و شما می‌توانید با خرید یکی از این کیس‌ها در کنار ‌هاردهای داخلی به یک‌ هارد اکسترنال البته بدون گارانتی و با کیفیتی متوسط دست یابید.

در حال حاضر‌ هاردهای اکسترنال ۸۰، ۱۲۰ و ۱۶۰گیگابایتی که اندازه‌ای ۵/۲ اینچی دارند با قیمت‌های ۱۰۵، ۱۲۰ و ۱۶۰‌هزار تومان و‌هاردهای ۳۲۰ و ۵۰۰ گیگابایتی با اندازه ۵/۳ اینچی با قیمت‌های ۱۴۰ و ۱۸۵‌هزار تومان عرضه می‌شود.

البته‌هاردهای ۷۵۰ و‌هزار گیگابایتی هم بدون گارانتی توسط برخی از فروشندگان و به قیمت‌های ۳۵۰ و ۴۵۵‌هزار تومان به فروش می‌رسد.