قطع امید فروشندگان از بازار شب عید
ارز مبادلاتی بالاخره به لپتاپ هم تعلق میگیرد
دنیایاقتصاد- اگر چه مسیرهای ورودی برخی از کالاهای کامپیوتری باز شده است و مسوولان قول مساعد دادهاند که نسبت به واگذاری ارز مبادلاتی به کالاهای اولویت نهم در کوتاهترین مدت اقدام میکنند، اما همچنان واردکنندگان لپتاپ از اعمال قوانین و مقررات سختگیرانه برای واردات و همچنین قرار دادن لپتاپ در اولویتهای پایانی گلهمندند. به گفته کارشناسان و همچنین واردکنندگان لپتاپ، واقعا نمیتوان پذیرفت که چنین کالایی با میزان محبوبیت بالا در رده نهم اولویتبندی برای دریافت ارز مبادلاتی قرار گیرد و در انتظار دریافت ارز مبادلاتی بازار شب عید را از دست بدهد و در مقابل سایر تجهیزات و قطعات کامپیوتری نظیر مادربورد و رم و بخشهایی از ماشینهای اداری و... در اولویتهای بالاتر!
به گفته آنها ملاک این اولویتبندیها هنوز به طور دقیق برای ما روشن نشده است و ما مجاب نشدهایم که باید لپتاپ در رده کالاهایی قرار گیرد که واردات یا عدم واردات آنها تاثیر چندانی در زندگی روزمره تجاری، آموزشی و... ندارد.
مجیدرضا حریری، رییس کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران هم با بیان این مطلب که تصمیمگیری در رابطه با این اولویتبندی چندان دقیق و منطقی نیست گفت: باید مشخص شود که بر چه اساسی در مورد این اولویتبندی تصمیمگیری شده است. چرا باید لپتاپ در اولویت نهم قرار گیرد؟ وی افزود: اصلا ملاک لوکس نامیدن یک کالا مانند تبلت چیست؟ آیا صرف اینکه تبلت کالایی جدید است یا ظاهری زیبا دارد و گران قیمت است باید در رده کالاهای لوکس قرار گیرد؟
حریری افزود: بیشک اتخاذ چنین تصمیمگیریهایی موجبات رشد قاچاق را در بازار کالاهای محبوبی که با محدودیتهای وارداتی مواجه شدهاند فراهم خواهد آورد. به ویژه اینکه به شب عید و زمان رونق بازار هم نزدیک میشویم.
همچنین واردکنندگان که از مشخص نبودن زمان ارائه ارز مبادلاتی بابت واردات به شدت گلهمند هستند میگویند: همه امید ما طی نیمه دوم سال و بعد از آن همه ضرر و زیان به بازار شب عید بود. اما حالا گویا امید ما ناامید شده است. چرا که به نظر نمیرسد موفق به واردات کالاهای جدید برای بازار شب عید شویم.
یک واردکننده مطرح لپتاپ هم در این باره به «دنیایاقتصاد» گفت: هنگام ارائه ارز مبادلاتی به اولویتهای قبلی پروسه این واگذاری از زمان اعلام تا ارائه ارز یک ماه به طول میانجامید. حال اگر چنین اتفاقی در مورد کالاهای اولویت نهم هم رخ دهد قطعا ما بابت واردات کالا تا شب عید دچار مشکل میشویم.
یک واردکننده دیگر که نخواست نامی از وی برده شود نیز به «دنیایاقتصاد» گفت: با توجه به شرایط بازار اکنون با کاهش شدید موجودی در بازار مواجه هستیم و اگر قرار باشد کالاهای مورد نیاز بازار تا شب عید تامین نشود در بازار شاهد رشد بیشتر قیمتها خواهیم بود.
به گفته این فعال بازار، حتی اگر ارز مبادلاتی اکنون هم به واردکنندگان ارائه شود بعید به نظر میرسد پروسه ثبت سفارش و ورود کالا به بازار آن هم با توجه به پروسه طولانی ترخیص کالا از گمرک و نصب برچسب شبنم و... کوتاه باشد و کالاها به بازار شب عید برسند.
این واردکننده افزود: به هر حال چه موجودی در بازار کم باشد و چه زیاد بازار شب عید مشتریان خود را خواهد داشت. ولی اتفاق بدی که میافتد این است که رشد کاذب قیمت در بازار ایجاد شده و این موضوع برای بازار بسیار خطرناک است.
فعالان بازار هم با تایید این گفتهها اعلام کردند، مشکل کاهش موجودی در بازار روز به روز بزرگتر میشود و به نظر نمیرسد این معضل که از نگاه مسوولین چندان جدی جلوه نمیکند تا شب عید رفع شود. به گفته آنها متاسفانه تشکلها و اتحادیههای مسوول هم به جای رفع و رجوع این مشکلات فقط و فقط کسبه را به دروغگویی و سودجویی متهم میکنند و به آنها القابی چون محتکر و سودجو میدهند.
به گفته آنها این اظهارات گویای این است که این افراد به وضعیت بازار اشراف نداشته و در حالیکه با کمک و همراهی اعضای این صنف به مقام رسیدهاند، حالا صنف و مشکلات آن را فراموش کردهاند.
فعالان بازار و واردکنندگان خواهان رسیدگی به این معضلات شده و اعلام کردند که بهتر است در شرایطی که همه ما با مشکلات زیادی مواجه هستیم به رفع موانع بپردازیم. نه اینکه با وضع قوانین جدید و پافشاری بر اجرای آنها عرصه را بر فعالان صنف تنگتر کنیم.
در این باره یک مقام مسوول در سازمان توسعه تجارت به «دنیایاقتصاد» گفت: ما درخواست کردهایم که ارائه ارز مبادلاتی به کالاهای اولویت نهم با سرعت صورت گیرد! صافدل نیز روز گذشته از آغاز مکاتباتی با بانک مرکزی بابت ارائه ارز مرجع به واردکنندگان کالاهای اولویت نهم خبر داد.
ارسال نظر