دنیای اقتصاد بررسی کرد؛
دیپسیک؛ ستاره نوظهور چینی
![دیپسیک؛ ستاره نوظهور چینی](https://cdn.donya-e-eqtesad.com/thumbnail/GN4vq4HsL2dc/QHn8O9nsSzT8qCU7RegsN6Pbb5v74eEtbKeSOh05RaZcd_yxJq9Eh0t7TZyzEhnm/%D9%87%D9%88%D8%B4-%D9%85%D8%B5%D9%86%D9%88%D8%B9%DB%8C-%D8%AF%DB%8C%D9%BE-%D8%B3%DB%8C%DA%A9-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA-4-768x432.jpg)
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ استارتآپ نسبتا ناشناخته هوش مصنوعی چینی، دیپسیک، با انتشار جدیدترین مدل پیشرفته هوش مصنوعی خود، دنیای غولهای تکنولوژی جهانی را بههم ریخته است. این مدل که با کارایی قابلتوجهی بهینهتر و با کد متن باز ارائه شده است، بازیگران مطرحی مانند گوگل، آمازون و متا را به چالش کشیده است.
دیپسیک(DeepSeek) نام هوش مصنوعی چینی است که حاصل کار استارتآپ دانشجویی در هانگژو است. آنها هدف خود را دستیابی به ذهن مصنوعی؛ موقعیتی که کامپیوتر بتواند همچون ذهن انسان عمل کند، اعلام کردهاند. هر چند این رتبه کماکان در دسترس نیست اما آنها هماکنون راه متفاوتی برای دستیابی به هوش مصنوعی خود در. پیش گرفتهاند.
راهی که دانشمندان چینی در پیش گرفتهاند قواعد بازی در زمین هوش مصنوعی را تغییر داده است، پیش از این تنها غولهای فناوری جهانی بودجه و پردازنده لازم برای معرفی مدلهای زبانی بزرگ داشتند. اکنون دیپسیک، به قیمتی ۹۵ درصد ارزانتر از رقبا، بدون احتیاج به پردازندههای تخصصی و همچنین کد متن باز، هوش مصنوعی را از انحصار غولهای فناوری خارج کرده است.
اما چگونه؟
یادگیری متفاوت: برخلاف رویه معمول مدلهای زبانی که هر تمرینی به نظارت احتیاج دارد، در دیپسیک به مدل اجازه داده میشود تا از راه آزمون و خطا عملکرد خود را بهبود بخشد. دیپسیک برای آموزش مدل خود از مسیری استفاده کرده است که بسیار نزدیک به یادگیری از طریق تجربه انسانی است.
ورودی متفاوت: مدلهای هوش مصنوعی برای محاسبات خود از اعدادی تا 32 رقم اعشار استفاده میکردند. در پروژه R-1 دیپسیک این عدد تا 8 رقم اعشار کاهش داده شده که کماکان به اندازه کافی دقیق ولی با استفاده از 75 درصد کمتر حافظه، محاسبات را انجام میدهد.
رویکرد متفاوت (دوقلو با ۸): در مدلهای معمول هوش مصنوعی یک پیکره واحد وجود دارد که همهچیزدان است و با هر بار استفاده تمامی دادهها فعال میشوند، به این معنی که حدود 2 تریلیون پارامتر همزمان فعال میشوند
اما در دیپسیک از مدلهای کوچکتر متخصص استفاده شده است که هر بار با توجه به نوع و رویکرد سوال، فعال میشوند. به این معنی که دیپسیک در حالی که به حافظه کمتری احتیاج دارد، در هر بار پردازش نیز پارامترهای بسیار کمتری را فعال میکند.
حجم کمتر پردازش مدل دیپسیک باعث میشود تا نیازی به پردازندههای خاصی که شرکتهای خاص مانند «انویدیا» تولید میکنند، نداشته باشد. انویدیا که همزمان با فراگیر شدن مدلهای هوش مصنوعی طی این سالها صعودی بینظیر را تجربه میکرد همزمان با انتشار جدیدترین مدل دیپسیک کاهش 600 میلیارد دلاری را تجربه کردهاست.
جای تعجب ندارد که هوش مصنوعیهای دیگر از راههایی که دیپسیک ابداع کرده، برای بهبود مدلهای خود بهره ببرند و این خود به تنهایی میتواند نقطه عطفی در تاریخ کوتاه هوش مصنوعی باشد. نقطهای که نشان میدهد با هزینهای بسیار کمتر و بسیار در دسترستر میتوان وارد دنیای هوش مصنوعی شد.