بازار برای میزبانی از «موبایلهای چینی مجهز به سیستمعامل داخلی» آماده میشود
پازل ناجور بومیسازی تلفن همراه
اگرچه این مسیر با شعار حمایت از تولیدات داخلی در حال طی شدن است، اما سیاستها به گونهای تعریف شدهاند که احتمالا بازار موبایل کشور به تدریج برای پذیرایی جدی از محصولات و فناوریهای محدود شده چینی آماده میشود. تایید این موارد را میتوان در اخبار ممنوعیت جدی واردات آیفون در یک سال اخیر، محدود شدن تخصیص ارز واردات گوشیهای بالای ۶۰۰دلار، اظهارات وزارت ارتباطات درباره سیستمعامل ایرانی موبایل و بیانیه اخیر یکی از شرکتهای ایرانی معرفیشده به عنوان تولیدکنندگان داخلی موبایل یافت که تاکید کرده بود محصولات آتی این شرکت، تماما در کشور چین تولید میشوند و تحت برند ایرانی و با سیستم عامل مورد تایید وزارت ارتباطات، روانه بازار کشور خواهند شد.
حمایت از روشهای سلبی؟
زمزمه تولید موبایلهای بومی، از مدتها پیش در جریان است؛ کما اینکه دولتهای مختلف نیز بارها در برنامههای خود از اجرای طرحهای حمایتی برای توسعه پروژههای داخلی این حوزه سخن گفتهاند. اما به نظر میرسد در دولت جدید، داستان بومیسازی موبایل قرار است به گونهای متفاوت پیش برده شود. در همین راستا، عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات در حاشیه یکی از جلسات ماههای اخیر هیات دولت، بر عزم موجود برای تولید یک میلیون گوشی اقتصادی زیر ۱۰۰ دلار در سالجاری تاکید کرد و با اشاره به ورود چند بازیگر جدید به این حوزه، اعلام کرد که «تولید گوشی داخلی امسال جلوه دیگری پیدا خواهد کرد.»
مرور آنچه در تمام این سالها بر بازار تلفنهای همراه داخلی گذشته، به خوبی نشان میدهد که بومیسازی کامل این محصول عملیاتی نیست و نهایتا تنها امکان مونتاژ قطعات در کشور وجود دارد. حتی برای چنین موضوعی نیز سرمایهگذاریهایی لازم است که همین حد از بومیسازی را نیز برای شرکتها دشوار کرده است. طبق آنچه میثاق کرابی، دبیر انجمن تخصصی صنایع همگن تلفن همراه، تبلت، لپتاپ و تجهیزات جانبی به «دنیایاقتصاد» میگوید، تولید یک میلیون دستگاه گوشی دست کم نیاز به سرمایه گردشی در حدود سههزار میلیارد تومان دارد و کمتر شرکتی توان تامین چنین سرمایهای را دارد. این درحالی است که طبق اظهارات کرابی و پیگیری از شرکتهایی مانند GLX، کمک مالی خاصی به تولیدکنندگان داخلی موبایل نشده است. بر اساس اظهارات کرابی در سال گذشته میزان تولیدات داخلی این حوزه چیزی در حدود ۸۰۵هزار دستگاه بوده که بخش اعظم این تعداد نیز فیچرفون یا گوشیهای دکمهای هستند و سهم گوشیهای هوشمند از این تولیدات نسبتا اندک است. با استناد به آمارهایی که نیاز بازار موبایل کشور به گوشی موبایل در سال را چیزی بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون دستگاه عنوان کردهاند، این سوال مطرح میشود که این نیاز به چه طریقی پاسخ داده خواهد شد و حمایت دولت در این مسیر چگونه است؟
ممنوعیت واردات آیفون در یک سال اخیر- آن هم در شرایطی که هیچگاه توضیح مشخصی درباره چرایی اعمال این ممنوعیت اعلام نشد- در کنار محدودیتهایی که در بحث تامین ارز واردات گوشیهای بالای ۶۰۰دلار ایجاد شده، زنگ خطر بازار موبایل را به صدا درآورده و بیم آن میرود که دولت درصدد آن باشد تا حمایتهای خود از برندهای داخلی را بر اعمال محدودیتهای بیشتر بر واردات برندهای محبوب فعلی بازار معطوف کند. در تمام این مدت با وجود تاکید کارشناسان بازار بر لزوم رفع ممنوعیتها برای احترام به حق انتخاب کاربر و جلوگیری از ایجاد بازار سیاه و رونق واسطهگری در این بازار، هیچ اقدامی در جهت رفع محدودیتها انجام نشدهاست.
نسخه ایرانی گوشیهای چینی
حالا بیانیهای که شرکت داریا به عنوان یکی از شرکتهای تازهنفس عرصه تولید موبایلهای بومی منتشر کرده، باعث شده برخی از کارشناسان این فرضیه را مطرح کنند که احتمالا سیاستگذار در حال آمادهسازی شرایط بازار به نفع گوشیهای چینی است. داریا که پیشتر در زمینه واردات گوشی هوشمند و ارائه خدمات پس از فروش فعال بود، با انتشار بیانیهای رسمی روی سایت خود، توضیحاتی درباره محصول جدیدش که قرار است به زودی وارد بازار شود ارائه داده و گفته است: سختافزار این محصول که با نام تجاری Daria bond به بازار خواهد آمد، به هیچ عنوان تولید داخل و بومی نیست و با بازطراحی ظاهری و بارگذاری سیستم عامل DariaOS به طور کامل در کشور چین تولید شده است. در نتیجه به نظر میرسد عرضه این محصول بیش از هر چیز برای سیاستگذار مفید باشد که در برنامههای خود که اخیرا ارائه کرده تاکید کرده بود موبایلهای بومی باید با سیستمعامل ایرانی مورد تایید وزارت ارتباطات عرضه شوند؛ زیرا اگر بنا به خرید یک گوشی چینی باشد، همین حالا نیز برندهای متعددی در بازار موجودند و نیازی به حمایت با نام تولید داخلی نیست. اگرچه داریا در بیانیه خود تاکید کرده که عرضه این محصول قرار نیست به ایجاد انحصار در بازار موبایل ختم شود، اما رویکرد مدت اخیر سیاستگذار در قبال برخی برندها مانند اپل و اعمال ممنوعیت سلیقهای در واردات آن، باعث شده تا خیال کاربر از بابت تکرار این سناریو برای برندهای دیگری مانند سامسونگ راحت نباشد.
داریا در رد ارتباط عرضه محصولات این برند با اعمال محدودیتهای بیشتر در بازار اظهار کرده است که «برخلاف شایعات که این محصول موجب بروز انحصار در بازار تلفنهای همراه هوشمند خواهد شد، به آگاهی کلیه هموطنان عزیز میرسانیم که شرکت داریا، گوشی هوشمند bond را مانند سایر برندهای مطرح جهانی به طور رسمی وارد کشور میکند. این محصول همانطور که روی بستهبندی آن نیز درج شده است در کشور چین تولید شده و در نتیجه هرگونه تلاش برای جلوگیری از واردات گوشیهای هوشمند، به طور طبیعی شامل جلوگیری از واردات گوشی هوشمند bond نیز خواهد شد. ضمنا داریا بر تعهد خود به پایبندی به مقررات تجارت بینالمللی و فضای باز رقابتی تاکید دارد و با همان تعرفههای مجاز قانونی تمامی محصولات خود را وارد کشور میکند.» با وجود این اگر بنا باشد این محصول در قالب یک برند ایرانی عرضه شود، احتمالا داستان واردات آن با دیگر برندها مانند سامسونگ متفاوت باشد.
داریا در بیانیه خود تاکید کرده که تحت هیچ شرایطی از وام بانکی و تسهیلات دولتی یا بستههای حمایتی استفاده نکرده و نخواهد کرد و همواره استقلال فکری، مالی و عملی خود و شرکای تجاری بینالمللی خود را در اولویت اهداف و امور کسب و کار قرار داده است. با اینحال نام این شرکت در یکی از اسنادی که از سوی شرکت فرودگاهی پیام منتشر شده به چشم میخورد. اسناد منتشرشده از سوی فرودگاه پیام نیز نشان میدهد که این برند در کنار ۸ برند دیگر، به عنوان یکی از اقلام حمایتی دریافتی از سوی دولت، قراردادهایی برای اجاره زمین و سوله امضا کرده است. در یکی از نمونه قراردادهایی که شرکت خدمات هواپیمایی پیام منتشر کرده است، زمینی با متراژ ۲۵۰۰ متر طی قراردادی ۲۵ ساله، در ازای پرداخت ماهی ۲۹ میلیون تومان به یکی از این شرکتها اجاره داده شده است.
صیانت با سیستمعامل بومی؟
چنانچه بنا باشد تلفنهای بومی با رویکردی مانند آنچه داریا عنوان کرد عرضه شوند، بعید است که تامین نیاز ۱۲ میلیون دستگاهی بازار، با مشکل چندانی مواجه شود و تنها مانع باقیمانده، پذیرش یا عدمپذیرش این محصول از سوی کاربران خواهد بود. کما اینکه کرابی نیز در گفتههای اخیر خود، آمادگی و وجود تقاضا از سوی بازار را یکی از عواملی دانست که تولید شرکتهای ایرانی عددهای بزرگتری را شاهد نباشد. وی در گفتههای خود تاکید کرد که «اگرچه ظرفیت تولید شرکتهای داخلی در زمینه موبایل بسیار بیش از ۸۰۵هزار دستگاهی است که تولید شد، اما عرضه آن به بازار مستلزم برندینگ و بازاریابی مناسب این محصولات در بازار است.» با این حساب چنانچه سیاست در پیش گرفته شده در قبال برند اپل و گوشیهای آیفون تسری پیدا کند و دولت از رجیستری به عنوان یک ابزار سلبی استفاده کند، مسیر پیشتازی گوشیهای بومی بیش از پیش هموار خواهد شد.
مساله استفاده از سیستمعاملهای بومی روی دستگاههای مختلف، اخیرا به شدت از سوی وزارت ارتباطات مورد تاکید قرار گرفته و به رعایت این مورد برای گوشیهای موبایل نیز در آییننامه حمایت از تولید دانشبنیان حوزه ICT توسط هیات وزیران تاکید شده است. زارعپور در گفتههای اخیر خود اعلام کرده بود که اگرچه فعلا این گوشیها به سیستم عامل اندروید مجهز خواهند بود، اما از سوی شورای عالی فضای مجازی تکلیف داریم تا کار را برای عرضه یک سیستم عامل ایرانی دنبال کنیم.
از طرفی ممنوعیتهای اخیری که بر انواع شبکههای اجتماعی خارجی از جمله اینستاگرام، واتس اپ و... وضع شد تا زمینهساز کوچ کاربران به پلتفرمهای داخلی باشد، کاربران را به شدت نگران کرده است؛ از طرف دیگر کارشناسان ICT و شرکتهای تولیدکننده فعلی تماما تاکید دارند که کشور اکنون فناوری تولید گوشی هوشمندی مطابق با فناوری روز دنیا را در اختیار ندارد و به این ترتیب بیم آن میرود تا با تاکید بیش از پیش بر عرضه موبایلهای بومی، سناریویی مشابه پیامرسانهای بومی، خودرو ملی و لوازم خانگی داخلی برای بازار موبایل نیز تکرار شود. در صورت تحقق این پیشبینیها، حق انتخاب از کاربران سلب شده و گوشیهای بیکیفیت و ناایمن چینی، به تنها گزینه در دسترس مردم تبدیل خواهند شد.