متاورس در جهان پزشکی؛ انقلاب دادهها در جراحی
همچنین این دو شرکت با انویدیا بهمنظور استفاده از برنامه Clara این شرکت وارد همکاری شدهاند. از برخی جهات، این اقدامات شبیه به تحولاتی است که این روزها در صنعت خودروسازی اتفاق میافتد و همانطور که خودروهای الکتریکی و خودران، آینده این حوزه را شکل میدهند، در صنعت پزشکی و جراحی نیز بسیاری از کارها به روباتها و سیستمهای روباتیک محول خواهد شد، اما رسیدن به این نقطه، نهتنها به ابزارها و دستگاههای بهتری نسبت به آنچه امروزه در اختیار داریم، نیاز دارد، بلکه نیازمند تلاشهای قابلتوجهی بهمنظور تغییر روند گردش اطلاعات و مدیریت آن است. پروفسور «شافی احمد»، از جراحان مجرب از مدیران ارشد مرکز Medical Realities در این زمینه، قدمهای اولیه را برداشته و بهنوعی، پیشگام بوده است. او در سال ۲۰۱۶ برای اولینبار مفهوم متاورس جراحی را به جهانیان معرفی کرد و بیش از ۵۵ هزار نفر پخش زنده جراحی ۳۶۰ درجه او را مشاهده کردند. این اقدام باعث شد تا دیگر شرکتها و فعالان این صنعت، تولید سیستمها و دستگاههای پیشرفته خود را آغاز کنند و خوشبختانه تاکنون چندین محصول جدید مرتبط با صنعت پزشکی و جراحی رونمایی شده است. جدیدترین دوربینها در اتاقهای جراحی میتوانند نحوه اجرای یک جراحی موفق را در یک عمل چالشی ثبت و دیگر جراحان نیز از آن استفاده کنند، اما دادهها و اطلاعات واقعی همچنان در دسترس نیستند و بهاصطلاح، در منطقه خاکستری هستند. بهعبارتی دیگر، بیمارستانها تنها در صورتی به پزشکان و جراحان اجازه میدهند تا فایلهای ویدئویی را ذخیره کرده و به اشتراک بگذارند که اطلاعات قابلشناسایی نباشند.
اگرچه این اقدام، به پزشکان کمک میکند تا مهارت خود در جراحی را به نمایش بگذارند یا از مهارت و روشهای جراحی همتایان خود، درسهایی را بیاموزند، اما این شیوه، استفاده از این اطلاعات برای بهبود روند درمان بیمار در درازمدت را محدود میکند. به گفته محققان، با کمک این ویدئوها میتوان در زمینه توسعه روباتهای جراحی بهره برد؛ بدین معنی که روباتها با استفاده از ویدئوها، آموزش میبینند و میتوانند به جراحان در اجرای بهتر عملهای جراحی کمک و راهنمایی کنند.
این روباتها میتوانند دادههای مهمی را درباره نحوه استفاده از روشهای جراحی مختلف جمعآوری کنند. این اطلاعات میتواند به جراحان کمک کند تا قبل از شروع به جراحی، این پروسه را تمرین کرده یا مهارتهای جدیدی را یاد بگیرند. همچنین در آینده، این سیستمها بیش از آنکه بخواهند جای جراحان را بگیرند، به آنها در تقویت مهارتهای جراحیشان کمک خواهند کرد.