هوش مصنوعی دنیای کار را دگرگون میکند
گروه علوم و فناوریهای نوین پژوهشگاه فضای مجازی در این گزارش سه مورد را مورد بررسی قرار داده است که عبارتند از: هوش مصنوعی (AI) درحال دگرگون کردن دنیای کار است، هوش مصنوعی اتوماسیون میلیونها شغل را به همراه میآورد، اما میلیونها شغل دیگر نیز ایجاد میکند و اینکه هوش مصنوعی با مهارتآموزی و بهبود مهارتها، گنجاندن آموزش در فعالیتهای روزانه، فرصت بخشیدن به کارکنان و آموزش جوانان در آینده بازار کار تاثیر مثبتی بهجا میگذارد.
۸۵ میلیون شغل تا ۵ سال دیگر از بین میرود
گزارش آینده بازار کار ۲۰۲۰ که انجمن اقتصاد جهانی (WEF) آن را منتشر کرده نشان میدهد که با افزایش اتوماسیون ظرف پنج سال آینده مقدار زمانی که انسانها و ماشینها برای انجام یک کار نیاز دارند با یکدیگر برابر خواهد شد. براساس این گزارش تا سال ۲۰۲۵ حدود ۸۵ میلیون شغل در ۲۶ کشور و ۱۵ صنعت مختلف از بین خواهد رفت و ۸۰ درصد از کارفرماها انتظار دارند از دورکاری و دیجیتالی کردن کارها استفاده گستردهتری داشته باشند. به عبارت دیگر حتی اگر هوش مصنوعی دیگر پیشرفتی نداشته باشد، کارکنان امروزی با اخلال زیادی در بازار کار مواجه میشوند، زیرا ابزارهای اتوماسیون موجود، بازار کار را دگرگون میکنند. چالش پیش رو به دو دلیل از این مشکل نیز بزرگتر خواهد بود: اول اینکه کووید-۱۹ خسارت زیادی را برای اقتصاد جهانی به همراه داشته و طبق برآوردها ۱۴درصد از ساعتهای کاری یا حدود ۴۰۰میلیون شغل تماموقت را در سهماه دوم سال ۲۰۲۰ از بین برده است.
دوم اینکه در دوران همهگیری، فناوریهای اتوماسیون، ثابت باقی نماندهاند و با سرعت فزایندهای درحال توسعه و تجاری شدن هستند و با جمعآوری دادههای بیشتر و افزایش قدرت محاسباتی و تجربه قابلیتهای بیشتری پیدا میکنند.
۹۷ میلیون شغل جدید تا ۲۰۲۵ ایجاد میشود
بهرغم وجود نکات منفی، هوش مصنوعی برای کارکنان و آینده بازار کار، فواید زیادی نیز دارد. گزارش آینده بازار کار عنوان میکند که تا سال ۲۰۲۵ با توجه به تقسیم کار بین نیروی انسانی و ماشینها ۹۷ میلیون شغل جدید ایجاد خواهد شد. به جای نگرانی در مورد شغلهایی که در آینده از بین خواهند رفت، باید شغلهای جدید و باکیفیتی برای آینده ایجاد کنیم و در عین حال در زمینه مهارتآموزی و بهبود مهارتها تلاش بیشتری داشته باشیم تا بتوانیم افرادی را که بیکار شدهاند برای فرصتهای شغلی جدید آماده کنیم. اینجاست که هوش مصنوعی به حل مشکلاتی کمک میکند که خودش به پدید آمدن آنها کمک کرده بود.
فرصت بخشیدن به کارکنان
مهارتآموزی مبتنی بر هوش مصنوعی میتواند به آماده شدن کارکنان برای مواجهه با اخلال در بازار کار کمک کند، اما هنوز کارکنان باید با فرصتهای جدیدی که ایجاد میشود وفق پیدا کنند. هوش مصنوعی در اینجا هم میتواند کمک کند. هوش مصنوعی علاوه بر آموزش کارکنان برای آینده و فرصت بخشیدن به آنها، کمک میکند نسل بعدی کارکنان برای کار کردن در فضایی که فناوری آن را دگرگون کرده، آماده شوند. طی سالهای اخیر افزایش ابزارهایی را شاهد بودهایم که از فناوری آموزش مبتنی بر هوش مصنوعی (EdTech) برای بهبود آموزش در سطح K-۱۲ در کشورهای توسعهیافته و درحال توسعه استفاده کردهاند.