«۵G» سرعت ۱۰۰ برابری اینترنت از تخیل تا واقعیت
سرعت ۱۰۰ برابری ۵G نسبت به ۴G
بر اساس تحلیل بسیاری از کارشناسان در حوزه فناوری ارتباطات، سرعت شبکه ۵G حدودا ۱۰۰ برابر سرعت شبکه ۴G است و سرعت انتقال دادهها بر حسب گیگابیت بر ثانیه حساب میشود، این در حالی است که سرعت انتقال دادهها در شبکه مبنی بر مگابیت بر ثانیه است. بنابراین به راحتی میتوان گفت که نسل جدید اینترنت از افزایش سرعت قابل ملاحظهای برخوردار است که میتواند رضایت بسیاری از کاربران و سازمانهای دولتی و خصوصی را به خوبی جلب کند و موجب سهولت و سرعت در اجرای امور شود. بهعنوان نمونه در حال حاضر شبکه اینترنت هنگ کنگ ۴G بوده و با سرعت دانلود یک گیگابیت بر ثانیه در حال خدماترسانی به کاربران است. این در حالی است که سرعت دانلود نسل جدید اینترنت ۵G حداقل ۱۰ مگابیت بر ثانیه است بنابراین برقراری و راهاندازی آن میتواند کمک بسزایی به کاربران در انجام فعالیتهای اینترنتی شان کند. با بهرهمندی از این نسل جدید از اینترنت، کاربران قادر خواهند بود فیلمها و ویدئوهای باکیفیت و باحجم بسیار بالا را در مدت زمان بسیار کمتری دانلود یا بارگذاری (آپلود) کنند. چین نیز در راستای طرح و برنامههای خود، به منظور پیشگام بودن در عرصه علم و تکنولوژی، قصد دارد با همکاری شرکتهای بزرگی همچون هوآوی، فاز سوم مراحل اجرایی برقراری راهاندازی نسل جدید اینترنت ۵G را انجام دهد.
راهاندازی آزمایشی ۵G در ایران
در ایران نیز این تکنولوژی بهصورت آزمایشی از سوی اپراتور ایرانسل راهاندازی شده اما هنوز به مرحله عملیاتی و تجاری نرسیده است؛ در همین باره مدیرکل «هسته شبکه» ایرانسل با توضیح نحوه ساختار تست منجر به بهرهبرداری آزمایشی از اولین شبکه (۵G) در ایران گفت: در این بهرهبرداری آزمایشی، ایرانسل با راهاندازی یک سایت ۵G با کریر ۸۰۰ مگاهرتزی در باند ۱۵۴GHZ و بهکارگیری تکنیکهای ۵G نظیر Massive MIMO، Beam Forming و Beam Tracking توانسته است به سرعت قابل توجه Gbps ۲۳(۲۳گیگابیت بر ثانیه) دست پیدا کند. در بین کشورهای منطقه نیز عمانتل با همکاری اریکسون موفق به اجرای آزمایشی نسل جدید و پرسرعت اینترنت ۵G در مسقط، پایتخت عمان شدند. گفته شده اجرای آزمایشی نسل جدید اینترنت ۵G که با همکاری شرکتهای مخابراتی و اپراتورهای عمانتل و اریکسون در مسقط صورت گرفته است، به منظور ایجاد بستری مناسب برای برقراری شبکه ارتباطی و اینترنتی ۵G در جهان از جمله عمان انجام گرفته است.
کاهش مصرف انرژی با فناوری ۵G
برنامههای کاربردی با استفاده از ۵G فراتر از امروز خواهند بود. در حالی که تخصیص کسبوکارهای جدید برای شناسایی فرصتهای افزایش درآمد، عناصری کلیدی برای تحقق پتانسیل کامل ۵G هستند، حمایت سرمایهگذاری در زیرساختهای رادیویی نیز امری کلیدی و مهم است. شبکه دسترسی رادیویی (RAN) منعطف، نوآور و باز (Open) بنیان تکامل ۵G است. با ارائه راهحل RAN-CIoud (شبکه دسترسی رادیو ابر)، نکتهای کلیدی برای تکامل ۵G است. با ارائه راهحل RAN-CIoud که مبتنی بر نرمافزار است، ارائهدهندگان خدمات ارتباطاتی میتوانند زیرساختهای رادیویی ارزانتر را با استفاده از مدل مبتنی بر نرمافزار به جای مدلهای سختافزار محور فراهم آورند.
کاهش مصرف انرژی هم معیاری است که در این نسل به آن توجه شده است و دستگاههای فرستنده و گیرنده اپراتورها باید در ساعات کم مصرف به حالت صرفه جویی انرژی وارد شده و به سرعت فعال شوند در حالی که این معیار هم در نسل چهارم قید نشده است. به علاوه این تکنولوژی میتواند درخصوص مواردی چون بهداشت و سلامت، دولت همراه، کشاورزی، حمل و نقل، انرژی و مسائل مالی راهگشا باشد، بهطوری که پیشبینی میشود در سال ۲۰۳۵، ۵G اثری ۱۶ تریلیون دلاری بر اقتصاد جهان داشته باشد. همچنین از فناوری ۵G، بهعنوان کلید «اینترنت اشیا» یاد میکنند؛ چرا که تنها با سرعتی بینظیر، همه اشیای الکتریکی پیرامون ما میتوانند به اینترنت متصل شده و ارتباطی پایدار برقرار کنند. تاخیر در برقراری ارتباط با اشیای کنترل شده مخصوصا در ابعاد صنعتی و حتی نظامی میتواند باعث به وجود آمدن پیامدهای بسیار جدی در آن حوزهها شود؛ مسالهای که در صورت برقراری ارتباط پایدار به اینترنت ۵G حل میشود.
کره و چین پیشرو در فناوری ۵G
اکنون اخبار نسل جدید اینترنت ۵G در گوشه و کنار جهان منتشر میشود و کاربران بسیاری نیز در انتظار اجرای آن در کشورهای خود هستند، کشورهای زیادی با همکاری اپراتورهای اینترنت و غولهای تکنولوژی در جهان درصدد برقراری این نسل جدید از اینترنت هستند و پیشبینی میشود که تا پنج سال آینده، حداقل یک میلیارد نفر در جهان به شبکه اینترنت پرسرعت ۵G دسترسی پیدا میکنند و از کشورهایی که در این زمینه پیشقدم شدهاند میتوان به چین، کره جنوبی، ژاپن و ایالات متحده آمریکا اشاره کرد. در حال حاضر به نظر میرسد چین (همراه با ایالات متحده آمریکا) پیشتاز توسعه و پیادهسازی شبکههای ۵G است و احتمالا در چند سال آینده بر بازار مسلط خواهد شد.
ارسال نظر